Foto: Latvijas Nacionālais teātris

Paceļ roku, kurš pēc ikoniskās izrādes "Skroderdienas Silmačos" aizdevies mājās ar apņēmību izcept plānās pankūkas! Pindacīša tik gardi tās čiepj un ēd, ka siekalas mutē saskrien. Un ne tikai pankūkas liek vēderam rūkt, izrādē spēlē gan ogu plācenis, gan dozīte ar siļķēm un, protams, alus un siers! Noklāj Jāņu galdu ar "Silmaču" ēdieniem!

"Celies, es uzcepšu silmačus," tā ome mani un māsu motivēja agros, tumšos un aukstos skolas rītos, kad līst ārā no migas, lai bristu līdz autobusam, gribējās vismazāk. Taču "silmači" motivēja! Par silmačiem mūsmājās tika sauktas plānās pankūkas. Manā bērnībā Nacionālais teātris brauca brīvdabas izrādē uz netālu esošo Druvienu, bet es kā bērns piedalījos izrādē. Kopā ar vietējiem koristiem un dejotājiem atveidojām līgotājus, kas nāk sveikt Silmaču saimnieci. Tie bija ikgadējie svētki! Iespēja redzēt aktierus tik tuvu un vēl iedot jāņuzāles, skatīties, kā Ieviņa dzen izpušķotas govis no ganiem... Tiesa, govis, kā jau kolhoznieces, bija "notetovētas", tām uz sāniem bija uzvilkti cipari, lai vieglāk saskaitīt un atšķirt. Skroderi brauca ratos no kalna lejā, bet kalna galā šeptējās izmanīgi tirgotāji, kas no kravas auto un busiem tirgoja deficīta preces.

Saprotams, ka, atbraucot mājās, es gribēju "Skroderdienas Silmačus" izspēlēt pati – ēst plānās pankūkas un pīt vainagus visiem mājas kustoņiem.

Gaidītākā Jāņu laika izrāde


Latvijas Nacionālā teātrī "Skroderdienas Silmačos" ir gadu desmitos mērāma tradīcija. Ar šo izrādi noslēdzas sezona. Daudziem latviešiem dabūt biļetes uz šo izrādi ir neatņemama nepieciešamība, kā sagaidīt Jāņus gadu no gada. Siers un alus nav primārais, galvenais, lai ir "Skroderdienas Silmačos" – lai Ābrams uzsprāgst ar krāsni, lai bites izdzenā "Silmaču" saimi, bet jauniešu trio lai izdodas nočiept alus krūzi! Lugu, ko gandrīz visi zina no galvas, katru gadu skatās kā jaunumu! Lūk, fenomens, ko ierakstīt pie latviešu nacionālajām īpatnībām!
Plāno pankūku ēšana un čiepšana ir ikoniska epizode, par ko gadu no gada publika smejas. Tur tehnika ir noslīpēta līdz pēdējam. Šajā iestudējumā pankūku zagle ir Daiga Gaismiņa, kura savā meistarībā apmācījusi Maiju Doveiku – viņai tā būs debija Pindacīšas lomā.

Daiga smej, ka viņa no trauku mazgātājas "Silmaču" sētā (Elīnas loma) caur pankūku cepēju – Antoniju – beidzot nonākusi pie pankūku ēdājas un čiepējas – Pindacīšas.

"Augstāk vairs nav kur kāpt," saka aktrise. Viņa uz skatuves parasti apēd divas pankūkas, bet kabatā iebāž vēl pāris – meitai un vīram. Ar apbrīnojamu veiklību viņa spēj mutē iebāzt veselu pankūku, piedevām vēl spēj parunāt! Ko tu meistaram padarīsi?!

17 pankūkas katru izrādi

Foto: Shutterstock


Par to, lai pankūkas būtu gana plānas, bet tajā pašā laikā neplīstu, rūpējas rekvizitore Ingūna Rabša. Viņa par "Silmaču" pankūkām rūpējas jau trīsdesmit gadus – tas, mērot "Skroderdienās", nozīmē trīs iestudējumus – Edmunda Freiberga un Indras Rogas, vairākus simtus ģenerālmēģinājumu, ap 300 izrādēm un vairāk nekā 5000 izceptas pankūkas. Jā, pankūkas Ingrīda cep pati! Kopš 2004. gada viņa pieņēmusi teātra kafejnīcas dāsno piedāvājumu uzcept pankūkas, bet ģenerālmēģinājumos tāpat aktieri mielojas ar Ingūnas pankūkām.

"Pankūkas nav vienkārši pankūkas. Tās ir aktrises. Pankūkām jābūt plānām, bet tās nedrīkst plīst pušu, piedevām tām jāgaršo aktieriem," pieredzē dalās Ingūna. "Katrai izrādei vajadzīgas apmēram 17 pankūkas."

Ko tad vēl bez plānajām pankūkām Blaumanis iekļāvis "Silmaču" māju ēdienkartē?

Auces ogu plācenis

Foto: Shutterstock

Auce, sagādājusi mantinieku Pičukam, bauda slaveno laimi pirtiņā un visādus ciemkukuļus, ko dāsni sanes raudzībnieki. Rau, apgādāt jauno māmiņu ar pārtiku nav nekāds mūslaiku izdomājums, ko sludina visās malās, to jau darīja arī Blaumaņa laikos!

Piena putra

Foto: Shutterstock

Visu saimi Antonija brokastā pabaro ar piena putru, kur, citējot Tomulīšu,– sviests nav žēlots.

Klasiskais pāris – siers un alus

Foto: F64

To, ka Jāņos nav paredzēta nekāda izēšanās pie klātiem galdiem, liecina teksts, ka Jāņos galvenais, lai siers un alus! Un tā "Silmaču" sētā netrūkst!


Ābrama tēja

Foto: Shutterstock


Par to, kādu tēju potenciālā vedekla Zāra pasniedz Ābramam, Blaumanis klusē. Taču tēja kā Jāņu dienas dzēriens ierakstīta vēsturē!

Otrā rīta prieks

Foto: Shutterstock


Kad Kārlēnam prasās "kaut kā sāļa, kaut kā sālīta," tad Antonija dāsni piedāvā paņemt siļķi no dozītes. No tā mums būs mācīties, ka jātur kaujas gatavībā gan siļķu rolmopši, gan mazsālīti gurķīši!

"Tasty" savos recepšu apcirkņos atradis receptes, kas palīdzēs Jāņu vakaru baudīt kā "Silmačos". Lai lustīgi un garšīgi!

Perfektas plānās pankūkas – šefpavāra noslēpumi

Foto: Shutterstock

Restorāna “32. augusts” šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs izcepis tūkstošiem pankūku – tās ir gan restorāna branča apmeklētāju, gan paša meitu pieprasītas. Pankūkas grib visi! Un Rūdolfs gadu gaitā ir noslīpējis to cepšanas tehniku. Viņa padomos vērts ieklausīties un pārņemt tos savā virtuvē.

Lasīt vairāk

Izcili gardās plānās pankūkas

Foto: Privātais ahīvs

"Izcila recepte! Pankūkas ir viegli apgriezt pannā, tās ir plānas kā papīrs, nav eļļainas un vareni gardas," tā pārbaudītu plāno pankūku recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Griķu miltu plānās pankūkas

Foto: DELFI

Pankūkas ir neatņemama brīvdienu un vēlo brokastu sastāvdaļa, tāpēc tiem, kas meklē idejas garšas dažādībai, vērts izmēģināt kviešu miltu alternatīvu – griķu miltus. Un nemaz nevajag domāt, ka pankūkas garšos pēc vārītiem griķiem – ēdāji nemaz nepateiks, ka izmantoti citi milti!

Lasīt vairāk

Gardummīļu plānās pankūkas

Lasīt vairāk

Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'

Foto: Shutterstock

Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas

Foto: Shutterstock

Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd nesteidzīgās svētdienas brokastīs, pārziežot ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu!

Lasīt vairāk

Miežu pilngraudu putra ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli

Foto: Publicitātes foto

Ātri pagatavojama, garšīga un veselīga putra ir viena no labākajām brokastu izvēlēms. Kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" skaidro, kā pagatavot miežu pilngraudu putru ar smiltsērkšķu mērci, mellenēm un kanēli.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un ābolu putra

Foto: Signe Meirāne

"Rimi" gardēde un mamma Signe Meirāne iesaka vienkāršas un ātri pagatavojamas brokastu putras recepti veiksmīgam dienas sākumam.

Lasīt vairāk

Rīsu - kanēļa putra

Foto: Shutterstock

Rīsu - kanēļa putra brokastīm un launagam.

Lasīt vairāk

Pienā vārīta kukurūzas putra

Foto: Shutterstock

Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.

Lasīt vairāk

7 graudu pārslu putra ar kakao, āboliem, plūmēm un lazdu riekstiem

Foto: Publicitātes attēls

Bagātīga un vērtīga brokastu putra no septiņu graudu pārslām, kas papildināta ar kakao, kanēlī apceptiem āboliem, plūmēm un karamelizētiem lazdu riekstiem. Recepti piedāvā restorāna "Fazenda" šefpavārs Pāvels Skopa. Tā radīta "Putras programmas" ietvaros.

Lasīt vairāk

Rīsu putra ar mandelēm

Foto: Shutterstock

Rīsu un mandeļu putra – gardām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu putra ar āboliem

Foto: Shutterstock

Auzu pārslas un āboli gardā biezputrā ar kanēli.

Lasīt vairāk

Prosas putra ar rozīnēm

Foto: Shutterstock

Prosas putra ar rozīnēm – liec šķīvjos un klāt pasniedz pienu. Putra ir garšīga arī atdzisusi, pārlieta ar pienu.

Lasīt vairāk

Ingvera tēja

Foto: iStock

Sasildies ar pikanto un veselīgo ingvera tēju!

Lasīt vairāk

Zaļā tēja ar balto redīsu pret klepu

Foto: Shutterstock

Negaidīta garšu kombinācija - zaļā tēja ar balto redīsu un nedaudz jūras sāli būs labs veids, kā spēcināt organismu un cīnīties ar klepu. Recepti iesaka "Apsara" tējas meistars Andris Purviņš, kurš to atvedis no ceļojuma pa Ķīnas tējas plantācijām.

Lasīt vairāk

Persiku ledus tēja ar medu un salviju

Foto: Publicitātes foto

Vienkārši pagatavojama, vitamīniem bagāta ledus tēja, kas veldzēs slāpes karstumā. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Aromātiskā ceriņziedu ledus tēja

Foto: Latvian Eats publicitātes foto

"Ledus tējas pagatavošanai izmantojamos ceriņziedus ieteicams ievākt ārpus apdzīvotām vietām un ceļmalām ar intensīvu satiksmi," skaidro receptes autore, kulinārijas bloga "Latvian Eats" saimniece Līva Ulmane.

Lasīt vairāk

Liepziedu ievārījums cukura sīrupā

Foto: Shutterstock

Liepziedu ievārījums - veselības stiprināšanai ziemas sezonā.

Lasīt vairāk

Jāņu siers trīs stundās

Foto: Elīna Henilāne

Saimniece Elīna Henilāne katru gadu uz Jāņiem gatavo Jāņu sieru pēc vienas un tās pašas receptes – jo visi slavē un pieprasa tieši viņas gatavoto sieru.

Lasīt vairāk

Jāņu siers no biezpiena

Līgo un Jāņu svētkiem tuvojoties, laiks jau savlaicīgi sagatavot recepti, ja plānots pašam siet sieru, kas patiesībā ir svētkiem ļoti atbilstoša nodarbe. Tradicionālo siera siešanas recepti piedāvā šefpavārs Aivars Varņeckis no zemnieku saimniecības ''Ēmužas'', kas ir arī Ventspils Tehnikuma kafejnīcu tehnologs un pasniedzējs, kā arī Siera kluba biedrs un valdes loceklis.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar zaļumiem un ķimenēm

Foto: Publicitātes foto

Siera mantojuma konkursā gardākā mājās sietā Jāņu siera uzvarētājas godu ''Rimi gardēži'' piešķīra ķekavnieces Edītes Jurjānes receptei, kurā izmantotas pašas dārzā audzētas garšvielas. Viņas sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers tika atzīts arī par labāko sieru kā pamatēdienu, ko var grillēt, cept un pasniegt kopā ar dažādām piedevām.

Lasīt vairāk

Dzeltenais Jāņu siers jeb lauku siers

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamais, īpaši gardais Jāņu siers jeb lauku siers - skaisti dzeltens kā saulīte.

Lasīt vairāk

Pikantais mājas siers no nogatavināta biezpiena

Foto: Shutterstock

Pikantais siers – lustīgai līgošanai un citiem gadījumiem.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar ķimenēm

Foto: F64

Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.

Lasīt vairāk

Garšaugos marinēts Jāņu siers

Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.

Lasīt vairāk

Siltais alus

"Vienreiz gadā alu dzer teju katrs latvietis! Un tieši tumšais alus ir īsts latvieša alus - tam ir spēcīga garša un tas ir kā radīts šī dzēriena pagatavošanai. Tas sasildīs un uzmundrinās ikvienu līgotāju! Šobrīd purvājos zied vaivariņi, kuri noderēs ne tikai kā jāņuzāle, bet arī garšviela, kas dzērienam piešķirs īpašu garšu un smaržu," atklājot siltā alus recepti, norāda restorāna "Kaļķu vārti" pavārs Edgars Balodis, kurš pagājušā gada izstādē "Riga Food" plūca uzvaras laurus konkursā "Latvijas pavārzellis 2014".

Lasīt vairāk

Apiņu mohito

Foto: Publicitātes foto

Šo spridzīgo kokteili noteikti ir vērts pamēģināt tiem, kuri vēlas nobaudīt ko jaunu. Klasiskais mohito apspēlēts jaunā gaismā – piparmētru sīrupam un laimam pievienots alus. Recepti Tasty.lv piedāvā izklaides un atpūtas vietas "Klondaika" bārmeņi.

Lasīt vairāk

Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju

Foto: Privātais arhīvs

Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.

Lasīt vairāk

Rabarberu kūka no kārtainās mīklas

Foto: DELFI

Katrs kārtīgs rabarbers sapņo kļūt par rabarberu kūku. Nu vismaz plātsmaizi! Dosim rabarberiem iespēju – izskatīsies kā plātsmaize, garšos kā kūka! Saldētā mīkla ledusskapja saldētavā glābusi ne vienu vien kārumnieku, kurš vēlas ātri tik pie rabarberu kūkas un vēl palielīties visai rabarberu pasaulei.

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.

Lasīt vairāk

Skābā krējuma un upeņu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Krēmīgā aveņu plātsmaize

Foto: DELFI

Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!

Lasīt vairāk

Vienkāršā melleņu kūka

Foto: DELFI

Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar upenēm

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Melleņu brokastu plātsmaize

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadījumā, ja brīvdienu brokastīs vēlies baudīt ko gardāku par ierastajām pankūkām, izmēģini recepti, kas atsauks atmiņā pie vecvecākiem pavadītās sestdienas bērnībā.

Lasīt vairāk

Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem

Foto: "Prieks gatavot"

"Kreftīgie kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem atgādina rasolu un būs laba alternatīva, ja vēlies izmēģināt ko jaunu vai, ja bietes nav tavs mīļākais dārzenis. Produktu sagataves var sarūpēt jau iepriekšējā vakarā, tad nākamajā dienā sastāvdaļas vienkārši būs jāsaliek kopā," teic garšīgā "Instagram" konta prieksgatavot saimniece Silva, iesakot pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Siļķu mērce no avīzē ceptas siļķes

Foto: Privātais arhīvs

"Manas bērnības mīļākais ēdiens - sālīta siļķe, kas ietīta avīzē, cepta uz oglēm un beigās pārtapusi gardā mērcē, ko baudīt ar kūpošiem kartupeļiem," tā savu iecienīto recepti piesaka mūsu lasītāja Svetlana Kirillova, piedaloties "Tasty" recepšu konkursā, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai.

Lasīt vairāk

Ceptas siļķu filejas etiķotā tomātu-sīpolu marinādē

Foto: Privātais arhīvs

Šādi var marinēt ne vien siļķes, bet arī jūras vēdzeles, mencu, ledus zivis, reņģu filejas u.c. zivis. Marinētas zivs gabaliņi sulīgajā mērcē lieliski garšos gan ar kartupeļu biezputru, gan arī kā kreftīga uzkoda, pasniegti uz rupjmaizes vai saldskābmaizes šķēles.

Lasīt vairāk

Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: DELFI

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.

Lasīt vairāk

Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem

Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Lasīt vairāk

Kapātas siļķes un olu salāti

Kapātas siļķes salāti ikdienas vai svētku galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!