Foto: Shutterstock
Kad domājam par ēdieniem un garšām, kas joprojām liek sariesties siekalām mutē, tad tie ir tādi, ko nereti gatavojušas mūsu mammas, vecmammas, vīramātes, tantes un citas svarīgās dzīves sievietes. Tikai omīte prot tik perfekti aizlocīt speķa pīrādziņu, ka krāsnī tie nekad nesasprāgst. Un kotletes? Tās vissulīgākās sanāk tieši mammai. Tāpēc paldies viņām, kas iemācījušas vienu no svarīgākajām lietām pasaulē – gardi pagatavot ēst!

Mātes dienas noskaņās laiks ne tikai doties meklēt ziedus un kādu jauku dāvaniņu, bet palutināt mammu (un būsim godīgi – arī sevi) ar kādu tiešām labu ēdienu, kas aizgūts tieši no viņas. Kārtīga lauku biskvīta torte trīs stāvos, biezpiena pončiki, speķa pīrādziņi, karbonādes ar sinepēm, sīpolklopsis pusdienās vai varbūt borščs pēc ukraiņu vīramātes receptes būs patiesi laba izvēle.

Zemāk atradīsi mammu, omīšu, kaucmindiešu, vīramāšu un citu varenu ēst gatavotāju receptes no "Tasty.lv" krājumiem, kas izturējušas ne tikai prasīgo ēdāju pārbaudi, bet arī laikā. Lai sirdssilta Mātes diena!

Recepte no grāmatas: kakao ķīselis gluži kā bērnībā

Foto: DELFI

Ir tādi deserti, kurus var uzburt no nekā – kakao ķīselis ir viens no tiem. Izcili gards vēl silts, ja pārliets ar aukstu pienu. Pirmā karote mutē un nostalģiski aizceļo bērnībā, kad laukos pie omes vasaras brīvlaikā viņa to ar lielāko prieku gatavoja, kad vien mazbērni palūdza. Šī ir vērtība, kas jālolo!

Lasīt vairāk

Īstena lauku biskvīta kūka ar putukrējumu

Foto: Privātais arhīvs

Šķiet, ka biskvīta kūka vai lauku kūka, kā to mēdz dēvēt, ir nemainīga klasika un visu kūku māte. Man šīs kūkas recepte ir tāds kā sajaukums starp pagātni un tagadni, jo dažus trikus esmu apguvusi no vecmāmiņas, kaut ko no mammas un kaut ko piedomājusi pati. Daļa no maģijas ir arī vecvecmāmiņas lielā kūku forma, kurā parasti top šis brīnums. Mūsu ģimenē tā galdā tiek celta teju katrās viesībās, un tas ir liels retums, ja nākamajā dienā vēl sanāk to atrast ledusskapī.

Lasīt vairāk

Elzas vecmammas supervienkāršā ābolmaize

Foto: DELFI

Ābolu laikā viens no aktuālajiem jautājumiem ir: "Vai zini kādu labu, gardu un ātru ābolkūkas recepti?" Arī mēs vienu tādu zinām! Nošpikojām no kolēģes vecmammas!

Lasīt vairāk

Nesasniedzamais gastronomijas Everests: ukraiņu vīramātes borščs

Foto: Anna Pohomova

Ukrainiete Anna Pohomova "Facebook" izveidojusi grupu "Ukraiņu ēdieni" – kā pateicību par laipno uzņemšanu Latvijā. Visus ēdienus, par kuriem stāsta, viņa gatavo pati. Arī boršču. Bet ar to viss skaidrs: tik garšīgi kā vīramātei nesanāks... Nekad. Tas laikam mums Latvijā un Ukrainā ir ļoti līdzīgs: mamma vienmēr gatavo vislabāk!

Lasīt vairāk

Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes

Foto: Laura Šmideberga

Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

Lasīt vairāk

Ošiņu ģimenes speķa pīrāgi

Foto: Valdis Ošiņš, Garšīgā Latvija

"Garšīgā Latvija" veidotāju Sandras un Valda Ošiņu mājās pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.

Lasīt vairāk

Kārļa Kazāka bērnības dienu atmiņas – biezpiena plācenīši

Foto: Shutterstock

Mūziķim Kārlim Kazākam īpaši skaists rīta mirklis saistās ar bērnības garšu, kad mamma iepriecināja ar biezpiena plācenīšiem. "Vēl guļu, no virtuves istabā ielavījusies mazliet kodīgā saulespuķu eļļas un saldenā pankūku smarža. Acis vēl nevar atvērt, bet ceļš līdz virtuvei blokmājas dzīvoklī nav tāls. To var aiziet nepamostoties. Pie galda mammas rokas pastumj priekšā biezpiena plācenīšu šķīvi. Un jāņogu želejas burciņu." Tagad, ja pamostas pirmais, Kārlis vēlas uzdāvināt īpašo sajūtu saviem bērniem, kuri novērtē garšīgos plāceņus. Pamēģini arī tu un iepriecini savu ģimeni!

Lasīt vairāk

Elzas mammas garšīgā un smaržīgā tomātu mērce

Foto: Elza

Tomātu trakums ir sācies, un tomātu mērču recepšu nekad nevar būt par daudz. Skaidrs, ka labākās un drošākās vienmēr ir mammas receptes. Lūk, Elzas mammas recepte Elzas izpildījumā, fiksējot svarīgākos brīžus procesa gaitā.

Lasīt vairāk

Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē

Foto: Shutterstock

Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Sēnītes' gluži kā bērnībā

Foto: Privātais arhīvs

"Mana ģimenes "firmas" recepte ir "Sēnītes". Tā ir iegūta no mammas vecās pierakstu klades un bēniņos atrastās pannas. Tās tiek liktas galdā katros svētkos un nestas arī citiem kā cienasts," par savu ģimenes gardāko recepti stāsta Signe Griķe. Viņa to iesūtījusi Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam. Piedāvājam to izmēģināt arī ikvienam Tasty.lv lasītājam!

Lasīt vairāk

Šķērsām pa saldētavu – biezais ogu ķīselis

Foto: DELFI

Par savu košo un gardo darinājumu mana omīte saka: "Viss labs, kas nāk no bērnības, jo bērnības garšas ir tās patīkamākās. Protams, manā bērnībā nebija tādas sasaldēšanas iespējas, un dažādība bija mazāka. Tad galvenokārt visu, ko vien varēja, piemēram, ābolus, bumbierus, cidonijas žāvēja un pievienoja klāt ķīselim. Tikpat labi šo ogu ķīseli varēja vārīt arī no zaptēm. Tā kā tuvojas pavasaris un ir jāatbrīvo saldētava, nolēmu tā gruntīgi no visa pa bišķītim izmantot savus saldētavas labumus. Citam liksies, kur nu tik šausmīgi liela dažādība... Bet katrs ēd, kā viņam patīk. Un man patīk šādi!"

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: melleņu zupa ar biezpiena klimpām kā bērnībā

Foto: DELFI

Šis ir garšu salikums, kas ar vienu karoti nostalģiski atgriež bērnudārza solā pie launaga galda. Lillā melleņu zupa jeb ķīselis, kurā peld saldeni mākonīši – biezpiena klimpiņas.

Lasīt vairāk

Biezpiena pončiki ar bērnības un bezrūpības garšu

Foto: DELFI

Biezpiena pončiki jeb, kā latviski būtu pareizi dēvēt, biezpiena virtuļi ieņem godalgotu vietu disciplīnā "Bērnības un bezrūpības garša". Vecāki laimīgi, ka bērniem iemānījuši biezpienu, bērni sajūsmā laiza pūdercukuru un ēd spīdīgām mutēm eļļā vārītu bumbuli.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: sīpolklopsis

Foto: DELFI

Sīpolklopsī ir viss, kas īstenam latvietim vajadzīgs – miltu mērce, kūpoši kartupeļi un izklapēta gaļa, kas mutē kūst. Fani un zinātāji saka, ka sīpolu sitenis ir gandrīz tikpat labs kā beku mērce.

Lasīt vairāk

Gardums no bērnības: bukstiņbiezputra ar cauraudzīti

Foto: DELFI

Kad apnīk visi mūsdienīgie ēdieni – dažādie voki, pastas, ātrās uzkodas, burgeri (nu varētu tik turpināt un turpināt!), tad jāķeras klāt senajiem ēdieniem, piemēram, bukstiņbiezputrai tādai kā bērnībā, ko vecmāmiņa gatavoja. Un tad ir laiks oficiāli piekarināt sev kurzemnieces ordeni, jo viens ellīgi labs kurzemnieku paēdiens tev būs izdevies!

Lasīt vairāk

Rabarberu klimpu zupa vecmāmiņas gaumē

Foto: DELFI

Vai vēlies noķert bērnības garšu? Ja atbilde ir jā – pagatavo rabarberu klimpu zupu pēc vecmāmiņas receptes! Varam garantēt, ka nostalģiskās sajūtas uzvirmos. Uzvarošā kombinācija – vēls pavasaris, lauku vecmāmiņa un bērnība!

Lasīt vairāk

Rolbiskvīts, kas nepievils! Gadsimtu sena recepte

Foto: DELFI

Kas var būt gardāks par kūku biskvītu? Sarullēts biskvīts ar ievārījumu! Vienkārši pagatavojams gardums, kas ar vienu kumosu aiznes atpakaļ bērnībā un bezrūpībā. Šai receptei ir gadsimtu sena vēsture, manai omītei to iemācīja viņas mamma, bet es recepti iemācījos vairāku gadu garumā, stāvot rindā uz bļodas izlaizīšanu.

Lasīt vairāk

Zelta piegriezums uzputenim. Proporcijas, kas nepievils

Foto: DELFI

Dzērvenes, manna, cukurs, ūdens un daudz, daudz gaisa. Tikai piecas sastāvdaļas un top deserts, ko restorānā nedabūt! Tieši tik vienkārša ir uzputeņa recepte. Ja ievērosi proporcijas un sirsnīgi putosi, tad rezultāts neliks vilties – būs tieši tikpat gardi kā bērnībā, ja ne vēl gardāk!

Lasīt vairāk

Ēdnīcas šnicele pēc 50 gadus senas receptes

Foto: Agris Pontags

Ir bērnības ēdieni, kuru garša paliek atmiņā uz visiem laikiem. Reizēm gribas pagatavot kādu ēdienu no bērnības – ne tikai garšas, bet droši vien arī sajūtu dēļ. Bieži gadās, ka mēģini, mēģini, bet – neizdodas. Nav tas. Ne garša, ne sajūtas. Bet Agrim Pontagam no Malnavas ir izdevies atgūt savu skolas gadu iecienītā ēdiena – ēdnīcas šniceles – garšu.

Lasīt vairāk

Buberts pēc omītes receptes

Foto: Sandra Kugelberga

Sandra Kugelberga dzīvo Anglijā. Apciemojot ģimeni Latvijā, viņa vienmēr cenšas izbaudīt Latvijas ēdienus un bērnības garšas. Buberts ir viens no Sandras mīļākajiem bērnības ēdieniem. "Manai omei tas vienmēr bija ļoti svarīgs un nopietns pasākums – gatavot ģimenei bubertu. Bija kreņķis, ja nesanāca!" saka Sandra. Izcili gardais saldēdiens nav nemaz tik viegli pagatavojams – jāzina dažādi knifiņi. "Ar māsām eksperimentējām un taisījām tik ilgi, līdz sanāca kā bērnībā!"

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas gredzeni ar riekstiem – zelta klasika

Foto: Veronika Ļevša

Ir tādas kūkas, saldie un cepumiņi, kas, šķiet, bijuši vienmēr – kopš vien sevi atceramies. Smilšu mīklas gredzeni ar daudz, daudz grauzdētajiem riekstiem pa virsu ir tieši tāds našķis. Kurš vēl bērnībā slepus knibinājis riekstus no virsiņas, vēl pirms gredzeni likti uz galda?... Recepti no saviem bērnības našķu krājumiem iesaka Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Vēja kūkas ar putukrējuma-biezpiena pildījumu kā bērnībā

Foto: Privātais arhīvs

Daudziem latviska garša saistās ar bērnību. Ar atmiņām, kā vecāki konditorejā nopirka kārumu. Bet tagad, pieaugušā vecumā, vari pagatavot gaisīgo un mīlēto vēja kūku, kas joprojām ir konditoreju topa produkts, savā virtuvē. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.

Lasīt vairāk

Ar gaļas maļamo mašīnu formēti cepumi

Foto: Kadrs no video

Bērnībā šie vienkārši pagatavojamie, trauslie un drupanie smilšu mīklas cepumi svētkos tika cepti teju katrā ģimenē. Ja tev nav gaļas maļamās mašīnas ar speciālu uzliku cepumu formēšanai, mīklu vari izrullēt un sagriezt plāksnēs, rombos vai izspiest no tās figūriņas. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms 'kā bērnībā'

Foto: Privātais arhīvs

Bērnībā kafejnīcās bija nopērkams visgaršīgākais kafijas krēms ar dzērveņu ķīseli, ko servēja vecajos labajos metāla trauciņos uz krēmbaltas plastmasas kājiņas. Recepti bērnības garšas krēmam iesaka mūsu lasītāja Jūlija Šuškova.

Lasīt vairāk

'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē

Foto: DELFI

Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.

Lasīt vairāk

Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā

Foto: DELFI

Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.

Lasīt vairāk

Miltu buberts kā pie vecmāmiņas

Foto: Shutterstock

Par godu baltām kupenām aprīlī gatavojam baltu bērnības saldēdienu – bubertu! īstu bubertu no miltiem, tādu, kādu gatavoja vecmāmiņa. Ar ķīseli!

Lasīt vairāk

Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte

Foto: DELFI

Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.

Lasīt vairāk

Vecmāmiņas ābolkūka ar cukurotu garoziņu

Foto: Privātais arhīvs

Fantastiski gardu ābolkūku ar cukurotu mīklas garoziņu no vecmāmiņas recepšu pūralādes iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika

Foto: Privātais arhīvs

Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.

Lasīt vairāk

Vecmāmiņas sīpolu mērce

Foto: Privātais arhīvs

Sīpolu un cauraudzīša mērci Sīpolu ceļa konkursam piesaka Māra.

Lasīt vairāk

Bērnības klasika – vistas zupa ar makaroniem

Foto: DELFI

Kad bērnības atmiņas uzvirmo, siltuma sajūta parādās, bilde ir un garša arī tepat vien uz mēles galiņa stāv, tad atliek vien zvans omei ar vārdiem: "Lūdzu, pastāsti, kā pagatavot makaronu zupiņu." Tad ir garā nopūta, ka tas jau tik ātri izstāstāms nemaz nav, bet, lai es ņemot papīru un rakstot. Skaidrs ir tas, ka šī zupiņa ir visu pūļu vērta – gan, lai klausītos omītes instrukcijā teju stundu, gan, lai pagatavotu pašgatavotu buljonu.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā no omītes pierakstu grāmatas

Foto: DELFI

Piekritīsi, ka konservēt dārzeņus ir viena diktam forša padarīšana? Un nē – sen jau garām tie laiki, kad to darīja tikai omītes. Nu jau pat ir "trendā" pašam visus labumus izaudzēt piemājas dārziņā, pēc tam tos iemarinēt, pagatavot gardas zaptītes un padalīties ar draugiem, kaimiņiem un radu radiem. Aiziet, sarīkojam konservēšanas ballīti! Ja labumi nav dārziņā, steigšus skrien uz tirdziņu.

Lasīt vairāk

Ūdenskliņģeri – 70 gadus sena recepte

Foto: Shutterstock

Ūdenskliņģerus senos laikos veda no tirgiem kā gardu ciemkukuli. Taču daudzās mājās omītes cepa ūdenskliņģerus pašas, ir pat mājas, kur lielākais katls vienmēr tiek izmantots tikai divām lietām: cūkas galvas vārīšanai un ūdenskliņģeriem. Vārot tiem, raugi, vajag tā pavairāk telpas apkārt. Vispirms vārīts, pēc tam cepts – izgājis caur ūdeni un uguni – tāds ūdenskliņgeris ir brīnumaini gards, un, uzkožot ķimenei vai lielākam sāls kristāliņam, garšīgums vēl jo lielāks.

Lasīt vairāk

Ēdiens kā atmiņas jeb mēnestiņi ar bērnības garšu

Foto: Shutterstock

"Viss, ko es gatavoju ir atmiņas. Pat rasols ir atmiņas," saka Maruta Funta. Uzrakstot "Facebook" savas pārdomas par to, kā ēdiena gatavošana uzjundī dārgas atmiņas par vecmammu un bērnības garšām, Marutai pat sveši cilvēki rakstījuši par to, cik ļoti tas sasaucas ar viņu virtuves pieredzēm. Ēdiens jau nekad nav tikai ēdiens vien.

Lasīt vairāk

No omas krājumiem: kāpostu tīteņi tomātu pastas-saldā krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock

Ļoti garšīga maltīte, kuras recepte meklējama omas krājumos. Ēdiens būs ar mājas sajūtu. Viegli pagatavojamie kāpostu tīteņi mērcītē nav pārlieku trekni, bet sātīgi gan. Tie garšos gan lielajiem, gan mazajiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties

Foto: DELFI

Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.

Lasīt vairāk

Novadu garšas: Tukuma veltnītis

Foto: Kristīne Bērziņa

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam novadiem dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Tukuma veltnīti, ko, viesojoties Tukumā, oriģinalā iespējams nobaudīt tādās vietās kā Tukuma Ledus halle, "Aplis", "Smukausis", "Twists", kā arī Tukuma apkārtnē – "Apsītē", "Apšukrogā", Jaunmoku pilī, "Sumbrā" un "Valguma pasaulē".

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!

Lasīt vairāk

Klasiskā frikadeļu zupa

Foto: Shutterstock

Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!