Foto: Shutterstock
Ja ledusskapī nekā nav, paveram konservējumu plauktiņa durvis un ņemam… turku zirņus! Turku zirņi jeb aunazirņi, kā latviski tos vēl mēdz dēvēt, ir lielisks bāzes pākšaugs, lai uztapinātu garšīgas un ātri pagatavojamas maltītes. Kā sautējumos, tā vieglos salātos un pat "kotletēs" jeb plācenīšos, tie izceļas ar to, ka izmantošana kulinārijā ir ļoti dažāda.

Kas turku zirņos vērtīgs? Pirmkārt, kā jau pākšaugiem pieklājas, uz 100 gramiem turku zirņu ir pieklājīgs daudzums olbaltumvielu (aptuveni 19 grami). Otrkārt, turku zirņi ir reizē arī labs ogļhidrātu avots, tāpēc nebūs nepieciešams tos maltītei pievienot papildus. Vēl tajos ir kālijs, dzelzs, cinks, magnijs un B6 vitamīni, norāda "Healthline.com".

Iekļaujot maltītē turku zirņus, parūpēsies par ilgāku sāta sajūtu, ko nodrošina turku zirņos esošais duo – šķiedrvielas un olbaltumvielas. Sāta sajūta pilnvērtīgas maltītes laikā nāks tikai par labu, jo roka nestiepsies pēc našķiem starp ēdienreizēm. Tā kā turku zirņos ir salīdzinoši labs augu valsts proteīnu sastāvs, šo produktu iesaka lietot uzturā tiem, kas atteikušies no gaļas produktiem. Un ik pa laikam nekaitēs klasiskās kotletes aizstāt ar turku zirņu plācenīšiem, kas papildināti ar dārzeņiem.

Ikdienas gatavošanā, protams, ērtāk par ērtu ir izmantot tieši konservētos turku zirņus, kas jau iepriekš novārīti un sapildīti bundžiņās. Veikalos iespējams iegādāties arī vārītus turku zirņus vakuuma iepakojumā. Ja nu gadījies, ka attaisot bundžiņu un pagaršojot turku zirņus, pretī "lūkojas" pacieti pākšaugi, tos var viegli uzfrišināt un padarīt mīkstākus – var pamērcēt tīrā, remdenā ūdenī, uzsildīt mikroviļņu krāsnī, pavārīt nelielā ūdens daudzumā, vai vienkārši izmantot sautējumos un karijos, nevis svaigajos salātos, iesaka Alīna Šērlija kulinārajā blogā "Kitchen Bun".


Konservētos turku zirņus pirms lietošanas nokās un noskalo – bundžiņās esošie pākšaugi mēdz būt diezgan sāļi, tāpēc nāks par labu no liekā atbrīvoties, ieteikts vietnē "Unlock Food". Ja tīk eksperimentēt virtuvē, no turku zirņu "ūdens" bundžiņā jeb "aquafaba" var pagatavot bezē cepumus, aizstājot olbaltumus. Te vari iedvesmoties no "Tasty.lv" eksperimenta.

Kas jāzina par turku zirņu pievienošanu siltajām maltītēm? Galvenais un svarīgākais – nepievieno tos sautējumiem, karijiem un zupām pārāk ātri, jau gatavošanas sākumā. Turku zirņus pārējām sastāvdaļām katlā pieber gatavošanas beigu posmā, lai tie pārlieku neizšķīst un saglabā savu formu. Siltajos salātos, kas pagatavoti uz pannas, vari tos iztaukšķēt pannā kokosriekstu eļļā vai augu eļļā, tad turku zirņi būs ar patīkamu kraukšķīti. Bet svaigajos salātos tie garšo izcili ar svaiga citrona sulas piešprici.

Turku zirņi ir ne vien lēta, bet ļoti ērta izejviela darbadienu vakariņām, kad negribas gatavot ilgi un sarežģīti. Zemāk atradīsi krietnu kaudzīti recepšu no "Tasty.lv" virtuālās pavārgrāmatas, lai pagatavotu ne vien sildošu kariju, bet arī tik sātīgos turku zirņu plācenīšus un pavasarīgu garšu salātus!

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Foto: DELFI

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Ķirbja karijs

Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tā nu pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" piedāvā ķirbja karija, kas noteikti jāpagatavo šoruden. Un, kas aktuāli daudziem, – šī ir absolūti vegāna maltīte!

Lasīt vairāk

Avokado gaspačo ar nektarīna jumtiņu

Foto: Viktorija Kožemjakina

Ja plīti darbināt negribas un rozā aukstā zupa mazliet jau apnikusi, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt netradicionālāku auksto zupu, kas garšas kārpiņām būs patīkams pārsteigums.

Lasīt vairāk

Olu vraps marokāņu gaumē

Varbūt ir pienācis laiks izmēģināt kaut ko eksotiskāku! Pusdienām vai vakariņām var pagatavot veselīgu vrapu jeb tīstoklīti marokāņu gaumē. Recepti iesaka LAPNA projekta "Olas ir spēks!" speciālisti.

Lasīt vairāk

Eksotiskais saldā kartupeļa un turku zirņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Neierastas garšu variācijas, kas apvienojumā ar krāšņo garšvielu buķeti veido lielisku ēdiena baudījumu. Garšu nianses piešķir gan saldais kartupelis un selerija, gan arī kokosriekstu piens, kas dod nedaudz eksotisku noskaņu. Recepti iesaka Kristīne Štikāne savā "Facebook" lapā "Sirds virtuve".

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un turku zirņu krēmzupa

Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis. Aizvien vairāk cilvēku veikalu plauktos meklē veģetāros ēdienus un izvēlas izaicināt sevi, periodiski atsakoties no gaļas ēdieniem, novērojuši veikalu tīkla "Elvi" speciālisti. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.

Lasīt vairāk

Krēmīgie vistas un turku zirņu salāti kaloriju skaitītājiem

Kad apnikušas standarta pusdienas, kurās parasti izvēlamies gaļu, piedevas un salātus, visas sastāvdaļas var apvienot gardos, sātīgos salātos. Turklāt tie ir ļoti ērti līdzņemšanai. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un turku zirņu sautējums

Ļoti gards un sātīgs sautējums brīnišķīgai vasaras maltītei. Receptes autore Nīna Koula teic, ka pavadījusi krietnu laiciņu, lai panāktu izcilu sautējuma garšu, bet nu nodod savu lolojumu citu vērtējumam un aicina izmēģināt un izbaudīt.

Lasīt vairāk

Vienkāršie turku zirņu plācenīši

Foto: DELFI

Ja ledusskapī vai pieliekamajā ir konservēti turku zirņi, tad no tiem var pagatavot dažādus ēdienus – gan saldus, gan arī sāļus. Šoreiz izvēle krita par labu sāļajiem turku zirņu plācenīšiem, kuru pagatavošana ir gaužām vienkārša.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar turku zirņiem un garnelēm

Foto: Publicitātes foto

Makaroni apvienojumā ar sezonālo produktu svaigajām garšām būs šīs vasaras ideālā kombinācija. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā pastas salātu recepti piknikam vai pusdienu pārtraukumam parkā.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un tītara gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Aromātisks turku zirņu sautējums ar diētisko tītara malto gaļu - garšīga ideja ātrām vakariņām bez liekām kalorijām.

Lasīt vairāk

Ātrie turku zirņu salāti ar tomātiem, papriku un dīgstiem

Foto: DELFI

Piecās minūtēs pagatavojami, svaigi un gardi salāti, kuriem turku zirņi piešķir sātīgumu. Recepte lieti noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan tiem, kas vēlas paslinkot.

Lasīt vairāk

Falafeles jeb turku zirņu kotletes

Foto: Privātais arhīvs

"Tasty" lasītājs Jānis Kursītis recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka turku zirņu kotlešu jeb falafeļu recepti.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskais vistas sautējums ar turku zirņiem un lapu kāpostu

Foto: Privātais arhīvs

"Labs veids, kā sasildīties ziemas vakaros, turklāt kurkuma un ingvers, iespējams, palīdzēs arī nedaudz stiprināt veselību! Vienu vakaru nolēmu ļauties garšas eksperimentiem un iesaku to arī citiem!" tā savas vakariņas recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka "Tasty" lasītāja Ilze.

Lasīt vairāk

Pikantie vistas salāti ar turku zirņiem kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

Jauno gadu daudzi ir sākuši ar apņemšanos ēst veselīgāk un sākt vairāk nodarboties ar sportu. Lai nāktu talkā un palīdzētu saglabāt motivāciju, sadarbībā ar veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autori, fitnesa treneri Inetu Rijnieci piedāvājam vienkāršu, veselīgu salātu recepti ar jau aprēķinātu uzturvērtību.

Lasīt vairāk

Ātrie turku zirņu salāti ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Garšām bagātie turku zirņu-burkānu salāti, kas pagatavojami 15 minūtēs, sniegs sāta sajūtu ar patīkamu viegluma pēcgaršu.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar turku zirņiem un pesto

Foto: Publicitātes foto

Ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā gardu salātu recepti rudenīgam piknikam.

Lasīt vairāk

Pasta ar pikantu zemesriekstu sviesta mērci un taukšķētiem turku zirņiem

Foto: DELFI

Parasti saku, ka manis gatavotie ēdieni ir garšīgi, bet nefotogēniski. Šoreiz pusdienas izdevās ne tikai mēles norīšanas vērtas, bet arī fotografēšanas cienīgas. Un jāatzīstas, ka par šo mērci biju tādā sajūsmā, ka nākamajā dienā pagatavoju vēlreiz.

Lasīt vairāk

Turku zirņu-avokado salāti ar sulīgiem dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

Gaļa nav vienīgā izvēle sātīgai ēdienreizei. Konservēti zirņi kombinācijā ar avokado gabaliņiem vienā mirklī pārvērtīs vieglos, pavasarīgos dārzeņu salātus par pilnvērtīgu maltīti. Piecu minūšu laikā pagatavojamu salātu recepti iesaka Jānis Ozoliņš.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': nūdeļu salāti ar turku zirņiem un zemesriekstu sviesta mērci

Foto: DELFI

"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros viesojamies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem. Šoreiz apciemojām bloga Piektdiena veidotāju Elīnu un kopā gatavojām nūdeļu salātus ar krēmīgu zemesriekstu mērci. Tev būs nepieciešamas vien 20 minūtes, lai tiktu pie veselīgas un košas un ļoti garšīgas maltītes!

Lasīt vairāk

Burkānos un ķiplokos taukšķēti turku zirņi

Foto: DELFI

Lai darba dienās nebūtu jākar zobi vadzī, vērts brīvdienās iegādāties pāris bundžiņas turku zirņu, ko ātri pārvērst garšīgos sautējumos. Apcep pannā sīpolus, burkānus un ķiplokus, piešauj zirņus un sātīgas vakariņas gatavas!

Lasīt vairāk

Turku zirņu un pētersīļu salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami un sātīgi turku zirņu salāti ar svaigajiem pētersīļiem un gardo fetas sieru. Visu pārlej ar saldeni skābo citronu un eļļas mērcīti izteiksmīgākai garšai.

Lasīt vairāk

Biešu un turku zirņu salāti ar pesto

Foto: Privātais arhīvs

"Kad jāiztukšo ledusskapis, gadās samest visu, kas pagadās pa rokai un iegūt jaunu salātu recepti," stāsta tās autore Andra. Pamēģini šos vienkāršos un gardos salātus arī tu!

Lasīt vairāk

Pavasarīgie salāti ar vistu, turku zirņiem un vīnogām

Foto: DELFI

Pavisam citādi salāti, kur lieliski harmonē sāļās, saldās, maigās un nedaudz pikantās garšu nianses.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Sulīgs cālis ar turku zirņiem ķimeņu mērcē

Foto: Shutterstock

Pikantais cālis ķimeņu mērcē ar tomātiem un konservētiem turku zirņiem – lieliska ideja ātrām un gardām darbdienu vakariņām.

Lasīt vairāk

Karstie salāti ar baklažāniem, turku zirņiem un vistas fileju

Turku zirņu labās īpašības neaprobežojas tikai ar lielu olbaltumvielu, vitamīnu un minerālu daudzumu. Šis pākšaugs ir ļoti universāls. To var izmantot gan karstajos ēdienos, gan sātīgos salātos. Salāti ar vistas gaļu, baklažāniem un turku zirņiem patiks tiem, kam nepatīk salāti, kuros ir "daudz lapu". Brīnišķīgs variants otrajām brokastīm.

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Foto: L. Grēviņa

Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!