Klāt Ziemassvētki, kas teju ikvienam saistās ne vien ar mirdzoši rotātu eglīti, kārdinošu piparkūku, karstā upeņu dzēriena un mandarīnu smaržu, dāvanām un svinībām ģimenes pulkā, bet arī ar bagātīgi klātu galdu, kurā tiek likti tradicionālie ēdieni, kuru sastāvdaļas sola mums nodrošināt laimi, pārticību, prieku, veselību un visādi citādi jauku dzīvi visu nākamo gadu. Štovēti kāposti, sutināta cūkgaļa, pelēkie zirņi ar speķi, putna cepeši, zivs, pīrāgi, apaļas formas cepumi un dažādas formas piparkūkas. Visi šie gardumi katru gadu priecē svinētājus, saimnieces un saimnieki trakajā pirmssvētku skrējienā ķemmē veikalus, medīdami pareizās sastāvdaļas, kuras nepieciešamas īstajiem Ziemassvētku ēdieniem, tiek izvilktas dienas gaismā autentiskās receptes, īpašie galda piederumi un rotājumi.

Dažreiz, kad pirmssvētku skrējiens ir kļuvis pārlieku nogurdinošs vai katru gadu gatavotie vieni un tie paši ēdieni vairs nešķiet tik kārdinoši, rodas doma lauzt tradīcijas un atteikties no pierastajiem deviņiem ēdieniem, to vietā izvēloties pagatavot ko pavisam citu.

Ir arī cita iespēja, kā saglabāt tradīcijas un daudzveidot jau ierasto Ziemassvētku ēdienkarti. Esam piemeklējuši receptes, kuru sastāvdaļas atbilst latviešu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem, bet ienesīs jūsu mājās daudzveidību vai kādu kripatu eksotikas, kā arī ietaupīs virtuvē pavadāmo laiku.

Ko saka ticējumi, kādiem ēdieniem jābūt Ziemassvētku galdā?

  • Zirņi un pupas, lai nebūtu jāraud;
  • Cūkgaļa – lai netrūkst laimes;
  • Putna gaļa – lai gūtu panākumus;
  • Sutināti kāposti – lai pietiek spēka;
  • Sakņaugi (bietes, burkāni, u.c.) – lai veselība turas;
  • Zivis (ar zvīņām) – lai nauda plūst makā;
  • Pīrāgi – lai priecīgi pārsteigumi;
  • Apaļi gardumi (cepumi, smalkmaizes, kūkas) – lai saulains gads;
  • Piparkūkas – lai gads ir mīlestības pilns.

Mūsdienās vairāk ierasts, ka galdā tiek celti pelēkie zirņi ar speķi, putna (vista, pīle, zoss) cepetis, cūkgaļas cepetis vai karbonāde, štovēti kāposti, vārīti vai krāsnī cepti kartupeļi, biešu salāti vai siļķe kažokā, cepta karpa, cepts vai mazsālīts lasis, speķa pīrāgi, kāda kūka, torte vai cepumi un, protams, piparkūkas.

Ielūkosimies, ar ko varētu aizstāt jau ierasto, nezaudējot tradicionālās sastāvdaļas!

Pelēkos zirņus var aizvietot ar pupiņām, pagatavojot gardus salātus, uzkodas vai kādu sautējumu. Balto pupiņu un paprikas salāti (recepte), vārītas pupas ar ceptiem ķiplokiem un rozmarīnu (kā pagatavot, lasi šeit) var kļūt par labu aizstājēju pelēkajiem zirņiem, bet nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu palīdzēs kārtainie salāti ar bietēm un pupiņām un siltie pupiņu un burkānu salāti. Var arī aizvest sevi ceļojumā eksotisko Brazīliju, pagatavojot melno pupu sautējumu (recepti meklē šeit).

Nav smādējama doma latviešu tradicionālos pelēkos zirņus ar speķi aizvietot ar Nīderlandē populāro šķelto zirņu sautējumu.

Divi vienā – bietes ar zaļajiem zirnīšiem, kas nekad neliek vilties. Garda pārmaiņa būs lēcu salāti ar šķiņķi vai Vidusjūras vēsmās noķertie lēcu salāti ar ķirštomātiem un spinātiem.

Neaizmirsīsim turku zirņus! Ar tiem var piešķirt Ziemassvētku galdam gan īpatnēju noti, pagatavojot salātus ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām, gan pagatavojot turku zirņu salātus ar lasi vai ierasto pelēko zirņu vietā pagatavojot kraukšķīgus Ziemassvētku turku zirņus.

Cūkgaļas pagatavošanas recepšu ir ārkārtīgi daudz, gan cūkgaļas cepetis, kura veiksmīgai pagatavošanai der ņemt vērā dažus knifus, arī karbonādes, kuras ir ļoti iecienīts ēdiens Latvijā. No šiem pagatavošanas veidiem atteikties ir grūti, jo tie ir kļuvuši par neatņemamiem svētku galda ēdienkartes elementiem. Tomēr mēs uzdrīkstēsimies piedāvāt dažas alternatīvas, piemēram, šo ātri pagatavojamo cūkgaļu saldā krējuma mērcē, ribiņas viskija marinādē vai divi vienā – cepeškrāsnī gatavotas ribiņas ar dārzeņiem. Tiem, kuriem vairāk tīk sautēti ēdieni, ies pie sirds gan ragū portugāļu gaumē, gan cūkgaļas gulašs. Arī krāsnī cepta karbonāde ar sīpoliem un maltās gaļas ligzdiņas ar sēnēm palīdzēs gan dažādot svētku ēdienkarti, gan ietaupīt laiku.

Putna gaļas cepetis, tāpat, kā cūkgaļas cepetis un karbonāde, ir visai ierasta svētku galda sastāvdaļa. Ja ir vēlēšanās mēģināt ko citu, tad var ļauties garšas ceļojumam uz tālām zemēm un pagatavot pīles gabaliņus vokpannā, vistas stilbiņus filipīniešu gaumē, vistas stilbiņus japāņu gaumē, "mafijas" cāli vai kraukšķīgo vistiņu "Gan bei" stilā.

Ķeramies pie kāpostiem, burkāniem, bietēm, kāļiem, rāceņiem un citiem dārzeņiem! Štovēti kāposti nav nekāds vieglais ēdiens un, lai arī garšīgi un sātīgi, tie var radīt diskomfortu un tādējādi sabojāt svētku vakaru kādam, kam jūtīgāks kuņģis. Tāpat arī biešu salāti vai burkānu sautējums var nebūt tas ēdiens, kurš tiek uzņemts ar sajūsmu. Palūkosimies mūsu recepšu krātuvē, kāda ir alternatīva pierastajiem svētku ēdieniem?

Laba izvēle, ar ko aizvietot ierasto balto kāpostu, ir Ķīnas kāposts, no tā gatavotie salāti ir kraukšķīgāki un gaisīgāki, to var izmantot arī zupās un sautējumos. Ja sirds tomēr sauc pēc ierastā baltā kāposta, tad štovētos kāpostus var aizvietot ar svaigu kāpostu salātiņiem, piemēram, kāpostu salātiem ar mārrutkiem vai veselības salātiem. Svētku galdam piestāvēs arī sautēti sarkanie kāposti vai trīs kāpostu salāti ar apelsīniem. Neaizmirsīsim ar par gardo puķkāpostu! Varbūt izmēģināt reiz tās kāpostu kotletes vai sacept Briseles kāpostus?

Tiem, kuriem negaršo siļķe, bet garšo bietes, patiks kažoks bez siļķes vai biešu salāti ar valriekstiem, savukārt, Vidusjūras diētas piekritēji novērtēs krāsnī ceptas bietes ar fetas sieru un pesto.
Burkānu mīļotāji var pagatavot ceptus pikantos burkānus vai burkānu un puravu salātus.

Esam tikuši līdz galdā liekamajām ūdeņu iemītniecēm – zivīm. Ticējums teic, ka zivij jābūt ar zvīņām, tieši tās simbolizē naudu. Ierastās karpas vai svētku laša vietā var pagatavot jūras asari vai svētkiem piemēroto gardo doradu vermutā. Arī tradicionālais zivju galerts neatstās kaunā svētku galdu un nodrošinās pilnu maku.

Pirmssvētku skrējienā laika gatavošanai mēdz būt mazāk, nekā plānots, bet, ja pīrāgiem galdā jābūt, tad ātrās kausētā siera mīklas recepte būs labs palīgs. Savukārt tad, ja šķiet, ka gaļas ir par daudz, ķeries pie biezpiena pīrādziņiem vai ātrajai hačapuri versijai, kā arī izmēģini šos gardos pannā ceptos puķkāpostu pīrādziņus vai kārtainās mīklas pīrādziņus ar spinātiem un olu.

Pēc visas šīs izēšanās pienācis laiks mielasta saldajai daļai – apaļas formas cepumiem un kūkām, kuri mums garantēs saulainu gadu, un piparkūkām – mīlestībai. Arī šeit var nomedīt divus zaķus ar vienu šāvienu un pagatavot piparkūku šokolādes cepumus, piparkūku siera kūku vai piparkūku siera mazkūciņas. Tiem, kuri cīnās ar laika trūkumu, patiks šīs vienkārši un ātri uzcepamās piparkūciņas vai pagatavot saldo desu no piparkūkām, bet tad, ja ievēro veselīgas ēšanas principus arī svētkos, būs piemērotas piparkūkas ar samazinātu cukura daudzumu. Neaizmirsīsim arī par apaļas formas cepumiem un kūkām – mazliet neparastu garšu cienītājiem varētu patikt kokosriekstu un pekanriekstu cepumi vai biešu un dzērveņu kēksiņi. Gatavošanas entuziastiem svētku noskaņu radīs Ziemassvētku kūka ar šokolādes glazūru, savukārt ceļotmīļiem interesanta varētu šķist Ziemassvētku rulete franču gaumē vai Švarcvaldes siera kūka bez cepšanas.

Gaišus un mierpilnus Ziemassvētkus visiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!