Foto: Shutterstock
Ēst gatavotāji var sist plaukstas, jo Latvijai ir paveicies ar karoga krāsām. Sarkanais un baltais tonis pārtikas produktos sastopams plaši, ļaujot improvizēt un klāt galdu gan ar sarkanbaltiem salātiem, gan desertiem!

Rupjmaize, sviests un ķilavas – tā savas valsts melni–balti–zilo karogu ēdienā atveido kaimiņi igauņi. Un, lai nebūtu pārpratumu, iesprauž vēl karodziņu ķilavmaizītē. Lai arī mums patīk sūkstīties, ka igauņiem daudz kas ir labāks, skaistāks un gardāks, taču karoga krāsas toņi galda klāšanai mums ir daudz pateicīgāki. Ko tik mēs nevaram pagatavot, citējot karoga krāsu! Sāksim ar to, ka arī gadalaiks spēlē mums par labu – tikko novākta raža, kur bordo sakne – biete gaidīt gaida, lai to izsautē, izcep, pievieno desertiem un kūkām! Latvijas dzimšanas dienā samērā bieži godā tiek celta biete tandēmā ar majonēzi , gan salātos “Siļķe kažokā”, gan vienkārši biešu ripiņās ar majonēzes celiņu. Hei! Biete spēj daudz vairāk un arī bez majonēzes! To var sapārot ar kazas sieru vai biezpienu – rezultāts tikpat glīts un gards! Biešu un siera tarte! Izcils karoga atveidojums, ko uztapināt cepeškrāsnī! Un biešu sula, lai iekrāsotu rīsus, gatavojot risoto! Labi – Latvijas dzimšanas dienā labāk tapināt gruboto, patriotiskāk tomēr!

Nākamais līderis ir sarkanā samta jeb "Red Velvet" kūka. Šī Amerikā dzimusī torte ir vairāk nekā piemērota Latvijas dzimšanas dienai. Arī to sociālo tīklu lietotāji labprāt atrāda saviem sekotājiem. Jāatzīst gan – ja gribas patiesi labu Latvijas karoga sarkano krāsu, tad kūkai labāk pievienot pārtikas krāsvielas. Jau minētā biete spēj daudz, bet ne visu. Izmantojot to kā krāsvielu, pēc cepšanas kūka tomēr vairāk būs sarkanbrūna.

Nevar nepieminēt saldo krējumu, kas, sakults putukrējumā, gatavs savos pūkainos apskāvienos uzņemt kā dzērvenes, tā brūklenes un rudens avenes! Saldajam krējumam aiz muguras rindā trinas biezpiens, arī tas ir gana balts, lai kopā ar kādām ogām radītu sarkanbalto karogu!

Un atceramies par dzērveņu ķīseli un zemeņu mērcēm! Tajās droši var peldināt gan biezpiena krēmu, gan putukrējumu, saldas klimpas un bubertu!

No sirds izpausties iespējams, dekorējot kūkas un kūciņas, kēksus un kēksiņus. Balts un sarkans krēms, konditorejas maiss un aiziet saldā gleznošana!

Un galu galā – jebkurš ēdiens kļūst par svētku ēdienu, ja tajā iesprauž svētku karodziņu!

Lai mums visiem Latvijas dzimšanas dienā svētku galds pie kā pulcēties, ar vai bez sarkanbaltajiem ēdieniem!

Sarkanā velveta kūka ar svaigā siera krēmu un ogām

Foto: Privātais arhīvs

Kūku cepšana dara brīnumus, tā ir iespēja radoši un mākslinieciski izpausties, turklāt gardais kārums sagādās prieku tuviniekiem. Garšās bagātīga kūka ar pārsteidzoši gardu krēmu. Tā dekorēta ar svaigām ogām. Recepti iesaka gardēde Katrīna Ancāne.

Lasīt vairāk

Kūka 'Sarkanais samts'

Foto: Shutterstock

Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Sarkanā samta plaisas'

Foto: Privātais arhīvs

"Ļoti viegli pagatavojami un garšīgi cepumiņi, ko var cept kopā ar bērniem. Apkārt plāna, sausa garoziņa, bet vidus mīksts kā kūciņai. Ideja, kā palutināt mīļoto Valentīna dienā!" recepti iesaka mūsu lasītāja Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši

Foto: Shutterstock

Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.

Lasīt vairāk

Kazas siers ar dzērveņu pulveri

Foto: Publicitātes foto

Uzkoda – viesību zvaigzne. No trim vienkāršām sastāvdaļām – kazas siera, dzērvenēm un bietēm var pagatavot smalku un ekstravagantu uzkodu, kuru pasniegt kopā ar reibinošiem dzērieniem. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem izstrādājis restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs. "Īpaši izsmalcināta uzkoda pie degvīna veģetāriešiem – tās skābā pēcgarša pasakaini sasaistīsies kopā ar viegli saldinātu degvīnu," iesaka Haralds.

Lasīt vairāk

Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.

Lasīt vairāk

Īstais ukraiņu borščs pēc sešdesmito gadu receptes

Foto: Shutterstock

Ukraiņu borščs šajās dienās ēsts kafejnīcās un restorānos un beidzot gribas pamēģināt to pagatavot mājās? Tas ir viegli! Sātīga un ļoti garda zupa – un pati aktuālākā zupa visās virtuvēs šobrīd.

Lasīt vairāk

Bietēs marinēta forele

Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd zivis, lai būtu nauda, un bietes, lai būtu veselība. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā jaunu versiju, kā pasniegt, piemēram, ierasto forelīti. Šajā receptē ir gan bietes, gan zivs.

Lasīt vairāk

Biešu krēmzupa

Foto: Publicitātes foto

Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.

Lasīt vairāk

Patriotiskie biešu salāti

Foto: DELFI

Novembrī biežāk gribas celt galdā un godāt Latvijā augušu un Latvijā ražotu pārtiku. Biešu salāti ir caur un caur savējie – no zemes, kur bietes aug, līdz ābeļu galotnēm, no kurienes āboli iekrīt tieši rokās. Ja vēl izdodas noformēt tā patriotiski, sanāk lieliski svētku salāti!

Lasīt vairāk

Ķiplokainie biešu un biezpiena plācenīši

Foto: DELFI

Rudenīgi košu un spēcinošu biezpiena plācenīšu recepti iesaka "Tasty" lasītāja Sabīne. Viņa gatavošanā izmantojusi griķu miltus, bet derēšot arī citi!

Lasīt vairāk

Romantiskā siļķe 'kažokā'

Ja tavs sirdsāķītis nav saldummīlis un ne acu galā necieš sirsniņkonfektes, rozā zefīrus un putukrējuma kūkas, tad jādomā radošāki veidi, kā mīļotajam sarūpēt patīkamu pārsteigumu Valentīna dienā, kāzu jubilejā vai kādā citā romantiskā svinamdienā. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārši realizējamu ideju – savu versiju par tradicionālo siļķi "kažokā", kas šoreiz veidota sirds formā.

Lasīt vairāk

Suši rullīši 'Siļķe 'kažokā''

Foto: Privātais ahīvs

Jau iepriekš esam stāstījuši, kā "Siļķi "kažokā"" pagatavot ruletes un tortes formā, bet šoreiz uzzināsi, kā no tradicionālajām šo salātu sastāvdaļām pagatavot suši. Tīmeklī noskatītu recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Bajāre.

Lasīt vairāk

Gruboto ar bietēm un diviem sieriem

Foto: Publicitāts foto

Lai iepazītu grūbas jaunās garšās un krāsās, pagatavo krēmīgo gruboto ar bietēm un diviem sieriem. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Ašais jogurta un biešu kārtojums ar fetas sieru un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Krēmīgs jogurts, patīkami skābenas marinētās bietes, pikantais fetas siers un karamelizētu valriekstu saldums veido neticami saskanīgu garšu kombināciju. Šī kārtojuma pagatavošana aizņems ne vairāk kā 15 minūtes tava dārgā laika, bet rezultāts – gan garšas, gan izskata ziņā – būs restorāna cienīgs.

Lasīt vairāk

Krāšņais svētku salātu kārtojums 'Granātu aproce'

Foto: Shutterstock

Svētkos, kad gribas iepriecināt viesus ar neparasti noformētiem un gardiem salātiem, šis krāšņais kārtojums no vārītas vistas gaļas, dārzeņiem, valriekstiem un granātābolu sēkliņām, būs īstā izvēle.

Lasīt vairāk

Plānās biešu pankūkas ar rjaženku

Foto: Privātais arhīvs

Košās biešu pankūkas piešķirs jaunas krāsas un garšas tavām brokastīm. Lai acis priecētu arī krāsu kontrasts, pankūkas var pildīt ar mājas sieru vai biezpienu, kam pievienots skābs krējums un pāris saujas sīki sakapātu vai ātri sviestā apceptu spinātu. Recepti iesaka lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Rutku - biešu salāti

Foto: Shutterstock

Rutku - biešu salāti svaigēdājiem un veselīgi ēdājiem.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

Foto: Shutterstock

'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Tomātu un biešu biezzupa

Foto: Vida Press

Tomātu un sarkano biešu biezzupa ir ne tikai ļoti garšīga, tās košā un izteiksmīgā krāsa arī uzlabos garastāvokli. Protams, vislabāk zupa garšo, gatavota no pašu audzētiem tomātiem to sezonā, tomēr arī tagad, kad aiz loga ziema, to var pagatavot - izmantojot savā sulā konservētus tomātus. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu

Foto: Publicitātes foto

Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. Izmēģini biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu!

Lasīt vairāk

Biešu siera kūka

Foto: DELFI

Šo nedaudz veselīgākas siera kūkas recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.

Lasīt vairāk

Video: Šņabī un sarkanajās bietēs marinēta laša fileja

Kaņepju sēklu maizītes ar šņabī un sarkanajās bietēs marinētu laša fileju un biezpienu gatavo kafejnīcas "Tvaiks" šefpavārs Kārlis R. Celms.

Lasīt vairāk

Lāčplēša dienas eklēri

Foto: Dabas saldumu maģija

Īpašs gardums svētku vakaram no kūku meistares Ilzes Kupčas recepšu klāsta – eklēri, kurus var noformēt patriotiskās krāsās, izmantojot baltu glazējumu un lielogu dzērvenes. Mēs visi esam spējīgi uz maziem varoņdarbiem. Ja nekad neesi mēģinājusi cept eklērus, tas šodien varētu būt tavs mazais varoņdarbs. Tev izdosies!

Lasīt vairāk

Dzērveņu mērce

Foto: Shutterstock

Dzērveņu mērce – labs papildinājums dažādiem desertiem.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!

Lasīt vairāk

Vienkāršais dzērveņu ķīselis

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams dzērveņu ķīselis saldētavas krājumu patukšošanai. Atdzesētu var baudīt gan tāpat vien, gan kā piedevu dažādiem vienkāršiem desertiem, pasniedzot, piemēram, ar putukrējumu, rīsu krēmu vai saldo biezpiena sacepumu. Recepti iesaka Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Gandrīz buberts ar ogu ķīseli

Foto: DELFI

Ja nav laika, lai pagatavotu bubertu pēc omītes receptes, var izlīdzēties ar kukurūzas biezputru. Šī recepte ir īstens komforta ēdiens, kas liek aizmirst raizes un izbaudīt katru kumosu.

Lasīt vairāk

Maigais buberts ar skābenu dzērveņu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši, bet ļoti gardi - buberts ar skābenu dzērveņu mērci.

Lasīt vairāk

Buberts ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Buberta recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar ogu ķīseli

Foto: DELFI

Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar zemeņu ķīseli

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti vienkāršs un klasisks saldēdiens, kas uzjundīs patīkamas bērnības atmiņas. Savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Jogurta krēms ar ogām un auzu pārslu griljāžu

Foto: Egitas virtuve

Katru reizi, kad mājās tiek kults putukrējums, svētku sajūta ir klāt. Nedēļas nogale ir domāta, lai baudītu desertus! Recepti iesaka Egita no Egitas virtuves.

Lasīt vairāk

Kandavas novada garša – saldais 'Abavas sniegs'

Foto: Dagnija Gudriķe

Kandavas iedzīvotāji ir ļoti priviliģēti, jo viņiem nav jāgaida ziema, lai baudītu sniegu – vieglu, debešķīgi gaisīgu un bezgala garšīgu "Abavas sniegu" iespējams izbaudīt jebkurā gadalaikā.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums ar svaigo sieru un balzamu

Recepti iesaka Ziemassvētku kulinārijas akadēmija, ko decembrī rīkoja "3 pavāru restorāns Tam labam būs augt" un "Boržomi". Tautā iemīļotais rupjmaizes kārtojums – šķiet jau, ka neko jaunu tur vairs nevar sagaršot, taču, lūk, šis deserts atšķirīgā versijā, kas atklāj jaunas garšas.

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums glāzītēs

Foto: Shutterstock

Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Dzērveņu jogurta želeja

Foto: Publicitātes foto

Laba ideja 18.novembra svētku galdam - tradicionāli ēdieni Latvijas karoga krāsās. Iesaka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Brūkleņu želeja

Foto: Shutterstock

Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.

Lasīt vairāk

Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!