Vai arī tev ir sajūta, ka septembris paskrējis vēja spārniem, un esam attapušies teju jau oktobra pusē? Nav ko bēdāt! Ir jāpriecājas, ka vēl varam izbaudīt to, ko piedāvā šis skaistais gadalaiks. Un, bez šaubām, labākā lieta, ko darīt šajā drēgnajā laikā, ir dažādu labumu cepšana: no ķirbju pīrāgiem un karamelizētiem ābolu čipsiem, līdz kraukšķīgiem un samtainiem cepumiem – ir laiks apmierināt ikviena saldo un arī sāļo (kā būtu ar ceptiem dārzeņiem Vidusjūras gaumē?) zobu. Kāpēc cepts ēdiens? Kad māju apņem silta ēdiena smarža, to uzreiz pārņem īsta mājīguma sajūta! Nav nekā labāka par to, kad ābols ar kanēli nonāk cepeškrāsnī un visu māju ievij sildoši salda smarža.

Cepeškrāsnī gatavots ēdiens vienlaicīgi gan taupa, gan tērē. Ietaupa laiku, kad jāstāv pie plīts, bet braši notērē mūsdienu luksusa preces – elektrību, gāzi vai malku. Taču pretī sniedz bezgala gardu komforta ēdienu – siltu, sulīgu un sātīgu.

Ja vēl neesi paspējis, tad tagad ir īstais (un varbūt pat pēdējais?) brīdis sākt domāt par rudens garšām. Jā, lai gan ir skumji atvadīties no vasaras sezonas un varbūt nedaudz pietrūkst pikniku (vēl pagājušā nedēļā tos varējām baudīt!), taču ir jābūt sajūsmā par pārmaiņām – karstām zupas bļodām un ceptiem ķirbju ēdieniem. Turklāt – sastādot rudens ēdienkarti, tu bēdāsies par to, ka tas tik ātri ir galā. Šī ir iespēja sākt visu no jauna, ar galvu ienirstot pavisam jaunā rutīnā un jaunās aktivitātēs.

Jā, rudens ir sinonīms pārpilnībai un pateicībai par ražu, ko gūstam no pavasarī un vasarā sastrādātā. Un mēs esam jo īpaši pateicīgi par to, kādi augļi un dārzeņi ir rudenī. Rudens ēdienam ir neskaitāmas priekšrocības, būtībā ēdienkarte ir labvēlīgāka ķermenim, maciņam, sabiedrībai un apkārtējai pasaulei. Un kurš gan nezina to, ka veselības ziņā pārtika, kas tiek lietota atbilstošajā sezonā, ir uzturvielām bagātāka?!

Tieši tāpēc gatavosim ābolus, burkānus, ķirbjus, ķiplokus, dzērvenes, bietes, bumbierus, kartupeļus, rutkus, selerijas saknes, smiltsērkšķus, plūmes un citas dabas veltes uz vella paraušanu! Un, aicinot ciemos draugus un ģimeni, sagaidīsim viņus jau smaržojošā mājā. Tātad – neatkarīgi no tā, vai meklē vēlās brokastis, idejas ātrām rudens vakariņām vai veselīgām pusdienām, tu esi īstajā vietā. Priecāsimies par rudeni!

Recepte no grāmatas: gardā burkānu torte ar krēmsieru

Foto: DELFI

Rudenī ne tikai ābolmaize ir jāizcep, vismaz reizi sezonā cepeškrāsns un ģimene jāiepriecina arī ar burkānu kūku! Tik rudenīgu, aromātisku un gardu!

Lasīt vairāk

Ķirbju pankūkas ar rudens svētku garšvielām

Foto: "Ēdamzāle" publicitātes foto

"Es nezinu, kā ir ar cāļiem, bet ķirbjus patiešām skaita rudenī. Agrāk labas ražas gados ķirbji mums atņēma lielu daļu grīdas, bet tagad, kad esam tikuši pie mājas ar rožu dobēm, ķirbji pie mums biežāk atripo draugu dāvināti. Tā nu kaut kā sanāk, ka rudenī mājās vienmēr kāds ķirbis ir, un, kur ķirbis, tur jādomā receptes, jo neba nu ēdīsi ķirbju krēmzupu visu nedēļu. Var jau gan arī tā darīt, bet tad sestdienā jāuzcep pankūkas. Ar ķirbi, protams."

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: gaisīgā ābolu rulete

Āboli un gaisīgs putukrējums, ko ieskauj viegls biskvīts – garšo tikpat labi, kā izklausās. Turklāt tas nemaz nav sarežģīti!

Lasīt vairāk

Ātrais un vienkāršais ābolu krambls ar mandeļu garšu

Foto: DELFI

Deserts, kam nevajadzēs pat gatavot mīklu, jo pietiks ar sviesta drupačām! Ātri pagatavojams, aromātisks, gards un tāds, ko gribas atkārtot.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: ābolu kronīši

Foto: DELFI

Kāpēc bērnības garša ir tik garda un neaizmirstama, tāda, ko gribas vēl un vēl? Varbūt tāpēc, ka bērnības receptēs netiek žēlots ne trekns, ne salds? Žagariņi, pončiki, pienā un cukurā mērcēta baltmaize, putukrējums ar cukura karoti pa virsu. Skaidra lieta, ka bērnībā visas kalorijas noskraidīja, ka maz nelikās! Ja ir bērnības garša, bet nav receptes kā to panākt, tad laiks meklēt pusgadsimtu un senākas pavārgrāmatas – tur tā ir visā savā krāšņumā un ar precīzām receptēm.

Lasīt vairāk

Gardais ābolu kēkss

Foto: Alise Freimane

"Kad brīvdienās pie omes salasīti āboli, tad jācep vien ābolu pīrāgs. Un arī jāņogas ir jāliek lietā," tā saka Alise Freimane, kura darbadienas rītā kopdarbā ar dēliņu ir pagatavojusi gan ābolu pīrāgu, gan ābolu kēksiņus.

Lasīt vairāk

Video: klasiskās beļģu vafeles

Brīvdienās un svētkos varam atļauties našķēties vairāk, un šādām reizēm lieliski piestāvēs klasiskās beļģu vafeles, kas savu izcilo garšu vēl jo vairāk pierādīs kombinācijā ar saldējuma bumbu, vaniļas mērci un svaigām ogām. Nesakiet, ka nebrīdinājām - papildporcija garantēta!

Lasīt vairāk

Zeltainās spageti ķirbja pankūkas

Foto: Privātais arhīvs

"Ja iepriekšējās dienas vakariņās krāsnī smaržojis spageti ķirbis, bet ēdājiem nav bijis dukas notiesāt to līdz galam, tad "sausais atlikums" jāliek lietā arī nākamajā dienā. Šoreiz ilgi nebija jālauza galva, ar ko pusdienās pacienāt savu viengadnieci un, protams, arī sevi pašu."

Lasīt vairāk

Ābolu un ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Pannā cepti kartupeļu mīklas pīrādziņi ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Kad tradicionālie speķa pīrādziņi no rauga mīklas apnikuši, izmēģini šos!

Lasīt vairāk

Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru

Foto: Shutterstock

Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.

Lasīt vairāk

Cepta ķirbja salāti ar rukolu un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Vēl viena ideja, kā pagatavot ķirbi - ātri, sātīgi un veselīgi!

Lasīt vairāk

Ātrā bumbieru kūka

Foto: Shutterstock

Ātrā bumbieru kūka ar kakao un riekstiem.

Lasīt vairāk

Burkānu torte ar Filadelfijas krēmu un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Burkānu torte ar Filadelfijas krēmu un valriekstiem - dzimšanas vai vārda dienas ballītei.

Lasīt vairāk

Ātrā baltmaizes - ābolu šarlote

Foto: Shutterstock

Ābolu šarlote no kukuļa baltmaizes.

Lasīt vairāk

Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI

Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Īstena rudens garša – brūkleņu kūka ar marcipānu

Foto: DELFI

Izlasot recepti, neticēju, ka sanāks tik izcila kūka, ka pazudīs no šķīvja vienas kafijošanas laikā. Lai negadītos tāpat kā man, labāk cepiet uzreiz divas! Liekot roku pie brūkleņu groziņa, galvoju, ka ogu spirgtums un marcipāna saldums sader kopā kā rudens un došanās uz mežu.

Lasīt vairāk

Plūmju kūka ar kraukšķīgu auzu pamatni un olbaltuma 'micīti'

Foto: Publicitātes foto

Kraukšķīga auzu miltu pamatne, skābens plūmju ievārījums un gaisīgas olbaltuma putas – pasaka, ne kūka! Recepti iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: kukurūzu nūjiņu kūka

Foto: DELFI

Bērnības garša, vairākās desmitgadēs pārbaudīta recepte, ātri pagatavojama no trīs sastāvdaļām! Vai vēl ko vairāk var vēlēties? Vienīgi papildporciju!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: rīvētu kartupeļu un siera pankūkas

Foto: DELFI

444 kartupeļu ēdieni. Iespaidīgi, vai ne? Šajā grāmatā atrodamas 14 versijas par kartupeļu pankūkām, bet pagatavotas tika klasiskās ar nelielu uzlabojumu!

Lasīt vairāk

Zanes kanēļmaizītes ar krēmsiera glazūru un rudenīgu noslēpumu

Kad jaunā kūku entuziaste Kate, tobrīd divpadsmitgadniece, pērn pēc mazo kūku meistaru nometnes mammai sacīja, ka ceps kanēļmaizītes, viņa brīnījās – saldētavā taču vairs nav kārtainās mīklas! "Nē, mamma, es mīklu gatavošu pati, tu tikai raugu nopērc, lūdzu! Es žurnālā atradu labu recepti!" attrauca meita.

Lasīt vairāk

Pannā cepts ķirbis ar sieru

Foto: Publicitātes foto

Kā ātri pagatavot un garšīgi un skaisti pasniegt lielāko rudens ogu, iesaka "Maxima Latvija" vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un dārzeņu kotletes

Foto: Privātais arhīvs

Puse uz pusi – tāda ir gaļas un dārzeņu attiecība šajās kotletītēs. Konkrētajā gadījumā tika izmantots kabacis, bet itin labi šajā kombinācijā derēs arī ķirbis vai patisons – kas nu tajā brīdī "prasās uz utilizāciju". Recepti iesaka Kate.

Lasīt vairāk

Ar sieru, sēnēm un pupiņām pildīti ķirbji

Foto: Publicitātes foto

“Es dievinu ķirbjus, dievinu to dažādību un iespējas no tiem pagatavot visu, ko vien vēlies. Šajā receptē jāņem tāds ķirbis, lai, to sadalot divās daļās, ar vienu daļu pietiek vienam cilvēkam. Jāatceras, ka ķirbis būs piepildīts, līdz ar to būs sātīgi. Pagatavojams tagad, kad ir baravikas vai gailenes, bet visu ziemu to var gatavot ar saldētām sēnēm,” atklāj garšu eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu, rīsiem un fetas siera drumstalām pildīts ķirbis

Foto: Shutterstock

Īpaši sulīgs un kārdinošs veids, kā pagatavot rudens ražas karali – ķirbi. Maltā gaļa ar dažādām piedevām labi sader ne vien ar papriku vai kabačiem, bet to var pildīt arī nelielos ķirbīšos, īpašam sulīgumam pievienojot pildījumam arī fetas siera drumstalas.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: kartupeļu klimpas – ņoki

Foto: DELFI

Latviešiem kartupeļu klimpas, lietuviešiem cepelīni, bet itāļiem – ņoki. Kartupelis ir augstā godā ne tikai pie latviešiem! Arī itāļi to nesmādē un pārstrādā klimpās!

Lasīt vairāk

Vienkāršais ķirbju un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti āboli ar mandelēm, rozīnēm un saldējumu

Foto: Shutterstock

Krāsnī cepti āboli, īpaši gardi ar vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Ar riekstiem un rozīnēm pildīti āboli folijā

Foto: Shutterstock

Ar riekstiem un rozīnēm pildīti āboli folijā, pasniedzami ar atsvaidzinošu jogurta mērcīti.

Lasīt vairāk

Cāļa cepetis ar citroniem

Foto: Shutterstock

Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.

Lasīt vairāk

Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.

Lasīt vairāk

Krāsaina un koša pica ar ziedkāpostu mīklas pamatni bez miltiem

Foto: Privātais arhīvs

Šī ir veselīgā picas versija, jo ir bez maizes pamatnes. Taču izpildījuma ziņā ne mazāk sulīga un garda. Savu "odziņu", protams, piešķirs siers, un tāpēc sāls picai nav papildus jāpievieno. Stundas laikā taps maltīte, par kuru īpaši priecāsies bērni. Recepti iesaka gardēde Vineta Kalniņa.

Lasīt vairāk

Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem

Foto: Vida Press

Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ķirbis ar zilo sieru, tomātiem un valriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Krāsnī ceptas ķirbja šķēles vislabāk garšos vēl karstas, bet lielās, saulainās ogas fani labprāt šo ēdienu baudīs arī aukstu.

Lasīt vairāk

Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju

Foto: Vida Press

Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti cukīni ar ķirštomātiem un kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša un sildoša maltīte reizēm, kad ir vēlēšanās apēst ko veģetāru. Krāsnī ceptie cukīni būs īpaši gardi un pikanti, pateicoties čili pārslām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!