Foto: Shutterstock
Tradicionālais Ziemassvētku cepetis daudzās mājās ir neatņemama mielasta sastāvdaļa. Taču nav noslēpums, ka ideālās maltītes pagatavošana nesākas vien ar ieiešanu virtuvē – iepriekš jāveic zināmi priekšdarbi, plānošana, īstās receptes izvēlēšanās un produktu saraksta sastādīšana. Tāpēc neatliec to uz pēdējo brīdi – izvēlies recepti pirms svētki klāt, lai sagādātu sastāvdaļas laikus!

Latviskās tradīcijas pieprasa galdā likt 9 vai 12 ēdienus, jo senajiem latviešiem tas nozīmējis "daudz", savulaik "Tasty" skaidrojusi folkloriste Aīda Rancāne. Īpaša nozīme svētku galdā ir arī gaļas ēdieniem: cūkgaļa jāgatavo, lai nākamais gads būtu laimīgs, putna cepetis (vista, zoss, tītars, pīle), lai būtu panākumi. Kur nu vēl labāks iemesls, lai svētkos ieplānotu pagatavot cepeti!

Ar kādu ekipējumu nodrošināties, lai svētku cepetis izdotos?


Neatkarīgi no tā, vai pagatavot grasies cūkas, liellopa, vistas, tītara, zoss vai pīles cepeti, gatavošanā noderēs dažādi virtuves palīgrīki. Pamatu pamats ir ass nazis, ar kuru gaļu sagriezt. Atrodi arī lielu, dziļu cepeštrauku, kuram ir smags dibens – lai visam būtu rūme, cepeša tauciņi skaisti notecētu un tos varētu pietaupīt glazēšanai vai mērcei. Tāpat neaizmirsti par kādu virtuves auklu, kas var noderēt, ja jāaizsien vesela putna cepeša kājas vai jāformē cūkgaļas šķiņķa cepetis.

Noderīgas var būt arī cepšanas restītes, kuras ielikt cepeštraukā, lai cepeša apakša nemirktu tauciņos, bet viss notecētu (taču ja neatrodi, tā nav liela skāde). Ņemot vērā, ka gaļas cepeši jāgatavo vairākas stundas, noderēs arī virtuves termometrs ar adatu, ko iedurt putna gaļas ciskā, lai pārliecinātos par gaļas gatavību. Un kur nu bez cepampapīra vai alumīnija folijas – šie divi elementi ir neatņemami teju jebkurā receptē, kur gatavošanai nepieciešama cepeškrāsns! Ar foliju vai cepampapīru vari apklāt cepeti, ja gatavošanas laikā tas pārāk strauji apbrūnē.

Cik daudz gaļas ieplānot un kas jāņem vērā pērkot


Pērkot svaigu gaļu, jālūkojas, lai gaļas gabalu āda nebūtu bojāta, bet pats gabals tvirts un "formīgs", iesaka eksperti no vietnes "Taste". Ja gaļa iesaiņota plēvē vai vakuumā, notecējušajam šķidrumam iepakojumā jābūt minimālam, dzidram, bez duļķojuma. Atverot iepakojumu, gaļai jābūt bez specifiskas smaržas. Uz vienu ēdāju parasti rēķina 150–200 gramus svaigas gaļas.

Izvēloties cūkgaļas griezumus, var pieturēties pie liela šķiņķa gabala ar vai bez kaula, cūkas kājas, muguras daļas filejas, vēdera daļas gabalu utt. Turklāt cūkas ādiņai jābūt vienmērīgi veselai, lai gatavošanas laikā, pēc tam, kad iegriezta, tā skaisti saplaisātu. Vesela vista, kas sver līdz diviem kilogramiem, pabaros aptuveni sešu cilvēku pulciņu. Ja izvēle krīt par labu tītaram, tad bez vesela putna gardas būs arī tītara krūtiņas un kājas gaļas cirtumi.

Svaigas gaļas uzglabāšana un saldētas gaļas atlaidināšana


Sāc ar to, ka tikko pēc gaļas iegādāšanās un atvešanas mājās liec to ledusskapī vai saldētavā – svaigu gaļu ledusskapī var glabāt divas dienas. Saldētu gaļu atlaidina lēnām, ieliekot tīrā traukā un turot ledusskapī: mazāki gabaliņi atkusīs vienas vai divu dienu laikā (līdz 1 kg), bet veseli saldēti putni atlaidīsies pat trīs dienu laikā. Pēc atkausēšanas gaļa jāpagatavo vienas dienas laikā, uzsver portāla "Taste" eksperti.

Dažas lietas, ko vērts atcerēties:

  • svaigas un pagatavotas gaļas griešanai izmanto atsevišķus virtuves dēlīšus un nažus;
  • putna gaļas cepešus pirms pildīšanas no iekšpuses un ārpuses nosusina – tam noderēs papīra dvieļi;
  • pildītās gaļas maltītēm pildījumu ievieto tieši pirms cepšanas;
  • ja mājās nav virtuves termometra, pārbaudi gaļas gatavību, iedurot resnākajā daļā koka iesmiņu – ja sulas iztek sārtas, gaļa nav vēl gatava;
  • gatavs cūkgaļas cepetis vienmēr būs ar vēl iesārtu viduci, ja gaļa viscaur vienā tonī, tā jau ir pārcepta un sausa;
  • pēc pagatavošanas vienmēr atpūtini gaļu vismaz 10–15 minūtes, izņemot to no krāsns un pārklājot ar foliju vai cepampapīru. Tas palīdzēs sulām gaļā "nostāties" un saglabāties maigākai.

Silts ieteikums no "Tasty" pieredzes – pirms gatavošanas izlasi visu recepti un nepieciešamo sastāvdaļu sarakstu līdz galam! Nereti gadās, ka receptei ar acīm pārskrienam pāri ātri un izrādās, ka kaut kas palaists garām un trūkst.


Lai padarītu vieglāku lēmuma pieņemšanu par to, kādu cepeti šajos Ziemassvētkos celt galdā, apkopojām varenu klāstu ar receptēm no "Tasty" krājumiem. Atliek tikai izvēlēties īsto, izplānot gatavošanu un noskaņoties svētkiem – lai izdodas gardi!

Lēni gatavots cūkgaļas šķiņķa cepetis ar sidru un medus-sinepju glazūru

Foto: Shutterstock

Svētku vakariņu karalis – cūkgaļas šķiņķa cepetis, kas sutināts sidrā un pārsvērsts ceptā gaļas kukulītī ar kraukšķīgu virskārtu. Darbiņš laikietilpīgs, bet būs visu pūļu vērts. Izvēlies gatavošanai tādu cūkgaļas šķiņķa gabalu, kam zem ādas ir krietns tauku slānītis, jo tad glazēto virskārtu izdosies iegūt pavisam krāšņu.

Lasīt vairāk

Sulīgākā ceptā vista universumā

Foto: Shutterstock

Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!

Lasīt vairāk

Jaunā gada pīles cepetis

Foto: Anita Alksne

Rīdzinieces Anitas Alksnes pašas pārbaudītā pīles cepeša recepte lieliski noderēs, gatavojoties Jaunā gada sagaidīšanai un citām svinībām. Skaists un garšīgs rezultāts! Kas par garšu un smaržu buķeti!

Lasīt vairāk

Cūkas filejas cepetis svētku galdam medus un sinepju marinādē

Daudzās mājās svētku reizēs neiztikt bez kārtīga cepeša. Lai mielastu padarītu veselībai draudzīgāku un samazinātu tauku daudzumu, cūkas šķiņķa vietā var izvēlēties fileju. No viena filejas gabala kārtīgai maltītei pietiks diviem līdz trim cilvēkiem. Recepti iesaka endokrinoloģe Ieva Tonne un žurnāls "Pie Galda".

Lasīt vairāk

Cūkgaļas stilba cepetis

Saimnieku gatavots cepetis daudzās ģimenēs ir Ziemassvētku galda simbols un tā neatņemama sastāvdaļa. Taču, lai to pagatavotu patiešām meistarīgi un cepetis ne tikai labi izskatītos, bet arī garšotu pasakaini, ir jāzina ne mazums knifiņu. Kustības "Rimi labākai dzīvei" šefpavārs iesaka pārbaudītu recepti, kā arī iepazīstina ar vairākiem padomiem, kas palīdzēs pagatavot izcilu cepeti, ko ar lepnumu varēsi celt galdā.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīniem

Foto: Vida Press

Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.

Lasīt vairāk

Katlā gatavots cūkas cepetis sīpolu mērcē

Foto: Shutterstock

Katlā vienkārši pagatavojams, sulīgs cūkas cepetis sīpolu mērcē.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.

Lasīt vairāk

Sulīgs cūkas cepetis ar ananasiem un kokteiļķiršiem

Foto: Shutterstock

Svinību dienas gardais un sulīgais cepetis, kas dekorēts ar ananasiem un kokteiļķiršiem.

Lasīt vairāk

Alū lēni sutināts sulīgs cūkas cepetis ar dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

Vienkāršs veids, kā iegūt maigas, bezgala aromātiskas un mutē kūstošas cūkas cepeša šķēlēs, ko uz šķīvja itin viegli var sadalīt bez naža palīdzības, – vien ar dakšiņu. Alus gaļai piešķirs patīkamu maizes garšas noti, bet dārzeņi – īpašu sulīgumu. Cepeša pārpalikumi lieliski garšos arī nākamajā dienā sviestmaižu vai burgeru pildījumā.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis ar štovētiem kāpostiem

Foto: Publicitātes attēls

Neviens svētku galds nav iedomājams bez garšīga, sulīga cepeša. Tāpēc "Double Coffee" piedāvā pārbaudītu cūkgaļas cepeša recepti, kas noderēs svētku maltītei. Šefpavārs ir pārliecināts, ka garšīgākais cepetis ir no cūkgaļas kakla karbonādes, bet sulīgāku to padara plānā ādiņa, kas cepšanas laikā pārtop par kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērvenēm un portvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērveņu un portvīna glazūru un mērci. Recepte, kas jo īpaši noderēs svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: kā pagatavot sulīgu vistas cepeti ābolu un ķiploku mērcē

Foto: DELFI

Varu atzīties, ka reti gatavoju ēdienus, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, vai receptūra paredz izmantot, manuprāt, pārāk daudz sastāvdaļu. Vislabāk man patīk eksperimentēt, liekot lietā vienkāršus sezonas produktus. Šoreiz tie ir "antonovkas" āboli, kuri šogad padevusies īpaši raženi, un manā dārzā lekni sakuplojušās, vēl pirmo salnu nenokostās piparmētras. Šī sulīgā cepeša lielākie (bet ne vienīgie) plusi ir vienkāršā pagatavošanas metode un saldskābā, aromātiskā ābolu mērce, kas lieliski papildina maigo vistas gaļas garšu. Lai pārliecinātos par to, noteikti izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Rozmarīnā un ķiplokos marinēts cepetis apelsīnu mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, aromātisks un garšām bagāts cepetis svētku reizēm. Pat ja kakla karbonādes marinēšana šķiet ilga, rezultāts noteikti būs tā vērts! Recepti iesūtījusi Luīze, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem

Foto: Shutterstock

Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.

Lasīt vairāk

Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.

Lasīt vairāk

Sālsūdenī noturēts tītara cepetis ar salviju un sīpoliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu Ziemassvētki bez kārtīga gaļas cepeša? Šogad ir vērts galdā likt tītaru, kas kārtīgi izcepts krāsniņā, piemēram, ar salvijas, gaļas un sīpolu pildījumu. Ieplāno tītara cepšanu laicīgi, jo tā pagatavošana var aizņemt pat pusotru dienu.

Lasīt vairāk

Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis

Foto: Shutterstock

Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais cūkas stilbiņš

Foto: Shutterstock

Neticami gardi krāsnī cepti stilbiņi ar kraukšķīgu un kārdinošu ādiņu. Viens stilbiņš būs piemērots diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.

Lasīt vairāk

Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.

Lasīt vairāk

Jēra cepetis sinepju un medus marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepetim vispiemērotākais būs muguras karbonādes gabals ar visām ribiņām. Tas ir ļoti mīksts un maigs izcirtuma gabals un būs gatavs īsā laika sprīdī. Ieteicams ribu galus attīrīt no gaļas un taukiem. Tādējādi cepeti būs vieglāk sagriezt šķēlēs un pasniegt. Jēra karbonādi, līdzīgi kā liellopa steiku, pasniedz vidēji ceptu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu

Foto: Shutterstock

Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Pildīts cāļa cepetis ar kraukšķīgu garoziņu

Foto: Shutterstock

Ja meklē jaunas idejas, kā pagatavot veselu, cepeškrāsnī ceptu vistu, izmēģini šo recepti, kas nāk no saulainās Spānijas. Sulīgais sīpolu, paprikas un ķiploku pildījums gaļai piešķirs īpašu aromātu, bet kraukšķīgumam - brūna rīvmaizes garoziņa!

Lasīt vairāk

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Shutterstock

Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis medus, čili un sinepju marinādē

Foto: Publicitātes foto

Sulīgs un interesants svētku cepetis - cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta medus, čili un sinepju marinādē. Iesaka: "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis

Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Cāļa cepetis ar citroniem

Foto: Shutterstock

Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis garšvielās ar burkānu un plūmju pildījumu

Foto: Shutterstock

Recepte, ko vari gatavot pēc veiksmīgām pīļu medībām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!