Foto: Shutterstock

Zivis ikdienā nepelnīti aizmirstam – ēdam pārāk reti, jo liekas sarežģīti tās tīrīt un gatavot. Tomēr veikalu piedāvājums šobrīd ir gana plašs, tāpēc arī iesācējam ir iespēja tikt pie jau izķidāta filejas gabaliņa – kā svaiga, tā saldēta. Tā kā bieži vien saldēta zivs ir ērtāk uzglabājama, jo nav jāuztraucas, ka tā sabojāsies, šoreiz viesīsim skaidrību, kas jāņem vērā, lai to veiksmīgi pagatavotu. Nevienam taču nepatīk ūdeņaina un līdz galam neizcepta zivs.

Vai saldēta zivs obligāti jāatlaidina? Ko dos tas, ka pirms gatavošanas zivi noskalosi un nosusināsi? Skaidrību vieš virtuves eksperti no vietnes "Allrecipes.com".

Liesākas zivis droši sāc gatavot bez atlaidināšanas

Lai gan varētu šķist, ka treknākās zivis, piemēram, lasi var gatavot bez atlaidināšanas, tā vis nebūs. Tieši liesākas saldētās zivis – menca, tilapija, asaris, paltuss un citas baltās zivis – būs tās, kuras gatavot tikko izņemtas no saldētavas bez atkausēšanas. Tas tāpēc, ka tajās ir mazāk tauku, mazāk mitruma un gatavošanas laikā tās nekļūs ūdeņainas.

Tāpat nevajadzētu aizmirst par zivs gabaliņa izmēru – pieturies pie mazākiem zivs gabaliņiem, nevis veselas zivs, palielas filejas vai steika gabalus. Ja gabals būs pārāk liels, vidus var palikt jēls un auksts.

Izvēlies atbilstošu gatavošanas metodi

Ne visas metodes derēs, lai ideāli pagatavotu saldētu zivi. Ja grasies pagatavot saldētas zivs gabaliņus, tad necep tos pannā uz plīts. Kāpēc? Zivs apbrūnēs, no tās strauji izdalīsies mitrums, bet tā nevis cepsies, bet sutināsies, līdz ar to būs mitra.

Saldētu zivi labāk cept krāsnī, vārīt, tvaicēt vai plaucēt. Īpaši garda zivs sanāks, ja to tvaicēsi – rezultāts būs maigs un mutē kūstošs. Īpaši pateicīga ir cepšana krāsnī grila režīmā uz augšējā krāsns iedalījuma (broiling), jo tad zivs ne vien izcepsies, iztvaikojot liekajam šķidrumam, bet arī skaisti apbrūnēs, kas zivij piešķir patīkamu garšu.

Noskalo saldētu zivi un kārtīgi nosusini

Šis princips jo īpaši ir svarīgs, ja zivi cepsi krāsnī. Pirms gatavošanas noskalo zivs fileju zem aukstas ūdens strūklas, kas atbrīvos tās virsmu no ledus kristāliņiem. Bet pēc tam nosusini to ar papīra dvielīti, lai atbrīvotos no liekā mitruma. Šādi priekšdarbi nodrošinās, ka zivs vienmērīgi izcepsies un skaisti apbrūnēs.

Esi gatavs upurēt zivs ādu

Ņemot vērā to, ka saldēta zivs gatavošanas laikā izdala mitrumu, būs grūtāk panākt skaisti kraukšķīgas zivs ādas efektu (ja vien tā nav svaiga zivs vai iepriekš atkausēta). Vairākkārtēji mēģinot zivi apcept, āda tāpat varētu būt mīksta, un tur neko nevar padarīt. Labākais, ko darīt – vai nu nogriezt ādu no zivs gabaliņa uzreiz (ja tāda ir, protams), vai pēc pagatavošanas.

Saldēta zivs jāgatavo ilgāku laiku

Šis knifiņš patiesībā jāiegaumē, gatavojot jebkuru saldētu un neatlaidinātu produktu. Ja laika taupības nolūkos zivi pirms gatavošanas neatlaidini, tad atceries, ka to nāksies gatavot dažas minūtes ilgāk. Ja receptē norādīts, ka zivs jācep 15 minūtes, rēķinies, ka neatlaidinātu zivi krāsnī cepsi vismaz 20 minūtes.

Nu, lūk, kad atsvaidzinātas zināšanas par zivs gatavošanu, laiks teoriju pielietot praksē – zemāk atradīsi lērumu recepšu no "Tasty.lv" krājumiem, lai kaut reizi nedēļā izbaudītu zivs maltītes!

Zivs pīrāgs svētkiem un ikdienas maltītei

Foto: Mārīte Gatavo

Tā kā šogad Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena iekrīt ceturtdienā un, kā jau nesenā vēsturē bija pieņemts, ceturtdienas joprojām daudziem asociējas ar zivju dienu, tad šoreiz svētku galdam piedāvājam zivju mielastu. Zivju pīrāga recepti iesaka Mārīte Gatavo (IG:gatavo_marite). Receptē izmantotā mīkla der gan sāļiem, gan saldiem pildījumiem. Tajā var ietērpt ābolu džemu vai saldo biezpienu, cūkgaļu vai vistas gaļu, bet zivs pīrāga versijai var izmantot jebkura veida zivis.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: cepta menca Tallinas gaumē

Foto: DELFI

Zivtiņa jāēd vismaz vienu reizi nedēļā, tas ir fakts. Ēdienkartes dažādošanai, kāpēc gan nepamēģināt mencas fileju pagatavot īsteni baltiskā noskaņā, kā to dara igauņi? Ar gardu skābā krējuma un diļļu cepurīti, kurai virsū izkusis siers.

Lasīt vairāk

Baltās zivs fileja ar sīpolu karija mērci

Foto: Shutterstock

Gatavojot zivis, nevajag pārlieku sarežģīt procesu – būs gardi, ja zivs filejas viegli apsālīsi un apslacīsi ar citronu sulu, kas tām tik ļoti piestāv. Un vēl, baltās zivs filejai īpaši labi piemērota ir krēmīga sīpolu mērce – šoreiz ar karija piešprici viegli pikantai garšai.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar kraukšķīgu cietā siera cepurīti

Foto: Shutterstock

Vismaz reizi nedēļā ēdienkartē jāiekļauj zivs – kāpēc lai šoreiz tas nebūtu lasis ar kraukšķīgu siera kārtiņu? To pagatavot it nemaz nebūs sarežģīti, bet rezultāts pārsteigs.

Lasīt vairāk

Traki gardais neglītenītis – jūras bullītis

Foto: Maija Pohodņeva

Jūras buļļi tagad spaiņiem nāk! Rakstniece un makšķerniece Maija Pohodņeva jau devusies pirmajā jūras bullīšu copē, un pirmā zivs jau apēsta. "Jabrauc pakaļ vēl," saka Maija – no jūrasbulllīša sanāk arī lieliskas kotletes. Šoreiz no Maijas – makšķernieces stāsts un recepte uz pannas ceptam jūras bullītim.

Lasīt vairāk

Bujabēze – zupa no Marseļas. Katra centa un gatavošanas minūtes vērta

Foto: Shutterstock

Ir leģendāri kulta ēdieni, kurus pienāktos vismaz reizi mūžā nobaudīt, lai zinātu, kāpēc ēdiens ieguvis tādu slavu. Karaliskā franču zivju zupa bujabēze ir viena no tām. Tiesa, konsistences ziņā zupa vairāk atgādina sautējumu, kurš dāsni piepildīts ar jūras mošķiem un zivīm.

Lasīt vairāk

Grilēta zivs citrusaugļu glazūrā

Foto: Publicitātes foto

Šajā receptē uzsvars ir uz smeķīgo glazūru, kuru pasniegt ar jebkuru zivi pēc patikas. Te iederēsies gan lasis, gan forele, jūras karūsa, asaris un pat garneles un jūras ķemmītes, kas kopējai garšas buķetei piešķirs vēl nebijušu akcentu. Recepti iesaka "Barbora" eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.

Lasīt vairāk

Zivs vrapi ar pikantu ananasu salsu

Foto: Vida Press

Vieglai vasaras maltītei tām dienām, kad kārojas gan maigu zivi, gan ko pikantāku. Baudi kopā ar vēsu baltvīnu un zvaigžņu lietu, kas šajās augusta dienās būs īpaši labi redzams!

Lasīt vairāk

Makreles jeb skumbrijas sacepums ar dārzeņiem un sieru

Foto: Publicitātes foto

"Bija laiks, kad Rojas zivju konservu fabrikas un ZK "Banga" darbinieki pa reizei tika pie svaigas skumbrijas (tieši tā arī tajos laikos šīs zivis sauca, mūsdienās tās dēvējam par makrelēm), tad nu bija jāmēģina likt galdā mūsu jūras piekrastē nesastopamo zivi. Skumbrijas sacepums ar dārzeņiem un sieru tolaik bija īsts svētku ēdiens!" skaidroja saimniece Dina Čuba Kaltenes klubā aizvadītajā makreļu ēdienu gatavošanas meistarklasē, Recepti piedāvā Rojas Jūras zvejniecības muzejs.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales zivju zupa ar šmakovku

Foto: LTV publicitātes foto

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Malnavas "Dzīļu" maiznīcas saimniece Aina Barsukova māca, kā gatavojama zivju zupa Latgales gaumē ar šļuciņu šmakovkas piedevās.

Lasīt vairāk

Zaubes zivju zupa

Recepti iesaka Vita Krūmiņa un Druvis Legzdiņš, kā arī Zaubes savvaļas kulinārā festivāla, kas notiks jau 14. jūlijā, komanda.

Lasīt vairāk

Zivs filejas 'kūkas' ar sarkano sīpolu marmelādi un siera drupačām

Foto: DELFI

Ja gaidāmi izlutināti viesi, kuri lašmaizes vairs negrib redzēt, cel galdā neparastas kūciņas no sama vai karpas filejas. Turklāt šis ir viltīgs veids, kā zivju neēdājus pārvilināt jūras velšu cienītāju pusē.

Lasīt vairāk

Salakas majonēzes mērcē

Ļoti garda un viegla recepte, kā pagatavot salakas pikantā un sātīgā variantā. Zivtiņas iztīra, sacep uz pannas, bet pēc tam visu garšu burvību paveic majonēzes mērce ar ķiplokiem un dillēm.

Lasīt vairāk

Zivju kotletes sēņu–siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Īpaši izsmalcinātas pildītas zivju kotletes ar gardu sēņu–siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).

Lasīt vairāk

Stores šašliks sīpolu marinādē

Ja apnicis tradicionālais šašliks, laša šašliks mēģināts, bet ir vēlme nogaršot ko savādāku, tad stores šašliks būs tieši laikā. Šī recepte piedalās portāla "Viņa" rīkotajā grila meistardarbu konkursā, kam var paspēt pieteikties līdz 10. augustam.

Lasīt vairāk

Grilēts jūras asaris Vidusjūras gaumē

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu gardas, grilētas zivis, it nemaz nevajag daudz laika – atliek tikai izvēlēties garšaugus un eļļu marinādei, un nedaudz ļaut zivīm ievilkties. Ar citronu marinādi nenošausi greizi – to garša lieliski papildinās zivs fileju.

Lasīt vairāk

Tilapijas filejas garšaugu mētelītī

Foto: Shutterstock

Zivs filejas gabaliņi aromātiskos garšaugos garšos lieliski ar tikko vārītiem kartupeļiem vai svaigajiem salātiem. Tilapijas ir īpaši pateicīgas gatavošanai, jo tās nepieciešams apcept vien īsu brīdi.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

Zivju zupa ar papriku un tomātiem

Foto: Shutterstock

Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs kurzemnieku gaumē

Foto: Publicitātes foto

Viss ģeniālais ir vienkāršs. Pagatavo savu iecienīto zivi, to papildinot ar Santa Maria piedevu zivīkm ar citronu vai dillēm, kā arī sviesta piciņu. Šādi var gatavot teju jebkuru zivi - lasi, foreli, paliju.

Lasīt vairāk

Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: zivs rabarberu lapās

Foto: DELFI

Arī mājas apstākļos var pagatavot restorāna cienīgu ēdienu. Tiesa, vajadzēs sakoncentrēties, ņemt talkā taimeri un burtiski sekot receptei. Savukārt rabarberu lapās ietītā menca tavā mājas virtuvē nopelnīs visus iespējamos "mišelinus"!

Lasīt vairāk

Cepta zivs spinātu un siera kažociņā

Foto: Shutterstock

Sulīgi cepta saldā krējuma mērcē ar atspirdzinošo citronu, vasarīgajiem spinātiem un sātīgo sieru, derēs kā pusdienām, tā vakariņām.

Lasīt vairāk

Mencas sautējums ar kartupeļiem un tomātiem

Foto: Shutterstock

Gards sautējums sātīgai maltītei - menca ar kartupeļiem un tomātiem krēmīgā buljona mērcē.

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Cepta mencas fileja kokosriekstu mētelītī

Foto: Shutterstock

Pamēģini ierastās rīvmaizes vietā zivs panēšanai izmantot kokosriekstu skaidiņas. Veidosies nedaudz saldena garoziņa, kas lieliski saderēsies ar baltajām zivīm. Pasniedz ar zaļajiem lapu un gurķu salātiem, mērcei sajaucot majonēzi ar bezpiedevu jogurtu un nedaudz saldās čili mērces.

Lasīt vairāk

Grilēts jūras asaris ar grieķu mērci

Foto: Vida Press

Brīnišķīgs veids, kā pagatavot svaigu jūras asari. Mērce ēdienam piedos īpašu dienvidniecisku raksturu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas zivs tako ar tomātu salsu un majonēzi

Foto: Shutterstock

Vieglā pusdienu vai vakariņu uzkoda meksikāņu gaumē – kraukšķīgas zivs tako ar dārzeņu salsu un mazliet laima spirgtuma. Lielisks ēdiens kādai ballītei, kad viesi jāpārsteidz ar ko spirgtu, garšīgu un rokās ņemamu ēdienu!

Lasīt vairāk

Mintaja plācenīši ar dārzeņiem

Veselīgi un garšīgi vajag un var ēst katru dienu! Pirmais noteikums – jāatmet aizspriedumi, ka gardi vienmēr nozīmē arī dārgi. Šefpavārs Artis Upners no "H2O Banketi" iesaka gardu, viegli pagatavojamu un izdevīgu maltīti, kas produktu ziņā četru cilvēku ģimenei izmaksās nedaudz virs septiņiem eiro.

Lasīt vairāk

Mencas pīrāgs rauga mīklas 'mētelītī'

Foto: Shutterstock

Mencas pīrāgs īpaši skaistā "iesaiņojumā", kas slēpj sulīgu, maigu baltās zivs gaļu.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotie zivju pirkstiņi ar zirņu biezeni

Foto: Publicitātes attēls

Mājās gatavoti zivju pirkstiņi ir lielisks veids, kā pierunāt bērnus ēst vairāk zivju. Un to pagatavošana nemaz nav tik sarežģīta, ir pārliecināts nenogurdināmais britu pavārs Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Zivs gabaliņi krēmīgā safrāna mērcē ar puraviem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrais zivs sautējums ar puraviem, zaļajiem zirnīšiem, bagātīgu buljona mērci un izsmalcināto safrānu. Var ēst tāpat vai ar kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un zivs sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepumiem nebūt nav jābūt sarežģītiem – vajadzēs vien kartupeļus, zivs gabaliņus un mazliet piena mērces. Visu liec cepamtraukā, krāsnī iekšā un gardas pusdienas vai vakariņas gatavas!

Lasīt vairāk

Cepta plekste ar skābeņu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.

Lasīt vairāk

Tako ar zivi meksikāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs fileja ar zaļo zirnīšu garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam pārāk maz, tieši tāpēc labas un viegli pagatavojamas zivju receptes nekad nav par daudz. Šajā receptē arī ierastie kartupeļi tiek pasniegti citādākā manierē, bet zivs papildināta ar neparastu zaļo zirnīšu un rīvmaizes "kažociņu".

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.

Lasīt vairāk

Baltā zivs ar dārzeņiem eskabeče marinādē

Foto: Vida Press

Eskabeče ir pikanta mērce vai īpaša marināde. Zem šāda nosaukuma var slēpties gan tvaicēta vai cepta zivs, gan marinētu dārzeņu salāti, gan trusis vai cūkgaļa - pēdējie ēdieni raksturīgāki Spānijai. Eskabeče mērce ir raksturīga Vidusjūras reģiona un Latīņamerikas virtuvei. Šajā reizē jamaikiešu iecienīta recepte - cepta baltās zivs fileja, kas pārlieta ar eskabeče mērcē marinētiem dārzeņiem. Vislabāk garšo, ja pasniegta tūlīt pēc pagatavošanas vai remdena - ar svaigu maizīti brokastīs vai pusdienās.

Lasīt vairāk

Tvaicēta zivs sojas un citronu marinādē

Foto: Shutterstock

Viekārši, bez lielas piepūles pagatavojama zivs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!