Foto: Shutterstock

Latviešu tradicionālie Ziemassvētki nav iedomājami bez deviņu, divpadsmit vai pat vēl vairāk ēdienu likšanas galdā – tā, lai bagātīgi un pēc paražām, jo nākamajam gadam solītā laime jāķer aiz cūkas šņukura (vai stilba, kā nu pavārs izlēmis). Ar savlaicīgu svētku maltītes plānošanu nenošausi greizi, tāpēc labāk būt gatavam un pagatavojamo recepšu un nepieciešamo produktu klāstu apzināties ātrāk par 23. decembra pēcpusdienu. Ja idejas vēl neraisās – "Tasty" steidz palīgā!

Zirņi un pupas – lai nauda turas un nav jāraud


Absolūta klasika svētku galdā ir pelēkie zirņi ar speķi. Ja neēdam tos ikdienā, tad vismaz reizi gadā Ziemassvētkos gan! Tomēr, lai turētos pie tradīcijām, obligāti nav jāaprobežojas vien ar pelēkajiem zirņiem – pa kādam zaļajam zirnītim vienmēr atradīsies rasolā vai kādos citos salātos. Līdzīgi ir ar pupām, tāpēc šai tradīcijai pieej radoši un sarūpē svētku galdam, piemēram, kraukšķīgas pupiņas uzkodām, ar kurām sākt vakaru.

Ja gribi pārsteigumus – ēd pīrāgus

Pīrāgi, pīrādziņi, rauši – pusapaļi un apaļi mēnestiņi, bez kuriem arī svētku galds nav iedomājams. Klasiski pēc vecmāmiņu receptes vari gatavot ar paša raudzētu mīklu un gaļas pildījumu. Steidzīgajiem un tiem, kuri gatavošanā vienmēr mīl atrast īsceļus, iesakām pagatavot kādu ātro pīrāgu recepti vai ļauties kārtainās mīklas burvībai.

Veselībai – bietes, burkāni un citi dārzeņi

Veselība šobrīd, kad aiz muguras jau divi gadi pandēmijas zīmē, jo īpaši liela nozīme, tāpēc neaizmirsti svētku galdā likt arī bietes, burkānus un citus dārzeņus. Tie var būt krāsnī cepti, salātos rīvēti vai kā piedeva gaļas ēdieniem. Galvenais, lai ir!

Mīlas pilnam nākamajam gadam – piparkūkas

Kā aicina latviešu tautas ticējumi, piparkūkas Ziemassvētkos ēdam, lai taptu mīlēti. Un vispār, lai mīlestība netrūktu. Būsim godīgi, līdz Ziemassvētku vakaram piparkūku jau bijis gana daudz, jo tās ēdam jau kopš Pirmās adventes. Tomēr, ja svētku galdā jāliek, pieej šim uzdevumam radoši – izmanto jau iepriekš saceptas (vai nopirktas, mēs nedusmosimies) piparkūkas, lai no tām pagatavotu kādu desertu svētku vakariņu noslēgumam. Piparkūku tornīši, siera kūka, fiksais deserts ar putukrējumu – ideju netrūks.

Spēkam – štovēti kāposti

Ja galdā nav lielas bļodas, kurā karsti kūp tikko pasniegti štovētie kāposti, vai tie vispār ir Ziemassvētki? Taču nē! Arī tos var pagatavot visdažādākajās gaumēs – klasiskus, ar ķimenēm, apelsīnu sulā štovētus vai ar desiņām. Cik gatavotāju, tik variantu.

Pavisam apaļi cepumi un rauši – saulainam gadam

Latviešu paražas vēsta, ka, lai nākamais gads būtu saulains, Ziemassvētkos no deviņiem ēdieniem jābūt vismaz vienam apaļam rausim vai cepumam. Sacīts, darīts – varam uzcept apaļus cepumiņus, kādu rausīti ar pildījumu. Vai pieiet tradīcijai mūsdienīgi, jo apaļas taču ir arī kūkas! Kārtu kārtās likta, apaļa meduskūka (tehniski, medus biskvīts izskatās pēc apaļa cepuma), apaļš un salds smilšu mīklas pīrāgs un vēl daudz kas cits var aizpildīt šo punktu.

Putns, zivs un cūkgaļa – jā, šiem galdā jābūt visiem!


Ja nākamajā gadā vēlies panākumus, tad būs jāgatavo putna gaļa. Naudai un bagātībai – zivs, bet laimei – cūkgaļa. Un to visu taču gribas iegūt! Tas gan nenozīmē, ka visu dienu jāstāv pie cepeškrāsns un uz maiņām viens pēc otra jāliek iekšā trīs lieli cepeši. No katra sanāks gardi uztaisīt kā lielo cepeti, tā, piemēram, kādu uzkodu. Ja plānā cūkgaļas cepetis, kādā galda stūrītī liec šķīvi ar lašmaizītēm, bet citā – vēl vistas karbonādītes. Un galu galā, arī "Siļķe kažokā" ir zivs ēdiens. Formai nav nozīmes, galvenais ir izpildījums!

Bez visa uzskaitītā, nevar aizmirst par kādu uzkodu, maizīti, mērcēm, ceptiem vai vārītiem kartupeļiem un kaut kā salda. Tā plānojot, var nonākt no deviņiem līdz svarīgajiem 12 ēdieniem, un vakara plāns gatavs. Lūk, idejas no "Tasty" recepšu klāsta, lai plānošana veiktos vieglāk, bet pagatavojamais būtu saprotams. Lai ģimeniski, silti un svarīgākais – garšīgi!

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas un asas pupiņas uzkodām ar siera mērci

Foto: DELFI

Kad starp īsajiem videoklipiņiem "Instagram" pazibēja šī recepte no @eatmoreplants.no, zināju, ka jāpamēģina. Un tik tiešām, pupiņas izdodas ļoti kraukšķīgas, mazliet pikantas un izcili aromātiskas, pateicoties svaigajam rozmarīnam. Un vēl krēmīga mērcīte! To gan mazliet pārveidoju, lai nebūtu tik sāļa, bet izdevās ideāli saskanīgs pārītis, ko pagatavot svinību galdam.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām

Foto: DELFI

Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Krēmīgie zirnīši tiem, kuri nevēlas dirnēt virtuvē

Lai gan svētku galda karalis ir kartupelis, dažreiz slinkums ņem virsroku un gribas kādu ātrāku un vieglāk pagatavojamu piedevu. Gards, sātīgs un ne tik ierasts risinājums – krēmīgie zirnīši.

Lasīt vairāk

Rasols jeb Olivjē salāti

Foto: Adnil2you

Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto

"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!

Lasīt vairāk

Ātrie svētku pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami pīrādziņi bez raudzēšanas gardam svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Vārītu biešu un ābolu salāti ar mārrutkiem un olām

Foto: Shutterstock

Svaigie salāti svētku galdam ar bietēm, āboliem un mārrutkiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu salāti ar āboliem

Foto: Shutterstock

Kad maltīti gribas papildināt ar ko svaigu un veselīgu, pagatavo šos atspirdzinošos ķirbju un ābolu salātus ar kraukšķīgām ķirbju sēkliņām.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar dzērvenēm un saulespuķu sēklām

Foto: Shutterstock

Burkāni ar saulespuķu sēklām, dzērvenēm un īpaši gardo mērcīti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas kartupeļu daiviņas

Foto: Virtuvē ar Unu

Ja parasti vārīti vai cepti kartupeļi ir jau līdz brošai, tad tie jāpagatavo citos veidos. Zeltaini un kraukšķīgi kartupeļi būs lieliska alternatīva, turklāt tie lieliski smeķēs ar kādu mērcīti. Recepti iesaka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rozmarīna kartupelīši

Foto: Shutterstock

Krāsnī cepti kartupelīši, kas tā vien smaržos un garšos pēc rozmarīna. Rozmarīnu kartupeļiem pievieno bagātīgi, lai rezultāts būtu vēl jo gardāks. Izvēlies nelielus kartupeļus, kas visi ir viena izmēra – tā tie izcepsies vienmērīgāk.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi

Lasīt vairāk

Piparkūku un biezpiena krēma tornīši pie tējas tases

Foto: DELFI

Pie durvīm pēc stundas klauvēs ciemiņi, varenu kūku cept nav laika, bet kaut ko saldu pie tējas vai kafijas jāpasniedz? Nesatraucies, ir garšīga un viegli pagatavojama ideja – piparkūku un biezpiena krēma tornīši! Tik vienkārši un ātri, un visas nepieciešamās sastāvdaļas atradīsi tuvējā piemājas veikaliņā. Čiks un gatavs!

Lasīt vairāk

Piparkūku un putukrējuma kārtojums – izsmalcināts deserts svētkiem un ikdienai

Foto: Linda Raituma

Vēlies pagatavot mājās desertu gluži kā restorānā, kas izdosies pat iesācējiem? Mums tev ir piedāvājums! Piparkūku, putukrējuma un blendētu aveņu kārtojums glāzītē būs pareizā izvēle ne tikai darbdienām, bet arī kādiem īpašiem svētkiem. Ņemot vērā krāsu tonalitāti, lieliski iederēsies uz Latvijas dzimšanas dienas klāto svētku galdu. Un, protams, arī Ziemassvētkos, jo piparkūkas taču ir šo svētku galvenais gardums!

Lasīt vairāk

Piparkūku siera kūka svētku noskaņā

Foto: Privātais arhīvs

Ja mājās palicis daudz neapēstu piparkūku, tad, lūk, ideja, kā tās gardi izmantot – pagatavojot siera kūku. Gan turpināsies svētku noskaņa, gan būs jaunradīts un neparasts kārums, ar ko pamieloties. Recepti savā "Instagram" kontā "Ēdam skaisti" iesaka autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Piparkūku siera kūka

Foto: Privātais arhīvs

"Man ir kūka! Katra nākamā, ko uzmeistaroju, ir arvien labāka, bet šī ir vislabākā! Ar "Selgas" cepumiņiem, ar "Laimas" piparkūkām un dzērveņu zapti," tā savas kārdinošās piparkūku siera kūkas recepti piesaka Elīna Krišjāne Gustsone.

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Mājās sautēti kāposti svētku galdam

Foto: Shutterstock

Ja vēlies svētkos cienāt savu ģimeni ar latvisku ēdienu, tad neatņemama sastāvdaļa noskaņas radīšanai ir štovēti kāposti. Tos pagatavot ir pavisam vienkārši, toties svētku atmosfēra piepildīs tavas mājas. Recepti iesaka Kārlis Nelsons no ēdināšanas uzņēmuma "Krimulda".

Lasīt vairāk

Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes

Foto: Laura Šmideberga

Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

Lasīt vairāk

Ātrie biezpiena rausīši

Foto: Publicitātes foto

Biezpiena rauši ir Jāņu laika etnogrāfiskais saldais ēdiens, kas pieminēts par latvju dainās, tomēr mūsdienās tie nepelnīti aizmirsti. Steidzīgajiem mūsdienu līgotājiem ''Elvi'' piedāvā ātru un viegli pagatavojamu biezpiena rausīšu recepti – šī deserta pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr pats ēdiens noteikti iepriecinās Jāņu bērnus un ātri vien pazudīs kārajās mutēs.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.

Lasīt vairāk

Tikai 5 sastāvdaļas: rupjmaizes un šokolādes cepumi

Foto: Shutterstock

Izrādās, latviskā rupjmaize lieliski sader ar tumšo šokolādi. Lai par to pārliecinātos, izcep gardus cepumus, kuru sastāvdaļas atrodamas teju katrā virtuvē. Glīti iesaiņoti, cepumiņi būs lieliska dāvana kādam saldummīlim vai ārzemju draugiem.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis ar štovētiem kāpostiem

Foto: Publicitātes attēls

Neviens svētku galds nav iedomājams bez garšīga, sulīga cepeša. Tāpēc "Double Coffee" piedāvā pārbaudītu cūkgaļas cepeša recepti, kas noderēs svētku maltītei. Šefpavārs ir pārliecināts, ka garšīgākais cepetis ir no cūkgaļas kakla karbonādes, bet sulīgāku to padara plānā ādiņa, kas cepšanas laikā pārtop par kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Lēni gatavots cūkgaļas šķiņķa cepetis ar sidru un medus-sinepju glazūru

Foto: Shutterstock

Svētku vakariņu karalis – cūkgaļas šķiņķa cepetis, kas sutināts sidrā un pārsvērsts ceptā gaļas kukulītī ar kraukšķīgu virskārtu. Darbiņš laikietilpīgs, bet būs visu pūļu vērts. Izvēlies gatavošanai tādu cūkgaļas šķiņķa gabalu, kam zem ādas ir krietns tauku slānītis, jo tad glazēto virskārtu izdosies iegūt pavisam krāšņu.

Lasīt vairāk

Vīra recepte zoss cepetim

Foto: Shutterstock

Vīra receptē zoss cepeti pasniedz ar zoss pildījumu(āboliem), brūkleņu zapti un ceptiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

Foto: Shutterstock

'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Ziemīgais lasis

Foto: DELFI

Gabaliņš laša rūpējas ne tikai par vajadzīgajām omegām, bet arī par mazu, greznu gastronomiskās baudas brīdi. Svētku noskaņās arī lasis no vieglās vasaras versijas, kur pietika ar citrona šķēlīti, pipariem un glāzi baltvīna, kļūst garšās bagātīgāks, un tādu var baudīt arī kādu sarkanvīnu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta Ziemassvētku karpa ar kartupeļiem

Foto: Shutterstock

Krāsnī cepta karpa – garda ikdienai, bet noteikti iederēsies Ziemassvētku mielastā. Recepti iesūtījusi Kārļa mamma.

Lasīt vairāk

Sulīgs, sālī cepts lasis svētku galdam

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojams, bet ļoti sulīgs un gards sālī cepts lasis. Izcils rezultāts bez īpašas piepūles un laikietilpīgiem sagatavošanas darbiem.

Lasīt vairāk

Sulīgākā ceptā vista universumā

Foto: Shutterstock

Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.

Lasīt vairāk

Neaizmirstamā klasika – uzkoda ar mazsālītu lasi

Foto: Māris Lapiņš

Lašmaizītes patiesi ir neizbēgama klasika ne uz viena vien svētku galda, taču arī šo klasiku var pasniegt kā oriģinālāk, un šajā gadījumā maizcepums ir kā radīts šādam eksperimentam, kas nepavisam neliks vilties. Arī šajā receptē var vadīties pēc garšu kārpiņu labpatikas un izmantot gan rudzu, gan arī sēklu un jūras sāls "Selga Nature" maizcepumus.

Lasīt vairāk

Gardā medus kūka

Medus kūka, kas ir patiesi mitra, ar krējumu bagāta un gardām medus biskvīta kārtām. Un tās pagatavošana neaizņems visu dienu.

Lasīt vairāk

Ātrā medus kūka soli pa solim

"Mana pirmā medus kūka, ko gatavoju, bija laikietilpīga un sarežģīta, bet šī ir pagatavojama uz ātru roku – tā teikt, slinkais variants," pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē

Foto: DELFI

Kad runa ir par ceptām karbonādēm, tad prātā nāk tikko kraukšķīgi apcepta karbonāde, kas tā vien kūst mutē. Bet labs labu nemaitā – kā būtu ar karbonādi krēmīgā mērcē? Mmmm... Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē novērtēs ikviens karbonāžu cienītājs!

Lasīt vairāk

Karstā siera mērce ar dillēm

Foto: Shutterstock

Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Bešamel mērce jeb baltā mērce

Foto: Shutterstock

Pamatrecepte klasiskajai baltajai jeb Bešamel mērcei, kuru pazīst visā pasaulē un izmanto ne tikai daudzu un dažādu ēdienu pasniegšanai, bet arī kā sastāvdaļu sacepumos un kārtojumos.

Lasīt vairāk

Brūnā mērce

Foto: Shutterstock

Brūnā mērce gardam aizdaram.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!