50 idejas, kā gardi paēst, pārlieku netērējoties
Foto: Shutterstock

Paēst garšīgi obligāti nenozīmē ēst dārgi. Ja negribas pārāk tērēties ēdienam, iespējami visdažādākie risinājumi, kas būs gan gardi, gan ekonomiski.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Ir sens stāsts par kādu Ulmaņlaika pavārgrāmatu, kurā teikts apmēram tā: "Ja jums mājās nekā nav, nokāpiet pagrabā un..." Un no turienes tad nu var atstiept zušus, lašus, pusi teļa un citus labumus. Mūsdienās šis stāsts mazliet pārveidots: "Ja jums mājās nekā nav, izņemiet no ledusskapja lasi un..."

Ha, ar lasi ledusskapī viegli runāt, vai ne? Bet, ja tā padomā, šajos lielkungu teicienos ir laba daļa patiesības.

Pirmkārt, ja šķiet, ka mājās nekā nav, patiešām jāpārlūko krājumi. Gan lai atrastu, iespējams, dziļāk nogrūstās putraimu, pupiņu un citu labumu pakas, gan lai lieki neiztērētos veikalā, nopērkot to, kas patiesībā mājās jau ir, tikai labi noslēpies.

Otrkārt, par to lasi. Krājumus veidot tiešām ir vērts. Ar griķiem gan mēs daudzi pirms gada kārtīgi pārspīlējām, tas tiesa. Taču cilvēks vienmēr būs paēdis, ja mājās turēs grūbas, pupas, zirņus, kādu konservētu tomātu bundžu un ko nu vēl pierasts ēst.

Šajā ziņā – gudra plānošana ir svarīga. Lieki bakalejas un citu produktu krājumi noveco, un pārtikas kodes virtuvē redzēt nevēlas neviens – no tām negantniecēm nav viegli tikt vaļā. Starp citu, "Rimi" nesen veiktais pētījums rāda – apmēram 90% cilvēku Baltijā izmet pārtiku, jo tā ir sabojājusies, ilgstoši gaidot savu kārtu.

“Lai pārtikas pārpalikumi neveidotos nemaz, der paturēt prātā dažus vienkāršus padomus: neiet uz veikalu, ja esat izsalkuši, jo ar acīm “apēdam” vairāk, nekā vajag; plānot iepirkšanos, rūpīgi pārdomājot visas nedēļas maltītes; regulāri pārbaudīt, kas aizķēries ledusskapī, lai nenopirktu lieku; un iepirkties pēc saraksta, nepieņemot lēmumus pie veikala plaukta. Labāk savlaicīgi izdomāt, ko gribam pagatavot, cik daudz cilvēku to ēdīs un kādi produkti tam vajadzīgi, nekā izmest pārtiku atkritumos,” atgādina šefpavārs, "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

Dažādi laiki nāk un iet, bet visos esam pratuši garšīgi paēst – tādi mēs esam, viedi, radoši un saimnieciski! Lai "Tasty" recepšu idejas iedvesmo gardām maltītēm!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Lēti un ātri pagatavojami našķi Ziemas ēdienkarte Sezonālas receptes Ietaupījums Zupas receptes
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form