Zupas bez gaļas: 52 receptes garšīgām un sātīgām maltītēm
Foto: Shutterstock

Leģendas vēsta, ka zupu iespējams izvārīt pat no cirvja kāta. Kādēļ ne! Ja zupas vārītājs zina, ko dara, viņš virumā var peldināt kaut lakādas somiņu – zupa tik un tā izdosies izcila. Lai sasniegtu īstu garšu kosmosu, gaļa tiešām nav obligāta.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Zupa, kā zināms, ir visu ēdienu mamma. Un kāds ir mammas uzdevums, sūtība un būtība? Pabarot, sasildīt, samīļot, nomierināt un radīt sajūtu, ka esi mājās. Kārtīga zupa paveic visus šos uzdevumus ar uzviju.

Kārtīga zupa – šis ir tāds plašs jēdziens pat tad, ja gaļu izslēdzam no saraksta. Dārzeņi, graudaugi, garšvielas un citas ēdamvielas var paveikt tādus brīnumus, ka tik turies.

Kādas tik zupas nav iespējams uzburt no tā, kas ledusskapī un pieleikamajā: dzidras zupas, krēmīgi maigas un samtainas zupas, stilīgas un vijīgas krēmzupas, mājīgi tumīgas biezzupas. Karstas un aukstas. Ātrās zupas un ilgi buramās zupas uz mazmazītiņas liesmiņas.

Runājot par garšu brīnumiem – zupu varīšanā vērts paļauties uz kartupeli. Gastronomijā ir daži zelta vērti kartupeļu triki, kas izglābs katru zupu. Piemēram, gribi zupu tumīgāku? Pievieno ar dakšiņu saspaidītu vārītu kartupeli. Zupa sanākusi par sāļu? Pievieno zaļu kartupeli un pavāri!

Vēl viens zupu glābējs un draugs, protams, ir kausētais siers. Vāri, ko gribi – kaut ne katram mīļotos brokoļus! - pievonojot kausēto sieru, zupa pārvēršas pat oh! un ah! cik garšīgu mākslas darbu. Ja vēl pirms pasniegšanas tajā ieber saujiņu apgrauzdētas maizes kubiņu, tad jau runa ir par restorāna cienīgu maltīti! Protams, kartupelis un kausētā siera paka nav vienīgie zupas garšas un struktūras glābēji, bet tādi droši varianti gan!

Runājot par zupas pamatiņu, te nu ir, kur izvērsties. Dārzeņi, dažādi graudaugi, visu formu makaroni... Īsts un maznovērtēts brīnums ir arī tomāti bundžās – savā sulā, jau blanšēti, pat āda nav jānovelk. Izcils pamats dažnedažādām tomātu zupām un biezzupām! (Te arī iezīmējas zupu glābējs Nr. 3 –saldais krējums!)

Ja paveramies plašāk uz milzīgo graudaugu klāstu, ko piedāvā katrā veikalā, tad, izrādās, tur ir ne tikai auzas, rīsi un šķeltie zirnīši, ap ko parasti grozās izvēle, bet arī grūbas, polenta, lēcas, kvinoja un vēl dažnedažādi graudaugi, kas var kalpot kā pamats neticami gardām zupītēm. Atliek tikai saņemt drosmi un sākt eksperimentēt.

Ir skaidrs: ja ģimenei gaļēdājai aizkapa balsī jāpaziņo, ka tagad, mīļie, sāksies laiks, kad ēdīsim zupas bez gaļas, tas būs tā... nemotivējoši. Ne visus spēj motivēt veģetārisms, gavēnis vai veselīgs dzīvesveids. Bet tāpēc jau zupām ir doti gardi nosaukumi! Tos lasot vien, siekalas saskrien mutē!

"Tasty" piedāvā kaudzīti ar receptēm, kurām gaļa nav pat klāt stāvējusi, un kas ir tik garšīgas, ka labāk jau uzreiz vārīt tādu lielāku katlu – ģimene prasīs papildporcijas!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Veģetāriešu pārtika Zupas receptes
43596501
Aukstās zupas
43596501
Biezzupas un krēmzupas
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form