Foto: Shutterstock
Ja ir kāda lieta, ko ikviens no mums mīl šajā aukstā laikā, tad tās noteikti ir zupas! Patiesībā rudenī ir daudz ko mīlēt – reti skaistus laikapstākļus, dažāda krāsojuma kļavu lapas, siltus konditorejas izstrādājumus un karstos dzērienus, bet jāsaka, ka tieši rudens zupas mēs uztveram visnopietnāk – tās uz vakariņu galda varētu stāvēt un stāvēt. Turklāt – tās ne tikai ir bezgala gardas, bet sasildīs ar minimālu pavadīto laiku un pūlēm virtuvē.

Ja tu lūgtu "Tasty.lv" komandai iztēloties ideālo rudens darba dienu vakaru, tas būtu šāds: ietīties mīkstā plediņā un, skatoties jaunāko mīļākā seriāla epizodi, baudīt tikko pagatavotu karstu zupu. Vaicāsi, kāpēc tieši zupa būtu izvēle? Ir kaut kas īpaši nomierinošs siltā, ar garšvielām un garšaugiem aromatizētā buljonā. Rudens sezona ir laiks, kad saaukstēšanās izplatās zibenīgi ātri, un visi zina, ka zupa ir populārs līdzeklis: nav labāka ēdiena, kas sasildītu sirdi un atjaunotu dvēseli.

Gadsimtu laikā zupa savu popularitāti ir mainījusi; reiz tā bija nabadzīgo cilvēku ēdiens, tagad popularitāti guvusi arī turīgo cilvēku vidū. Turklāt – reiz tā bija galvenais karavīru ēdiens tieši zupu daudzpusības dēļ. Nosaukums "zupa" cēlies no ģermāņu valodas "suppa", kas apzīmēja buljonā mērcētu maizi. Patiesībā maizi reiz izmantoja kā karoti!

Un, lūk, kad HBO seriālā "Girls" aktieris Ādams Drivers saka: "Laba zupa!", tas nav tikai mīms no 2021. gada. Tas drīzāk varētu būt mūsu izsauciens, izmēģinot kādu no zemāk pievienotajām "Tasty.lv" rudens zupu receptēm vai tām, ko ieteikušas Holivudas slavenības. Tiesa, kad mēs aizdomājamies par kādu slavenu cilvēku, mēs noteikti neiedomājamies viņu, baudot siltu un vienkāršu zupu. Tā vietā mēs domājam par kaviāru un šampanieti slavenā, ekskluzīvā restorānā, kas nav pieejams kuram katram. Bet tas tā nav, arī viņiem patīk komfortabla ēdiena smarža un garša, kad viņi vēlas atpūsties.

@streamonmax Me trying to make small talk. #Girls #HBO #GoodSoup ♬ Good Soup - Max

Rudens zupas: slavenību iecienītākās


Olīvijas Vaildas frikadeļu zupa


Kristenas Stjuartes tortilju zupa

Meganas Mārklas ķirbju un lēcu zupa

Rudens dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: DELFI

Rudens ir pateicīgs laiks zupu gatavošanai. Saliekot kopā visu iespējamo, ko sniedz dārza veltes šajā laikā, sanāks izcili laba zupa! Papildu sātam – kausētais siers un par gaļas trūkumu neviens nesūdzēsies.

Lasīt vairāk

Veģetārā šķelto zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.

Lasīt vairāk

Ātrā lēcu un burkānu zupa

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.

Lasīt vairāk

Vistas zupa austrumu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!

Lasīt vairāk

Vistas buljons ar putotu olu klimpām

Foto: Shutterstock

Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar stikla nūdelēm un kokosriekstu pienu

Foto: Privātais arhīvs

Patiesība par šo zupu ir tāda, ka tai nav konkrētas receptes un konkrēts sastāvdaļu daudzums. Pamatsastāvdaļas ir vistas fileja, nūdeles un kokosriekstu piens, bet tas, ko pievienot papildus klāt, ir atkarīgs no tā, kas atrodas jau mājās un garšo tieši tev! Tātad – šī zupa ir pielāgojama teju katra ledusskapja saturam. Un vistas fileju droši var aizvietot ar garnelēm!

Lasīt vairāk

Maltās gaļas biezzupa ar pupiņām

Foto: DELFI

Vēsam vasaras vakaram piestāv sildoša zupa ar asumiņu.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojama soļanka no 'Mednieku' salātiem

Foto: DELFI

Mums visiem labi zināmā soļanka vienlaikus var būt gan visvienkāršāk pagatavojamā zupa, gan reizē arī īsts meistardarbs. Ar šo recepti liekam punktu ilgajai soļankas pagatavošanai, jo šī zupa no mednieku desiņām, cīsiņiem un "Mednieku" salātiem ir pagatavojama vien 30 minūšu laikā. Un, lai arī, iespējams, kārdinošāk šķiet pasūtīt suši komplektu, kebabu, kādu piciņu vai burgeri, labāk ir uztaisīt četrus litus ar soļanku. Zupa otrā dienā garšos vēl labāk!

Lasīt vairāk

Zupa no visa, kas mājās

Foto: DELFI

Visgardāka zupa parasti izdodas tad, kad šķietami nekā nav. Drusciņ grūbas, drusciņš burkāns, neapēstais gaļas gabals, saskumušais kinzas pušķītis, un lēnāk sāk veidoties bezgala garda, sātīga zupa, ko var ēst vairākas dienas pēc kārtas.

Lasīt vairāk

Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa

Foto: DELFI

Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Burkānu zupa ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.

Lasīt vairāk

Sildoša un sātīga sēņu zupiņa ar kausēto sieru

Foto: Veronika Ļevša

Šī Veronikas Ļevšas vienkāršā, ātri pagatavojamā recepte neatstās vienaldzīgu nevienu nosalušo un izsalkušo. Diezgan ātri pagatavojama un ļoti garda zupiņa!

Lasīt vairāk

Krēmīgā vistas un citronu zupa grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Nebūs melots, sakot, ka vistas zupa ir iecienīta visā pasaulē – katrā valstī ir savi šī ēdiena gatavošanas knifi. Šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot "avgolemono" – krēmīgu, sātīgu un ļoti gardu vistas virumu grieķu gaumē.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā pagatavot izcili gardo, lēto un sildošo franču sīpolu zupu

Foto: Shutterstock

Sīpolu zupa no nabadzīgo Parīzes iedzīvotāju miesu un garu stiprinošas maltītes ir kļuvusi par Francijas kulināro tradīciju simbolu. Laika gaitā šī vienkāršā ēdiena garša ir tikusi izkopta līdz pilnībai un sātīgais virums ir kļuvis populārs visā pasaulē. Pat Ernests Hemingvejs sīpolu zupu ieteicis kā īsti piemērotu ēdienu spēka atgūšanai pēc negaidītiem likteņa pavērsieniem bagātas bezmiega nakts, bet šī sātīgā un lētā zupiņa lieliski palīdzēs arī sasildīties aukstās ziemas dienās.

Lasīt vairāk

Zirņu - saldā krējuma biezeņzupa

Sātīga zirņu biezzupa ar saldo krējumu - drēgnajiem rudens vakariem.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar garnelēm

Foto: Shutterstock

Pikanta ķirbju krēmzupa ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Ātrā vistas-tomātu zupa ar pupiņām kaloriju skaitītājiem

Foto: Cook.me

Figūrai draudzīgā vistas zupa ir pagatavojama nieka 30 minūtēs, turklāt bez liekas trauku ķēpāšanas, jo visas sastāvdaļas tiek apceptas, sautētas un vārītas vienā katlā. Liesa gaļa, svaigi dārzeņi, aromātiski garšaugi – bez garšas pastiprinātājiem un citām liekām piedevām – šī sātīgā un gardā zupa būs lielisks palīgs tievētājiem. Tā ir bagāta ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, C vitamīnu un dzelzi, kas palīdzēs stiprināt organismu un izvadīt toksīnus. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu un papriku

Foto: Shutterstock

Harčo - brangai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Borščs Kubaņas kazaku gaumē

Foto: Shutterstock

Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.

Lasīt vairāk

Klasiskā frikadeļu zupa

Foto: Shutterstock

Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.

Lasīt vairāk

Liesā vistas zupa ar Briseles kāpostiem

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā pagatavojama un liesa zupa no vistas filejas un košiem, sulīgiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?

Lasīt vairāk

Sildošā spāņu zemnieku zupa ar tomātiem un čorizo

Foto: DELFI

Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.

Lasīt vairāk

Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru

Foto: Vida Press

Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.

Lasīt vairāk

Ķirbju un saldā kartupeļa krēmzupa ar ceptām sēnēm vai vistas fileju

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Veģetārajā variantā šo krēmzupu pasniedz ar ceptām sēnēm, bet var izmantot arī apceptas vistas filejas gabaliņus. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Karstā tomātu zupa ar ceptu siermaizi

Foto: Shutterstock

Karstā tomātu zupa ar ceptu siermaizi - sātīgām vakariņām.

Lasīt vairāk

Ātrā nūdeļu zupa ar garnelēm

Foto: Shutterstock

Tici vai ne, bet šo debešķīgi gardo un aromātisko zupu var pagatavot mazāk nekā pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.

Lasīt vairāk

Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.

Lasīt vairāk

Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem

Foto: Shutterstock

Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Rasoļņiks ar kūpinātu desu

Foto: Shutterstock

Sātīgas pusdienu maltītes rasoļņiks ar kūpinātu desu.

Lasīt vairāk

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Gardā laša zupa

Foto: Privātais arhīvs

Interesanta un kreptīga laša zupa, kuru "Zupu konkursam" iesūtījusi Tasty.lv lasītāja Elita Dudele. Zupu biezāku padarīs ne vien tajā esošie kartupeļi, bet arī druska rīsu, bet izteiksmīgāku garšu piešķirs klasiskā lauru lapa.

Lasīt vairāk

Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē

Foto: DELFI

Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.

Lasīt vairāk

Bagātīgā dārzeņu krēmzupa

Foto: DELFI

Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša soļanka

Foto: Privātais arhīvs

"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!