Sparģelis – vienkāršs, tajā pašā laikā karalisks dārzenis, kuru baudām tieši pavasarī. Lai gan sparģeļu sezona, pateicoties plašajam audzētājvalstu lokam, ilgst pat vairākus mēnešus, Latvijā audzēto sezona ir īsa. Tāpēc jāķer aiz astes! Bet kur meklēt Latvijā audzētos sparģeļus? Un kā tos pēc tam pagatavot?

Kā vēsta paši Latvijas sparģeļu audzētāji, ierasts, ka mūsu pašu zemītē augušie zaļie stiebriņi ienākas no maija vidus līdz jūnija vidum. Dažreiz pat līdz Jāņiem, ja veiksmīgi augšanas apstākļi un nav bijušas lielas salnas. Zemāk izcēlām dažas saimniecības Latvijā, kurās iespējams iegādāties sparģeļus saviem vēderpriekiem.

"Rendas sparģelis"


Kur atrodas? Kuldīgas novads, Rendas pagasts, "Lazdaines-1".
Sociālie tīkli: "Facebook", "Instagram".
Tālrunis: 29361405

"Lejaslīves"


Kur atrodas? Siguldas novads, Krimuldas pagasts, "Lejaslīves".
Mājaslapa: www.lejaslives.lv
Sociālie tīkli: "Facebook", "Instagram".
Tālrunis: 26547371

Ģimenes saimniecība "Semeš"


Kur atrodas? Ogres novads, Tīnūžu pagasts, "Dailas".
Mājaslapa: www.semes.lv
Sociālie tīkli: "Facebook", "Instagram".
Tālrunis: 29219624

"Vijumi" sparģeļi Elejā


Kur atrodas? Jelgavas novads, Elejas pagasts, "Rožnieki".
Sociālie tīkli: "Facebook".
Tālrunis: 20001277

"Crown plants" sparģeļi


Kur atrodas? Pārgaujas novads, Raiskums, "Upītes".
Sociālie tīkli: "Facebook", "Instagram".
Tālrunis: 26535511

"Kalnienas sparģelis"


Kur atrodas? Gulbenes novads, Stāmerienas pagasts, Kalniena.
Mājaslapa: www.kalnienasspargelis.lv
Sociālie tīkli: "Facebook".
Tālrunis: 29142938 (Krišjānis) – zvanot pieejami nestandarta sparģeļi, kas nenonāk veikalu plauktos.

"Cibiņu sparģeļi"


Kur atrodas? Ropaži.
Sociālie tīkli: "Facebook", "Instagram".
Tālrunis: 29348287


Pirms medīt sparģeļus, palūkojies vērtīgos padomos, lai izvēlētos patiesi labākos gatavošanai:


Un kad sparģeļi rokā, laiks ar tiem mieloties. Tie lieliski piestāvēs brokastu maltītēm, jo īpaši plaucētajām olām jeb plaučolām, pārlieti ar sviestaino Holandes mērci (recepte te). Sparģeļus var apcept sviestiņā pannā, cepeškrāsnī vai uz grila, un tā būs lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Radošākajiem iesakām pamēģināt kādu sāļo pīrāgu ar sparģeļiem jeb kišu. Lai gardi sparģeļojas!

Brīvdienu rītišķis aristokrātiem: sparģeļi ar plaučolu

Foto: DELFI

Sparģeļi un plaučola iederas vēlajās brīvdienu brokastīs. Un kad tad vēl to pagatavot, ja ne sparģeļu laikā!

Lasīt vairāk

Krēmīgais sparģeļu kišs

Foto: Shutterstock

Sparģeļu laika krēmīgais, sātīgais un vienlaikus – vieglais gardums, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu: sparģeļu kišs. Kišu burvīgums slēpjas tajā, ka tos var pildīt, ar ko vien iepatīkas. Arī ar sparģeļu kišu var eksperimentēt, liekot klāt sēnes, spinātus, kazas sieru, gabaliņos sagrieztu bekonu... Kā vien garšas kārpiņām tīk! Taču sparģeļu delikāto garšu vislabāk izbaudīt ar kaut ko tikpat maigu, tādu kā rikotas siers.

Lasīt vairāk

Krēmīgais sparģeļu risoto

Foto: Shutterstock

Risoto ir izsmalcināts ēdiens, ko pagatavot patiesībā ir viegli un ļoti ātri, bet efekts – kā restorānā. Risoto bieži gatavojam ar sēnēm, bet – tikai ne šoreiz! Sparģeļu laikā grēks nepamēģināt sparģeļu risoto, piemēram, šo recepti no "ThePetiteCook". Krēmīgs, viegls, ļoti garšīgs ēdiens pavasarīgām pusdienām vai vakariņām – gatavs 20 minūtēs!

Lasīt vairāk

Viegla pavasara uzkoda: pirmie sparģeļi ar olām

Foto: Rimi Gardēži publicitātes foto

Lielā olu vārīšana aiz muguras, bet sparģeļu laiks tikai priekšā. Pāri palikušās Lieldienu olas var savienot ar pirmajiem sparģeļiem, un sanāks pavasarīga un viegla maltīte, saka mājas garšu eksperts un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Testējam 'TikTok' receptes: makaroni ar fetas sieru un tomātiem

Foto: DELFI

"TikTok" ir vieta, kur ir ne tikai neskaitāmi deju, izjokošanas un muļķību video. Tur var smelties arī visnotaļ atjautīgas un noderīgas idejas, kā arī vienkārši pagatavojamu ēdienu receptes. Slavenā fetas pasta jeb makaroni ar fetas sieru un tomātiem ir tieši tik vienkārši, ka to var pagatavot pat bērns. Recepti izmēģināja (un nedaudz papildināja) sestklasniece Kate.

Lasīt vairāk

Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti

Foto: Shutterstock

Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!

Lasīt vairāk

Burkānu tortiljas pildītas ar ceptiem dārzeņiem fahitas garšvielā

Foto: Publicitātes foto

Tex-mex virtuve ir universāla, krāsaina, veselīga, un tās ēdienus ir viegli pagatavot. Tortilju recepšu pamatā ir pildījumu sagatavošana un ēdiena papildināšana ar mērcēm vai salsu. Lūk, šoreiz gatavosim fahitas dārzeņus burkānu tortiljās. Kas ir pats galvenais – gatavošanas process patiks arī bērniem! Kopā ar mazajiem rakariem var sagriezt dārzeņus un sajaukt mērcītes. Turklāt – šādi pagatavotas tortiljas būs interesants galda klājuma akcents.

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā dzīves svinēšanai

Foto: Shutterstock

Sparģeļu laiks ir karalisks – lai kā un ar ko tos gatavo, vienmēr ir mazliet svētku sajūta. Maigi kraukšķīgie sparģeļi kopā ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā ir viegla, pavasarīga un izsmalcināta uzkoda. Kā radīta skaistam vasaras vakaram, kad gribas svinēt dzīvi.

Lasīt vairāk

Sparģeļi bekona mētelītī

Foto: Privātais arhīvs

Ar sparģeļiem nepieciešams sadraudzēties, ja gatavo tos pirmo reizi. Mazliet pūles būs jāpieliek sparģeļu ietīšanai, taču rezultāts gan izskata, gan garšas ziņā būs tā vērts. Baudi ar salātiem no rukolas, paprikas, ledus salātiem, ķirštomātiem, graudainā biezpiena un svaiga gurķa. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.

Lasīt vairāk

Grilēti iesmiņi ar mednieku desiņām un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Raibie, daudzkrāsainie iesmiņi, uz kuriem, pamīšus ar desiņām, savērti dažādi dārzeņi, būs lielisks svētku galda papildinājums, iepriecinot gan lielus, gan mazus ballētājus. Nav mazsvarīgi, ka šī uzkoda ir arī ļoti ērti apēdama, turklāt to var cept gan dārzā uz grila, gan virtuvē uz grilpannas.

Lasīt vairāk

Pastas salāti ar sparģeļiem un zemenēm

Foto: Publicitātes foto

Sākoties vasarai, pienācis īstais laiks ieviest jaunus ēšanas paradumus un doties baudīt maltītes svaigā gaisā. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā krāsainu, sātīgu un ātri pagatavojamas pastas salātu recepti, kas noderēs arī piknikam.

Lasīt vairāk

Brokastu tarte ar sieru, olām un sparģeļiem

Foto: Publicitātes foto

Nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā ideju kā Lieldienu maltītē iekļaut pirmos pavasara sparģeļus.

Lasīt vairāk

Krēmīgs kartupeļu biezputras sacepums ar lasi un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā ātri pagatavot gardu maltīti, izmantojot iepriekšējās dienas kartupeļu biezputru, papildinot to ar laša filejas gabaliņiem, sauju sparģeļu un krēmīgu mērci.

Lasīt vairāk

Gatavo kopā ar bērniem: sulīgs sparģeļu un dārzeņu pīrāgs ar timiānu

Foto: Publicitātes foto

Sulīga dārzeņu pīrāga recepti, ko Jāņu galdam visjautrāk būs gatavot kopā ar bērniem, iesaka bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Soli pa solim: krāsnī cepta itāliešu 'fritatta' ar sparģeļiem un fetas sieru

Foto: Privātais arhīvs

Nesteidzīgiem rītiem piestāv čagana fritata ar pavasara lielāko kārumu – sparģeļiem. Savu veikumu iemūžinājusi Dita, kura recepti atradusi blogā "Lindas Virtuve" un atzinusi to par labu esam. Vai zināji, ka sparģeļi ir bagāti ar dažādām minerālvielām un vitamīniem, turklāt spēj mazināt paģiras? Par brīnumaino dārzeni lasi šajā rakstā.

Lasīt vairāk

Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu

Foto: Shutterstock

Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!

Lasīt vairāk

Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci

Foto: Shutterstock

Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Japāņu rāmen zupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā japāņu rāmen zupa ir sātīga un garšām bagāta. Tomēr ziemeļniekiem tās pagatavošana nereti sagādā galvassāpes šai zupai raksturīgās specifiskās garšas un salduma dēļ, turklāt tās tapšanā nepieciešama noteikta temperatūra. Savu rāmen recepti atklāj "Samsung Galaxy Dream Chef" pavāršova fināliste Monta Meiere.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.

Lasīt vairāk

Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu

Foto: Publicitātes foto

Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.

Lasīt vairāk

No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.

Lasīt vairāk

Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē

Foto: Publicitātes foto

Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Zemā temperatūrā gatavota forele ar sparģeļiem un cukurzirņiem

Veselīga recepte nesteidzīgākai dienai un kādai īpašai maltītei. Bietēs marinētā forele pārsteigs ne tikai ar koši rozā krāsu, bet arī ar neticami maigu garšu.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm

Foto: Shutterstock

Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.

Lasīt vairāk

Svaigie sparģeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!