Pelnu trešdiena, kas šogad iekrīt 22. februārī, kristīgajā pasaulē iezīmē Lielā gavēņa sākumu, kad 40 dienas līdz pat Klusajai sestdienai ļaudis ēdienkartē ievēro mērenību un atsakās no gaļas, alkohola, cukura, piena produktiem un daudz kā cita. Senāk gavēņa laikā ļaudis pārtika vien no maizes un ūdens, taču mūsdienīgais gavētājs parasti pielāgo gavēšanu savām vajadzībām un vēlmēm.

Arī tiem, kas nav ticīgi un ikdienā baznīcu neapmeklē, gavēnis var būt labs laiks, lai pamēģinātu atturēties no tā, kas ikdienas ēdienkartē visvairāk kaitīgs. Viens atsakās no gaļas, cits liek klāt arī piena produktus, olas un zivis, vēl kāds atsakās no saldumiem un cukura vai alkohola 40 dienu garumā.

Svarīgākā doma, ko paturēt prātā, ir – iekšējā pārveidošanās. Gavēnis var kalpot par labu pamudinājumu pieturēties pie veģetāra dzīvesveida, piemēram. Turklāt var ņemt piemēru no katoļiem, kuri, lai gan gavēņa laikā no daudz kā atsakās, piektdienās ēdienkartē iekļauj zivis.

Pārsvarā gan gavēņa laikā ļaudis atsakās no visa veida gaļas – cūkas, liellopa, vistas, jēra, medījumiem un citām. Piens, olas, zivis, augļi un ogas, graudaugi ir atļauto lietu klāstā.

Ko ēst gavēņa laikā?

Pilnīga atturēšanās no barības vielām gan var kaitēt organismam, tāpēc noteikti sešu nedēļu garumā nebūtu prātīgi to piekopt. Koncentrējies uz tām lietām, par kurām zini – manai veselībai tās nenāk par labu. Un ja no kaut kā atsakies, neaizmirsti ēdienkartē šajā laikā to kompensēt ar veselīgākām alternatīvām.

Ja atsakies no gaļas, piena produktiem un cukura, centies ēdienkartē ieviest daudz vairāk dārzeņu, pākšaugu un dažāda veida graudaugus, ne tikai makaronus. Piena produktus un olas vari aizstāt ar sojas produktiem – tofu, sojas pienu. Tāpat talkā var nākt alternatīvas pienam, piemēram, auzu, griķu, riekstu dzērieni jeb "pieni".

Lai rastu iedvesmu maltītēm bez gaļas, apkopojām dažādas recepšu idejas no "Tasty.lv" apcirkņiem. Lai izdodas!

Saldie kartupeļi mundierī ar avokado un jogurta mērcīti

Fоtо: Shutterstock

Saldie kartupeļi jeb batātes, tāpat kā parastie kartupeļi, ir lieliska bāze dažnedažādiem pildījumiem. Šoreiz svaigāku garšu meklējumos pamēģini tikko izceptus saldos kartupeļus papildināt ar pikantu avokado salsu un grieķu jogurta mērcīti.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Lolitas Neimanes mazkaloriju kartupeļu un tomātu sacepums

Fоtо: DELFI

Kartupelis, tomāts, ola – trīs draugi, kārtu pa kārtai likti un pārlieti ar jogurtu, savienojas vienā siltā sacepumā. Pasniedz vēl siltu ar kādu šķipsnu sakapātu garšaugu, lai smaržīgāk un gardāk!

Lasīt vairāk

Pannā cepta plakanmaize no jogurta mīklas

Fоtо: Shutterstock

Plakanmaizītes jeb pannā ceptie plāceņi, kas sastopami daudzās nacionālajās virtuvēs (grieķu pitas, indiešu "naan" u.c.), ir vienkārši un ātri pagatavojamas maizītes, kuru recepti vērts pieglabāt. Gardi apēst tāpat vai sapildīt ar visu iespējamo, gluži kā tortiljas.

Lasīt vairāk

Biešu un puravu gratēns jeb sacepums

Fоtо: Viktorija Kožemjakina

Košs un aromātisks gratēns jeb sacepums, kas ne tikai izskatās daiļi, bet arī garšo tikpat iespaidīgi. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Kartupeļu-puravu krēmzupa

Fоtо: Viktorija Kožemjakina

Sātīga un veģetāra zupa, kurā izcelsies kartupeļu un puravu garša. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar kraukšķīgiem tofu gabaliņiem

Fоtо: Shutterstock

Šādu Cēzara salātu variāciju tu vēl nebūsi baudījis – sulīgās romiešu salātu lapas šķīvī papildinās kraukšķīga, pannā cepta tofu gabaliņi. Bet visam pāri – nedaudz citāda, vegāniska mērcīte no Indijas riekstiem.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa sacepums ar sieru un krējumu

Fоtо: Shutterstock

Plānās šķēlītes sacepti saldie kartupeļi, kurus apskauj burbuļojošs saldais krējums un izkusis siers. Saldo kartupeļu sacepums garšīgs būs tāpat, bet noderēs arī kā piedeva gaļas ēdieniem kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Pasta ar ķirbju un krēmsiera mērci

Fоtо: Shutterstock

Makaroni ar sieru ir krēmīga savienība, kas ātri pazūd no šķīvja. Un ja tam visam vēl pievieno saldenu ķirbi, kas savienojies ar krēmsieru, iegūsi sildošu, vēl krēmīgāku un košu maltīti, kas pārsteigs ar interesanto garšu.

Lasīt vairāk

Rozā gruboto ar bietēm jeb kā bērniem iemānīt dārzeņus

Fоtо: DELFI

Kā diviem maziem ēdājiem nemanāmi un koši vakariņās iemānīt dārzeņus tā, lai acīgie detektīvi nepamanītu? Pareizi, paslēpt krietnu porciju veselīgo biešu latviskajā risotto patapinājumā – gruboto. Šī ir mūsmājās pārbaudīta, bērniem draudzīga recepte, jo baltvīns tajā šoreiz nav izmantots, kā klasiski to pieprasa risotto receptes.

Lasīt vairāk

'TikTok' fenomens: Zaļie dievietes salāti

Fоtо: Shutterstock

Veselīgas ēšanas mērķis vai ne, bet 2022. gadā šie veselīgie salāti ir skatīti "TikTok" platformā vairāk nekā 20 miljonus reižu! Tas nozīmē tikai vienu – tie ir obligāti jāizmēģina. Tie ir ļoti viegli pagatavojami, turklāt šis ir tas gada laiks, kad vairums no mums ir noteikuši mērķi – pievērsties veselīgiem ēšanas paradumiem. Lūk, šis ir tas ar ko vari sākt!

Lasīt vairāk

Izcili kartupeļu salāti ar vīna etiķa un ķiploku mērci

Vegānie kartupeļu salāti bez majonēzes mērces – nevis vienkārši garšīgi, bet izcili, jo tos var pagatavot krietnu laiku pirms pasniegšanas un tie garšos izcili pat tad, ja būs gaidījuši savu iznācienu no ledusskapja divas, trīs dienas. Rēķinies, ka salātiem pirms pasniegšanas jāpastāv vismaz 30 minūtes – lai visas garšas saprecas un savelkas.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas šitake sēņu karbonādes

Fоtо: Viesturs Radovics/DELFI

Ciemojoties viesu mājā "Garīkas", namatēvs cienāja ar smeķīgām sēņu cepurītēm, kas paslēpušās zem siera cepurītes. Šī zibenīgi pagatavojamā uzkoda vislabāk garšos karsta, bet izsalkumu lieliski remdēs arī kā aukstā uzkoda. Vairāk par šitake sēņu audzētavu vari lasīt šajā rakstā.

Lasīt vairāk

Kovboju kaviārs – pupiņu salāti 'ugunsrijējiem'

Fоtо: DELFI

Ātri pagatavojams, itin atsvaidzinošs ēdiens no visiem pieejamiem produktiem, kas nereti mēdz būt mājās krājumos – katram gadījumam. Gatavošanas laiks vien 15 minūtes, bet izteiksmīgā garša atraisās ledusskapī, kamēr salāti gaida savu pasniegšanas brīdi. Baudīt var ar kukurūzas čipsiem vai kā piedevu rīsiem, kartupeļiem, grilētai gaļai. Uzmanību! Ēdiens ir ass, vislabāk garšo tiem, kam garšo ugunīgi ēdieni!

Lasīt vairāk

Bulgura salāti ar piparmētrām un fetas sieru

Fоtо: DELFI

Šie salāti ir improvizācija par klasisko tabulē, kas ir iecienīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Galvenais ir sagādāt labi daudz zaļumu un izsalkušus ēdājus. Vislabāk salāti garšos uzreiz pēc to pagatavošanas.

Lasīt vairāk

Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju

Fоtо: DELFI

Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un turku zirņu sautējums

Ļoti gards un sātīgs sautējums brīnišķīgai vasaras maltītei. Receptes autore Nīna Koula teic, ka pavadījusi krietnu laiciņu, lai panāktu izcilu sautējuma garšu, bet nu nodod savu lolojumu citu vērtējumam un aicina izmēģināt un izbaudīt.

Lasīt vairāk

Veģetārie rīsu salāti ar avokado, tomātiem un sieru

Fоtо: Cook.me

Vienkārši pagatavojamos un atsvaidzinošos salātus vari pasniegt gan kā piedevu pamatēdieniem, gan kā pilnvērtīgu veģetāro maltīti, jo rīsi, pupiņas un avokado nodrošinās ilgstošu sāta sajūtu. Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Sildošā tomātu un lēcu biezzupa bez gaļas

Fоtо: Publicitātes foto

Sasildies ar sātīgu un gardu tomātu un lēcu biezzupu! Viegli pagatavojama, rudens krāsām pielieta un ļoti garda! Lēcas bieži vien tiek nepelnīti atstatas novārtā, it īpaši zupu sezonā, kad svarīgi dažādot maltītes ar garšām un tekstūrām. Lēcas ir ātri pagatavojamas un satur daudz vērtīgu vitamīnu, par ko organisms būs pateicīgs, atklāj "Just Nature", iesakot recepti.

Lasīt vairāk

Ribollita – pupiņu un grūbu zupa toskāniešu gaumē

Fоtо: Shutterstock

Īstena zemnieku zupa toskāniešu gaumē, kas vēsturiski radusies, uzsildot un papildinot iepriekšēās dienas pārpalikumus. Sātīga, bez gaļas un maciņam draudzīga zupa, kurā bez baltajām pupiņām peldēs arī grūbas un lapu jeb kale kāposts.

Lasīt vairāk

Ātrie pupiņu salāti ar ķirštomātiem un fetas sieru

Fоtо: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami, sātīgi un gardi pupiņu salāti ātrai izsalkuma remdēšanai vai līdzņemšanai uz darbu.

Lasīt vairāk

Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Fоtо: Shutterstock

Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Gavēņa salāti ar kartupeļiem un marinētiem šampinjoniem

Fоtо: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un sātīgi kartupeļu salāti gavēņa ēdienkartei vai atslodzei no gaļas. Šie salātiņi vēl labāk garšos nākamajā dienā, kad marināde būs iesūkusies kartupeļos.

Lasīt vairāk

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Fоtо: DELFI

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

Dārzeņu krēmzupa ar turku zirņiem un kausēto sieru

Fоtо: DELFI

Krēmzupa ir viegli pagatavojama un neprasa stundām ilgu darbošanos pie plīts. Šādu zupu var pagatavot bez gaļas, kas būs izcils gavēņa ēdiens, jo sātīgumu piešķirs gan turku zirņi, gan kraukšķīgie grauzdiņi.

Lasīt vairāk

Sātīga veģetārā soļanka ar sēnēm un pupiņām

Fоtо: Tasty For Me publicitātes foto

Gatavojot soļanku, parasti zupas vārīšanai izmantojam vairāku veidu gaļu, bet garda un sātīga soļanka izdosies arī veģetārajā versijā, aizstājot gaļu ar dažādiem graudaugiem, pākšaugiem un sēnēm. Recepti piesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Kāpostu kotletes mājas gaumē

Fоtо: Частный архив

"Tasty" lasītāja Tatjana recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savā ģimenē iecienītu kāpostu kotlešu recepti.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar baklažāniem un sieru

Fоtо: Shutterstock

Tradicionālas garšas un formas vienā lielā cepamtraukā – tāds ir makaronu sacepums ar sulīgu tomātu mērci, divu veidu sieriem un baklažāna gabaliņiem. Ēd, kamēr siers vēl ir silts un staipīgs!

Lasīt vairāk

Cukīni nūdeles ar apceptu tofu un zemesriekstu mērci

Fоtо: DELFI

Ir tādas dienas, kad gribas iekāpt vegāna kurpēs un pagatavot ātru maltīti. Ja vēl veikalā tofu ir patīkama akcija, bet virtuves atvilktnē skumst dārzeņu spirālīšu griezējs, jāķeras pie lietas. Tā tapa cukīni nūdeles ar zeltainiem tofu gabaliņiem un pikantu riekstu mērcīti.

Lasīt vairāk

Tunča salāti pildīšanai sviestmaizēs amerikāņu gaumē

Fоtо: Shutterstock

Vārdu salikums "tunča sendvičs" jeb sviestmaize, kurā paslēpti tunča salāti, bieži vien izskan amerikāņu seriālos. Ne velti, jo amerikāņi šo garšu kombināciju ir visai iecienījuši. Lūk, pavisam vienkārši pagatavojami tunča salāti, kurus ēst tāpat, likt starp maizes šķēlītēm vai pildīt, piemēram, uzkodu groziņos.

Lasīt vairāk

Ātrie pupiņu salāti ar tunci, tomātiem un baziliku

Fоtо: Shutterstock

Pāris minūšu laikā pagatavojami salāti, kas ir ne vien gardi, bet, pateicoties tuncim un pupiņām, arī ļoti sātīgi.

Lasīt vairāk

Krēmīgā dārzeņu bumbiņu mērce ar spageti

Fоtо: DELFI

Janvārī visā pasaulē populārs kļuva izaicinājums izvēlēties veģetāru vai vegānu uzturu. Lai gan mūsmājās neviens nav šo dzīvesveidu piekritējs, nolēmām Jauno gadu iesākt ar visai izaicinošu ideju – katru mēnesi izmēģināt kulinārijas ziņā pavisam ko jaunu. Kā jau bijām raduši veikalu plauktos ieraudzīt un izmēģināt dažādus augu pienus, #neapēdzemeslodi mēnesī teicam par labu arī gaļas izstrādājumiem (burgeriem, nagetiem un kotletītēm) ar atzīmi "veģetārs". Un, lūk, atklājām vienu gardu veģetāro recepti, kur ierastās gaļas bumbiņas aizstājām ar "Naturli" dārzeņu kotletītēm jeb "veggie balls". Bet pavisam noteikti recepti vari izmantot arī neveģetārajā versijā!

Lasīt vairāk

Pica ar bumbieriem un divu veidu sieriem

Fоtо: Shutterstock

Un kad pēdējo reizi tu mājās cepi picu? Ja klasiskie varianti izmēģināti, laiks pagatavot īpašu picu ar bumbieriem, mocarellu un zilo sieru. Kombinācija ļoti saskanīga un garda.

Lasīt vairāk

Sēņu zupa ar aso papriku ungāru gaumē

Fоtо: Shutterstock

Ja ir kāre pēc sildošas, bet garšas ziņā bagātīgas zupas ar vienkāršām sastāvdaļām – šī ungāru sēņu zupa būs tieši laikā! Piešauj klāt mazliet asās paprikas, skābo krējumu un maltīte izdevusies.

Lasīt vairāk

Ķirbju un kazas siera lazanja

Fоtо: Viktorija Kožemjakina

Mazliet citādāka lazanja – ar ķirbjiem un kazas sieru. Recepti piedāvā nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

Sarkanā kāposta salāti ar saldskābu ingvera mērcīti

Fоtо: Shutterstock

Sulīgi un kraukšķīgi sarkanie kāposti, kas papildināti ar saldskābu un mazliet pikantu ingvera mērcīti. Ideāli salāti, kas kalpos kā piedeva gaļas vai zivs ēdieniem, likšanai uz mājas burgera kotletītes, kopā ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu omlete spāņu gaumē

Fоtо: Privātais arhīvs

Omlete, kuru baudīt kā pusdienās, tā vakariņās – ar krietnu tiesu kartupeļu un mazliet sīpoliem. Recepti piedāvā “Tasty” lasītāja Jana, kura to iemācījusies ceļojuma laikā Spānijā.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Fоtо: DELFI

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Vieglie krabju salāti tiem, kuri nevēlas pārēsties

Pirmssvētku un svētku laikā acis grib nogaršot visu, prāts nepretojas un beigu beigās attopamies – esam apēduši tik daudz sātīgu labumu, ka smaguma sajūta puncī aizēno garšu piedzīvojumu. Lai tā nenotiktu, der padomāt, lai svētku galdā būtu arī vieglāki ēdieni, kas ļaus našķoties, bet neliks satraukties par pašsajūtu vai svētku lielajai ballei jau laikus pasūtīto kleitu vai ancuku.

Lasīt vairāk

Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem

Fоtо: DELFI

Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!

Lasīt vairāk

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !