Foto: Shutterstock
Izcepies, bet ne līdz galam, uguni dabūjis, bet neapdedzis, sulīgs un gaļīgs, bet tomēr arī aromātisks un marinādē uzprišināts – šis tikko no iesma nākušais gaļas izstrādājums šajās dienās piedzīvo kārtējo zvaigžņu stundu. Bez šašlika latvietis lāga nelīgo, tā nu tas ir.

Šašliks tiešām ir nacionālais ēdiens. Tikai kuras nācijas, tāds ir jautājums. Krimas tatāri noteikti pieteiktos uz autorību, un pareizi darītu. Jo šašliks tiešām nav dzimis padomju tipa "šašličnajās" – Krievijā tas ienāca tikai 19. gadsimta beigās, kad Krimas tatāri bija izkopuši gaļas cepšanu līdz niansēm, īpaši piestrādājot pie daļas, kur gaļu ar zobiem noplēš no zobena – kā filmās. Protams, dāmu dēļ, uz ko gan vēl šis triks varētu atstāt iespaidu.

Rietumāzijai un Austrumāzijai arī izsenis ir savi veidi, kā cept gaļu uz iesmiem un irbulīšiem, tā kā – šašliku, sauktu dažādos vārdos, mīl visi, un arī šašlikam ir plaša sirds, tas ļaujas ar sevi izdarīties, kā nu kuram tīk.

Foto: Shutterstock

Par marinādēm vien varētu izrakstīties gari, plaši un sulīgi. To jau esam darījuši šajā rakstā, tāpēc teiksim īsi: marinādes ir māksla un zinātne reizē. No kefīra un majonēzes līdz ananasu sulai un brendijam, no sīpoliem etiķī līdz sarkanvīnam, no kadiķogām līdz kivi un granātāboliem – marināžu jautājumā tautas jaunradei robežu nav, un liekas, ka nav augļa, ogas vai šķidruma, kurā nevarētu mēģināt iemarinēt šašliku. Protams, kārtīga latvieša pirmā izvēle ir kefīrs un dilles, bet vai nu pie pirmās izvēles allažiņ jāapstājas!

Protams, nav jau tā, ka par šašliku nosaucama jebkura gaļa, kas sabāzta spainīti ar sazin ko un rotāta ar uzrakstu "Šašliks". Veikalos var nopirkt sazin ko, un reizēm pastāv pamatotas aizdomas, ka kādā gaļas fabrikā dienas gaitā uz zemes nokritušie atgriezumi savu reizi nonāk tieši šādos spainīšos. Protams, ne visi šašliku ražotāji vienā spainīti bāžami, bet vilšanos piedzīvot nācies daudziem. Un kas var būt ļaunāks par vīlušos un izsalkušu jāņabērnu? Protams, uz rīta pusi var apēst jebko, bet vai tāpēc grils jākurina, lai uz tā liktu sazin kādas gaļas ļerpatiņas?

Visi šašliku ražotāji nav vienā spainītī bāžami, tomēr...

Lai nu kur, bet šašliku jautājumā nekādu kompromisu nav un nevar būt. Gaļai ir jābūt pirmšķirīgai. Tāpēc, ja nu ir kāda pavisam droša izcila šašlika recepte, tad tā ir šāda: no zināma saimnieka pērkam zināma lopa gaļas gabalu... Tālāk jau izvēles jautājums. Skaidra lieta, ne visiem lemts šikot ar pazīstamiem lopiņiem uz Jāņu grila. Tā teikt, vēl viņdien bužināji pazodi, šodien jau draudziņš mazos gabaliņos uz grila gozējas. Ja ar šādām draudzībām nepaveicas, jāpaļaujas uz savu pircēja intuīciju, redzi un ožu veikalā vai tirgū. To, kas spainīti, ne redzēsi, ne saodīsi, tāpēc šašliku labāk kapāt pašam no kārtīgi apskatīta gaļas gabala. To pašu var teikt arī par marinēšanu.

Foto: Shutterstock
Ar marinēšanu gan ir tā, ka, ja izvēloties gaļu, var un vajag aizrauties, tad ar marinādēm gan jāuzmanās. Pirmšķirīgs šašliks negaršo ne pēc etiķa, ne pēc mūsu smalkumsmalkās marinādes no nez cik šķidrumiem un trejdeviņām zālītēm. Izcilam šašlikam, pirmkārt, ir jāgaršo pēc gaļas! Pēc iekšpusē maigas un sulīgas, ārpusē patīkami izceptas, ar mazmazītiņu oglītē apdegušu stūrītī, kas vēl būtu pieļaujams, reizēm pat prasās!

Runājot par oglītēm un cepšanu – te nu katrs ir pats sev boss, mākslinieks un zinātnieks, un katrs cepējs pats zina, kuru bērzu vai ozolu pirms Jāņiem jāgāž un grila malkā jāzāģē. Tikai viena maza nianse: nekādas ķīmijas labākai degšanai. Šašliks to nepiedos.

Tepat zemāk "Tasty" piedāvā supersulīgu šašliku kolekciju. Lai uz Jāņu grila nonāk labākais šašliks un lai līgotājiem pilni vēderi un priecīgs prāts!

Kaukāza šašliks stundas laikā

Foto: No privātā arhīva

Katram latvietim ir sava Kaukāza šašlika recepte, kuru tam iedevis kāds zinātājs, kuram to savukārt iedevis kāds cits zinātājs. Garšo mums tas Kaukāza šašliks, garšo! Un, ja vēl gaļu var samarinēt stundas laikā – ideāli! "Egitas virtuve" dalās ar savu recepti. Grilējiet uz veselību!

Lasīt vairāk

Šašliks adžikas un kefīra marinādē no Egitas virtuves

Foto: Egitas virtuve

"Kā jūs gatavojat marinādi šašlikam? Sametat kopā visu, kas pa rokai, vai izmantojat noteiktas receptes? Man jau šķiet, ka "viss pa rokai" variants mēdz būt lieks garšvielu tēriņš, jo viena otru pārmāc un konkurē," saka Egita. Viņa iesaka sašlika recepti, kurā viss tiek kontrolēts!

Lasīt vairāk

Vistas šašliks ar sacivi majonēzē

Foto: Egitas virtuve

Galvenais nopelns šaja receptē ir sacivi, saka receptes autore Egita savā kulinārajā blogā Egitas virtuve. Garšvielu var iegādāties Centrāltirgū uzbeku garšvielu stendos un gan jau arī kādos citos garšvielu veikaliņos. Vēl svarīgi grilēšanai izmantot malku, nevis ogles. Egita saka: "Varbūt manas iedomas, bet tad gaļa vienmēr sanāk gardāka, sulīgāka."

Lasīt vairāk

Uzlabotā tomātu mērce šašlikam Māra Astiča gaumē

Foto: Shutterstock

Restorāna "Ferma" šefpavārs un Restorānu servisa skolas īpašnieks Māris Astičs kā piedevu šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas un zivju ēdieniem iesaka pagatavot uzlaboto tomātu mērci ar sulīgiem sīpoliem, ķiplokiem, marinētu gurķu gabaliņiem un kapātiem zaļumiem. Vienaldzīgo nebūs!

Lasīt vairāk

Lieliskais šašliks znota gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Mana znota šašliks ir izslavēts tālu aiz mūsu ģimenes robežām. Tie, kam palaimējies šo gardumu nobaudīt, saka, ka ir ļoti labs un prasa recepti," teic mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Liepziedu tējā marinēts cūkgaļas šašliks ar medu un citronu sulu

Foto: Publicitātes foto

Aromātisko liepziedu tēju var ne tikai malkot, lai sasildītos, bet arī izmantot šašlika marinēšanai. Recepti piedāvā pavārs Renārs Purmalis.

Lasīt vairāk

Sulīgs citronvistiņas šašliks cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sulīgs citronvistiņas šašliks cepšanai cepeškrāsnī vai uz grila.

Lasīt vairāk

Klasisks cūkgaļas šašliks šefpavāra Ērika Dreibanta gaumē

Foto: Privātais arhīvs

Populārā šefpavāra Ērika Dreibanta iecienītākā šašlika recepte kārtējo reizi pierāda to, ka viss ģeniālais ir vienkāršs.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks kečupa marinādē

Foto: Publicitātes foto

"Grila sezona ir sākusies, un atkal laiks uzmeklēt savu iecienītāko, uzticamāko grilu, notīrīt pēc ziemas guļas un likt lietā. Tos, kuri grilēšanā ir iesācēji, gribu iedrošināt – tur nav nekā pārāk sarežģīta, un nav jābūt, lai grilētie ēdieni izdotos gards," saka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot savu recepti vistas šašlikam.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks piparmētru un jogurta marinādē

Foto: DELFI

Šašlika marinādēs parsti izmanto citronu, majonēzi, etiķi, sīpolus un garšvielas, bet – kāpēc neļauties kaut kam nedaudz neparastākam, pārsteidzot Līgo svētkos sanākušos viesus? Ņem talkā piparmētras!

Lasīt vairāk

Ņammīgais cūkgaļas šašliks

Foto: Privātais arhīvs

Bieži vien šašlika receptēs tiek ieteikts visas sastāvdaļas pievienot "pēc garšas", bet, ko iesākt, ja par savu garšas izjūtu neesi īsti pārliecināts? Praksē daudzkārt pārbaudītu ņammīgā šašlika recepti ar precīzām produktu mērvienībām iesaka mūsu lasītājs Agris Pontags.

Lasīt vairāk

Šefpavāra Ingmara Ladiga īstas garšas šašliks

Foto: Privātais arhīvs

"Mana šašlika garša veidojās, to baudot jau 1990. gadā Gruzijā. Atminos, ka tajos laikos braucām barot mūsu celtniekus, kas būvēja armēņiem mājas un dažādas infrastruktūras ēkas pēc postošās zemestrīces. Atpūtas brīžos ar mikroautobusu "Latvija" apceļojām tuvāko apkaimi. Tā kā līdz Gruzijas robežai nebija tālu, bieži viesojāmies šajā valstī, un man paveicās šašliku nobaudīt autentiskā un tradicionālā vidē,"savas iecienītākās šašlika receptes stāstu atklāj "Rožmalu" šefpavārs Ingmars Ladigs.

Lasīt vairāk

Sulīgs cūkgaļas šašliks ātrajā citronskābes marinādē

Foto: DELFI

Gatavojot cūkgaļas šašliku, etiķis ir biežāk izmantotais skābinātājs. Piešaujot marinādei citronskābi, rezultāts tevi pārsteigs – kamēr kurināsi grilu, gaļa jau būs perfekti iemarinējusies, turklāt gabaliņi būs izcili sulīgi, maigi un teju mutē kūstoši.

Lasīt vairāk

Vegāniskais sojšliks jeb sojas šašliks

Foto: Valta Klints

Recepti iesaka bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Cūkas šašlika marināde īpaši sulīgam rezultātam

Foto: Shutterstock

Cūkas šašliks īpašā marinādē – īpaši sulīgam rezultātam. Laižam piknikā!

Lasīt vairāk

Sulīgs stirnu buka šašliks ar kadiķogām

Foto: Valdis Ošiņš
Recepti iesaka Mednieku un makšķernieku kluba "Zaube" biedrs Druvis Legzdiņš sadarbībā ar Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komandu.

Lasīt vairāk

Gardais jēra gaļas šašliks

Jēra gaļas šašliks – lai izdevies pikniks!

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Foto: DELFI

Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē

Foto: DELFI

Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.

Lasīt vairāk

Laša šašliks

Foto: Shutterstock

Gards laša šašliks, kas marinēts balzamiko etiķī.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto

Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku

Foto: Shutterstock

Vasarīga alternatīva klasiskajam cūkgaļas vai vistas gaļas šašlikam – laša filejas iesmiņi. Pamīšus uz bambusa iesmiņiem sadur arī ķirštomātus un papriku, lai gardāka maltīte.

Lasīt vairāk

Stores šašliks sīpolu marinādē

Ja apnicis tradicionālais šašliks, laša šašliks mēģināts, bet ir vēlme nogaršot ko savādāku, tad stores šašliks būs tieši laikā. Šī recepte piedalās portāla "Viņa" rīkotajā grila meistardarbu konkursā, kam var paspēt pieteikties līdz 10. augustam.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.

Lasīt vairāk

'Tandoori' jēra šašliks

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.

Lasīt vairāk

Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Šašliks burkā bez grila

Foto: Shutterstock

Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Foto: Shutterstock

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Meksikāņu vistas iesmiņi

Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Foto: Shutterstock

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Klasiskais cūkgaļas šašliks

Foto: Shutterstock

Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks

Foto: Shutterstock

Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Foto: Shutterstock

Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock

Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Stirnas šašliks sīpolos un majonēzē

Stirnas šašliks, marinēts sīpolos un majonēzē.

Lasīt vairāk

Parastais šašliks etiķī un sīpolos

Foto: Shutterstock

Kārtīgam piknikam parasts etiķī un sīpolos marinēts šašliks - lielam draugu pulkam.

Lasīt vairāk

Šašliks minerālūdens un sojas mērces marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks minerālūdens un sojas marinādē - pāris stundas un ir cepams.

Lasīt vairāk

Šašliks kečupa un skābā krējuma marinādē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šašliks kečupā un skābajā krējumā - pats vai mutē kūst.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks kefīrā

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas šašliks marinēts kefīrā - sanāks mīksts un sulīgs.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks sīpolos bez etiķa

Foto: Shutterstock

Cūkgaļa ar sīpoliem - marinēšana bez etiķa.

Lasīt vairāk

Visparastākais šašliks

Foto: Shutterstock

Visparastākais šašliks ar etiķa esenci un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Šašliks gāzēta minerālūdens marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks gāzēta minerālūdens marinādē - ātrā marināde, gaļa jau pēc 1-2h ir iemarinējusies un gatava cepšanai.

Lasīt vairāk

Šašliks vīna, sīpolu un kinzas marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks marinēts ar vīnu, citronu sulu, sīpoliem un koriandru.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks sarkanvīna marinādē

Foto: Shutterstock

Cūkgaļa sarkanvīnā - marinēšana mīkstam un sulīgam šašlikam.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Kreftīgi marinēts cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Šašliks pienā

Foto: Shutterstock

Šašliks pienā - mīksts un sulīgs.

Lasīt vairāk

Šašliks alus un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks alus un majonēzes marinādē būs noderīgs gan Līgo svētkos, gan arī vasaras izbraucienos dabā.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un sīpolu marinādē bez sāls

Foto: Shutterstock

Šašliks kefīrā un sīpolos - lai Līgo svētkos arī garšu kārpiņas tiktu iepriecinātas.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks alus un granātābolu sulas marinādē

Foto: Shutterstock

Ja gadās, kāds neieplānots pikniks un nav iespējas gaidīt 2 - 3 dienas, lai gaļu varētu vērt uz iesmiem, tad cūkgaļa alus un granātābolu sulas marinādē būs tas, kas palīdzēs - ātri un garšīgi.

Lasīt vairāk

Universālā šašlika marināde cūkgaļai un vistas gaļai

Foto: Shutterstock

Marināde cūkgaļas un vistas šaslikam ar kariju un sīpoliem. Vistas fileju, cūkgaļas kakla karbonādi, marinēju kopā, vienā marinādē, kam negaršo cūkgaļa ēd vistas gaļu un vienlīdz garšīgi.

Lasīt vairāk

Šašliks ananāsu sulas marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks ananāsu sulas marinādē - netradicionālāks garšas baudījums.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks majonēzē ar dillēm

Foto: Shutterstock

Piknikā pošoties - cūkgaļas šašliks majonēzē ar dillēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!