Foto: Shutterstock
Pavisam nesen kādā aptaujā noskaidrots, ka puse Latvijas iedzīvotāju visās vecuma grupās siltu ēdienu ēd vairākas reizes dienā, vēl 41% atbildējis, ka to dara reizi dienā un tikai 2% sacījuši, ka siltu ēdienu ēd retāk, nekā gribētos. Tas tikai nozīmē vienu – siltiem ēdieniem būs būt. Un, lai silts ēdiens būtu pa rokai, "Tasty.lv" piedāvā ielūkoties savā virtuālajā pavārgrāmatā, lai ikviens sasildītu ēdāju punčus pēc izdauzīšanās pa sniega kupenām.

"Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas rezultāti ir diezgan optimistiski, apliecinot, ka vairums Latvijas iedzīvotāju siltu ēdienu ēd reizi vai vairākas dienā.

"Tomēr lielāku vērību es mudinātu pievērst maltītes kvalitātei. Protams, apsveicami, ja cilvēki atrod laiku un iespējas gatavot mājās vai ar siltu ēdienu ieturēties sabiedriskās ēdināšanas vietās, tomēr ēdiena siltums vien nenozīmē veselīgumu. Būtiskākais ir tas, ko mēs ēdam, nevis izvēlētā produkta temperatūra," stāsta farmaceite Juta Namsone.

Sakāmo viņa papildina: "Tvaicēti dārzeņi, kas paņemti līdzi uz darbu pusdienu kastītē, nekļūt mazāk veselīgi, ja tos apēd neuzsildītus. Tomēr nevar atcelt to, ka silts ēdiens rada komforta sajūtu, var būt rūpju un mīlestības apliecinājums."

Aukstajos gada mēnešos siltums ir arī cieši saistāms ar labsajūtu un māju sajūtu, ko nevar neņemt vērā, domājot par ēšanas un ēdiena kultūru. Ar karstu ūdeni aplieti pusfabrikāti, kas uzbriest dažās minūtēs, nebūtu ēdiens, ko iekļaut ikdienas ēdienreizē. Vairāk uzmanības jāpievērš ēdiena dažādībai, jāraugās, lai maltīte satur iespējami vairāk uzturvielu – ogļhidrātu, šķiedrvielu, obaltumvielu, labos taukus, kas ir, piemēram, olīveļļā, avokado, zivīs. Nevajadzētu aizmirst par vitamīniem un minerālvielām, kas arī ir pārtikas produktos, piemēram, C vitamīns atrodams brokoļos, cukīni, tomātos, citrusaugļos, B2 un B12 grupas vitamīni – olās, pākšaugos, A vitamīns – burkānos, E vitamīns – spinātos. Svarīgi ēdienkartē iekļaut arī dzelzi saturošus produktus, piemēram, putnu gaļu, aknas.

Ēdienu ieteicams pagatavot pēc iespējas liesāku, nepārceptu un nepārvārītu, lai nezaudētu produktu sastāvā esošās organismam noderīgās uzturvielas un nepārslogotu gremošanas traktu. Ēdienam nevajadzētu būt karstam, lai nekairinātu mutes dobumu, barības vadu un kuņģa-zarnu traktu. Turklāt karsts ēdiens var strauji izmainīt glikozes līmeni asinīs. Ēdot vēlams visus darbus atlikt, lai, nesteidzoties un kārtīgi sakošļājot, pilnvērtīgi izbaudītu maltīti.

Foto: Shutterstock

Mēdzam jaukt, kas ir silts ēdiens un kas pārlieku apstrādāti produkti

"Nereti, prioritizējot tieši silto maltīti, mēdzam jaukt, kas ir silts ēdiens un kas pārlieku apstrādāti produkti. Termiski pagatavotas ēdienreizes uztvere kā "kārtīgs ēdiens", kā to mēdza teikt mūsu mammas un vecmāmiņas, ne vienmēr ir pamatota, ja vienīgi to asociē ar veselīgumu. Kārtīgi taukos sačurkstināta karbonāde panējumā nav labāka par daudzveidīgu salātu buķeti, jo silta taču! Skaidrs ir viens – ēdiens vieno ģimenes un svētku laikā tam ir nozīme. Ja izvēlēts karsti kūpošs cepetis un bagātīgi aizdarīt zirņi vai štovēti kāposti, ieklausieties uztura speciālistu ieteikumos līdztekus izkustēties, dzert daudz ūdens vai siltas, nesaldinātas tējas un uzlikt uz šķīvja kādu salātlapu, gurķi vai tomātu" par aptaujā gūtajiem rezultātiem vēl papildina farmaceite Juta Namsone.

Zemāk esam pievienojuši 60 "Tasty" receptes – siltas brokastu maizītes, siltus pamatēdienus, zupas, dažādus sacepumus un pat siltus saldos desertus. Mēs esam padomājuši par to, lai šajā ziemīgajā laikā tu sasildītu ne tikai sevi, bet arī mīļos!

'Tasty.lv' testē: veselīgais vistas sautējums cepeškrāsnī

"Instagram" gluži vai var dēvēt par recepšu grāmatu, jo tajā ir atrodamas bezgala daudz un dažādas recepšu. "Tasty.lv" nolēma ieskatīties, kas jauns mūsu pašmāju ēdienu blogeru saturā, un tā izlozes kārtībā izvēle par labu krita uztura kouča Kristiānas Lasmanes veselīgajai pusdienu receptei. Izmēģinājām, mazliet pielāgojām, vērtējam par labu esam un iesakām arī citiem!

Lasīt vairāk

Cukīni un burkānu plācenīši

Mīlestībai pret kartupeļu plācenīšiem un pankūkām nav robežu, bet dažreiz ir forši pievienot vairāk krāsu un dažādību. Atā, kartupeļi! Sveiki, cukīni un burkāni! Pagatavo šos gardos plācenīšus (varbūt varētu pat nosaukt par kotletēm), kurus vari papildināt ar jebkuru citu dārzeni, kas aizķēries dobē vai ledusskapī. Vai ir lieki redīsi? Pievieno arī tos! Šī recepte ir daudzpusīga! Un pēcāk, kad šos gardumus būsi notiesājis, varēsi teikt: "Kurš gan zināja, ka dārzeņu plācenīši var garšot tik labi?"

Lasīt vairāk

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sautējums ar sakņaugiem un tomātiem

Gada siltāko un gaidītāko svētku laiks rit pilnā sparā. Ģimenes kopā sanākšana, eglīte, kopīga svētku galda klāšana un gaisā virmojošais maltītes aromāts ir vien dažas no sastāvdaļām, kas uzbur svētku sajūtu. Lai ikviena ģimene varētu pagatavot restorāna cienīgu maltīti budžeta ietvaros, šefpavārs un "Maxima Latvija" garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās recepšu idejās, kuras būs pa spēkam pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Saldskābā mērce ar cūkgaļu

Meklē ideju pusdienām vai vakariņām? Piedāvājam gardēdes Ināras Lācarus recepti, kuru viņa aizlienējusi no kāda sena žurnāla, pamainot to nedaudz pēc savas gaumes. Gala rezultāts ir tik gards, ka palutinās pat kaprīzāko ēdāju vēderus!

Lasīt vairāk

Edgars Bāliņš vāra vistas buljona zupu ar adžiku

No cirvja kāta zupu izvārīt? Tīrais nieks! Vismaz komiķim Edgaram Bāliņam – viņam dikti patīk gatavot zupas. Arī šoreiz Bāliņš dodas pie "Rimi Gardēža" Normunda Baranovska un liek uz plīts zupas grāpi, kurā omulīgi burbuļo vistas buljona zupa ar adžiku – kā iepriecinājums DJ Ķilkutam.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar stikla nūdelēm un kokosriekstu pienu

Patiesība par šo zupu ir tāda, ka tai nav konkrētas receptes un konkrēts sastāvdaļu daudzums. Pamatsastāvdaļas ir vistas fileja, nūdeles un kokosriekstu piens, bet tas, ko pievienot papildus klāt, ir atkarīgs no tā, kas atrodas jau mājās un garšo tieši tev! Tātad – šī zupa ir pielāgojama teju katra ledusskapja saturam. Un vistas fileju droši var aizvietot ar garnelēm!

Lasīt vairāk

Gandrīz marokāņu zupa

Sātīga un sildoša zupa, kas pirmsākumos tika gatavota pēc autentiskas Marokas zupas receptes, bet vēlāk transformējās, pielāgojoties skapī atrodamiem produktiem.

Lasīt vairāk

Čili pupiņu un maltās gaļas 'sautējums' ar rīsiem

Šī vienkāršā maltās gaļas recepte ir ģimenei piemērota un budžetam draudzīga! Tā papildināta ar dārzeņiem un pupiņām, tostarp čili pupiņām, lai dotu nelielu siltumiņu drēgnajos rudens vakaros. Šis gardais pamatēdiens gatavs mazāk nekā 40 minūšu laikā un to var baudīt kopā ar rīsiem, tako vai burito. Kā vien sirds kāro! Labu apetīti!

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Makaronu un gaļas sacepums

Ašā ideja gardai un sātīgai svētdienas maltītei – recepte no Kristīnes virtuves. Garšīgi, vienkārši, saprotami – viss soli pa solim! Produktu daudzums paredzēts cepamtraukam 30cm garumā un 20cm platumā.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar pērļu grūbām

Nu ir beidzamais laiks pagatavot skābo kāpostu zupu! Un tad tai jāsaka: "Uz redzēšanos! Līdz rudenim!" Receptes autore Lita saka: "Man garšo skābu kāpostu zupa ar žāvētu stilbiņu, bet vīram – caurliesa cūkgaļa, ribiņas, ko pēc zupas izvārīšanas likt uz maizītes. Gaļa, rupjmaize, sinepes – un ēd, ka šņakst!" Šī zupa lieliski iederas vēsos vakaros (karstā laikā nu pavisam nederēs!), un retu reizi arī uz svētkiem.

Lasīt vairāk

Ņammīgais sautējums jeb slinkie kāpostu tīteņi

Vai tev ļoti patīk klasisko kāpostu tīteņu garša ("Ak, jā, man, man, man!" – noteikti nokliedzas ikviens)? Bet skāde tajā, ka īsti jau nav laika to pildījumu ievīstīt un sasegt ar kāpostu lapām. Jā, daudzas garšīgas lietas prasa milzu laika atdevi, lai tās novestu līdz gala rezultātam. Bet varbūt tās tik labi garšo tāpēc, ka ir ieguldīts laiks? Lai arī slinko kāpostu tīteņu receptē nav ieguldīts sevišķi liels laiks un pūles, tie tāpat sniedz tikpat lielisku garšu, kā klasiskie kāpostu tīteņi. Nu ar mazu mazītiņu atšķirību! Jo šis ir sautējums!

Lasīt vairāk

Vrapi ar kraukšķīgo vistas fileju rīvmaizē un ķiploku mērcīti

Šī recepte ir liela uzvara, jo kuram gan negaršo vrapi?! Un vēl jo īpaši – kraukšķīgas ceptas vistas filejas vrapi? Jā, šie paceļ kraukšķīgumu pilnīgi jaunā līmenī! Aiziet, pamēģini, un ideālās pusdienas dažu minūšu laikā būs gatavas! Turklāt – vieglāk par vieglu tās varēsi iepakot pusdienu kastītē, paņemt līdzi piknikā vai pārgājienā.

Lasīt vairāk

Zivs pīrāgs svētkiem un ikdienas maltītei

Tā kā šogad Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadiena iekrīt ceturtdienā un, kā jau nesenā vēsturē bija pieņemts, ceturtdienas joprojām daudziem asociējas ar zivju dienu, tad šoreiz svētku galdam piedāvājam zivju mielastu. Zivju pīrāga recepti iesaka Mārīte Gatavo (IG:gatavo_marite). Receptē izmantotā mīkla der gan sāļiem, gan saldiem pildījumiem. Tajā var ietērpt ābolu džemu vai saldo biezpienu, cūkgaļu vai vistas gaļu, bet zivs pīrāga versijai var izmantot jebkura veida zivis.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: pikantā karija omlete Indijas noskaņās

Šī būs mazliet neparastāka omlete, kurā iejauktas Indijas garšu vēsmas. Sakultas olas, apcepti šampinjoni, panīra siers un mazliet pikants karijs. Neierasti, bet ļoti gardi, lai brokastu (vai citas ēdienreizes) maltītē ieviestu ko jaunu.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas rump steiks ar marokāņu garšvielām

Vasaras sākumā pasākumu studijā "Viesistaba" gastronomijas cienītājiem un sabiedrībā pazīstamiem gardēžiem bija iespēja iedvesmoties no šefpavāriem Laura Aleksejeva un Aleksandra Ločmeļa-Manevski, kā arī no jaunās, mūsdienīgās gastronomijas pavāres Montas Meieres un vācu virtuves zīmola "Neff" rīkotajos svētkos kopīgi pagatavot trīs kārtu maltīti, ko baudīt pie svētku galda kopā ar šefpavāru piemeklētiem dzērieniem. Kompānija lieliska, ēdieni izcili, tādēļ ar Laura Aleksejeva laipnu atļauju nododam tālāk recepti jēra gaļas rump steikam, kas tika pasniegts ar sakņu sacepumu.

Lasīt vairāk

Vistas un puķkāpostu suflē ar kresēm

Jā, jūs nepārlasījāties, ar kresēm. Mencendorfa nama sabiedrisko attiecību speciālistei Ievai Sproģei-Grigorjevai ir ne tikai īpaša recepte, bet arī atmiņu stāsts.

Lasīt vairāk

Populārākā ziemas recepte Nīderlandē: šķelto zirņu sautējums

Pabīdieties, zirņi ar speķi! Laiks ieskatīties, kas citām zirņu receptēm "vēderā"! Piemēram, "Erwtensoep" vai "snert" Nīderlandē, kas latviski būtu sķelto zirņu biezzupa vai sautējums. Ēdiens īpaši populārs tieši ziemā – ideāli piemērots, lai to ēstu kopā ar krējumu vai uzdzertu pa virsu glāzi kefīra.

Lasīt vairāk

Ar žāvētu vistu un sieru pildīti kartupeļi

Darba nedēļas noslēgumā piedāvājam izsalkumu remdēt ar pildītajiem kartupeļiem. Šo ēdienu ir grūti sabojāt – ja garšīga būs pildāmā masa, tad arī gala rezultāts pēc cepšanas būs baudāms. Izcilu pildījumu iesaka gardēde Paula Štrobindere.

Lasīt vairāk

Neskādēs diētai! Veselīgie vistas un čili mērces vrapi

Šis tītenis ir kaut kāds, ko var ēst katru dienu, pat, ja esi uz diētas – tas ir veselīgs, vienkārši pagatavojams un barojošs. To iecienījuši arī sportisti!

Lasīt vairāk

Desiņas ar sautētiem kāpostiem Daira Bertāna gaumē

Lielam vīram vajadzīgs kārtīgs ēdiens! Basketbolists Dairis Bertāns labprāt izbauda izsmalcinātas garšas, piemēram, trifeles, taču arī brangu desiņu un sautētu kāpostu porciju nesmādē. Vēl vairāk: viņš ir gatavs pats to pagatavot, lai iepriecinātu sievu un bērnus, tāpēc dodas ciemos pie "Rimi Gardēža" Normunda Baranovska.

Lasīt vairāk

Spageti ar vistas fileju, papriku, spinātiem un šampinjoniem

Pasta mūsu galvenā garšas "pērle" pēc garas darbadienas, mūsu iepriecinātāja un mūsu patstāvīgais komforta biedrs. Pagatavosim to! Lūk, tik sātīga un garšīga, ka mēli var norīt, ir šī gardā pasta. Izmēģini, tu to nenožēlosi!

Lasīt vairāk

Sulīgas upes zivju kotletes

Zivju kotletes – lielisks risinājums tiem, kam garšo zivis, bet nepatīk asakas! Sagatavošanas recepti iesaka gardēde Iveta Rutkovska.

Lasīt vairāk

Recepte vakariņām: lasis ar pērļu kuskusu

Kad kārotais vakariņu guvums atnests mājās, rodas jautājums – ko iesākt ar milzīgo lomu? Vai tiešām izdomas trūkuma dēļ atkal nāksies aprobežoties ar lašmaizītēm? Šoreiz viss būs citādi, jo, par laimi, "Tasty" lasītāja Paula Štrobindere iesaka citu, ne ierastu laša pagatavošanas veidu, papildinot to ar saldā krējuma mērci! Piedevās – bietēs vārīts pērļu kuskuss.

Lasīt vairāk

Ar vistu un tomātiem pildīta paprika siera mērcē

Paprika ir gluži vai radīta tam, lai tiktu piepildīta ar garšīgu saturu. Kaut visbiežāk pildījuma pamatā ir maltā gaļa un rīsi, šoreiz, iedvesmojoties no gardēdes Ainas Pitrānes, pildījumu pagatavosim no vistas šķiņķīšiem, mazajiem tomātiņiem, kūpināta caurraudzīša, siera un dažādiem citiem labumiem!

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar šķiņķi un sieru

Ar pildītām pankūkām visbiežāk sanāk mieloties tieši brīvdienās, jo tad ir gana daudz laika nesteidzīgi tās cept un padomāt, ar ko kārojas veikumu piepildīt. Šoreiz piedāvājam vienu no variantiem, pildījumu gatavojot no šķiņķa un siera. Recepti iesaka Iveta Rutkovska.

Lasīt vairāk

Japānas garša: spageti 'Napolitan', kas liks itāļiem saraukt uzacis

Kad izdzirdam vārdus "spageti", "pasta", "makaroni", mums noteikti ienāks prātā Itālija. Protams, nevar arī nodalīt nūdeles dažādās Āzijas valstīs, bet pastas receptes vairāk asociējas ar Itāliju. No vēstures perspektīvas zināmākais mīts ir tas, ka Marko Polo atveda pastu uz Itāliju no Ķīnas 13. gadsimtā. Laika gaitā kultūras ir pieņēmušas un pielāgojušas receptes – vai nu dēļ kolonijas statusa, misionāru ietekmē, kara un bada laikos u.c. Piemēram, mums visiem zināmo kruasānu vēsture meklējama Austrijā. Ābolu pīrāgs – no Lielbritānijas. Zemesriekstu sviests – patiesībā no Kanādas, nevis Amerikas.

Lasīt vairāk

Mūsdienīgie 'flotes makaroni' ar spinātiem

Veselīgs, bezgala gards, komfortabls ēdiens, ko var pagatavot nieka 30 minūtēs vai pat mazāk. Lai gan šī maltās gaļas un makaronu recepte, iespējams, ir vismazāk izsmalcinātā "Tasty.lv" kolekcijā, tomēr, iespējams, tieši šo ģimene ēdīs tā, it kā visu nākamo nedēļu plānotu gavēt (vismaz mani ģimenes vīrieši to tā bauda!). Jā, tieši tik gardi, ka papildporcijas nebūs vis divas, bet gan vairāk.

Lasīt vairāk

Klasiskais plovs ar jēra gaļu

Jērs, rīsi, rozīnes, kumīns, burkāni un kinza – šķiet, šajā receptē paslēpušās visas spilgtākās un aromātiskākās garšas! Ļauj garšām kārtīgi "sadraudzēties" un gatavo nesteidzoties.

Lasīt vairāk

Cūku kājas saldskābajā mērcē

Iesakot šī izsmalcinātā ēdiena, varētu pat teikt delikateses, recepti Ināra Lācarus raksta šādi: "Ciemiņi ēd, klāt piedzer baltvīnu un vairākkārt atkārto: "Cik gan nenormāli labi šis viss garšo!"" Pie pasniegšanas ieteikumi šādi: cūku kājas pēc izvārīšanās liek kopējā šķīvī un tām pāri pārlej saldskābo mērci, kurā tās vārījās. Tad katrs pats ēdājs no lielā trauka izmakšķerē sev tīkamāko cūkas kāju un noliek uz sava šķīvja. Pats galvenais nosacījums – šis gardums jāēd ar rokām, tāpēc blakus labi noderēs ūdens trauks roku skalošanai.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums ar dārzeņiem sojas mērcē

Nav nekā labāka par ātrām un vienkāršām vakariņām, kas neprasa daudz laika pagatavošanai. Lūk, šis vistas un dārzeņu sojas mērces sautējums atbilst šim mērķim! Tici man – tu pārsteigsi savus mājiniekus, viesus un pat izvēlīgos ēdājus ar apstiprinājumu, ka ēdiens, ko esi pagatavojis, ir bezgala gards! Lai izdodas!

Lasīt vairāk

Maltās gaļas mērce omītes gaumē

Man jau šķiet, ka katrā ģimenē maltās gaļas mērces izpildījums atšķiras. Manā virtuvē tiek gatavota maltās gaļas mērce ar skābo krējumu, kas mērcei piešķir bagātīgu garšu. Tā tiek miksēta ar visām iespējamām piedevām (makaroniem, kartupeļu biezeni, rīsiem, grūbām, griķiem), bet vislabāk tā garšo kopā ar jaunajiem kartupeļiem. Ikviens, kas to nogaršo, iemīlas gatavotajā!

Lasīt vairāk

Ātri marinētā citronu un garšaugu vista ar jogurta mērci

Citrusu un piparmētru svaigums, ķiploka ņiprums, vistas vieglums un aromātiski svaiga jogurta mērce – izcila kombinācija vakariņām vasarā, kad ārā ir karsts.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: klasiskas cūkgaļas karbonādes ar burkānu un zirnīšu sautējumu

Latviešu tradicionālā virtuve nav iedomājama bez makanām, skaisti izklapētām un zeltaini apceptām karbonādēm. Bez izskaistinājumiem, tikai ar pašu svarīgo – cūkgaļas šķēles, sāls, pipari un panējums. Ja vēl pasniedz ar krēmīgu burkānu un zirnīšu sautējumu – mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Maltās gaļas mērce ar sīpoliem un saulē kaltētiem tomātiem

Uzlieta virs siltiem griķīšiem, blakus kāds marinēts gurķītis – maltās gaļas mērce lieliski un gardi "savelk" kopā maltīti. Pamēģini tai pievienot saulē kaltētos tomātus mazliet citādai garšu variācijai.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sautējums ar kāpostiem un zirnīšiem

Klasisks un latvisks ēdiens, ar ko pamieloties visai ģimenei. Cūkgaļas gabaliņus sautējumā sagriez nelielus, lai tie ātrāk gatavi. Silto sautējumu baudi tāpat vai ar kādu sauju sakapātu lociņu vai diļļu.

Lasīt vairāk

Šampinjonu un vistas mērce ar kausēto sieru

Vistiņa, šampinjoni, dārzenīši un visam pāri kausētais siers. Krēmīga un sātīga mērce, kuru baudīt kopā ar kādu stiprinošu graudaugu produktu, piemēram, griķiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī ceptas cūkgaļas ribiņas ar dārzeņiem

Lai uzturētu pašu minimālāko kontaktu ar visiem radiem, esam izveidojuši "Facebook" grupu, kur mana omīte ne tik bieži stāsta par to, kā viņai iet, bet drīzāk dalās ar savu vakariņu šķīvju fotogrāfijām. Pirmssvētku laikā šajā grupā iemaldījās šī bilde, klāt bija pievienots arī teksts: "Ģenerālmēģinājums pirms Ziemassvētkiem". Kā izrādās, omīte vēlējusies pārliecināties, ka viss izdosies un Ziemassvētku vakariņas neizpaliks.

Lasīt vairāk

Asi saldais brūvējums ar vistas fileju un kokosriekstu pienu

Gana vienkāršs, sātīgs un sildošs ēdiens, kas lieliski iederēsies arī mājas svinībās. Burkāni un kukurūza piešķirs ēdienam saldumu, savukārt asie pipari kārtīgi izsildīs muti. Makaronus var aizstāt arī ar rīsiem vai stikla nūdelēm, kā arī maigākai garšai ņemt mazāk aso piparu. Jebkurā gadījumā – siltums vēderā garantēts!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: liellopa gaļas veltnīši

Kotletes, karbonādes un gaļas veltnīši – lūk, latviešu svētku galda zelta formula! Der gan kāzās, gan kristībās, gan jubilejās, gan ikdienas vakariņās. Iespējams, ka šie gaļas ēdieni tik iecienīti ir tāpēc, ka tos pagatavot nav ātri un tur noteikti jāpievieno mīlestība. Šoreiz uz pjedestāla – gaļas veltnīši.

Lasīt vairāk

Kārdinošās ribiņas bārbekjū garšvielā ar krāsnī ceptiem dārzeņiem

Meklē veidus, kā cepeškrāsnī izcept cūkgaļas ribiņas? Šī vienkāršā viena trauka recepte ne tikai palīdzēs uzservēt gardas vakariņas, bet arī būs tīrais nieks pavāram un trauku mazgājamai mašīnai, jo ceptie dārzeņi tiek pagatavoti tajā pašā traukā, kur ribiņas. Pavisam vienkārši! Bet, ak, cik gardi un aromātiski.

Lasīt vairāk

Pašu rokām darināti pelmeņi. Vienkāršāk nekā izklausās

Zinām, zinām, ka daudzi atsakās gatavot paštaisītos pelmeņus, jo tā šķiet kā cīņa. Pirmkārt, cīņa ar mīklas pagatavošanu, kas ir apgrūtinoša, otrkārt, cīņa ar to, ka visa virtuve būs vienos miltos. Man gan sanāca būt lieciniecei, ka patiesībā tas ir ļoti vienkāršs, baudāms un pat meditatīvs process! Par to, ka draudzene Paula gatavojas gatavot pelmeņus, uzzināju no viņas atsūtītā video (steidzīgajā dienas ritmā biežāk izvēlamies nevis viena otrai rakstīt, bet gan atsūtīt video). Tā nu viņa padalījās ar gatavošanas gaitu un tad...

Lasīt vairāk

Students virtuvē – bulgura plovs ar vistas fileju

Uzbursim ainu: tu esi izvācies no vecāku mājām, lai sāktu savu ceļu uz pieaugušo dzīvi, un viena no aizraujošākajām lietām ir iespēja izvēlēties, ko ēdīsi! Pēkšņi tu vari ēst visu, ko vien vēlies. Pēkšņi visas lietas, ko mamma reiz aizliedza, nu ir iespējams nopirkt un nobaudīt! Turklāt – neviens neuzbāžas ēst dārzeņus... Taču tad pienāk brīdis, kad novitāte ēst visu, ko vēlies, izzūd. Tu atskārt, ka brokastu pārslas rītā, vakarā un pusdienās noteikti nav tā labākā izvēle. Lūk, tad ir laiks pieķerties klāt kāda nopietnāka ēdiena pagatavošanai. Un kā būtu ar plovu? Ar nosacījumu, ka nebūs sarežģīti un būs gana ātri.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas karbonādes franču gaumē

Kārtīgs latvietis mīl sātīgi paēst – tas nu ir skaidrs! Un šoreiz stāsts nav par karaliskām vakariņām ar baltiem galdautiem, bet par to, ka, jo vienkāršāk, jo gardāk! Ja arī tavās mājās visi ir lieli karbonāžu cienītāji, ar uzsvaru, ka karbonādēm jābūt ar siera kažociņu, tad izlutinātam karbonāžu medniekam iesakām šo recepti. Būs trekni!

Lasīt vairāk

Gluži kā restorāna 'Gan bei' vistiņa

Ja esi Āzijas virtuves cienītājs, tad šī recepte pavisam noteikti ir domāta tev! Lai gan "Tasty" recepšu krājumos ir jau atrodama kraukšķīgā medus cāļa recepte, piekopjot veselīgo dzīvesveidu, esam to pārveidojuši. Nu tā ir kļuvusi ne tikai veselīgāka, bet arī asāka! Tāpēc atceries, ka, iespējams, bērniem recepti vajadzēs nedaudz pamainīt, lai asumiņu tik ļoti nejustu. Taču aso ēdienu cienītāji gavilēs!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: sīpolklopsis

Sīpolklopsī ir viss, kas īstenam latvietim vajadzīgs – miltu mērce, kūpoši kartupeļi un izklapēta gaļa, kas mutē kūst. Fani un zinātāji saka, ka sīpolu sitenis ir gandrīz tikpat labs kā beku mērce.

Lasīt vairāk

Recepte aizņemtām darbdienām: vistas fileja ar papriku karija mērcē

Kas vakariņās? Vista karija mērcē! Šī recepte ir ģimenei draudzīga un gana vienkārša aizņemtam nedēļas vakaram. Pasniedz to ar rīsiem vai makaroniem un voilā – vakariņas ir gatavas!

Lasīt vairāk

Vienkāršais un ātrais maltās gaļas un dārzeņu sautējums

Mums ir jābūt gataviem, ka temperatūra drīz vien atkal pazemināsies (lai cik ļoti to nevēlamies), tāpēc piedāvājam sātīgu un reizē sildošu vakariņu recepti – maltās gaļas dārzeņu sautējumu. Vienkārša, ātri pagatavojama, liesa un veselīga maltīte!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: libāniešu ēdiens – grilēta kafta

Libāniešu virtuvē ir ne viens vien ēdiens, ko vērts ieviest latviešu virtuvē. Tiesa, lai to izveiktu, iesākumā būs virtuves plaukti jāpapildina ar dažādām garšvielām, dažādiem smaržīgiem ūdeņiem – kā rožu, tā apelsīna ziedu. Garšaugi – sīpoli, kinza, ķiploki un pētersīļi gan brangi saplūcami pašu dārzos.

Lasīt vairāk

Itāliete Boloņas mērce ir saderīga arī ar latviskajām grūbām

Atzīšu, ka mūsmājās Boloņas mērce iet uz urrā! Tai ir atrastas visdažādākās receptes, turklāt arī izmēģinātas visas gatavās veikalos nopērkamās. Esam iecienījuši arī gatavot vienkāršo Boloņas mērces recepti, kas pagatavojama ar vistas malto gaļu un bekonu. Turklāt – aizņems vien 30 minūtes tava laika! Lai gan tā ir krietni ātrāk un vienkāršāk pagatavojama par klasisko Boloņas mērci, tā nebūt nav mazāk garšīga.

Lasīt vairāk

Recepte, kā dabūt vīru: sulīga vistas krūtiņa bekonā Vidusjūras gaumē

Šī recepte ir apliecinājums tam, ka senais teiciens ir patiess – "ceļš uz vīrieša sirdi iet caur viņa vēderu". Lai gan šī nav manis pašas mīļākā recepte (jo mazliet par treknu), mans draugs to novērtējis kā pasaulē gardāko vistas ēdienu. Un pastāstot par šo gardumu kolēģei Kristīnei, viņa nedomājot to nodefinēja: "Recepte: kā dabūt vīru!"

Lasīt vairāk

Nestāvi pie plīts! Kotletes, kas izcepsies pašas

Atzīšu, ka ar kotletēm pavisam noteikti esmu uz "Jūs". Un tas ir vairāk nekā dīvaini, jo mana drauga mīļākais ēdiens ir kotletes... Kāpēc uz "jūs"? Manī ir Mežāža spīts un reizē stūrgalvība, ka man nemūžam nesanāks tādas sulīgas un pufīgas kotletes kā drauga mammai vai manai vecmāmiņai. Un kurai sievietei gan gribas izgāzties? Nu nevienai!

Lasīt vairāk

Īpaši sulīgā pildītā paprika

Sapildīt gaļu stingrā paprikā, iepildīt katlā, bet katlu iebāzt cepeškrāsnī – oho-ho! – tā jau sanāk trīskārša pildīšana un sautēšana! Šāds pildījums burtiski pilēs no sava sulīguma.

Lasīt vairāk

'Cordon Bleu' – teļa šnicele ar zilo sieru

"Cordon Bleu" (no franču valodas "zilā josta", kas raksturo izcilību) ir šnicele, kas pozitīvi pārsteigs viesus un piesies dūšu. Lieliski garšo ar dažādām piedevām, sākot no svaigiem lapu salātiem līdz pat basmati rīsiem, saldo kartupeli vai dārzeņu biezeni. "Tiamo grupas" radošā direktore Daiga Veismane atklāj, kā pagatavot debešķīgi sulīgu un viegli pikantu "Cordon Bleu" ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā karija vistiņa

Ēdienu un recepšu bloga "3 Muskatrieksti" autores par šo recepti saka tā: "Šī ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama recepte. Tā mūsu virtuvēs bieži top darba dienu vakaros, kad pēc garas darba dienas ir pārņēmis izsalkums un negribas tērēt daudz laika vakariņu gatavošanai. Šī vistiņa ir bagāta ar garšu un tai ir superkraukšķīga un garda ādiņa."

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Vista, tomāti un spināti saldā krējuma un čili mērcē

''Kad, dzīvojot dienesta viesnīcā, bija apnikušas visas trīs mērces, kuras mācēju pagatavot, līdz ar to tās gatavoju uz riņķi, internetos sāku meklēt, kā tās padarīt interesantākas un ļāvos eksperimentiem,'' tā savu meistarstiķi – vistas, tomātu, spinātu, saldā krējuma un saldā čili mērci – piesaka Rīgas Tehniskās universitātes students Lauris Ostrovskis.

Lasīt vairāk

Bīstami gardas karstmaizītes

Karstmaizes ir ideāls veids, kā ikdienišķo sviestmaizi padarīt par vēlo brokastu zvaigzni. Būs nepieciešama cepeškrāsns, maize un uz tās liekami siera salāti.

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes lavas kūka jeb fondants ar brendiju

Karsta šokolādes kūka ar kārdinošu pildījumu – lavu. Pasniedz kūciņas uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr pildījums vēl silts. Pats jaukākais – šajā receptē netiek izmantoti milti.

Lasīt vairāk

Saldais ābolu, melleņu un kokosriekstu sacepums jeb 'crumble'

Garšīgs un sildošs ābolu un melleņu deserts, kas pārkaistīts ar kokosriekstu skaidiņām. Pagatavo to individuālos cepamajos traukos, lai katram ēdājam būtu sava porcija.

Lasīt vairāk

Sulīgie mafini ar upenēm no saldētavas

Brīvdienas ir kā radītas tam, lai pagatavotu ko tādu, kam ikdienā neatliek laika. Šie sulīgie mafini ar skābajām ogām uz kārā zoba labi garšos tējas pauzē vai noderēs saldam noslēgumam kādā nesteidzīgā ēdienreizē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!