Foto: Shutterstock
Leģendas vēsta, ka zupu iespējams izvārīt pat no cirvja kāta. Kādēļ ne! Ja zupas vārītājs zina, ko dara, viņš virumā var peldināt kaut lakādas somiņu – zupa tik un tā izdosies izcila. Lai sasniegtu īstu garšu kosmosu, gaļa tiešām nav obligāta.

Zupa, kā zināms, ir visu ēdienu mamma. Un kāds ir mammas uzdevums, sūtība un būtība? Pabarot, sasildīt, samīļot, nomierināt un radīt sajūtu, ka esi mājās. Kārtīga zupa paveic visus šos uzdevumus ar uzviju.

Kārtīga zupa – šis ir tāds plašs jēdziens pat tad, ja gaļu izslēdzam no saraksta. Dārzeņi, graudaugi, garšvielas un citas ēdamvielas var paveikt tādus brīnumus, ka tik turies.

Kādas tik zupas nav iespējams uzburt no tā, kas ledusskapī un pieleikamajā: dzidras zupas, krēmīgi maigas un samtainas zupas, stilīgas un vijīgas krēmzupas, mājīgi tumīgas biezzupas. Karstas un aukstas. Ātrās zupas un ilgi buramās zupas uz mazmazītiņas liesmiņas.

Runājot par garšu brīnumiem – zupu varīšanā vērts paļauties uz kartupeli. Gastronomijā ir daži zelta vērti kartupeļu triki, kas izglābs katru zupu. Piemēram, gribi zupu tumīgāku? Pievieno ar dakšiņu saspaidītu vārītu kartupeli. Zupa sanākusi par sāļu? Pievieno zaļu kartupeli un pavāri!

Vēl viens zupu glābējs un draugs, protams, ir kausētais siers. Vāri, ko gribi – kaut ne katram mīļotos brokoļus! - pievonojot kausēto sieru, zupa pārvēršas pat oh! un ah! cik garšīgu mākslas darbu. Ja vēl pirms pasniegšanas tajā ieber saujiņu apgrauzdētas maizes kubiņu, tad jau runa ir par restorāna cienīgu maltīti! Protams, kartupelis un kausētā siera paka nav vienīgie zupas garšas un struktūras glābēji, bet tādi droši varianti gan!

Runājot par zupas pamatiņu, te nu ir, kur izvērsties. Dārzeņi, dažādi graudaugi, visu formu makaroni... Īsts un maznovērtēts brīnums ir arī tomāti bundžās – savā sulā, jau blanšēti, pat āda nav jānovelk. Izcils pamats dažnedažādām tomātu zupām un biezzupām! (Te arī iezīmējas zupu glābējs Nr. 3 –saldais krējums!)

Ja paveramies plašāk uz milzīgo graudaugu klāstu, ko piedāvā katrā veikalā, tad, izrādās, tur ir ne tikai auzas, rīsi un šķeltie zirnīši, ap ko parasti grozās izvēle, bet arī grūbas, polenta, lēcas, kvinoja un vēl dažnedažādi graudaugi, kas var kalpot kā pamats neticami gardām zupītēm. Atliek tikai saņemt drosmi un sākt eksperimentēt.

Ir skaidrs: ja ģimenei gaļēdājai aizkapa balsī jāpaziņo, ka tagad, mīļie, sāksies laiks, kad ēdīsim zupas bez gaļas, tas būs tā... nemotivējoši. Ne visus spēj motivēt veģetārisms, gavēnis vai veselīgs dzīvesveids. Bet tāpēc jau zupām ir doti gardi nosaukumi! Tos lasot vien, siekalas saskrien mutē!

"Tasty" piedāvā kaudzīti ar receptēm, kurām gaļa nav pat klāt stāvējusi, un kas ir tik garšīgas, ka labāk jau uzreiz vārīt tādu lielāku katlu – ģimene prasīs papildporcijas!

Ātri pagatavojamā brokoļu siera zupa

Foto: Shutterstock

Brokoļu siera zupa ir lielisks ēdiens! Tas ir garšīgi sierīgs, bagātīgi sātīgs un krēmīgs, un tajā ir daudz svaigu brokoļu (protams, sagriezti smalkos gabaliņos). Šo recepti noskatījām portālā "Cookingclassy", kur kāda receptes izmēģinātāja raksta: "Nav vārdu, lai aprakstītu, cik šī zupa bija garšīga! Pagatavoju tieši pēc receptes, un pēc tam, kad vīrs pieķērās tai klāt, nepalika ne pilīte."

Lasīt vairāk

Ārijas Avotas tomātu krēmzupa

Foto: Ārija Avota

"Man tik ļoti garšo izteiktā tomātu krēmzupas garša, ka ļoti bieži saldo krējumu nepievienoju vispār," saka receptes autore Ārija Avota. "Ietaupītās kalorijas labāk izmantošu, apēdot kādu fondantu! Gatavojot to, vissvarīgākais beigās ir sabalansēt tās garšu – saldo ar cukuru, sāļo ar jūras sāli, citādi skābo ar laima sulu vai balzametiķi, ja ir vajadzība."

Lasīt vairāk

Baltā aukstā zupa bez kartupeļiem un desas

Foto: No privātā arhīva

Kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt 50 rozā nokrāsās? Kurš teicis, ka eksistē vienīgā un pareizā aukstās zupas recepte? Tiesa gan – aukstā zupa spēj izraisīt gandrīz tikpat karstus karus, kā vienīgā un pareizā rasola recepte. Daudziem no mums ir sava, vienīgās īstās un pareizās aukstās zupas recepte, par kuru stāvēt un krist. Bet labāk ir nevis karot, bet apmainīties ar receptēm un pieredzēm, vai ne?

Lasīt vairāk

Pikantā tomātu biezzupa bez saldā krējuma

Foto: DELFI

Tomātu zupu recepšu ir gana daudz, bet šīs receptes panākumu atslēga slēpjas tajā, ka jāliek palieli sīpoli, lai zupa ir kreptīga. No čili pipariem un ķiplokiem arī nav ko bīties. Un saldais krējums var droši palikt veikala plauktā!

Lasīt vairāk

Zilā krēmzupa ar zilo sieru Bridžitas Džonsas gaumē

"Bridžitas slavenā zupa filmā iekrāsojās zila no dzijas, ar ko viņa bija apsējusi puravus. Manējā savu krāsu ieguvusi no sarkanajiem kāpostiem," teic receptes autore, veģetārās skolas "Vegus" dibinātāja Dita Lase. Neskatoties uz neparasto krāsu, šī krēmzupa patiesībā ir ļoti garšīga. Pagatavo to un pārsteidz ģimeni!

Lasīt vairāk

Sildošā tomātu un lēcu biezzupa bez gaļas

Foto: Publicitātes foto

Sasildies ar sātīgu un gardu tomātu un lēcu biezzupu! Viegli pagatavojama, rudens krāsām pielieta un ļoti garda! Lēcas bieži vien tiek nepelnīti atstatas novārtā, it īpaši zupu sezonā, kad svarīgi dažādot maltītes ar garšām un tekstūrām. Lēcas ir ātri pagatavojamas un satur daudz vērtīgu vitamīnu, par ko organisms būs pateicīgs, atklāj "Just Nature", iesakot recepti.

Lasīt vairāk

Dārzeņu krēmzupa ar turku zirņiem un kausēto sieru

Foto: DELFI

Krēmzupa ir viegli pagatavojama un neprasa stundām ilgu darbošanos pie plīts. Šādu zupu var pagatavot bez gaļas, kas būs izcils gavēņa ēdiens, jo sātīgumu piešķirs gan turku zirņi, gan kraukšķīgie grauzdiņi.

Lasīt vairāk

Sātīga veģetārā soļanka ar sēnēm un pupiņām

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Gatavojot soļanku, parasti zupas vārīšanai izmantojam vairāku veidu gaļu, bet garda un sātīga soļanka izdosies arī veģetārajā versijā, aizstājot gaļu ar dažādiem graudaugiem, pākšaugiem un sēnēm. Recepti piesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar skābajiem kāpostiem

Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi.

Lasīt vairāk

Gatava 5 minūtēs: piena zupa ar makaroniem

Foto: DELFI

Piecās minūtēs pagatavojamā piena zupa ar mazajiem makaroniņiem un zeltainām sviesta "actiņām" ir īsts glābiņš reizēs, kad bērni korī skandē: "Ēst, ēst, ēst!" Šo zupiņu mazie rezgaļi mīļuprāt ir gatavi baudīt gan brokastīs, gan launagā, gan vakariņās.

Lasīt vairāk

Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē

Foto: DELFI

Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.

Lasīt vairāk

Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem

Foto: DELFI

Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!

Lasīt vairāk

Saldētu baraviku krēmzupa ar grauzdiņiem

Foto: Privātais arhīvs

"Tā kā šis gads loloja ar iespaidīgu sēņu ražu, tad saldētavā ir krājumi, ko var sākt pakāpeniski izmantot," stāsta receptes autore Elise Bikova. Krēmzupa ir ātri un vienkārši pagatavojama, bet garšos tikpat labi kā restorānā!

Lasīt vairāk

Franču sīpolzupa ar grauzdiņiem un sieru

Foto: DELFI

Lai arī kāds šo zupu nodēvēja par bada laika maltīti, jo sastāvdaļas ir patiesi gaužām maz un lētas, tas nemazina faktu, ka zupa garšo izcili labi. Un neesiet aizspriedumaini, jo zupa ir arī gana sātīga!

Lasīt vairāk

Tomātu un kāļu biezzupa

Foto: DELFI

Drēgnos rudens vakaros gribas kaut ko siltu, saulainu un nedaudz pikantu. To visu var dabūt ar vienu biezzupas šķīvi, jo garšsaknes radīs sāta sajūtu, bet čili pipars kārtīgi sapurinās. Proporcijas jāliek uz aci (vai balstoties uz ledusskapī atrodamo produktu daudzumu). Un vari eksperimentēt, pievienojot ķirbi, mangoldu un kartupeļus, kā arī aizstājot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu.

Lasīt vairāk

Ātrā dārzeņu - piena zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.

Lasīt vairāk

Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama, tumīga un garda pupiņu biezzupa sātīgām darbdienu vakariņām. Pasniedz to ar grauzdētām ķiplokmaizes šķēlītēm un baudi mājinieku uzslavas.

Lasīt vairāk

Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Foto: Shutterstock

Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Burkānu zupa ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.

Lasīt vairāk

Krēmīga kausēta siera – šampinjonu zupa

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīga kausēta siera un šampinjonu zupa ar dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar cieto sieru

Viegli tumīga tomātu zupa, kurai papildu pikantumu piešķir izteiksmīgais cietais siers "Džiugas". Baudi zupu tāpat vai ar ķiplokmaizes grauzdiņiem!

Lasīt vairāk

Veģetārā šķelto zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Piena zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Parastā piena un makaronu zupa. Īpaši garda launaga laikā, lai pabarotu bērnus.

Lasīt vairāk

Kaltētu sēņu zupa

Foto: Shutterstock

Kaltētu sēņu zupa – ziemas vakaru rudenīgai garšai.

Lasīt vairāk

Minestrone mājas gaumē

Foto: DELFI

Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu un putraimu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrā lēcu un burkānu zupa

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.

Lasīt vairāk

Bagātīgā dārzeņu krēmzupa

Foto: DELFI

Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.

Lasīt vairāk

Krēmīgā konservēto tomātu zupa

Foto: Publicitātes attēls

Garšīga tomātu zupa, kas sasildīs drēgnā vakarā. Pateicoties tam, ka zupai netiek pievienots buljons vai papildu šķidrums, tā būs īpaši bieza un tumīga. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".

Lasīt vairāk

Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem

Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.

Lasīt vairāk

Veģetārā kartupeļu zupa

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama kartupeļu biezzupa ar sīpoliem un ķimenēm izteiksmīgākai garšai. Sena recepte, kas tikpat labi garšo joprojām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un kukurūzas biezzupa jeb čauders

Foto: Shutterstock

Par čauderu amerikāņi sauc biezu zupu, un to tradicionāli ēd vēsā laikā. Tas var būt gan veģetārs, gan papildināts ar gaļu, gan zivīm un jūras veltēm, tomēr čaudera sastāvā vienmēr ir siers un saldais krējums. Šoreiz kartupeļu un kukurūzas čauders ar ceptiem bekona gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem

Foto: Privātais arhīvs

"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.

Lasīt vairāk

Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu

Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu zupa ar čili

Foto: L. Andžāne

Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, bloga happywhispers.lv autore Līga Andžāne nopriecājās, ka beidzot varēs uzvārīt zupu, kas atšķiras no tā, ko viņa gatavo sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstot krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās egoisms tomēr ņēma virsroku un Līga nolēma vārīt zupu no produktiem, ko viņas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu īpaši garšīgi ar svaigu franču baltmaizi (vai arī apgrauzdētu baltmaizi), sviestu un rīvētu sieru.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Franču sīpolu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu ķiļķenu piena zupa

Foto: Shutterstock

Kartupeļu ķiļķenu piena zupu pasniedz ar ķilavu maizītēm.

Lasīt vairāk

Veģetārais skābētu kāpostu borščs

Foto: Shutterstock

Veģetērais skābētu kāpostu borščs ziemīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

'Minesotas' zupa tievētājiem

Foto: Shutterstock

Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.

Lasīt vairāk

Sātīga lēcu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.

Lasīt vairāk

Asā dārzeņu zupa ar rīsiem

Dārzeņu zupai nebūt nav jābūt garlaicīgai! Šī recepte pilnīgi noteikti tāda nav - zupas garšas noslēpums ir nedaudz neparasta garšas kombinācija, ko veido sildošais čili asumiņš un viegls citrona skābums. Sātīgumam - rīsi.

Lasīt vairāk

Superātrā dārzeņu zupa

Foto: Shutterstock

Superātrā dārzeņu zupa vieglai maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrā balto pupiņu krēmzupa ar pienu

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojama krēmzupa no baltajām pupiņām.

Lasīt vairāk

Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Foto: Shutterstock

Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Burkānu sulā vārīta burkānzupa

Foto: Shutterstock

Intensīvu un bagātīgu garšu biezzupai var iegūt ne tikai ar buljona palīdzību. Dod iespēju svaigi spiestām sulām! Garšas pastiprināšanai pievieno cidoniju sīrupu. Šādi pagatavotai dārzeņu biezzupai būs cits smeķis! Atlikumus no sulu spiešanas droši iecep vafelēs, plācenīšos vai gardā kēksā.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Parmantjē – maiga kartupeļu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Parmantjē - sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama kartupeļu krēmzupa franču gaumē. Īpaši labi garšos, pasniegta ar pannā apčurkstinātiem bekona kubiņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!