Biezpienmaizēm vienmēr bijusi liela vieta mūsu kulinārijā – un vēderos, protams. Lieldienās biezpienmaizei, protams, vienkārši jābūt, kā nu bez tās! Un šis nu ir žanrs, kurā var izpausties kārtīgi – sākot no plātsmaižu tradīcijām un omīšu recepšu repertuāra, beidzot ar kēksiem, kūkām un pat siera kūkām, kas, tehniski ņemot, tas pats biezpiens vien ir.
Man Lieldienu galds saistās ar apaļām lietām – no olām līdz rasola bļodai un magoņmaizītēm, un vienīgais kulinārais gardums, kam jābūt ar četriem stūriem, ir biezpiena plātsmaize. (Vēl arī pīrādziņiem ļauts būt iegareniem, un bez pīrādziņiem, piekritīsiet, arī Lieldienas tādas nekādas.) Tāda ir tradīcija, un tādai tai būs būt. Patiesībā, maz lietu šai pasaulē ir garšīgākas par vēl siltu plātsmaizi ar silti dzeltenu, biezu biezpiena kārtu (zinājāt, ka, mazlietiņ uzberot kartupeļu miltus mīklas slānim, biezpiens neiesūcas mīklā?) un zeltaini apcepušos virsiņu. Iekodies tajā labumā, sajūti biezpiena maigumu, mazliet garšo pēc apelsīna miziņas, viss tāds sulīgs, salds un pilnīgs. Un, ja vēl trāpās stūrīša gabaliņš ar viegli kraukšķīgo plātsmaizes maliņu! Īsi sakot, biezpiena plātsmaizei visos Saulgriežos galdā jābūt. Ar rozīnēm, bez rozīnēm – tā jau gaumes lieta! Man labāk patīk bez, jo liekas, ka biezpiena plātsmaize pati par sevi ir pilnība.
Savā ziņā biezpiena plātsmaize man liekas visu plātsmaižu karaliene. Jā, arī rabarberu plātsmaizes, jā arī plātsmaizes ar gardajām drumstalām un visas pārējās nāk pēc tam. Biezpiena plātsmaize savā vienkāršībā ir karaliska. Tajā ir kaut kāds... vienkāršības cēlums un reizē pašapziņa. Tīra, gadu desmitiem dzimtu dzimtās kopta vērtība ar labu, godīgu garšu. Tautumeita pašas šūtā tautastērpā – lepna un skaista – lūk! Tāda ir biezpiena plātsmaize.
Daudzās mājās savukārt kā Lieldienu galvenais ēdiens tiek gatavota pasha, šis grēcīgi saldais un krēmīgais gardums, kurā ieliek pašu labāko, treknāko biezpienu kopā ar visiem citiem labumiem. Runā, ka ir sava noņemšanās, bet runā arī, ka “pashas vaibu” notverot, bez šī garduma vairs dzīvot nevar un Lieldienas tā dēļ vien gaidīt gaida. Tā ir? Sakiet, kas zina un paši piedzīvojuši!
Biezpiena kūkas un kēksi – tā ir vēl viena liela sadaļa Lieldienu kulinārijā, varētu pat teikt – kopotie raksti! Jo kādas gan tās kūkas un kēksi nav un ar ko tikai tās netiek pildītas un rotātas. Lieldienu laikā formai ir nozīme, tāpēc tāda apaļa biezpiena kūka galdā ir kā īsts saules simbols, un par ko tad galu galā ir šis stāsts? Tak jau par to, ka saule un dzīvība atgriežas.
Lai vieglāk izdomāt, kā šajā Lieldienās sauli pagodināt un vēderu iepriecināt, “Tasty” piedāvā krāšņas receptes no saviem biezpiena gardumu krājumiem.
Biezpiena kūka ar rozīnēm no omes recepšu klades
Biezpiena kūka bez miltiem, toties ar daudzām, daudzām rozīnēm, apaļa un dzeltena kā saule! Īstā kūka, kas jācep, lai vieglāk pavasari sagaidīt!
Biezpiena kūka ar žāvētiem ķiršiem
Sulīga biezpiena plātsmaize būs lielisks gardums pie kafijas vai tējas tases. Kārdinošu biezpiena kūkas recepti iesaka Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".
Biezpiena kūka ar karameļu-zemesriekstu virskārtu
Kūkas karameļu-riekstu virskārta atgādina kodienu "snikers" batoniņā. Cepumu kūkas pamatne ar biezpiena masas pildījumu, ko bagātina saldais krējums ar cukuru. Lai gan gatavošanas laiks ir salīdzinoši ilgs, baudījums, ko gūsi, būs vienreizīgs. Tas ir tā vērts! Recepti iesaka gardēde Madara Linde.
Neceptā biezpiena kūka ar mellenēm un šokolādes cepumu pamatni
Šokolādes cepumu pamatne, sulīgas melleņogas un maigs biezpiena krēms - debešķīgs garšu salikums! Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Sulīgā rabarberu un biezpiena kūka
Pavisam vienkārši pagatavojamas, ļoti sulīgas rabarberu un biezpiena kūkas recepti iesaka Everita Sāra Strazdiņa.
Ātrā šokolādes cepumu un biezpiena kūka bez cepšanas
Šokolādes cepumu un biezpiena kūka ir ātri pagatavojama un tik garšīga, ka gribēsi to gatavot atkal un atkal. Noskaties video un aiziet!
Gardā biezpiena drumstalkūka ar rabarberiem
Pasakaini garda biezpiena kūka, kurai īpašu sulīgumu un spirgtumu piešķir sezonā aktuālie rabarberi.
Biezpiena želejkūka 'Vasara' kaloriju skaitītājiem
"Ēdam gardo kūku un priecājamies par skaisto, krāšņo vasariņu, kas mūs sagaida!" tā recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Vasarīga biezpiena kūka ar ķiršiem un riekstiem
Šai receptei ir vismaz 35 gadi, un tā mammas recepšu kladē ir uzrakstīta ar rakstāmmašīnu krievu valodā. Daudzviet burti jau padzisuši, bet tas tikai apliecina, ka kūka ir ļoti, ļoti garšīga un bieži tiek gatavota.
Sulīgā biezpiena kūka ar āboliem un paukšķošu bezē
Kraukšķīga pamatne, sulīgs biezpiena pildījums ar skābenām ogām un gaisīga bezē virskārta, kas kūku pārvērš par pašu pilnību.
Mārupes biezpienmaize ar rozīnēm
Klasiska biezpienmaize Mārupes gaumē ar rozīnēm. Būs ļoti garda tāpat vai pasniegta ar siltu ķīseli.
Biezpiena un mascarpone kūka
Biezpiena - mascarpones kūka ir ātri un vienkārši pagatavojama, pat iesācējam.
Video: Biezpiena kūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu
Garda jo garda un ģeniāli vienkārši pagatavojama biezpienkūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu no Mušmiru ielas recepšu krājumiem.
Ābolu un biezpiena drumstalkūka
Ābolu un biezpiena kūka - drupena un ar drumstalām būs slavēta jebkurās viesībās.
Biezpiena kūka ar zemenēm želejā
Biezpiena kūka ar zemenēm bez cepšanas.
Biezpiena kūka ar āboliem un rozīnēm
Īpaši sulīga un garda biezpiena kūka ar āboliem un rozīnēm.
Cepumu kūka ar biezpiena krēmu un marmelādes gabaliņiem
Cepumu kūka viennozīmīgi ir viena no manām bērnības garšām. Gardais biezpiena krēmiņš, cepumi un marmelāde rada garšu buķeti, kura burtiski kūst uz mēles, bet, notiesājot vienu gabaliņu, roka jau steidz ķert pēc nākamā.
Gatava 20 minūtēs: biezpiena un cepumu torte bez cepšanas
Šī neparastā un ļoti gardā torte ir pagatavojama bez cepšanas. Sulīgās tortes kārtas veido maigs biezpiena krēms un cepumu drumstalas ar žāvētu augļu un riekstu gabaliņiem. Interneta dzīlēs noskatītas tortes recepti iesaka mūsu lasītāja Antuanete, kura recepti pielāgojusi savai gaumei, aizstājot sausiņus ar auzu pārslu cepumiem un iztiekot bez šokolādes glazūras.
Sulīgā biezpienmaize, kas garšo pilnīgi visiem
Interaktīvās pavārgrāmatas bērniem "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota iesaka savas vīramāsas Ilzes Pētersones biezpienmaizes recepti. Ārija raksta: "Ir ēsta simtiem reižu, vienmēr izcila un garšo pilnīgi visiem. Tagad tā – visu pametiet (ja vien neesat ķirurgs vai pilots) un ejiet cept šo biezpienmaizi, jo tas būs tā vērts. Tā smarža mājā, tā mājīgā garša, tas drupanums un sulīgums kopā – mmmmmmm!"
Gardā medus kūka ar krēmsiera un biezpiena krēmu
Sulīga, mīksta medus kūka ar bagātīgu pildījumu ir izcils deserts kā svētkos, tā arī ikdienā. Ierasts, ka medus kūkas krēmu gatavo ar skābo krējumu, bet šajā receptē būs krēmsiera un biezpiena duets, kas liks garšas kārpiņām "uzsprāgt." Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere.
Trauslā biezpiena plātsmaize ar drumstalām
Ja rauga mīklas plātsmaizes šķiet par "maizīgu", bet kārojas gardu biezpienmaizi, tad gatavo šo! Recepti iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, kas savulaik to atradusi ģimenes portāla "Cālis" forumā. "Brīdinu, ka kūka pati kūst mutē un liegi nosēžas uz gurniem," smej Egita.
Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju
Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.
Olbaltuma rulete ar biezpiena krēmu un zemenēm
Ruleti ir vērts nogaršot, jo biskvīts veidots neierasti – no olbaltuma, kas saputots stingrās putās, un pievienotas kukurūzas cietes. Pildījums ir maigs un gaisīgs, to veido biezpiens ar krēmsieru, un garšas akcentam pievienotas svaigas zemenes. Rulete ir īsts kārumnieku baudījums. Recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
Biezpiena-ābolu kūka kārumnieku iepriecināšanai
Ātri un vienkārši iegūsi gardumu, ar kuru sagādāt lieliskas garšas baudījumu. Kūkas pagatavošana neaizņems daudz laika un jau šovakar varēsi iepriecināt savus mīļos. Recepti iesaka gardēde Līga Vilinska.
Smilšu mīklas biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Visticamāk, plātsmaize savas lieliskās garšas dēļ pazudīs no šķīvja zibens ātrumā, taču, ja kāds gabaliņš būs palicis, tad nākamajā dienā būs vēl garšīgāk. Biezpienmaize ar rozīnēm un rīvētu citrona miziņu akcentam atsauc atmiņā bērnību ar šī kāruma baudīšanu, kas bija svētki. Recepti iesaka gardēde Valentīna Bogdanova.
Biezpiena kēkss ar grauzdētām mandelēm
Kārums, ko viegli pagatavot pa vidu dienas darbiem, uzdevumiem un notikumiem. Klasisks kēkss, taču biezpiens to padarīs lielisku, tas būs sulīgs un mitrs. Kēkss būs īpaši gards, ja pievienosi tieši mandeļu riekstus. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm garastāvokļa uzlabošanai
Izcepot gardo biezpienmaizi, māju piepildīs burvīgs aromāts un iegūsi dienas kārumu, ko baudīt ar tasi tējas. Kaut arī ikdienas skrējienā daudz notikumu un darbu, pagatavot biezpienmaizi būs pa spēkam ikvienam, un tas neprasīs daudz laika. Toties prieks garantēts. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.
Rūtainā ābolu un biezpiena plātsmaize
"Kad gribās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu, top ābolu un biezpiena plātsmaizes apvienojums," pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Lāsma Logina.
Foto recepte: Lieldienu zaķīši no ātrās biezpiena mīklas
Lieldienas vairs nav aiz kalniem, tādēļ jāsāk domāt par svētku tematikā ieturētiem našķiem. Lieldienu zaķus no biezpiena mīklas vari gatavot kopā ar mazākajiem ģimenes locekļiem – mīkla ir ērti veidojama, tā nav jāraudzē un no tās gatavotie izstrādājumi krāsnī kļūst skaisti pufīgi. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Tikai 3 sastāvdaļas: biezpienkūka ar iebiezināto pienu
Ši elementārā biezpienkūka, kuras pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, vienlīdz labi garšo gan tikko no krāsns izcelta, gan atdzisusi.
Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Garda un sulīga biezpiena plātsmaize, kuru cepot smaržos visa māja! Ēd nost gabaliņu pa gabaliņam vai pasniedz, pārlejot ar dzērveņu ķīseli. Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.
Ābolu plātsmaize ar gardu biezpiena mīklu
"Ierastās rauga, kārtainās un kefīra mīklas vietā pagatavo ābolu plātsmaizi no gardās biezpiena mīklas, kura nevienu neatstās vienaldzīgu," tā recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Agita Valtere.
Biezpienmaizīte ar mellenēm
Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.
Grēcīgi gardā biezpienkūka ar iebiezināto pienu un riekstiem
Šī biezpienkūka ir nudien grēcīga – gan tādēļ, ka grēcīgi garda, gan arī tādēļ, ka, nobaudot gabaliņu, ar garantiju tiks pārsniegta ja ne nedēļas, tad dienas kaloriju norma. Un maz ticams, ka pēc pirmās šķēles varēsi sev pateikt: "Stop!"
Rumāņu Lieldienu maize ar saldu biezpiena pildījumu
Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.
Nevārītā pasha ar kakao un rozīnēm
Interesanta versija tradicionālajam biezpiena Lieldienu desertam – šokolādes pasha. Šokolādes efekts panākts ar kakao, bet biezpiena masa papildināta ar rozīnēm.
Vienkāršā Lieldienu pasha
Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.
Biezpiena kēkss ar žāvētiem augļiem
Biezpiena kēkss, ko katru reizi var variēt pēc paša vēlmēm.
Lieldienu gardums no biezpiena – pasha
Lieldienu gardums no biezpiena, kas der arī citiem svētkiem.
Svaigais pashas siers Lieldienām
Svaigais pashas siers, ko rotā ar krāsotām olām, svaigiem vai kaltētiem augļiem, riekstiem.
Lielā biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Biezpiena plātsmaize ar rozīnēm krietnam ciemiņu pulciņam.
Sulīgā biezpiena plātsmaize
Sulīgā biezpiena plātsmaize - viesus gaidot.
Pasha ar rozīnēm, aprikozēm un marmelādi
Gards svētku galda papildinājums pēc gavēņa.