Foto: Shutterstock
Vārītas olas visdažādākajās formās un garšās, svaigo salātu bļodas un sāļās uzkodiņas, protams, ir gardi un patīkami ēst Lieldienās. Tomēr, kā jau ikvienos svētkos – bez salda deserta vai kūkas neiztikt! Bagātīga biezpiena pasha, apaļš un varens kēkss, zaķa gardumi burkānkūku formā – pa kādai receptei, kas izdabās katra kārumnieka iecerēm, atradīsi no "Tasty.lv" recepšu krājumiem.

Vārīta vai nevārīta? Ar riekstiem, žāvētiem augļiem vai sukādēm? Varbūt gatavot maziņas? Tradicionālo Lieldienu biezpiena pashu var pagatavot visdažādākajos veidos. Tā ir klasika, kuru vari pielāgot savām garšu prioritātēm. Ja negaršo žāvētas aprikozes, biezpiena masai pievieno, piemēram, sukādes. Vai esi ēdis pashu, kurai pievienots kakao? Ja vēl nē, pēdējais laiks izmēģināt!


Tie, kuri jūt sevī iekšējo konditoru, kurš jau sien priekšautu un rūcina mikseri, var pievērsties nopietnākam darbiņam. Kāpēc gan neizcept kādu bagātīgu burkānu torti vai Lieldienu apaļo kēksu ar citronīgu un košu glazūru? Uz svētku galda vareni izskatīsies kāda kūka vai smalkmaizīte, kurā ir persiku pusītes – atgādinās olu dzeltenumiņus.


Tradicionālo ēdienu cienītāji, kuri nebaidās no rauga mīklas, var pievērsties krusta maizīšu, kliņģera vai, piemēram, izcili gaisīgās kuliča maizes pagatavošanai. Turklāt kuliču līdz nepazīšanai vari pārvērst, ja to izdekorēsi nevis ar pūdercukura glazūru, bet izkausētu balto šokolādi. Tas piešķirs saldajai maizītei odziņu!


Mīļos vienmēr vari iepriecināt arī ar individuālajiem desertiņiem, kuru pagatavošana neprasīs daudz pūļu. Piemēram, ja garšo biezpiens, bet pashas gatavošanai nav pacietības, pamēģini biezpiena krēma desertus! Lieldienām piestāvēs arī šokolādīgs krēms brilē vai kāds tematiski izrotāts cepumiņš – smilšu mīklas vai auzu pārslu. Un galu galā, kad pēdējo reizi izcepi pufīgās un kārdinošās štopkūkas?

Dekorējot Lieldienu kūku, kēksu vai pashu, atceries vienkāršo principu – mazāk ir vairāk. Būs gana efektīgi, ja svētku gardumus izdekorēsi ar ogām, kādu piparmētru lapiņu vai pirmajiem pavasara ziediņiem. Arī visvienkāršāko kēksu bez glazūras vari pārvērst, tam virsū uzlejot izkausētu šokolādi, kurai pievienots mazliet saldais krējums, lai glazūra sakalstot nekļūtu pārāk cieta. Un aplūko, cik daudz dažādu mazu šokolādes oliņu piedāvā veikalos – pa kādam niekam vari uzlikt savam Lieldienu saldajam ēdienam, un tas iegūs īsteni svētku noskaņu!

Iekārdinājām? Palūko, kas saldummīļiem garšīgs atrodams "Tasty.lv" recepšu klāstā – lai tev saldas Lieldienas!

Mini pashas ar košas šokolādes glazūru

Lieldienās ierasts krāsot olas, bet kopā ar bērniem var pagatavot arī krāsainus desertus, piemēram, mazas un košas pashas. Daiga Veismane, "Tiamo" grupas radošā direktore, piedāvā vienkāršu recepti saldajam ēdienam, kas garšos kā maziem, tā lieliem.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: citronu biezpiena krēms – Lieldienu pashas alternatīva

Foto: DELFI

Viens no saldajiem ēdieniem, kuru tradicionāli gatavojam Lieldienu galdam, protams, ir biezpiena pasha. Tomēr tā prasa vairāku stundu darbu un gaidīšanu. Krēmīgu un tikpat gardu desertu no biezpiena var uzburt arī krietni ātrāk – tāpēc, lūk, citronu biezpiena krēms, kuru papildina medus un citronmelisa.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas Lieldienu zaķi ar konfekšu astītēm

Foto: Privātais arhīvs

Garaušu cepumi būs vizuāli pievilcīgs Lieldienu akcents. To fifīgums slēpjas tieši "pūkainajās" astītēs, kas veidotas no apaļām šokolādes konfektēm ar riekstu apvalciņu un krēma pildījumu. Šie zaķu cepumi īpaši iepriecinās bērnus un radīs svētku noskaņu mājās. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Raibie Lieldienu cepumiņi ar 'M&M's' dražejām

Foto: Shutterstock

Sākt gatavoties Lieldienām nekad nav par agru. Un ne jau tikai olās ir Lieldienu krāsas un prieks – pati gatavošana vien ir īsta jautrība – bērniem patiks! Krāsainie cepumiņi ies pie sirds gan maziem, gan lieliem!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Lieldienu zaķīši no ātrās biezpiena mīklas

Lieldienas vairs nav aiz kalniem, tādēļ jāsāk domāt par svētku tematikā ieturētiem našķiem. Lieldienu zaķus no biezpiena mīklas vari gatavot kopā ar mazākajiem ģimenes locekļiem – mīkla ir ērti veidojama, tā nav jāraudzē un no tās gatavotie izstrādājumi krāsnī kļūst skaisti pufīgi. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Lieldienu kēksiņi ar šokolādes krēma 'ligzdiņām'

Foto: "Kikas virtuve" publicitātes foto

Gardie kēksiņi ar šokolādes krēmu būs skaista galda rota un iepriecinās gan lielus, gan mazus Lieldienu svinētājus. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.

Lasīt vairāk

Lieldienu krusta maizītes

Foto: Publicitātes foto

Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs, bet mūsdienās tās konditorejās pieejamas jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Folklorā minēts, ka maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Ceptās olas'

Foto: Shutterstock

Lieldienu cepumi ar cukura glazūru un aprikožu pusīšu rotājumu, kas pēc skata līdzinās ceptām olām.

Lasīt vairāk

Nevārītā pasha ar kakao un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Interesanta versija tradicionālajam biezpiena Lieldienu desertam – šokolādes pasha. Šokolādes efekts panākts ar kakao, bet biezpiena masa papildināta ar rozīnēm.

Lasīt vairāk

Kuličs

Foto: Shutterstock

Tradicionālais Lieldienu kuličs svētku galdam.

Lasīt vairāk

Kārdinošā Lieldienu šokolādes kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ārkārtīgi šokolādīga un ļoti kārdinoša torte svētku galdam. To, protams, nav jāpasniedz tikai un vienīgi Lieldienās, taču šie svētki ir labs iemesls, lai palutinātu sevi un tuvākos ar ko ļoti garšīgu.

Lasīt vairāk

Lieldienu pasha ar ogu mērci

Pasha ir viens no svarīgākajiem ēdieniem, ko ceļ Lieldienu galdā. Kārumu gatavo no biezpiena un saldā krējuma, kam pievieno žāvētus augļus, riekstus - atkarībā no iespējām un gaumes. Īpaša ir arī pashas forma - nošķelta piramīda, kas simbolizē Kristus kapu. Sena pareizticīgo tradīcija māca, ka Lieldienās ar pashu jācienā ikviens, kurš klauvē pie mājas durvīm, īpaši tie, kuriem dzīvē neklājas viegli.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu cepumi Lieldienām

Foto: Publicitātes foto

Tuvojas Lieldienas – pavasara gaidītākais notikums, kad galdā tiek liktas krāsainas olas un citi gardi, apaļi ēdieni. Svētku neiztrūkstoša sastāvdaļa ir našķi, kas priecēs gan sirdis, gan vēderus, tāpēc kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā recepti auzu pārslu cepumiem, kas būs laba alternatīva ierastajām šokolādes olām.

Lasīt vairāk

Lieldienu apaļais kēkss ar citronu garšas glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgs un salds kēkss, kas būs lieliski piemērots Lieldienu svētku galdam. Izdekorē to ar skaistām šokolādes oliņām, bet uz šķīvja nosēdini dekoratīvos cālēnus.

Lasīt vairāk

Krusta maizītes-mafini Lieldienām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krusta maizītes ir tradicionāls Lieldienu našķis, ko ēd Lielajā piektdienā. Tomēr, ēšanas paradumiem mainoties, tās pasniedz arī īpašās svētku reizēs, piemēram, Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Atšķirībā no citām smalkmaizītēm, to pagatavošanai izmanto gan kviešu, gan rudzu miltus. Bet maizītēm virsū tiek veidots dekoratīvs krusts, kas simbolizē Jēzus sišanu krustā.

Lasīt vairāk

Vieglā Lieldienu pasha ar ananasiem

Recepte netradicionāli tradicionālām Lieldienu brokastīm - vieglā pasha ar konservētiem ananasiem. Desertu iesaka veselīga uztura speciāliste Inga Pūce un Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Vienkāršā Lieldienu pasha

Foto: DELFI

Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.

Lasīt vairāk

Pītais svētku kliņģeris

Foto: Shutterstock

Lai kliņģeris būtu pūkains un mīksts un lai ilgāk tas saglabātos svaigs, mīklu nedrīkst pārmīcīt. Jo vairāk mīkla tiks mīcīta, jo vairāk no miltiem izstrādāsies glutēns, jo cietāks un sausāks iznāks klinģeris. Piedāvājam klinģera cepšanas paņēmienu, kurā mīkla netiek mīcīta vispār. Visu darbu izdarīs raugs un laiks.

Lasīt vairāk

Šokolādes un skābā krējuma apaļais kēkss

Foto: Shutterstock

Šokolādīgs un porains apaļais kēkss. Tas būs īpaši sulīgs, jo mīklai pievienots skābais krējums. Gatavo kēksu pēc izņemšanas no formas var dekorēt ar pūdercukuru vai izkausētu šokolādi.

Lasīt vairāk

Šokolādes krēms brilē

Foto: Publicitātes foto

Iestājoties pavasarim, jau šonedēļ tiks aizvadīti vieni no tradīcijām bagātākajiem svētkiem – Lieldienas. Šajos svētkos kopīgi ar saviem tuvajiem piedalāmies dažādās svētku aktivitātēs, iepazīstamies ar senlatviešu ticējumiem, kā arī sagatavojam svētku galdu un izbaudām laiku kopā. "Maxima" garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās ar salda un mazliet citādāka krēma brilē recepti, kam pievienota šokolāde.

Lasīt vairāk

Štopkūkas ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Īpaši gardās rauga mīklas štopkūkas ar maigu putukrējuma pildījumu.

Lasīt vairāk

Burkānu, kanēļa un ananāsu biskvīta kūka ar siera un citronu krēmu 'Lieldienu pārsteigums'

Foto: Vida Press

Ļoti neparasta kūka Lieldienu mielastam - biskvītā paslēpušies gan burkāni, gan ananāsi, gan kanēlis, gan kokosriekstu skaidiņas un šo garšu papildina divi dažādi krēmi - Mascarpone siera krēms un citronu krēms. Garšu un aromātu pārbagātība, svinot gavēņa noslēgšanos.

Lasīt vairāk

Lieldienu kēkss

Foto: Shutterstock

Svētkiem par godu - Lieldienu kēkss.

Lasīt vairāk

Īstā Lieldienu pasha

Foto: Shutterstock

Svarīga Lieldienu galda sastāvdaļa ir pasha. Tāpēc receptē noskaidrosiet, kā gatavo īsto Lieldienu pashu.

Lasīt vairāk

Saldā Lieldienu maize - kuličs

Foto: mosfood

Kuličs ir īpaši pagatavota, salda Lieldienu maize, kas īpaši populāra pareizticīgo tradīcijās. Pieņemts, ka šo maizīti iesvēta Lieldienu dievkalpojumā un tad ēd, svinot Lielā gavēņa noslēgumu un Lieldienu atnākšanu.

Lasīt vairāk

Lieldienu kēkss ar biezpienu un šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock

Gards biezpiena kēkss ar šokolādes glazūru Lieldienu galdam.

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss

Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.​

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: gardā burkānu torte ar krēmsieru

Foto: DELFI

Rudenī ne tikai ābolmaize ir jāizcep, vismaz reizi sezonā cepeškrāsns un ģimene jāiepriecina arī ar burkānu kūku! Tik rudenīgu, aromātisku un gardu!

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss ar krēmsiera glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšām bagātīgs un ļoti gards burkānu kēkss. Kēksu mazliet mitrāku un saldāku padarīs virsū uzziestā krēmsiera glazūra, ar kuru nevajadzētu skopoties.

Lasīt vairāk

Burkānu torte ar siera krēmu

Foto: Shutterstock

Svētku viesiem - gardā burkānu torte ar siera krēmu.

Lasīt vairāk

Grandiozā burkānu un kokosriekstu torte ar krēmsiera kārtām

Foto: "Kikas virtuve" publicitātes foto

Burkānu torte ir labs triks Lieldienu zaķa pievilināšanai. Šī kārdinošā skaistule ir ne vien grandioza savos apmēros - ar to varēsi pamielot vismaz 12 saldummīļus, - bet arī grandiozi garšīga. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.

Lasīt vairāk

Burkānu-apelsīnu kūka ar maskarpones krēmu, rozīnēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Burkānu-apelsīnu kūka ar mascarpones krēmu, rozīnēm un lazdu riekstiem. Bezdievīgi garda, aromātiska un mutē kūstoša!

Lasīt vairāk

Karamelizētu auzu pārslu un biezpiena krēms ar ogu mērci

Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis

Tikai četras sastāvdaļas, mikseris un apsolījums neskaitīt kalorijas, jo biezpiena un karamelizētu auzu pārslu krēmam jābūt kaloriju bagātam. Sirdsapziņu var aizmālēt, pie krēma pieēdot kādu skābu ogu mērci bez cukura!

Lasīt vairāk

Saldais biezpiens ar ķiršu kompotu

Foto: Shutterstock

Saldais biezpiens ar ķiršu kompotu - ātri pagatavojams deserts.

Lasīt vairāk

Persiku biezpienmaizītes no kārtainās mīklas

Foto: Privātais arhīvs

Izcila ideja, kā pielietot biezpienu, – sulīgas un kārdinošas smalkmaizītes būs gatavas nieka pusstundā. Konservētie persiki bagātina saldo maizīšu garšu, piešķirot svaiguma akcentu. Savukārt biezpienam pievienotais krēmsiers pildījumam rada patīkamu tekstūru. Pasniedzot var skaisti dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Skābā krējuma mīklas kūka ar konservētiem persikiem

Foto: Shutterstock

Vienkāršas skābā krējuma mīklas kūka, kurā paslēpušies sulīgie persiki. Garšos burvīgi pie tējas vai kafijas tases.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!