Fоtо: Shutterstock
Kas gan nekaiš pilsētas cilvēkam – ieej lielveikalā, nopērc dārzeņus, dažkārt pat glīti safasētus, nomazgātus un pat nomizotus, nes tos mājās un liec tik katliņā iekšā. Var jau, protams, arī aiziet līdz tirdziņam, kur katru kabacīti un ķirbīti var aptaustīt, rokās pavārstīt – vai gana stingrs? Laukos tā lieta ir vēl vienkāršāka – burkānu, ķirbju, kabaču dobe turpat aiz sliekšņa, kartupeļu lauks arī tepat, arī dilles var plūkt pēc vajadzības. Tik vien kā sāls, pipari un citas garšvielas no bodes jāsagādā. Tā kā šis ir uzvarošais ķirbju un kabaču laiks, tad šodien parunāsim par šiem dārzeņiem – par vēsturi, ieguvumiem veselībai, nāksim klajā ar ieteikumiem namamātei, kā arī pārlūkosim dažādo "Tasty.lv" recepšu klāstu.

Ķirbju dzimtā ir ļoti daudz sugu. Pie tam katram šīs dzimtas pārstāvim ir sava vēsture. Galvenais dzimtas pārstāvis, protams, ir ķirbis. Savukārt visiem zināmie kabači un patisoni ir ķirbju pasuga.

Par ķirbju dzimteni pieņemts uzskatīt Ameriku. Pēc Plīnija liecībām senie romieši no trauku ķirbja gatavoja dažādus traukus un pat vīna mucas. Šim nolūkam ķirbī iztaisīja caurumu, ielēja verdošu ūdeni un, atmiekšķējot ķirbja mīkstumu, to izvilka ar koku. Berot smiltis un lejot ūdeni, skaloja, līdz ķirbja iekšējās sieniņas pilnībā attīrījās. Pēc tam izžāvēja un lietoja kā trauku.

Par trauku ķirbi minēts arī visvecākajos Ķīnas rokrakstos, kur to uzskatīja par augļu karali. Ķīnas imperatora dārzā bija speciāli sakņu dārzi šādu ķirbju audzēšanai. No tiem veidoja kausus, no kuriem imperators cienāja sevišķi izcilus augstmaņus. Dzira tika iegūta no šo ķirbju mīkstuma. Savukārt ķirbju sēklas lietoja senajā medicīnā. Tās uzskatīja par vērtīgām gremošanas uzlabošanai.

Kādi ir ieguvumi no šiem dārzeņiem?

Ķirbji un kabači ir ļoti veselīgi. Tiem ir samērā neliels kokšķiedras un liels ūdens saturs, tādēļ tie maz kairina kuņģi un zarnas. Bez tam tie izvada no organisma ūdens pārpalikumu. Ķirbji un kabači satur daudz kālija sāļu. Ķirbim dzelteno krāsu nosaka karotīna saturs.

Tā kā ķirbji satur līdz 5% cukura un maz skābju, tos plaši izmanto sukādu un pastilu gatavošanai. Kabači salīdzinājumā ar ķirbjiem satur mazāk cukura, bet vairāk minerālsāļu, tauku un C vitamīna. Bez tam tie ir vērtīgs vara avots.

Fоtо: Shutterstock

Namamātes ievērībai

  • Lai kabačus ilgāk saglabātu, tos ieliek polietilēna maisiņā vai emaljētā vanniņā, neaiztaisot ar vāku, un uzglabā ledusskapja apakšējā daļā.
  • Visgaršīgākie ir nelieli kabači (līdz 20 centimetriem gari).
  • Jāizmanto nenogatavojušies kabači.
  • Jaunus kabačus, kas paredzēti pildīšanai vai sautēšanai, nav ieteicams mizot. Gatavāki kabači jāmizo un no tiem jāizņem sēklas.
  • Vislabāk cept mazus kabačus ar visām sēklām.
  • Lai ķirbju garša nepasliktinātos, tie pēc vārīšanas jānotecina.
  • Ķirbji derīgi uzturā arī nevārītā veidā. Ķirbjus organisms izmanto viegli, tos var ietilpināt pat diētisko ēdienkartē. Taču jālieto jaunākie, maigākie augļi.
  • Kaltētas ķirbju sēklas ir ne tikai veselīgas, bet arī garšīgas. Tās var lietot mandeļu vietā, cepot cepumus vai piparkūkas.
  • Patisoni, kuri pēc formas atgādina šķīvi, ir īpaša ķirbju suga. Tos gatavo tāpat kā ziedkāpostus. Visas receptes, kurās tiek izmantots ziedkāposts, derīgas arī ēdienu pagatavošanai no jauniem patisoniem.
  • Izmanto tikai nenogatavojušos patisonus. Visspecifiskākais un tajā pašā laikā izplatītākais patisonu kulinārais apstrādāšanas veids ir konservēšana sālījumā (7% sāls, 1% etiķskābe), pievienojot mētras, lauru lapas, piparus, ķiplokus, pētersīļu un diļļu zaļumus.
  • Konservētus patisonus pasniedz kā uzkodas pie gaļas un zivju ēdieniem.


Jā, ķirbji un reizē arī kabači ir rudens dekoru ikona. Bet arī svaigs ķirbis tev var ļoti noderēt! Daudzveidīgos rudens dārzeņus var ēst dažādos sāļos un arī saldos ēdienos, tos ir pavisam viegli izaudzēt un vēl vieglāk pagatavot, tieši tāpēc tiem vajadzētu būt regulārai rudens recepšu sastāvdaļai. Lai iedvesmotu tevi izmantot šīs dabas veltes, zemāk piedāvājam iecienītākos veidus, kā pagatavot ķirbjus, kabačus un patisonus gan svaigā, gan konservētā veidā. Lai izdodas!

Raksta tapšanā izmantota informācija no Zojas Orlovas grāmatas "Dārzeņi uzturā".

Ķirbju un kazas siera lazanja

Fоtо: Viktorija Kožemjakina

Mazliet citādāka lazanja – ar ķirbjiem un kazas sieru. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

Kabaču laiviņas, pildītas ar malto gaļu un kabaču mīkstumu

Fоtо: DELFI

Šajā gardajā receptē kabacis tiek izmantots simtprocentīgi! Taču ir kāds svarīgs nosacījums – lai izgrebto mīkstumu varētu izmantot, kabačiem jābūt nelieliem. Turklāt – kabačus nav nepieciešams mizot, jo tieši tā tie labāk turēsies kopā laiviņas formā.

Lasīt vairāk

Kabaču biezzupa ar ķirbja sēklām un sieru

Fоtо: Privātais arhīvs

No kabača var pagatavot brīnišķīgu biezzupu, pārliecinājusies "Tasty.lv" lasītāja Eva, kas mīļuprāt padalās ar recepti.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu un sieru pildīti kabači

Fоtо: DELFI

Pildītie kabači ir vasaras klasika. Dārzeņu un gaļas proporcija atkarīga gan no tā, kas pieejams mājās, gan no pašu ēdāju garšas īpatnībām. Un visam pa virsu – sulīga siera "sega"!

Lasīt vairāk

Kabača sautējums ar turku zirņiem un čili

Fоtо: DELFI

Augusts ir klāt, un klāt arī kabaču laiks. Kam labumi no paša dārza, kam kāds kabaci iedevis negribētu, bet kāds gan veikalus izstaigājis, gan internetos izsūdzējies, lai pie dārzeņa tiktu. Ja gribas ātru un vienkāršu maltīti, kabaču sautējums ar turku jeb aunu zirņiem un čili būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar malto gaļu un saldā krējuma un tomātu mērci

Fоtо: Privātais ahīvs

Kabaču sezona ir klāt! Un kāpēc gan lai to neiesāktu ar gardu kabaču-maltās gaļas sacepumu? Recepti iesaka Aina Pitrāne no "Aina gatavo".

Lasīt vairāk

Ķirbja kūka

Fоtо: Publicitātes foto

Gada siltāko un gaidītāko svētku laiks rit pilnā sparā. Ģimenes kopā sanākšana, eglīte, kopīga svētku galda klāšana un gaisā virmojošais maltītes aromāts ir vien dažas no sastāvdaļām, kas uzbur svētku sajūtu. Lai ikviena ģimene varētu pagatavot restorāna cienīgu maltīti budžeta ietvaros, šefpavārs un "Maxima Latvija" garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās recepšu idejās, kuras būs pa spēkam pagatavot ikvienam un kas neprasīsi milzu ieguldījumus.

Lasīt vairāk

Sviestā cepta butes fileja ar ceptu ķirbi un Holandes mērci

Fоtо: Publicitātes foto

Garda zivs, cepts ķirbis un paša gatavota Holandes mērce – īpaša maltīte svētkiem vai romantiskām vakariņām sveču gaismā.

Lasīt vairāk

Pasta ar ķirbju un krēmsiera mērci

Fоtо: Shutterstock

Makaroni ar sieru ir krēmīga savienība, kas ātri pazūd no šķīvja. Un ja tam visam vēl pievieno saldenu ķirbi, kas savienojies ar krēmsieru, iegūsi sildošu, vēl krēmīgāku un košu maltīti, kas pārsteigs ar interesanto garšu.

Lasīt vairāk

Ķirbja karijs

Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tā nu pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" piedāvā ķirbja karija, kas noteikti jāpagatavo šoruden. Un, kas aktuāli daudziem, – šī ir absolūti vegāna maltīte!

Lasīt vairāk

Pildīts patisons ar kūpinātu gaļu, papriku un sieru

Fоtо: Privātais ahīvs

Pildīšanai parasti izmantojam kabačus, papriku un pat kartupeļus, nepelnīti piemirstot par daiļām formām apveltīto patisonu, kurš ir gluži kā radīts, lai to piepildītu ar gardu saturu, turklāt ceptā veidā priecē arī ar patīkami riekstainu garšu.

Lasīt vairāk

Patisonu 'ikri'

Fоtо: Shutterstock

Izmēģini - garšīgi!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi marinēti patisoni ziemai

Fоtо: Privātā arhīva foto

Kraukšķīgu marinētu patisonu recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesakai Sniedze Puriņa.

Lasīt vairāk

Tiem, kas mīl kabačus, – lečo

Fоtо: DELFI

Vai arī jūsmājās ziemas krājumu burciņas ir teju pieaudzējušas kājas un ceļo no viena drauga pie otra? Jo nu – kurš gan cits, ja ne draugs, pateiks to godīgo atbildi – labs vai ne tik labs, vajag nākamgad taisīt vai tomēr labāk nē. Lūk, tā mūsmājās nonāca šī "anormālīgi" garšīgā burciņa, kas piepildīta ar kabaču lečo, un ko pagatavojusi mūsu ģimenes draudzene Ināriņa.

Lasīt vairāk

Kabaču un kakao kūka

Fоtо: Shutterstock

Receptes autore Ilze Sperga saka: "Bērnudārza draugi gaida manu bērnu svētkus, jo kabaču-kakao kūka der gan Helovīnam ar dzērveņu pūdercukurā acīm, gan Ziemassvētkiem ar piparkūku dekoriem eglīšu, bet Lieldienās puķīšu formā." Runā, ka arī pieaugušie, kuriem bijusi tā laime pagaršot šo kūku, sāk ļoti gaidīt bērnu svētkus, kad arī lielie varēs pamieloties.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju krēmzupa ar garnelēm

Fоtо: Publicitātes foto

"Superbingo" vadītāja Krista Zvirgzdiņa TV3 raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza pikantu ķirbju krēmzupu. Bingo! Jūs esat laimējuši – un balvā ir gardās krēmzupas recepte!

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar garnelēm

Fоtо: Shutterstock

Pikanta ķirbju krēmzupa ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Ķirbju un piparkūku krēms

Fоtо: DELFI

Brīnišķīgs saldēdiens, kura saknes meklējamas senās saimnieču receptēs. Novērtē gan tie, kas ķirbjus (it kā) neēd, gan tie, kuriem ķirbis iet pie sirds. Samtains krēmīgums, kam savu pipariņu dod Ziemassvētku garšviela, patīkamais kontrasts, ko dod ievārījums – kopā tas veido harmonisku garšu baudījumu.

Lasīt vairāk

Marinēts ķirbis ar kanēli, dzērvenēm, čili un citronu

Fоtо: Ieva Berga

Marinēts ķirbis ir klasika, un katrai saimniecei ir sava recepte un savi mazie specefekti. Šīs receptes autores Ieva Bergas slepenais ierocis ir kanēlis un krāsaini akcenti - katrai ķirbju burciņai savi!

Lasīt vairāk

Pannā cepts ķirbis ar sieru

Fоtо: Publicitātes foto

Kā ātri pagatavot un garšīgi un skaisti pasniegt lielāko rudens ogu, iesaka "Maxima Latvija" vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers.

Lasīt vairāk

Ķirbju frī

Fоtо: Publicitātes foto

Vai "Fri" var būt veselīga izvēle? Nudien jā! Šie ķirbja salmiņi ir lieliska alternatīva oriģinālajiem kartupeļiem. Droši eksperimentējiet ar garšvielām – pievienojiet iecienītākos garšaugus, nežēlojiet asās paprikas pulveri, varbūt pamēģiniet kanēli?

Lasīt vairāk

Gardā kabaču 'moņģele'

Fоtо: DELFI

Parasti mūsu mīļākie ēdieni ir tie, kas gatavoti ģimenē mūsu bērnībā. Jo tā saistās ar ko sirsnīgu, patiesu un mīļuma piepildītu. Un par šiem ēdieniem mums radušies stāsti, ko vēlamies nodot tālāk saviem bērniem. Man tāds stāsts ir par omītes gardo kabaču moņģeli, ko nemainīgi – vai man bija pieci gadi vai pāri 20 – varu izlūgt kaut vēlā nakts stundā.

Lasīt vairāk

Kabači mīklas mētelītī

Fоtо: Lelde Lamberte

Vasarā ilgi pie plīts stāvēt negribas. Kabačus var pagatavot ātri, viegli, garšīgi! Ar savu iecienīto ātro vasaras recepti dalās "Tasty" lasītāja Lelde Lamberte. Līdz 5. jūlijam arī tu vari paspēt atsūtīt savu recepti, piedalīties konkursā, kurā "Tasty" izlozē rīsu un tvaika katlu.

Lasīt vairāk

Sildošais un sātīgais dārzeņu sautējums

Fоtо: Safrans.lv

Svaigas rudens ražas laiks ir īstais brīdis, kad pagatavot gardu un sildošu dārzeņu sautējumu. Tādā veidā top ne tikai veselīga maltīte, bet tiek izmantota laba daļa dārzeņu. Šo dārzeņu sautējumu varētu saukt par latviešu ratatuju (ratatouille). Garšos pat tiem, kas ar dārzeņiem ir uz "jūs", sola "safran.lv" recepšu meistari!

Lasīt vairāk

Kabacis ar čili

Fоtо: Stādu laboratorija

Stādu audzētāji Stādu laboratorija ražas laiku pavada ar cimdiem rokās – ne jau tāpēc, ka būtu baltrocīši. Ir ienācies asais pipars "Poseidon"! Un tam bez cimdiem labāk netuvoties. Taču, satiekoties vienā burciņā ar kabaci, šis čili atmaigst. Rezultāts joprojām ir gana ugunīgs, bet ļoti, ļoti garšīgs.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Sulīgas kabaču un vistas gaļas kotletes

Fоtо: Aina Gatavo

Tikai trīs sastāvdaļas, enerģiska gaļas izklapēšana, cepšana ar mīlestību – un sulīgas vistas gaļas kotletes ir gatavas. Recepti iesaka Aina no "Facebook" lapas "Aina Gatavo".

Lasīt vairāk

Ķirbja un apelsīnu kūka bez baltajiem miltiem un cukura

Gardums, ja vēlies būt augstākajās garšas virsotnēs, bet tai pat laikā pievērs uzmanību uzņemtajām kalorijām. Kūka ir lieliska. Tās vilinošā smarža piepilda virtuvi. Šķiet, ka gatavojot pat nevar sagaidīt, kad tā būs gatava. Tās saulainais un košais izskats uzrunā. Recepti iesaka fitnesa trenere Līga Dziļuma.

Lasīt vairāk

Košais ķirbju un biezpiena rausis

Spilgtā plātsmaize sacenšas ar rudens lapu dzeltenajām krāsām. Lai gan ķirbis un biezpiens šķiet neparasts salikums, plātsmaizes garša izdodas veiksmīga un rauša baudītāji būs sajūsmas pilni. Apelsīns plātsmaizei piešķir svaigumu. Sulīgā rauša recepti iesaka kūku cepēja Agnese Bunka.

Lasīt vairāk

Figūrai draudzīgais aknu un ķirbju suflē

Fоtо: Частный архив

"Recepte nav sarežģīta, nav arī laikietilpīga, bet rezultātā iegūstam gardu un aromātisku ēdienu, ko var pasniegt gan siltu - ar jogura mērci, gan aukstu - liekot uz maizītēm ," skaidro receptes autore Tatjana savā "Instagram" kontā, kurā viņa dalās ar veselīgām un figūrai draudzīgām receptēm.

Lasīt vairāk

Biezās ķirbju vafeles

Fоtо: "Virtuve diviem"

"Ķirbjus esam cepuši cepeškrāsnī ar garšvielām, marinējuši un cepuši ķirbju pankūkas, Tagad kārta ķirbju vafelēm. Taisni vai jābrīnās, ka, saliekot kopā pareizās sastāvdaļas, mainās ķirbja garša – no nekādas uz kaut ko ļoti garšīgu un interesantu," tā zeltainu ķirbju vafeļu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Pildīts ķirbis ugunskura oglēs

Fоtо: Publicitātes foto

Sākoties rudens sezonai, daudzi pārtrauc doties piknikos un baudīt maltītes dabā, lai arī joprojām labprāt pavadām laiku svaigā gaisā. Pavārs Renārs Purmalis piedāvā rudenīgu un bagātīgu pildīta ķirbja recepti, lai tu izbaudītu gatavošanas prieku brīvā dabā arī dzestrākos laikapstākļos.

Lasīt vairāk

Kreftīgais kabaču kārtojums no Egila Zariņa 'Slavenību pavārgrāmatas'

Fоtо: DELFI

Deviņdesmitajos gados Egila Zariņa "Rīta mikslis" bija īstens kulta raidījums, viesojoties pašmāju slavenību virtuvēs un plašu skatītāju loku aplaimojot ar vēl neredzētām receptēm, kuras 1998.gadā tika publicētas "Slavenību pavārgrāmatā". Iesaku pagatavot pārbaudītu recepti ar 20 gadu "stāžu" – Anitas Leiškalnes kabaču kārtojumu no šīs grāmatas.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumiem

Fоtо: Shutterstock

Maigi kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumu papildināšanai. Uzsildītus salātus varēsi gan baudīt kā vieglu maltīti, gan pasniegt kā piedevu pie gaļas ēdieniem, izmantot zupas pamatam vai leksēt no burkas tāpat vien.

Lasīt vairāk

Fritētas kabaču bumbiņas

Fоtо: Shutterstock

Vasara nebūtu vasara, ja nepagatavotu kaut ko no pirmajiem kabačiem. Gards našķis būs šīs bumbiņas, ko iemērkt kādā jogurta vai tsadziki mērcē un gardu muti notiesāt.

Lasīt vairāk

Kabaču nūdeles ar tomātiem

Fоtо: DELFI

Kaut šis, iespējams, nav tas glītākais sautējums, bet viens no garšīgākajiem gan! Nežēlīgi ātri pagatavojams un nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas - katra izsalkuša cilvēka sapnis, vai ne?

Lasīt vairāk

Varavīksnes konservi no kabačiem

Fоtо: DELFI

Laikā, kad dobēs arvien garāki stiepjas kabači, jādomā, kā tos labāk izlietot. Šogad izmēģināju jaunu kabaču saglabāšanas veidu ziemai un noteikti taisīšu tos vēl. Lūk, fotorecepte, kā tapa krāsainie konservi.

Lasīt vairāk

Kabaču 'frittata' jeb biezā omlete

Fоtо: Shutterstock

Sātīga cepeškrāsnī cepta omlete ar kabačiem jeb biezā "frittata". Tā atšķiras no parastās omletes, jo sastāvdaļas tiek sajauktas pannā, bet omleti pabeidz cept krāsnī.

Lasīt vairāk

Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu

Fоtо: DELFI

Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !