Foto: Shutterstock
Tradicionālais Ziemassvētku cepetis daudzās mājās ir neatņemama mielasta sastāvdaļa. Taču nav noslēpums, ka ideālās maltītes pagatavošana nesākas vien ar ieiešanu virtuvē – iepriekš jāveic zināmi priekšdarbi, plānošana, īstās receptes izvēlēšanās un produktu saraksta sastādīšana. Tāpēc neatliec to uz pēdējo brīdi – izvēlies recepti pirms svētki klāt, lai sagādātu sastāvdaļas laikus!

Latviskās tradīcijas pieprasa galdā likt 9 vai 12 ēdienus, jo senajiem latviešiem tas nozīmējis "daudz", savulaik "Tasty" skaidrojusi folkloriste Aīda Rancāne. Īpaša nozīme svētku galdā ir arī gaļas ēdieniem: cūkgaļa jāgatavo, lai nākamais gads būtu laimīgs, putna cepetis (vista, zoss, tītars, pīle), lai būtu panākumi. Kur nu vēl labāks iemesls, lai svētkos ieplānotu pagatavot cepeti!

Ar kādu ekipējumu nodrošināties, lai svētku cepetis izdotos?

Neatkarīgi no tā, vai pagatavot grasies cūkas, liellopa, vistas, tītara, zoss vai pīles cepeti, gatavošanā noderēs dažādi virtuves palīgrīki. Pamatu pamats ir ass nazis, ar kuru gaļu sagriezt. Atrodi arī lielu, dziļu cepeštrauku, kuram ir smags dibens – lai visam būtu rūme, cepeša tauciņi skaisti notecētu un tos varētu pietaupīt glazēšanai vai mērcei. Tāpat neaizmirsti par kādu virtuves auklu, kas var noderēt, ja jāaizsien vesela putna cepeša kājas vai jāformē cūkgaļas šķiņķa cepetis.

Noderīgas var būt arī cepšanas restītes, kuras ielikt cepeštraukā, lai cepeša apakša nemirktu tauciņos, bet viss notecētu (taču ja neatrodi, tā nav liela skāde). Ņemot vērā, ka gaļas cepeši jāgatavo vairākas stundas, noderēs arī virtuves termometrs ar adatu, ko iedurt putna gaļas ciskā, lai pārliecinātos par gaļas gatavību. Un kur nu bez cepampapīra vai alumīnija folijas – šie divi elementi ir neatņemami teju jebkurā receptē, kur gatavošanai nepieciešama cepeškrāsns! Ar foliju vai cepampapīru vari apklāt cepeti, ja gatavošanas laikā tas pārāk strauji apbrūnē.

Cik daudz gaļas ieplānot un kas jāņem vērā pērkot

Pērkot svaigu gaļu, jālūkojas, lai gaļas gabalu āda nebūtu bojāta, bet pats gabals tvirts un "formīgs", iesaka eksperti no vietnes "Taste". Ja gaļa iesaiņota plēvē vai vakuumā, notecējušajam šķidrumam iepakojumā jābūt minimālam, dzidram, bez duļķojuma. Atverot iepakojumu, gaļai jābūt bez specifiskas smaržas. Uz vienu ēdāju parasti rēķina 150–200 gramus svaigas gaļas.

Izvēloties cūkgaļas griezumus, var pieturēties pie liela šķiņķa gabala ar vai bez kaula, cūkas kājas, muguras daļas filejas, vēdera daļas gabalu utt. Turklāt cūkas ādiņai jābūt vienmērīgi veselai, lai gatavošanas laikā, pēc tam, kad iegriezta, tā skaisti saplaisātu. Vesela vista, kas sver līdz diviem kilogramiem, pabaros aptuveni sešu cilvēku pulciņu. Ja izvēle krīt par labu tītaram, tad bez vesela putna gardas būs arī tītara krūtiņas un kājas gaļas cirtumi.

Svaigas gaļas uzglabāšana un saldētas gaļas atlaidināšana

Sāc ar to, ka tikko pēc gaļas iegādāšanās un atvešanas mājās liec to ledusskapī vai saldētavā – svaigu gaļu ledusskapī var glabāt divas dienas. Saldētu gaļu atlaidina lēnām, ieliekot tīrā traukā un turot ledusskapī: mazāki gabaliņi atkusīs vienas vai divu dienu laikā (līdz 1 kg), bet veseli saldēti putni atlaidīsies pat trīs dienu laikā. Pēc atkausēšanas gaļa jāpagatavo vienas dienas laikā, uzsver portāla "Taste" eksperti.

Dažas lietas, ko vērts atcerēties:

  • svaigas un pagatavotas gaļas griešanai izmanto atsevišķus virtuves dēlīšus un nažus;
  • putna gaļas cepešus pirms pildīšanas no iekšpuses un ārpuses nosusina – tam noderēs papīra dvieļi;
  • pildītās gaļas maltītēm pildījumu ievieto tieši pirms cepšanas;
  • ja mājās nav virtuves termometra, pārbaudi gaļas gatavību, iedurot resnākajā daļā koka iesmiņu – ja sulas iztek sārtas, gaļa nav vēl gatava;
  • gatavs cūkgaļas cepetis vienmēr būs ar vēl iesārtu viduci, ja gaļa viscaur vienā tonī, tā jau ir pārcepta un sausa;
  • pēc pagatavošanas vienmēr atpūtini gaļu vismaz 10–15 minūtes, izņemot to no krāsns un pārklājot ar foliju vai cepampapīru. Tas palīdzēs sulām gaļā "nostāties" un saglabāties maigākai.


Silts ieteikums no "Tasty" pieredzes – pirms gatavošanas izlasi visu recepti un nepieciešamo sastāvdaļu sarakstu līdz galam! Nereti gadās, ka receptei ar acīm pārskrienam pāri ātri un izrādās, ka kaut kas palaists garām un trūkst.

Lai padarītu vieglāku lēmuma pieņemšanu par to, kādu cepeti šajos Ziemassvētkos celt galdā, apkopojām varenu klāstu ar receptēm no "Tasty" krājumiem. Atliek tikai izvēlēties īsto, izplānot gatavošanu un noskaņoties svētkiem – lai izdodas gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!