Foto: Privātais arhīvs
Pērn "Tasty.lv" nāca klajā ar izaicinājumu – reizi nedēļā, izmantojot kādu pavārgrāmatu, pagatavot vienu, nejauši izvēlētu recepti. Kāpēc tieši pavārgrāmatas? Jo mūsdienās, kad receptes atrodamas tīmeklī, gatavošana pēc pavārgrāmatām kļuvusi tikpat reta kā vēstuļu rakstīšana ar roku un sūtīšana caur pastkasti. Mēs vēlējāmies tām iedot otru dzīvību un, šķiet, ka tas arī izdevās! Kopumā īstenoti 48 eksperimenti virtuvē.

Ko secinājām? Pavārgrāmatas nav dizaina elements, tās ir jāliek pie darba! Tiesa – pāršķirstīt tās saudzīgi būtu gudrāk, tomēr lielāku vērtību tās iegūst, ja uz lapām redzamas gatavošanas pēdas – sviesta kleksis, zemeņu zīmogs.

Kurās grāmatās var atrast "Tasty" gardēžu atstātās pēdas? Šo izaicinājumu sākām ar Meta Vilkinsona grāmatu "Brīnišķīgās dārza veltes. Receptes gadalaiku svinēšanai", tad turpinājām ar tādiem šedevriem kā Zanes Grēviņas jeb "Našķoties Zanes" grāmatu "Vienkārši našķoties", Sandras un Valda Ošiņu "Eiropas vēsture latviešu virtuvē", "Kūkas. Viegli pagatavojamas receptes" (2015, "The White Book"), Noras Ikstenas "Dzīves priecīgais vakarēdiens" un daudzām, daudzām citām pavārgrāmatām, ko atradām gan savos, gan kolēģu, draugu un pat kaimiņu grāmatu plauktos.

Secināts tas, ka patiesībā jau šādi gatavotam ēdienam ir cits smeķis! Un arī daudz atklājumu! Ne vienmēr recepte izdodas kā grāmatas bildē redzamā! Dažkārt ir nedaudz jāpiedomā pie mērvienībām, sevišķi, ja grāmata ir tulkota no svešas valodas. Citreiz jābūt radošam un receptes sastāvdaļa jāaizstāj ar citu, mājās pieejamu. Dažkārt recepte ir kalpojusi tikai par iedvesmu. Un, re, tā arī top tās jaunās receptes!

Izaicinājuma "Recepte no grāmatas" 1. vietas ieguvēja

Foto: DELFI

"Tasty.lv" lasītāju iecienītākā recepte no grāmatas pierāda to, ka fantastisks deserts ir ikviena iecienītākā maltīte, kurai atlicināt vietu. Tas tiesa! Jo neceptās biezpiena un putukrējuma kūkas recepti "Tasty" lasītāji novērtēja uz urrā!

Recepti atradām kādā mazā un mīlīgā grāmatiņā, kas solīja vieglas un ātras receptes – "Zemeņu ēdieni" (2009, "Zvaigzne ABC").

Receptes izmēģinātāja Ketija Nuķe-Osīte tolaik rakstīja: "Zemeņu sezona un vasara ir jāsvin ar kūku, kuras pagatavošana atvēsina. Tāpēc, ja ieplānots salds svētku mirklis, cepumu pamatnes biezpiena kūka, kas rotāta ar gaisīgu putukrējumu un pamatīgu kārtu sārto zemeņu, būs tieši laikā!"

Lai gan nav zemeņu laiks, recepti izmēģināt tik un tā ir vērts, to atradīsi šeit!

Izaicinājuma "Recepte no grāmatas" 2. vietas ieguvēja


Foto: DELFI

Ko rāda otrās vietas ieguvēja? Sen zināmo – nu kuram latvietim gan negaršo kartupeļu pankūkas?! Jā, tieši tamdēļ otrās vietas ieguvēja ir rīvētu kartupeļu un siera pankūku recepte.

Izvēlēta tika gandrīz pusgadsimtu veca grāmatiņa "444 kartupeļu ēdieni". Atkārtosim – 444 kartupeļu ēdieni. Iespaidīgi, vai ne? Šajā grāmatā atrodamas 14 versijas par kartupeļu pankūkām, bet pagatavotas tika klasiskās ar nelielu uzlabojumu!

Recepti atradīsi šeit

Trešā lasītākā recepte: cāļa gaļas kotletes ar ķiplokiem un majonēzi


Foto: DELFI

Izaicinājuma laikā roka pastiepās pēc nelielās grāmatiņas "Cāļa gaļas ēdieni" (2015, "The White Book"). Vāks solīja, ka tajā ir viegli pagatavojamas receptes, kas izrādījās arī pilnīga taisnība – viscaur lappusēs var atrast kā cāļa uzkodiņas, tā dažādas zupas un stilbiņu pagatavošanas idejas. Sāļo kūku un apjomīgu kartupeļu pīrāgu atstājām citai reizei, bet notestējām kotletes, ko pasniegt vakariņās un iepakot līdzi pusdienu kastītē nākamajai dienai.

Receptes autore raksta šādi: "Sulīgas un ar ķiploku piešprici – tā varētu teikt par šīm kotletītēm. Maģiskais un garšīgākais ir tas, ka tās pagatavotas no sakapātas, nevis samaltas cāļa gaļas, bet masu kopā satur grēcīgi gardā majonēze."

Pagatavošanas gaitu atradīsi šeit!

Zemāk atradīsi atlikušās 45 (jā, tieši tik daudz!) izaicinājuma laikā pagatavotās receptes! Lai sildošs, aromātisks un eksperimentiem bagāts gatavošanas process.

Recepte no grāmatas: gaisīgā ābolu rulete

Āboli un gaisīgs putukrējums, ko ieskauj viegls biskvīts – garšo tikpat labi, kā izklausās. Turklāt tas nemaz nav sarežģīti!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: zvaigznītes ar ogām un skābo krējumu

Foto: DELFI

Desertus ierasts redzēt visdažādākajās formās un izpildījumos. Ja esi no tiem, kuriem patīk vienkāršas lietas, tad šī ideja būs tieši tev. No kārtainās mīklas izveidotas un izceptas zvaigznītes, kas papildinātas ar svaigām ogām – avenēm un zemenēm – un arī skābo krējumu. Vasarīgi un gardi, turklāt prieku sagādās mazajiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: klasiskas cūkgaļas karbonādes ar burkānu un zirnīšu sautējumu

Foto: DELFI

Latviešu tradicionālā virtuve nav iedomājama bez makanām, skaisti izklapētām un zeltaini apceptām karbonādēm. Bez izskaistinājumiem, tikai ar pašu svarīgo – cūkgaļas šķēles, sāls, pipari un panējums. Ja vēl pasniedz ar krēmīgu burkānu un zirnīšu sautējumu – mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: rūgušpiena aukstā zupa ar bietēm un baziliku

Foto: DELFI

Kefīrs, protams, ir klasika, bet kad pēdējo reizi pagatavoji auksto zupu ar rūgušpienu? Šoreiz – variācija par biešu auksto zupu, kurā īpašu garšas noti piešķir baziliks. Ļauj zupai ledusskapī nostāvēt pāris stundas, un garša būs vēl labāka!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: tonizējošā kafija ar saldo krējumu un kokakolu

Foto: DELFI

Ja mīli kafijas dzērienus un nesmādē ledusaukstu kafiju, tad vienmēr vērts pamēģināt ko jaunu. Siltās dienās īpaši atspirdzinoša un uzmundrinoša būs kafija, kas papildināta ar ledu, kokakolu un saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: pikantā karija omlete Indijas noskaņās

Foto: DELFI

Šī būs mazliet neparastāka omlete, kurā iejauktas Indijas garšu vēsmas. Sakultas olas, apcepti šampinjoni, panīra siers un mazliet pikants karijs. Neierasti, bet ļoti gardi, lai brokastu (vai citas ēdienreizes) maltītē ieviestu ko jaunu.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: kakao ķīselis gluži kā bērnībā

Foto: DELFI

Ir tādi deserti, kurus var uzburt no nekā – kakao ķīselis ir viens no tiem. Izcili gards vēl silts, ja pārliets ar aukstu pienu. Pirmā karote mutē un nostalģiski aizceļo bērnībā, kad laukos pie omes vasaras brīvlaikā viņa to ar lielāko prieku gatavoja, kad vien mazbērni palūdza. Šī ir vērtība, kas jālolo!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: zaļumu 'kotletes', kurās paslēptas nātres

Foto: DELFI

Šīs nebūs tradicionālas kotletes, šīs būs pavasara veselīgo nezāļu "kotletes" jeb pavisam zaļi plācenīši, kuros paslēptas nātres, spināti un citi zaļumi. Jāpamēģina vismaz reizi gadā, lai saprastu, kas īpašs ēdamajās nezālēs! Turklāt "kotletes" būs ar kraukšķīgu garoziņu, pateicoties rīvmaizei.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Cukurbeķera 'štopkūkas' ar kakao putukrējumu

Foto: DELFI

Rauga maizītes, kurās ieziesta krietna porcija putukrējuma, konditorejas vecmeistari mīļi nodēvējuši par "štopkūkām". Padomju laikos tās ieguvušas mazliet citu nosaukumu – meteņu maizītes. Lai nu kā, seno recepti vērts pamēģināt arī mūsdienās, lai ar konditorejas garduma palīdzību ceļotu laikā un izbaudītu nesamākslotas garšas.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: citronu biezpiena krēms – Lieldienu pashas alternatīva

Foto: DELFI

Viens no saldajiem ēdieniem, kuru tradicionāli gatavojam Lieldienu galdam, protams, ir biezpiena pasha. Tomēr tā prasa vairāku stundu darbu un gaidīšanu. Krēmīgu un tikpat gardu desertu no biezpiena var uzburt arī krietni ātrāk – tāpēc, lūk, citronu biezpiena krēms, kuru papildina medus un citronmelisa.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: tomātos ceptas olas tunisiešu gaumē

Foto: DELFI

Brokastu vai branča reizēm itin piemērota recepte, kurā mijas garšu kokteilis. Skābenie tomāti, saldena paprika, mazliet ķiploka un harisas pasta asumiņam, ļoti aromātiskais kumīns un visam vidū – olas kā saulītes lūkojas pretī. Tunisiešu versija par šakšuku.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: biešu un turku zirņu plācenīši

Foto: DELFI

Saldeni, ar vieglu ķiploku garšu un patīkamu struktūru – rozā biešu un turku zirņu plācenīši ar sēkliņām apkārt. Lielisks veids, lai vērtīgās bietes notiesātu garšīgi! Turklāt visu darbiņu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: šokolādes kūka 'Dubultā'

Foto: Ketija Nuķe-Osīte, DELFI

Kas var būt labāks par šokolādi? Šokolādes kūka ar šokolādes krēmu! Mīklai gaisīgumu piešķir pamatīgi saputotas olas, bet kārdinājumā liek krist šokolādes gabaliņi, kas paslēpti kūkas biskvītā, kā arī svaigā siera šokolādes triepieni.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: cepta menca Tallinas gaumē

Foto: DELFI

Zivtiņa jāēd vismaz vienu reizi nedēļā, tas ir fakts. Ēdienkartes dažādošanai, kāpēc gan nepamēģināt mencas fileju pagatavot īsteni baltiskā noskaņā, kā to dara igauņi? Ar gardu skābā krējuma un diļļu cepurīti, kurai virsū izkusis siers.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Ņinas Masiļūnes biezpiena un burkānu plācenīši

Foto: DELFI

Vai burkāna ripiņas var iecept saldos biezpiena plācenīšos? Protams! Ja vēl mīklā iejaukta manna, rezultāts būs viegli kraukšķīgs un vēl jo gardāks.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Lolitas Neimanes mazkaloriju kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: DELFI

Kartupelis, tomāts, ola – trīs draugi, kārtu pa kārtai likti un pārlieti ar jogurtu, savienojas vienā siltā sacepumā. Pasniedz vēl siltu ar kādu šķipsnu sakapātu garšaugu, lai smaržīgāk un gardāk!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: melleņu zupa ar biezpiena klimpām kā bērnībā

Foto: DELFI

Šis ir garšu salikums, kas ar vienu karoti nostalģiski atgriež bērnudārza solā pie launaga galda. Lillā melleņu zupa jeb ķīselis, kurā peld saldeni mākonīši – biezpiena klimpiņas.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: cepeškrāsnī gatavots rīsu pudiņš

Foto: DELFI

Vai krēmīgu rīsu pudiņu var pagatavot bez sparīgas maisīšanas un karsēšanas katlā? Izrādās, ka var! Mazliet pacietības, paļaušanās uz cepeškrāsni un rezultāts – salds un krēmīgs ceptais rīsu pudiņš.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: cepta vista ar dzērvenēm sinepju mērcē

Foto: DELFI

Gaļa un ogas nav nekāda neparastā kombinācija, vai ne tā? Bet kā tad, ja vistai un dzērvenēm pievieno arī sinepes? Vajadzētu būt labi, nosprieda mana mamma, kad rādīju viņai šo recepti no pavārgrāmatas "Pasaules virtuve".

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: 'Našķoties' Zanes burgersalāti

Foto: DELFI

Salāti, kas neizskatās pēc burgera, bet garšo tieši tā, kā burgers? Tieši tas, kas vajadzīgs vakariņām, kad slinkums gatavot ko sarežģītu, bet mirklīgo "fast-food" garšu gribas noķert. Tikai gaļiņa, kraukšķīgi ledus salāti, marinēti gurķīši un pasakaina mērcīte.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: fritētas zilā siera bumbiņas

Foto: DELFI

Eļļā vārītiem jeb fritētiem gardumiem grūti pretoties – pat ja zini, ka labāk apēst mazāk, roka sniedzas pēc vēl viena gabaliņa. Tāpat ir ar šīm siera bumbiņām, kurās paslēpies zilais pelējuma siers. Neierasta kombinācija, bet rezultāts gards!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: gadsimtiem senais 'Karstais bīskaps'

Foto: DELFI

Vismaz vienreiz ziemā karstvīns savas virtuves omulībā ir jāpagatavo pašam. Ja ne decembrī, tad kaut janvārī vai februārī – kamēr sals vēl turas. "Karstais bīskaps" ar savu noslēpumaino nosaukumu tā vien vilina pamēģināt to pagatavot, lai varētu atbildēt uz jautājumu – kā tad sarkanvīns spēj sadraudzēties ar apelsīniem?

Lasīt vairāk

Receptes no grāmatas: olu ēdieni Ziemassvētku galdam no 18. gadsimta un ne tikai

Jau kopš 18. gadsimta pavārgrāmatu autori ir iekļāvuši savos darbos sadaļas ar olu ēdienu receptēm, jo bez tām neiztiek nedz ikdienas, nedz svētku galds. Daudzas no šīm receptēm mūsdienās reti izmanto, taču šie ēdieni var būt lielisks papildinājums Ziemassvētku vai Jaunā gada cienastam.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: poke bļoda, pa spēkam pat vismazākajiem

Foto: DELFI

Bērnu pavārgrāmatas ir pieaugušo nenovērtētas. Tās vajadzētu papildināt ar saukli "Bērniem un iesācējiem", jo katrs iesācējs virtuvē ir kā bērns, bet bērnu pavārgrāmatas vienkāršā veidā iemāca pamatus.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: sildošais un sātīgais 'Alises karijs'

Foto: DELFI

Sildošs un sātīgs, Indijā dzimis, bet tik ļoti piemērots Latvijas ziemām, kad gribas sasildīties un sajusties komfortā, ar nelielu laimes piesitienu. Patiesībā karijs tāds indiešu stūķis vien ir, gluži kā latviešu brālēns, arī tas ar sevišķu daili neizceļas, bet visu nosaka garša!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: liellopa gaļas veltnīši

Foto: DELFI

Kotletes, karbonādes un gaļas veltnīši – lūk, latviešu svētku galda zelta formula! Der gan kāzās, gan kristībās, gan jubilejās, gan ikdienas vakariņās. Iespējams, ka šie gaļas ēdieni tik iecienīti ir tāpēc, ka tos pagatavot nav ātri un tur noteikti jāpievieno mīlestība. Šoreiz uz pjedestāla – gaļas veltnīši.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: grauzdiņi ar olu pastu

Foto: DELFI

Olas un rupjmaize – tas ir nopietns brokastu pieteikums! Tāds īsti latvisks un ilgspēlējošs. Ola var nebūt tikai cepta vai vārīta, to var pārvērst arī pastā un zieķēt virsū apgrauzdētai rupjmaizei.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: kukurūzu nūjiņu kūka

Foto: DELFI

Bērnības garša, vairākās desmitgadēs pārbaudīta recepte, ātri pagatavojama no trīs sastāvdaļām! Vai vēl ko vairāk var vēlēties? Vienīgi papildporciju!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: gardā burkānu torte ar krēmsieru

Foto: DELFI

Rudenī ne tikai ābolmaize ir jāizcep, vismaz reizi sezonā cepeškrāsns un ģimene jāiepriecina arī ar burkānu kūku! Tik rudenīgu, aromātisku un gardu!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: kartupeļu klimpas – ņoki

Foto: DELFI

Latviešiem kartupeļu klimpas, lietuviešiem cepelīni, bet itāļiem – ņoki. Kartupelis ir augstā godā ne tikai pie latviešiem! Arī itāļi to nesmādē un pārstrādā klimpās!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: sīpolklopsis

Foto: DELFI

Sīpolklopsī ir viss, kas īstenam latvietim vajadzīgs – miltu mērce, kūpoši kartupeļi un izklapēta gaļa, kas mutē kūst. Fani un zinātāji saka, ka sīpolu sitenis ir gandrīz tikpat labs kā beku mērce.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: ābolu kronīši

Foto: DELFI

Kāpēc bērnības garša ir tik garda un neaizmirstama, tāda, ko gribas vēl un vēl? Varbūt tāpēc, ka bērnības receptēs netiek žēlots ne trekns, ne salds? Žagariņi, pončiki, pienā un cukurā mērcēta baltmaize, putukrējums ar cukura karoti pa virsu. Skaidra lieta, ka bērnībā visas kalorijas noskraidīja, ka maz nelikās! Ja ir bērnības garša, bet nav receptes kā to panākt, tad laiks meklēt pusgadsimtu un senākas pavārgrāmatas – tur tā ir visā savā krāšņumā un ar precīzām receptēm.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize

Foto: DELFI

Ķiploks ir garšaugu līderis! Liec zupās un sautējumos, iecep maizēs, piespied klāt mērcēm, cep vienu pašu vai sapāro ar citiem dārzeņiem. Ķiploks ir klātesošs visās pasaules virtuvēs un pamatoti – ēdiens iegūst garšu, vampīri turas pa gabalu un saaukstēšanās atkāpjas!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Nost ar rasolu!

Foto: DELFI

Rasols latviešiem ir dārgs. Visādā ziņā – kā tradīciju, tā naudas izteiksmē. Lai to pagatavotu, vajadzēs finansiālus ieguldījumus. Un, ak, kalorijas tas satur vēl vairāk, nekā izmaksā! Vai salāti, kas garšo kā rasols, bet sastāvdaļās ne tuvu nav tam līdzīgs, piedevām ir krietni lētāks, cienīgi nest rasola vārdu?

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: salāti no Nicas

Foto: DELFI

Kā visātrāk un drošāk sajusties kā šefpavāram? Gatavot pēc bērniem paredzētās pavārgrāmatas! Viss priekšā uzrakstīts un uzzīmēts! Savukārt, kad jāizvēlas no drošajām receptēm visdrošākā, tad vislabāk sākt ar salātiem un sviestmaizēm.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: 'muļķu drošā' fokača ar tomātiem

Foto: DELFI

Ja fokača būtu dzimusi Latvijā nevis Itālijā, tad, visticamāk, mēs to sauktu par plātsmaizi un bagātīgi nobērtu ar dillēm un gailenēm. Tiesa, to mēs varam darīt arī tagad, jo fokačas mīklas pamatne pieļauj daudz un dažādu eksperimentu.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: persiku sacepums ar drumstalām

Foto: DELFI

Pavārgrāmata, kas sola ārstēt, izvairīties no slimībām un nenomirt? Skaidrs, ka tāda grāmata kļūst par bestselleru. Vai viss veselīgais automātiski nozīmē arī negaršīgu, kas jāēd ar piespiešanos? Nebūt ne! Taču paraduma maiņu, iepazīšanos ar jauniem produktiem un papildu tēriņus gan!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Gruzijas salāti ar valriekstu pastu

Foto: DELFI

Gruzijas virtuve ir tik daudzveidīga, ka paēdis būs kā vegāns, tā visēdājs. Sastāvdaļas un pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu, bet garša – ak, Kungs, garša ir satriecoša! Vienalga, vai tas ir sautējums, zupa vai salāti, Gruzijas virtuve neliks vilties.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: sojas mērcē marinētas gailenes ar upenēm un jaunajiem kartupeļiem

Foto: DELFI

Vasaras vidus aktualitāte – gailenes, kas mijiedarbībā ar tikko no krūma rautām upenēm rada fantastisku garšu! Šķietami nesavienojamas lietas spēj pārsteigt un radīt jaunu garšas baudījumu.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Ceptu gurķu salāti, ko baudīt ar aukstu džinu

Foto: DELFI

Britu šefpavārs Mets Vilkinsons iesaka nebaidīties izcept gurķus un pagatavot salātus. Vēl viņš iesaka tos baudīt kopā ar labu džinu ar toniku. Vai tad var atteikt šefpavāram? Nē, taču! Jāiet cept gurķi!

Lasīt vairāk

Zemeņu cepums pēc 1977. gada pavārgrāmatas

Foto: DELFI

Ja tev neraustās plakstiņš, kad kūkām un cepumiem dāsni tiek pievienots sviests un cukurs, tad receptes no 1977. gada pavārgrāmatas ir kā radītas tev! Piemēram, šī zemeņu kūka, kas grāmatā tiek dēvēta par cepumu. Viss ģeniālais un gardais ir vienkāršs, un mūsu omes to zināja.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: zivs rabarberu lapās

Foto: DELFI

Arī mājas apstākļos var pagatavot restorāna cienīgu ēdienu. Tiesa, vajadzēs sakoncentrēties, ņemt talkā taimeri un burtiski sekot receptei. Savukārt rabarberu lapās ietītā menca tavā mājas virtuvē nopelnīs visus iespējamos "mišelinus"!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: siera mērce bez siera līdzdalības

Foto: DELFI

Vegānu pavārgrāmatās ir vērts ielūkoties, jo tur iedvesmu un garšas kombinācijas var atrast arī tie, kas sevi dēvē par visēdājiem. Un maldās tie, ka vegāns ēdiens ir tikai zemenes ar avenēm, gurķi ar tomātiem un dilles ar kinzu. Tas ir kas vairāk!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: biezpiena plāceņi ar ogu un čia sēklu mērci

Foto: DELFI

Ja gribi, lai bērns izēd tukšu šķīvi, tad diezgan droši vēl bez makaroniem piedāvāt biezpiena plāceņus ar gardu ogu mērci. Bērni būs sajūsmā, jo deserts un našķītis, bet vecāki sitīs sev uz pleca, jo bērniņš dabūjis biezpienu un ogas.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: libāniešu ēdiens – grilēta kafta

Foto: DELFI

Libāniešu virtuvē ir ne viens vien ēdiens, ko vērts ieviest latviešu virtuvē. Tiesa, lai to izveiktu, iesākumā būs virtuves plaukti jāpapildina ar dažādām garšvielām, dažādiem smaržīgiem ūdeņiem – kā rožu, tā apelsīna ziedu. Garšaugi – sīpoli, kinza, ķiploki un pētersīļi gan brangi saplūcami pašu dārzos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!