Foto: Shutterstock
Šoreiz vistu nefilēsim un detalizēti nepētīsim, ko no katras daļas visgardāk pagatavot. Šoreiz galvenajā lomā būs vesela vista. Ko tur liegties – titulloma virtuvē viņai ir pa spēkam!

Neskatoties uz kosmisko cenu kāpšanu, vistas gaļa turpina saglabāt samērā demokrātisku cenu. Protams, te runa ir par "vistu – vulgaris" nevis laimē dejošu un tautas dainas klausošu putnu meža ielokā. Vista ir līdere ne tikai cenu kategorijā, bet arī gatavošanas ilgumā. Tā prasa pietiekami īsu laiku. Tieši tik daudz, lai badīgie vakariņu kārotāji spētu sagaidīt, nevis piestumtos ar maizi vai citām ēdmaņām, kas nav jāgatavo.

Cepeškrāsns ķeizariene

Pats, pats, pats vienkāršākais (taču ne visātrākais) veids ir vistu noguldīt uz sāls palaga, cepeškrāsni noregulēt 160 grādiem un aizmirst par to uz divām stundām. Izcili sulīga. Paņēmusi tieši tik daudz sāls, cik vajag, mīksta, aromātiska – pasaka, ne vista!

Samērā vienkārši ir arī uztupināt vistu uz alus pudeles vai bundžas, ieziest ar garšvielām, taukvielām, uzliet uz pannas un pudelē šķidrumu un gaidīt, kad gatavs. To, vai kā garšvielu izmantot alu, jāizlemj pašam. Obligāti tas nav, bet aromātiski gan! Vistai uz pudeles galvenais nosacījums ir šķidrums pudelē un uz cepamās pannas. Ņemot vērā, ka Latvijā pieejama depozītu sistēma, bundža šajā gadījumā noderēs labāk, jo pēc cepšanas saglabāsies svītru kods, bet krāsnī liekamajai pudelei gan etiķeti labāk nokasīt nost. Taču kurš gan var liegt vienu pudeli kronēt par vistas gatavošanas troni, ko izmantot no reizes uz reizi?

Klasika, protams, ir vistas cepetis – kā ar, tā bez pildījuma. Starp citu, samērā vienkārši pagatavojams un, sekojot norādēm, grūti sačakarējams. Kāpēc gan, lai cepetis nebūtu arī uz ikdienas galda? Ierīvēt ar garšaugiem, iemasēt ar eļļu, sapildīt ar to, ko sirds un vēders kāro, kā arī ievērot dažus pamatnoteikumus. Pirmkārt, ievērot receptēs rekomendēto temperatūru. Ja 190 grādi, tad 190! Ja 220 grādi, tad 220! Otrkārt, svarīgi ir aprēķināt pareizo gatavošanas laiku, piemēram, diezgan droša formula ir vistas cepeti gatavot 180 grādos, uz katru vistas puskilogramu ierēķināt ap 25 gatavošanas minūtēm. Ja iegadījusies vareni branga vista, iespējams, no lauku radiem atsūtīta, tā ap diviem kilogramiem, jārēķinās, ka cepšana prasīs vairāk par pusotru stundu. Treškārt, vērtīgi ir cepeti ik pa laikam apskatīt un pārlaistīt ar izveidojušos mērcīti. Kraukšķīga un brūna ādiņa ir gardāka par vistu oglē. Ja šādai aprūpei nav laika, vistu var pārklāt ar foliju un to noņemt īsi pirms gatavības. Ceturtkārt, vistu pirms pārvēršanas cepetī ieteicams sasiet, lai tā izceptos vienmērīgāk un nepiedegtu.

Ja ģimene nav tik izsalkusi, kā sākumā šķita, nav jābēdā, jo pāri palikušo gaļu lieliski var integrēt brokastu sviestmaizēs un pusdienu salātos!

Katla karaliene

Foto: Shutterstock

Vistas zupai jau vairākus gadsimtus ir vienkārši perfekts tēls. To iesaka kā zāles gan fiziskās, gan garīgās veselības atgūšanai. Vistas zupa vienlīdz cienīta bijusi kā karaļnamos, tā zemnieku virtuvē. Atšķīrās tikai šķīvis un pasniegšanas veids.

Vistas zupa tiek bagātināta kā ar garšvielām, tā dažādiem dārzeņiem, tā var būt maiga kā silta rudens lietus diena. Tā var būt asa un dedzinoša kā karstuma vilnis siena talkā. Taču visa pamatā ir labs buljons. To var iegūt uz lēnas uguns, lielā katlā sautējot vistu, kopā ar saknēm un garšaugiem. Ja katls atļauj, var peldināt visu putnu, bet ātrāk un ekonomiskāk būs sadalīt to gabalos. Lielākam sātam un intensīvākai garšai vistas gabalus pirms vārīšanas var arī apcept pannā.

Gluži tāpat kā ar cepeti – vārīto vistas gaļu var izmantot arī salātiem un sviestmaizei. Protams, ja vien mājās nav īpaši gaļas cienītāji, kas par īstu vistas zupu uzskata gaļu ar nedaudz buljona.

Sautējumu un stūķu sabiedrotā

Foto: Shutterstock

Zupas katls nav vienīgais, kur vista spēj izpausties. Tā ir izcila arī dažādos sautējumos, šmorējumos un stūķos. Lai pie tādiem tiktu, nav jāmāk precīzi sadalīt vistu (nenoliedzami, ka tā ir teicama prasme un to var un vajag izmantot). Šiem ēdieniem derēs arī "kā māku, tā cērtu" princips jeb "uzsprāgusī vista". Piemēram, gruzīnu virtuves sautējums čahohbili ir izcils piemērs. Vista tur ir sacirsta un sagriezta kumosa izmēra gabaliņos tā, ka salikt atpakaļ veselu vistu no tiem gabaliņiem varētu būt grūti. Tieši ar tikpat labiem panākumiem kā čahohbili, vista startē arī latviskajā stūķi. Patiesībā jebkurš sautējums tai ir pa spēkam!

"Tasty.lv" piedāvā izmēģināt kādu no šīm 35 receptēm, kur titullomā ir vista! Lai labi garšo!

Sulīgākā ceptā vista universumā

Foto: Shutterstock

Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!

Lasīt vairāk

Uz alus skārdenes grilēta vistiņa

Foto: Santa Maria

Radošs veids, kā uz grila izcept neliela izmēra vistiņu – "uzsēdinot" to uz atvērtas alus skārdenes. Vista sanāks gan sulīga, gan garšīga. Pasniedz ar svaigiem salātiem un BBQ mērci!

Lasīt vairāk

Kā pagatavot krāsnī uz burkas vai pudeles ceptu sulīgu vistu ar zeltaini kraukšķīgu ādiņu

Foto: Privātais arhīvs

Krāsnī uz burkas vai alus pudeles cepta vistiņa vienmēr izdodas īpaši sulīga, bet tās ādiņa – īpaši kraukšķīga. No padomju laiku kulinārajām tradīcijām mantotu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta ķiplokvista ar aprikožu glazūru

Foto: Vida Press

Vakariņas ar bagātīgām garšas niansēm. Aprikožu džema glazūra vistas gaļai piešķirs ne tikai saldumu (saspēlējoties ar sprigano ķiploka stiprumu), bet arī piešķirs lipīgi gardu un zeltaini brūnu ādiņu. Ja vēlies pikantāku maltīti, pievieno džema un ķiploku maisījumam 1 ēdamkaroti pilngraudu sinepju!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta vista apelsīnu mērcē

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī gatavota, ļoti garda vistiņa apelsīnu mērcē

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Buljons no vistas cepeša

Foto: Shutterstock

Pavasarī, kad pārmaiņus uzspīd saule un uzpūš vējš, labsajūtai un ģimenes veselības stiprināšanai var vārīt vistas buljonu. Šoreiz piedāvājam recepti buljonam, kas vārīts no vistas cepeša. Šāds buljons ir īpaši gards un aromātisks. Buljona vārīšanai var izmantot arī vistas vai jebkura cita putna kaulus pēc cepeša apēšanas. Ja buljonu vāra no cepeša, tad daļu gaļas saglabā vēlākai pasniegšanai ar buljonu, jo pārējā gaļa pēc ilgajām vārīšanas stundām būs zaudējusi garšu un derēs tikai mīļam četrkājainim.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar rikotas, citronu un salami pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis, kas pildīts ar rikotas sieru, salami un atsvaidzinošo citronu. Pasniedz ar svaigajiem salātiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums no Gruzijas – čahohbili

Gruzijas virtuve ir daudzveidīga un bezgala garda. Iespējams, tādēļ, ka katrs ēdiens tiek gatavotas ar lielu mīlestību un netiek žēlotas sastāvdaļas. Cerams, ka tev nav iebildumi pret gaļu, kas burtiski peld sviestā un tomātos, greznojusies ar kinzas mežģīnēm. Tieši tik apgrēcīgi gards ir šis vistas sautējums.

Lasīt vairāk

Čahohbili jeb gardā vistiņa tomātos

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Gruzijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistas gaļas un sezonas dārzeņu sautējumu.

Lasīt vairāk

Čahohbili no vistas

Foto: Shutterstock

Pusdienu pikantais čahohbili no vistas.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskais vistas sautējums ar turku zirņiem un lapu kāpostu

Foto: Privātais arhīvs

"Labs veids, kā sasildīties ziemas vakaros, turklāt kurkuma un ingvers, iespējams, palīdzēs arī nedaudz stiprināt veselību! Vienu vakaru nolēmu ļauties garšas eksperimentiem un iesaku to arī citiem!" tā savas vakariņas recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka "Tasty" lasītāja Ilze.

Lasīt vairāk

Sulīgi vistas gabaliņi ar papriku aromātiskā tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams vakariņu ēdiens – sulīgi vistas gabaliņi ar papriku un sīpoliem, sautēti sulīgā, viegli pikantā tomātu mērcē. Šķipsna kumina (vari izmantot arī ķimenes) piešķirs šim vienkāršajam ēdienam vēl bagātīgāku garšu un aromātu.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas sautējums zemesriekstu sviesta–tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Rīkojoties izveicīgi, šo gardo vistas sautējumu krēmīgā tomātu–zemesriekstu sviesta mērcē varēsi pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Pirms ķeries pie sautējuma gatavošanas, laika ekonomijas nolūkos uzliec vārīties rīsus.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums franču gaumē

Tradicionāls sautējums, kas nācis no Francijas ziemeļdaļas Normandijas reģiona - aromātisks un sātīgs.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums ar valriekstiem krējuma mērcē

Foto: Shutterstock

Zeltaini ceptos vistas gabaliņus gatavo cepeškrāsnī, sutinot krējuma mērcē, kas bagātināta ar sīpoliem, šampinjoniem, valriekstiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Vista ar šampinjoniem krēmīgā karija mērcē jeb 'pāvesta pusdienas'

Foto: Shutterstock

Vista ar šampinjoniem gardā šķiņķa-karija mērcē. Recepte, kas noskatīta kādā vecā vācu žurnālā, bet izturējusi laika pārbaudi.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?

Lasīt vairāk

Puravu un vistas zupa ar kokosriekstu pienu

Foto: Shutterstock

Vienkārša vistas, lēcu un puravu zupa ar kokosriekstu pienu. Biezākai konsistencei zupai pievieno arī svaigas spinātu lapiņas.

Lasīt vairāk

Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Liesā vistas zupa ar Briseles kāpostiem

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā pagatavojama un liesa zupa no vistas filejas un košiem, sulīgiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar citroniem grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Grieķu versija par visiem tik mīļo vistas zupiņu ir vienkāršā, spēcinoša un ļoti aromātiska. Viņi iesaka zupu papildināt ar krēmīgiem olu dzeltenumiem, spirdzinošu citronu skābumiņu un šķipsnu sildoša kanēļa. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru

Foto: Vida Press

Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām

Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.

Lasīt vairāk

Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām

Foto: Shutterstock

Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām garšo gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar papriku un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Smeķīga vistas zupa ar papriku un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Iebiezinātā vistas zupa bulgāru gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Ļoti garšīga vistas zupa bulgāru gaumē. Tās noslēpums slēpjas zupas iebiezināšanā," skaidro mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar rīsiem un omletes strēmelītēm

Foto: Privātais arhīvs

Rudens komforta ēdienkartes hits – garda un sildoša vistas zupa ar rīsiem un maigām sulīgas omletes strēmelītēm. Recepti iesaka garšīgās feisbuka lapas "Marikaroseberg" autore Marika Roseberga.

Lasīt vairāk

Bērnības klasika – vistas zupa ar makaroniem

Foto: DELFI

Kad bērnības atmiņas uzvirmo, siltuma sajūta parādās, bilde ir un garša arī tepat vien uz mēles galiņa stāv, tad atliek vien zvans omei ar vārdiem: "Lūdzu, pastāsti, kā pagatavot makaronu zupiņu." Tad ir garā nopūta, ka tas jau tik ātri izstāstāms nemaz nav, bet, lai es ņemot papīru un rakstot. Skaidrs ir tas, ka šī zupiņa ir visu pūļu vērta – gan, lai klausītos omītes instrukcijā teju stundu, gan, lai pagatavotu pašgatavotu buljonu.

Lasīt vairāk

Sarkanvīnā sautēta vista ar sēnēm franču gaumē

Foto: Vida Press

Klasiskajam franču ēdienam Coq au vin (tulk. - gailis vīnā) tradicionāli tiek izmantots robusts sarkanvīns, kas maltītei piešķir īpašu aromātu un garšu. Ja baidies, ka rezultāts būs pārāk intensīvs, aizstāj sarkanvīnu ar sausu baltvīnu. Brīdinām - šī nav ātri pagatavojama recepte. Jo ilgāk vista sautēsies, jo izcilāks būs rezultāts!

Lasīt vairāk

Gedlibže – krējuma mērcē sautēta vista kabardīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Gedlibže – krēmīgā skābā krējuma mērcē sautēta vistiņa – ir tradicionāls kabardīniešu virtuves ēdiens. Izcils rezultāts no pavisam vienkāršām sastāvdaļām! Šo gaļas sautējumu pieņemts ēst ar rokām, pārlejot iepriekš novārītai, atdzesētai un gabalos sagrieztai kukurūzas putrai, bet tikpat labi tas garšos, pasniegts ar vārītiem kartupeļiem, makaroniem, griķiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Cepta vista krēmīgā brendija sinepju mērcē

Ikvienam reiz pienāk tā reize, kad rīko vakariņas, kurās paredzēts atstāt pozitīvu iespaidu uz kādu un ir skaidrs, ka jāgatavo kas tāds, kas izdodas vienmēr. Lūk, mana versija par šādu ēdienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!