Foto: Shutterstock
Bērnības saldēdienu garša ir neaizmirstama un parasti arī neatkārtojama. Bet censties var un vajag! Brīvdienas ir kā radītas, lai virtuvē uzkultu debesmannu vai pagatavotu šokolādes krēmu ar dzērveņu ķīseli un kaut uz mirkli noķertu saldas bērnības sajūtas.

Bērnības garšas mūs tiešām pavada visu dzīvi. Kāds atceras mammas vārīto piena ķīseli, citam tās savukārt liekas tīrās šausmas, bet viņa omes kultais buberts – tas gan bija pasaulē labākais saldēdiens! Katram savi mīļākie ēdieni un garšas.

Vēl jau ir arī tā, ka ēdiena garšu veido atmiņu kopums. Omītes mīļās rokas, kas kuļ rozā debesmannu lielā, baltā porcelāna bļodā (un tā bļoda ir no “mierlaikiem” un glabājas kā vērtīga ģimenes relikvija, ko nodod no paaudzes paaudzē tā, kā citi nodod dārglietas!)... Mammas recepšu klade, kurā ar roku sarakstītas pasaulē labākās receptes. Saldā smarža, kad debesmannai tiek gatavots silts vaniļas piens. Tikko vārīts dzērveņu ķīselis, kas sāk pārvilkties ar blāvu plēvīti, kas dažam šķiet visgaršīgākā (piena plēve gan ir cits stāsts!)...

Un tad visa tā maisīšana, bēršana (kā viņas tā mācēja – visu piebērt pēc acumēra, un vienmēr bija trāpīts pareizais daudzums?), putošana un kulšana – kā tādas burves! Un tā gaidīšana, kad beidzot varēs ķerties klāt pie karotes! Bet vispirms, protams, jāpamaisās pa kājām un jāturas tuvumā – kad tiek kults putukrējums, var palaimēties tikt pie bļodas izlaizīšanas!

Foto: Shutterstock

Saldēdienu atmiņas vienmēr ir svētdienīgas. Ir vasara, spīd saule, visi ir mājās, atvērtajā logā plivinās balti aizkari. Sirds tāda viegla, priecīga un gaidu pilna – un uz galda lielajā, baltajā mierlaiku bļodā pasaulē gardākā debesmanna. Mamma salej šķīvjos pienu, tad katram šķīvi liek lielu karoti ar rozā debesu gabaliņu – un tas nu patiešām ir pilnīgi debešķīgi.

Atmiņas ir saldas, tāpat kā bērnības gardākie saldēdieni. “Tasty” ir daudz recepšu no bērnības saulainā un saldā stūrīša. Lai izdodas gardi un garšo kā bērnībā!

Čagana debesmanna ar aukstu pienu

Čaganas debesmannas pagatavošanai, protams, var izmantot svaigas ogas, bet šis ir lielisks veids, kā likt lietā saldētavas krājumus, lai atbrīvotu vietu jaunajai ogu ražai.

Lasīt vairāk

Gaisīgā un maigā kazeņu-upeņu debesmanna

Saldēdiens, ko ēst ar baudu. Šo kārumu novērtē gan mazuļi, gan pieaugušie. Garšas noslēpums ir tieši ilgajā putošanā, lai debesmanna kļūst gaisīga. Vari pagatavot uzpūteni no dzērvenēm, āboliem un zemenēm, un lielisks tas izdosies arī šajā kombinācijā. Recepti iesaka gardēde Agnese Lukevica.

Lasīt vairāk

Buberts pēc omītes receptes

Sandra Kugelberga dzīvo Anglijā. Apciemojot ģimeni Latvijā, viņa vienmēr cenšas izbaudīt Latvijas ēdienus un bērnības garšas. Buberts ir viens no Sandras mīļākajiem bērnības ēdieniem. "Manai omei tas vienmēr bija ļoti svarīgs un nopietns pasākums – gatavot ģimenei bubertu. Bija kreņķis, ja nesanāca!" saka Sandra. Izcili gardais saldēdiens nav nemaz tik viegli pagatavojams – jāzina dažādi knifiņi. "Ar māsām eksperimentējām un taisījām tik ilgi, līdz sanāca kā bērnībā!"

Lasīt vairāk

Gaisīgs buberts ar ogu ķīseli vai vaniļas mērci

Gardais buberts, kas pasniedzams ar vaniļas mērci vai ogu ķīseli.

Lasīt vairāk

Mannas buberts ar zemeņu ķīseli

Maigs un gaisīgs buberts ar ķīseli, kas gatavots no saldētām zemenēm. Saldēdiens, kas, iespējams, ir nepamatoti aizmirsts, taču bērnībā tas bija viens no iecienītākajiem – gan viegli pagatavojams, gan ļoti garšīgs. Gardums pazudīs no šķīvja zibens ātrumā. Recepti iesaka gardēde Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Miltu buberts ar smiltsērkšķu ķīseli

Izcili piemērots svētku galdam – miltu buberts ar skābenu un vitamīniem bagātu mērci. Tradicionāls deserts, papildināts ar neierastām garšām. Īpaši ērts steidzīgajiem pavāriem, jo desertu var pagatavot dienu pirms svētkiem un, uzglabāts vēsumā, tas garšos tikpat labi, kā tikko pagatavots.

Lasīt vairāk

Maigais buberts ar skābenu dzērveņu mērci

Vienkārši, bet ļoti gardi - buberts ar skābenu dzērveņu mērci.

Lasīt vairāk

Mannas buberts – saldēdiens no bērnības

Klasiskais mannas buberts ar olām daudziem saistās ar bērnību un saldēdienu, ko mamma vai vecmāmiņa gatavoja brīvdienu pusdienās. Kādēļ gan neatcerēties bērnības garšu un nepalutināt sevi un savu ģimeni ar burvīgo, krēmīgi gaisīgo mannas bubertu, kas pārliets ar zemeņu, ķiršu vai dzērveņu mērci?

Lasīt vairāk

Buberts - kā bērnībā

Gaisīgs un gards buberts - deserts ar bērnības garšu.

Lasīt vairāk

Miltu buberts

Ātri pagatavijams miltu buberts.

Lasīt vairāk

Gaisīgs mannas buberts

Ātri pagatavojams, gaisīgs un ļoti garšīgs mannas deserts, ko parasti pasniedz ar dzērveņu ķīseli.

Lasīt vairāk

Buberts ar zemeņu mērci

Buberta recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Gaisīgais mannas buberts ar zemeņu mērci

Reizēm gadās, ka piens iepirkts krietni par daudz. Lai neaizietu postā – nesaskābtu, nesarūgtu – nākas domāt, kā to patērēt. Piena zupas mūsmājās nav cieņā, pienā vārītas putras gan. Bet vislielākie prieki ir tad, ja tiek gatavots buberts – čagani gaisīgs un valdzinoši salds. Lielais grāpis tiek iztukšots ļoti ātri!

Lasīt vairāk

Tradicionālais dzērveņu uzputenis

Dzērveņu uzputenis pēc tradicionālās receptes. Gaisīgs un ļoti gards!

Lasīt vairāk

Čaganais rabarberu uzputenis ar aukstu pienu

"Turpinu jūsmot par rabarberiem, bet šoreiz gaisīgākā un pūkšķīgākā veidā," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Ķiršu uzputenis ar krēmīgu vaniļas mērci

"Ko gan citu ogu laikā baudīt, ja ne desertus! Šī deserta veiksmes atslēga ir vaniļas mērce, jo uzputeni sakult jau māk katrs. Esmu lasījusi, ka kāds vaniļas mērces biezināšanai liek klāt miltus, ko es galīgi neatzīstu. Ja man nav olu, lai varu izvārīt īstu un gardu, tad labāk nevāru nemaz. Jo vairāk olu dzeltenumu vaniļas mērcei pieliek, jo biezāka un gardāka tā sanāk. Un tā kā man ir pieejamas mājas vistiņu olas, tad drošu sirdi to varu arī atļauties. Mērcīte iznāk bieza, krēmīga un ļoti garda," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Aija Kārkliņa.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzpūtenis ar pienu

Klasiskais dzērveņu uzpūtenis ikdienas saldēdienam.

Lasīt vairāk

Maigs banānu uzputenis ar saldo krējumu

Gards banānu uzputenis ar saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Ievārījuma uzputenis

Kad gribas ko saldu un gaisīgu, tad īstā recepte - ievārījuma uzputenis.

Lasīt vairāk

Ābolu uzputenis ar medu

Ābolu uzpūtenis - lēti un gardi. Pasniedz ar jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Gaisīgais dzērveņu uzputenis

Gaisīgs un vitamīniem bagāts dzērveņu uzputenis.

Lasīt vairāk

Ābolu uzputenis no olu baltumiem

Ābolu uzputeni no olu baltumiem pasniedz ar vaniļas plombīru vai vaniļas mērci, vai pienu, var apbērt arī ar kanēļa cukuru.

Lasīt vairāk

Ābolu uzpūtenis ar mannu

Ābolu uzpūtenis ikdienas saldajam ēdienam.

Lasīt vairāk

Ābolu - cidoniju uzputenis

Labai dienai baudi ābolu - cidoniju uzputeni kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Ķirbju uzputenis

Ķirbju uzputenis jāpamēģina, lai saprastu - cik tas ir gardi.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Klasisks biezpiena krēms ar ogu ķīseli

"Jau kādu laiku no prāta neizgāja šis bērnības kārums – biezpiena krēms ar ķīseli. Beidzot saņēmos un uztaisīju. Tagad sēžu pārēdusies un domāju, varbūt varu vēl kādu sakārdināt," tā recepti piesaka mūsu lasītāja Ligita Dambīte.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar zemeņu ķīseli

Ļoti vienkāršs un klasisks saldēdiens, kas uzjundīs patīkamas bērnības atmiņas. Savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms 'kā bērnībā'

Bērnībā kafejnīcās bija nopērkams visgaršīgākais kafijas krēms ar dzērveņu ķīseli, ko servēja vecajos labajos metāla trauciņos uz krēmbaltas plastmasas kājiņas. Recepti bērnības garšas krēmam iesaka mūsu lasītāja Jūlija Šuškova.

Lasīt vairāk

Klasiskais kakao krēms ar šokolādi un ogu ķīseli

Klasiskā kakao krēma recepti var interpretēt dažādās garšu variācijās. Lai pagatavotu šokolādes krēmu, kakao aizstāj ar tāfelīti kausētas tumšās, baltās vai piena šokolādes, bet kakao aizstājot ar pāris tējkarotēm šķīstošās kafijas, iegūsi gardu kafijas krēmu. Recepti iesaka "Instagram" konta "love to cook" autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Kakao un krējuma krēms ar dzērveņu ķīseli

"Ķīseli noteikti katrs var gatavot pēc savas patikas, bet man šis saldais vislabāk garšo tieši ar to, kas vārīts no "Alojas" sausā dzērveņu ķīseļa maisījuma," atklāj receptes autore, garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Dzērveņu muss

Rudens ogu – dzērveņu – musu ar vaniļas pienu, ko iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis, vislabāk nobaudīt savienojumā ar patīkami saldenu šampanieti.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar ogu ķīseli

Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms

Kafijas krēms – jauks sākums brīvdienu rītam. Deserts, ko ēst tāpat no trauciņiem, sagriezt kvadrātiņos un apēst ar ķīseli vai pasniegt ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Supervienkāršais piena ķīselis

Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Vienkāršais piena ķīselis

Pavisam vienkāršs un ātri pagatavojams kārums no bērnības – klasiskais piena ķīselis. To var pagatavot tāpat vai pievienot karstajam ķīselim rozīnes vai riekstus, ja ir vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Piena ķīselis ar riekstiem

Piena ķīselis ar riekstiem visgaršīgāk, ja pasniedz ar dzērveņu mērci.

Lasīt vairāk

Rabarberu ķīselis ar pienu

"Rabarberi man vienmēr asociēsies ar mammu un viņas receptēm. Sezonas gardums ar bērnības piešprici," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Vienkāršais dzērveņu ķīselis

Vienkārši pagatavojams dzērveņu ķīselis saldētavas krājumu patukšošanai. Atdzesētu var baudīt gan tāpat vien, gan kā piedevu dažādiem vienkāršiem desertiem, pasniedzot, piemēram, ar putukrējumu, rīsu krēmu vai saldo biezpiena sacepumu. Recepti iesaka Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu

Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Ievārījuma ķīselis

Bērnības gardums - ievārījuma ķīselis. To var dzert tāpat, pievienot biezpiena plātsmaizei vai ēst ar pienu, kad atdzisis.

Lasīt vairāk

Svaigu ābolu un dzērveņu ķīselis

Gards un ātri pagatavojams svaigu ābolu ķīselis.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ķīselis

Dzērveņu ķīseli var pasniegt ar pienu, putukrējumu vai krēmu.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu

Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām

Vienkāršs, lēts, bet gards saldēdiens - maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!