Foto: Shutterstock
Nespēsim ne attapties, kad pie durvīm ar pirmajiem rabarberiem un jāņogām klauvēs jaunā ogu un augļu sezona. Bet vai pagājušajā vasarā sarūpētais jau apēsts? Ja saldētavā ar domu "noderēs ziemai" vēl krietni daudz melleņu, upeņu, aveņu, zemeņu un citu ogu, tad pietiek atlikt to izlietošanu, jo klāt jau pavasaris – pēdējais brīdis, lai tukšotu saldētavas krājumus.

Visvienkāršāk būs tiem, kas iecienījuši saldēt sablendētu ogu, piemēram, zemeņu porcijas – atliek vien atkausēt un pārliet, piemēram, pankūkām. Saldēto ogu biezeņi ideāli piemēroti arī siera kūku gatavošanai, jo tie ļoti labi sajaucas ar svaigo sieru kūkas pildījumā. Savukārt tā saucamajās "tievētāju kūkās", kas gatavotas no sablendētiem augļiem un ogām un želatīna, ziemas krājumu likšana lietā būs tieši laikā.

Ja saldētas ogas, augļus vai rabarberus (jo tie teorētiski ir dārzeņi) grasies iecept plātsmaizē, rēķinies, ka pirms izmantošanas ledusaukstie gardumi būs nedaudz jāatlaidina. Tas nepieciešams, lai, mīklai cepoties, tie pārāk nesasulotos un neskādētu cepšanas procesam, neļaujot mīklai izcepties vienmērīgi.

Nepacietīgajiem un steidzīgajiem, kuri nevar gaidīt, kad ogas atkusīs – uzblendējiet kādu smūtiju vai zibenīgo saldējumu! Vai arī pagatavojiet kādu ogu pīrāgu, kura receptē nepieciešams ogas pakarsēt katliņā ar cukuru – nebūs jāgaida un pie gatavošanas varēs ķerties uzreiz.

Ja esi pārskatījis saldētavas krājumus un secinājis, ka kāda ogu paciņa tur atrodas krietni par ilgu – skat, lērums ideju no "Tasty.lv", kur tās izmantot un gardi jo gardi apēst!

Šķērsām pa saldētavu – biezais ogu ķīselis

Foto: DELFI

Par savu košo un gardo darinājumu mana omīte saka: "Viss labs, kas nāk no bērnības, jo bērnības garšas ir tās patīkamākās. Protams, manā bērnībā nebija tādas sasaldēšanas iespējas, un dažādība bija mazāka. Tad galvenokārt visu, ko vien varēja, piemēram, ābolus, bumbierus, cidonijas žāvēja un pievienoja klāt ķīselim. Tikpat labi šo ogu ķīseli varēja vārīt arī no zaptēm. Tā kā tuvojas pavasaris un ir jāatbrīvo saldētava, nolēmu tā gruntīgi no visa pa bišķītim izmantot savus saldētavas labumus. Citam liksies, kur nu tik šausmīgi liela dažādība... Bet katrs ēd, kā viņam patīk. Un man patīk šādi!"

Lasīt vairāk

Gandrīz buberts ar ogu ķīseli

Foto: DELFI

Ja nav laika, lai pagatavotu bubertu pēc omītes receptes, var izlīdzēties ar kukurūzas biezputru. Šī recepte ir īstens komforta ēdiens, kas liek aizmirst raizes un izbaudīt katru kumosu.

Lasīt vairāk

Burvīgi vienkāršais vasaras ogu mājas saldējums

Foto: No privātā arhīva

Šo saldējumu var pagatavot viegli un ātri. Grūtākais un ilgākais ir sapņot, paciesties un gaidīt, kamēr gardā masa ledusskapī kļūst par īstu saldējumu… Bet gaidīt ir vērts – tik garšīgs tas ir! Ar recepti "Tasty.lv" zemeņu laika konkursā piedalās Ineta Ziberga.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju krambls ar vaniļas mērci

Foto: Vida Press

Sulīgs rudens augļu krambls ar zeltainām smilšu mīklas dumstalām ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ceptajiem desertiem. Cel to galdā karstu, papildinot ar vaniļas mērci vai saldējuma bumbu.

Lasīt vairāk

Sulīgs biezpiena pīrāgs ar ķiršiem

Foto: DELFI

Ziema vai vasara – ķiršu kūkai būs būt! Izmanto svaigas vai saldētas ogas, garšos vienlīdz labi.

Lasīt vairāk

Elementārās banānu pankūkas ar saldētām ogām

Foto: DELFI

Pankūku receptes ir miljoniem, taču pirms pāris gadiem interneta vidē par kulta recepti kļuva gaužām vienkāršā recepte vien ar divām sastāvdaļām – banānu un olu. Nolēmu nedaudz paeksperimentēt ar recepti, un jāsaka, izdevās lieliski!

Lasīt vairāk

Melleņu un banānu piena kokteilis

Foto: Shutterstock

Atvēsinošs un gards piena kokteilis ar mellenēm un banāniem. Ziemas sezonā izmanto saldētas ogas, bet vasarā gardās svaigās ogas.

Lasīt vairāk

Paniņu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.

Lasīt vairāk

Gaisīgā kefīra mīklas kūka ar ogām

Foto: Līva Segliņa

"Vienīgā kūka, ko protu uzcept un kas nekad nenākas vilties!" – tā par šo kūku saka Līva Segliņa. Recepti viņa pārbaudījusi neskaitāmas reizes, jo ģimenei un draugiem šī kūka ļoti garšo. Līva piebilst, ka visgaršīgākā visiem liekas kūka ar upenēm un ka tad, ja mājās nav kefīra, droši var izmantot pienu – reizēm liekas, ka tad kūka sanāk pat gaisīgāka.

Lasīt vairāk

Fiksais ogu un jogurta saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.

Lasīt vairāk

Gardā ogu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ar ogām bagātīga un pavisam garda kūka, kuras pagatavošana nepavisam nav sarežģīta. Atliek vien izvēlēties kārdinošākās ogas, pārliet tām pāri mīklu un cepeškrāsnī iekšā!

Lasīt vairāk

Fiksais deserts no bezē un saldētām ogām

Foto: DELFI

Šis ir deserts, ko ērti pagatavot reizēs, kad gaidāmi pēkšņi viesi vai arī pašiem jādodas ciemos, bet ar veikalā pirktu kūku negribas samierināties. Gardais ogu un bezē saldais pazudīs neticamā ātrumā, un skaidrs, ka ar vienu porciju nepietiks.

Lasīt vairāk

Video: Zibenīgi pagatavojams augļu saldējums

Augļu saldējums - kārumniekiem un veselīga uztura cienītājiem. Šo gardo našķi varēsi pagatavot nieka divu minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Foto: Vida Press

Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā melleņu kūka

Foto: DELFI

Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!

Lasīt vairāk

Melleņu 'galette' – apaļais trauslās mīklas pīrāgs

Foto: Shutterstock

Skaists apaļais pīrāgs ar mellenēm. Mīkla būs patīkami kraukšķīga un zeltaina, bet citrons piešķirs ogām patīkamu aromātu un nedaudz atsvaidzinošāku garšu. Pats jaukākais – kūkas izcepšanai nevajadzēs speciālu formu, vien cepeškrāsns plāti.

Lasīt vairāk

Ābolu un bumbieru pīrāgs, kam nevajag formu

Foto: Shutterstock

Ābolu un bumbieru pīrāgs, kuru varēsi pagatavot, pat ja mājās nav īpašu formu. Ja vēlies, izmanto tikai ābolus vai tikai bumbierus.

Lasīt vairāk

Krēmīgais ogu deserts

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavu prātu nodarbina domas par to, kādos ēdienos izmantot sarūpētos saldētavas krājumus ar dažādām vasaras ogām, tad šī recepte būs īsts glābiņš. Viegli pagatavojams deserts, kas nepievils nevienu garšu kārpiņu.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: melleņu zupa ar biezpiena klimpām kā bērnībā

Foto: DELFI

Šis ir garšu salikums, kas ar vienu karoti nostalģiski atgriež bērnudārza solā pie launaga galda. Lillā melleņu zupa jeb ķīselis, kurā peld saldeni mākonīši – biezpiena klimpiņas.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu klimpu zupa

Teju katrā lauku mājā zaļo rabarberu krūms. Tā ir ne tikai krāšņa pagalma rota, bet arī vērtīgs vitamīnu avots, turklāt 100 gramu rabarberu satur vien 21 kaloriju, jo tā pamatu – 95% – veido ūdens. Rabarbers ir daudzgadīgs augs un var zaļot pat 10 līdz 15 gadus. Interesanti, ka sezonas laikā viens rabarbera krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu. To, ka rabarberus var kraukšķināt tāpat, tikko rautus no dobes, šķiet, zina ikviens, bet no tiem var pagatavot arī lieliskus saldēdienus. “Rimi Bērniem” garšas eksperte Lība Smildziņa gatavo rabarberu saldo zupu ar klimpām.

Lasīt vairāk

Rabarberu klimpu zupa vecmāmiņas gaumē

Foto: DELFI

Vai vēlies noķert bērnības garšu? Ja atbilde ir jā – pagatavo rabarberu klimpu zupu pēc vecmāmiņas receptes! Varam garantēt, ka nostalģiskās sajūtas uzvirmos. Uzvarošā kombinācija – vēls pavasaris, lauku vecmāmiņa un bērnība!

Lasīt vairāk

Sulīgā melleņu drumstalkūka

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Kad sirdī jau ienācis pavasaris un prāts saka, ka nav nemaz tik tālu līdz nākamajai melleņu ražai, steidzami jāveic saldētavas tīrīšana. Nogurusi no melleņu musa kūkām, funktierēju, ka prasītos uzcept tādu pamatīgu melleņu pīrāgu. Pamanīju ledusskapī aizsēdējušos paniņu pudeli, kas tā vien prasījās tikt likta lietā. Pateicoties paniņu žēlabainajam saucienam pēc lietderības, rezultātā tapa bezgala garda melleņu drumstalu kūka," – šādi savu kārdinošo recepti piesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Gardais ķiršu pīrāgs no ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Līdz vasarai vēl nedaudz jāpaciešas, bet saulainas sajūtas varam radīt jau tagad. Pīrāgs ar ogām sniegs vasarīgu noskaņu, kad svaigus ķiršus baudām saules pielietajā dārzā. Izņem no saldētavas iepriekš sasaldētos ķiršus vai izmanto ķiršus no kompota. Un vasarā varēsi baudīt šo pīrāgu ar svaigām ogām. Pīrāgs lieliski garšos ar vaniļas saldējumu. Recepti iesaka gardēde Justīne Hohfelde.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem

"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.

Lasīt vairāk

Melleņu mafini stundas laikā

Foto: DELFI

Šie mazie, gardie melleņu mafini izdodas vienmēr un garšo burvīgi. Mafini ir maigi, mīksti un patīkami mitri, un karstumā pussašķīdušās mellenes padara mafinus pilnīgi neatvairāmus gan garšas, gan izskata ziņā. Vienkāršs un ātrs veids, kā panašķoties melleņu laikā!

Lasīt vairāk

Melleņu ķīselis ar vaniļas saldējumu

Foto: Shutterstock

Kad pirmās sezonas mellenes ar pienu apēstas, laiks ķerties pie citiem melleņu saldēdieniem. Melleņu ķīselis ar sniegbaltu saldējuma bumbu ir ātri pagatavojams un garšīgs saldais ēdiens, kas lieliski iederas brīvdienu ēdienkartē.

Lasīt vairāk

'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju

Foto: Publicitātes foto

Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!

Lasīt vairāk

Melleņu un citronu kūka

Vasara rit pilnā sparā – dārzos un mežos gatavojas saldas un sulīgas ogas, kuras varam baudīt gan svaigā veidā, gan arī ar tām papildināt desertus! Viens no lieliskiem paņēmieniem, kā tās izmantot, ir vasarīgās kūkās. Vasaras svaigumu ļaus izbaudīt ēdienu blogeres un "Instagram" konta @gardskanenoesties autores Diānas Šulces-Palmas lieliskā melleņu un citronu kūkas recepte, ko var papildināt ar svaigām vai saldētām ogām.

Lasīt vairāk

Neceptā biezpiena kūka ar mellenēm un šokolādes cepumu pamatni

Šokolādes cepumu pamatne, sulīgas melleņogas un maigs biezpiena krēms - debešķīgs garšu salikums! Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Melleņu siera kūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Šīs kārdinošās kūkas noslēpums ir kraukšķīgā granolas pamatne un krēmīgajā pildījumā noslēptās mellenes, kas tīkami paukšķēs katrā kumosā.

Lasīt vairāk

Saldā melleņu zupa

Foto: Shutterstock

Auksta un salda zupa no mellenēm – kas gan var būt labāks! Mellenes pirms tam novāra apelsīnu sulā, bet pēc tam, krēmīgākai garšai, papildina ar saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Melleņu klimpas

Melleņu zupas ar klimpām recepti iesaka Sandra Ošiņa un Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komanda.

Lasīt vairāk

Superātrais banānu un melleņu saldējums

Foto: Privātā arhīva foto

Lai zibens ātrumā pagatavotu atveldzējošu saldējumu, pietiek vien ar banāniem un sauju ogu. Variācijas var būt dažādas, banāniem pievienojot zemenes, avenes, šokolādes krēmu, zemesriekstu sviestu, riekstus vai ko citu, kas ledusskapī ir pa rokai. Rezultāts neliks vilties nevienā salikumā. Recepti iesaka Zane Bitmane.

Lasīt vairāk

Melleņu un laima kūciņas ar svaigā siera krēmu

Gardas glazūrkūciņas jeb kapkeiki vienmēr būs īstais gardums, ko pasniegt svinībās – tās ne tikai ir skaistas, bet tik kārdinoši izskatās, ka ēdāju rokas noteikti stiepsies pēc papildu kūciņas. Šoreiz pārbaudīta recepte – kūciņu pamatnē gaisīga mīkla, kurā paslēpušās mellenes un svaigo laimu spirgtums. Bet visam virsū – pufīgas svaigā siera krēma cepurītes.

Lasīt vairāk

Latvijas dzimšanas dienas kūka bez cukura, sviesta un miltiem

Foto: Paula Freimane

Recepte, ar ko valsts svētkos pārsteigt visus, jo šī kūka ir bez cukura, sviesta un miltiem un, protams, skaisti sarkanbaltsarkana. Recepti iesaka pašmāju fitnesa zvaigzne Paula Freimane.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar biezpiena un aveņu krēmu

Foto: Shutterstock

Kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu biezpiena un aveņu krēma pildījumu. Īsts baudījums!

Lasīt vairāk

Saldētu aveņu, greipfrūtu un zaļās tējas kokteilis

Foto: Shutterstock

Atvēsinošs un atspirdzinošs pavasara vitamīnu kokteilis. Zaļā tēja glāzītē lieliski sadraudzēsies ar vasarā sasaldētajām avenēm, svaigu ābolu un greipfrūtu.

Lasīt vairāk

Gaisīgā zemeņu debesmanna ar pienu

Foto: Shutterstock

Gaisīgo, maigo un gardo saldēdienu no zemenēm vari pagatavot pat ziemā. Ja ledusskapī neatrodi saldētas zemenes, lielisks tas izdosies arī no āboliem vai citām ogām. Bērni īpaši novērtēs šo kārumu, kuru pagatavot var vienkārši. Galvenais ir kārtīgi to saputot, tad garša būs nepārspējama.

Lasīt vairāk

Zemeņu sorbets, ko var pagatavot 5 minūtēs

Foto: Shutterstock

Zemeņu sorbets garšo tikpat labi kā zemeņu saldējums, bet tam ir viens liels pluss – šo gardo un atsvaidzinoši vasarīgo desertu var pagatavot piecās minūtēs.

Lasīt vairāk

Svaigēdāju siera kūka

Tiešām varu ieteikt – sanāk fantastiska kūka! Grēcīga, jo ir trekna, un daudz ēst nevajadzētu… ja spējat apēst TIKAI vienu gabaliņu…

Lasīt vairāk

Vienkāršā ķiršu kūka

Foto: Shutterstock

Ķiršu sezonas kārums – vienkārši pagatavojama kūka.

Lasīt vairāk

Latvieša versija par siera kūku – biezpiena sacepums visām gaumēm

Foto: DELFI

Viena panna, divas garšas – ar sacepumu našķēsies gan tie, kam garšo žāvēti augļi, gan tie, kas tos ienīst.

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Plāno pankūku torte ar putukrējumu un ķiršu mērci

Plāno pankūku torte prasīs ne mazums laika, jo izcept 30 pankūkas, kas nepieciešamas kūkas pamatam, nav joka darbs. "Tasty.lv" iesaka cept uzreiz vairākās pannās, lai process nebūtu tik nogurdinošs un ilgs.

Lasīt vairāk

Ķiršu un baltmaizes pudiņš

Foto: Shutterstock

Ķiršu un baltmaizes pudiņš visgardāk, ja pasniedz ar vaniļas mērci vai vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Rabarberu ķīselis ar pienu

Foto: Rita

"Kukū?! Vai uz pasaules ir vēl kāds, kas ēd rabarberu ķīseli ar pienu?" jautā "Twitter" lietotāja Rita. Kārdinātāja! Viņas ķīseļa bilde tak ir tāda, ka visu gribas pamest un iet vārīt to ķīseli tagad un tūlīt! Sacīts – darīts! Lai top garšīgais vasaras saldēdiens ar īstu bērnības garšu!

Lasīt vairāk

Rabarberu rausis Baltā galdauta svētkiem

Foto: Vivita Grase

Bez šaubām, rodas siltas sajūtas, uzzinot, ka 2014. gada "Tasty.lv" rabarberu biskvītkūkas recepte lasītājas Vivitas ģimenē vēl aizvien ir ļoti iecienīts deserts. Turklāt – tā ļoti garšo viņas dēliņam. Lūk, un tā bez liekas domāšanas, šogad – Baltā galdauta svētkos – Vivita rabarberu rausi atkal cels galdā!

Lasīt vairāk

Sezonas gardums – kefīra mīklas rabarberu plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

Ja vēl nav bijis laika pagatavot sezonas aktuālāko kārumu – rabarberu plātsmaizi, – izmēģini gardēdes Veronikas Ļevšas recepti. Plātsmaize, kuras gatavošanā izmantots kefīrs, būs sulīga un mitra, un rabarberi piešķirs vajadzīgo garšas akcentu. Kārums gluži kā bērnībā, bez kura pavasaris nav iedomājams. Baudi vēl siltu, izņemtu no krāsns, ar vēsu pienu.

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!