Foto: Shutterstock
Lieldienas bez biezpienmaizes uz galda nav iedomājamas – tik jauki iekosties gardā, sulīgā, vēl siltā biezpienmaizē!

Biezpienmaizēm vienmēr bijusi liela vieta mūsu kulinārijā – un vēderos, protams. Lieldienās biezpienmaizei, protams, vienkārši jābūt, kā nu bez tās! Un šis nu ir žanrs, kurā var izpausties kārtīgi – sākot no plātsmaižu tradīcijām un omīšu recepšu repertuāra, beidzot ar kēksiem, kūkām un pat siera kūkām, kas, tehniski ņemot, tas pats biezpiens vien ir.

Foto: Shutterstock

Dižais sākums agrā Lieldienu rītā. Biezpiens, olas, cukurs, sviests, milti - te var tapt jebkas!


Man Lieldienu galds saistās ar apaļām lietām – no olām līdz rasola bļodai un magoņmaizītēm, un vienīgais kulinārais gardums, kam jābūt ar četriem stūriem, ir biezpiena plātsmaize. (Vēl arī pīrādziņiem ļauts būt iegareniem, un bez pīrādziņiem, piekritīsiet, arī Lieldienas tādas nekādas.) Tāda ir tradīcija, un tādai tai būs būt. Patiesībā, maz lietu šai pasaulē ir garšīgākas par vēl siltu plātsmaizi ar silti dzeltenu, biezu biezpiena kārtu (zinājāt, ka, mazlietiņ uzberot kartupeļu miltus mīklas slānim, biezpiens neiesūcas mīklā?) un zeltaini apcepušos virsiņu. Iekodies tajā labumā, sajūti biezpiena maigumu, mazliet garšo pēc apelsīna miziņas, viss tāds sulīgs, salds un pilnīgs. Un, ja vēl trāpās stūrīša gabaliņš ar viegli kraukšķīgo plātsmaizes maliņu! Īsi sakot, biezpiena plātsmaizei visos Saulgriežos galdā jābūt. Ar rozīnēm, bez rozīnēm – tā jau gaumes lieta! Man labāk patīk bez, jo liekas, ka biezpiena plātsmaize pati par sevi ir pilnība.

Foto: Shutterstock

Šajā bildē ir kaut kas biblisks. Cēls. Un, kaut arī manā virtuvē, cepot maizi, nekad tik kārtīgi un minimālistiski neizskatās, šur tur milti pabiruši, šur tur vēl kaut kas, domu jūs sapratāt, vai ne? Tāds svinīgs miers un klusa laime. Un biezpienmaize galdā.


Savā ziņā biezpiena plātsmaize man liekas visu plātsmaižu karaliene. Jā, arī rabarberu plātsmaizes, jā arī plātsmaizes ar gardajām drumstalām un visas pārējās nāk pēc tam. Biezpiena plātsmaize savā vienkāršībā ir karaliska. Tajā ir kaut kāds... vienkāršības cēlums un reizē pašapziņa. Tīra, gadu desmitiem dzimtu dzimtās kopta vērtība ar labu, godīgu garšu. Tautumeita pašas šūtā tautastērpā – lepna un skaista – lūk! Tāda ir biezpiena plātsmaize.

Daudzās mājās savukārt kā Lieldienu galvenais ēdiens tiek gatavota pasha, šis grēcīgi saldais un krēmīgais gardums, kurā ieliek pašu labāko, treknāko biezpienu kopā ar visiem citiem labumiem. Runā, ka ir sava noņemšanās, bet runā arī, ka “pashas vaibu” notverot, bez šī garduma vairs dzīvot nevar un Lieldienas tā dēļ vien gaidīt gaida. Tā ir? Sakiet, kas zina un paši piedzīvojuši!

Foto: Shutterstock

Biezpiena kūka kā saules mikromodelis!


Biezpiena kūkas un kēksi – tā ir vēl viena liela sadaļa Lieldienu kulinārijā, varētu pat teikt – kopotie raksti! Jo kādas gan tās kūkas un kēksi nav un ar ko tikai tās netiek pildītas un rotātas. Lieldienu laikā formai ir nozīme, tāpēc tāda apaļa biezpiena kūka galdā ir kā īsts saules simbols, un par ko tad galu galā ir šis stāsts? Tak jau par to, ka saule un dzīvība atgriežas.

Foto: Shutterstock
Lieldienu biezpienmaize - viss griežas ap sauli!


Lai vieglāk izdomāt, kā šajā Lieldienās sauli pagodināt un vēderu iepriecināt, “Tasty” piedāvā krāšņas receptes no saviem biezpiena gardumu krājumiem.

Biezpiena kūka ar rozīnēm no omes recepšu klades

Foto: Shutterstock

Biezpiena kūka bez miltiem, toties ar daudzām, daudzām rozīnēm, apaļa un dzeltena kā saule! Īstā kūka, kas jācep, lai vieglāk pavasari sagaidīt!

Lasīt vairāk

Biezpiena kūka ar žāvētiem ķiršiem

Sulīga biezpiena plātsmaize būs lielisks gardums pie kafijas vai tējas tases. Kārdinošu biezpiena kūkas recepti iesaka Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".

Lasīt vairāk

Biezpiena kūka ar karameļu-zemesriekstu virskārtu

Kūkas karameļu-riekstu virskārta atgādina kodienu "snikers" batoniņā. Cepumu kūkas pamatne ar biezpiena masas pildījumu, ko bagātina saldais krējums ar cukuru. Lai gan gatavošanas laiks ir salīdzinoši ilgs, baudījums, ko gūsi, būs vienreizīgs. Tas ir tā vērts! Recepti iesaka gardēde Madara Linde.

Lasīt vairāk

Neceptā biezpiena kūka ar mellenēm un šokolādes cepumu pamatni

Šokolādes cepumu pamatne, sulīgas melleņogas un maigs biezpiena krēms - debešķīgs garšu salikums! Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Sulīgā rabarberu un biezpiena kūka

Pavisam vienkārši pagatavojamas, ļoti sulīgas rabarberu un biezpiena kūkas recepti iesaka Everita Sāra Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Ātrā šokolādes cepumu un biezpiena kūka bez cepšanas

Šokolādes cepumu un biezpiena kūka ir ātri pagatavojama un tik garšīga, ka gribēsi to gatavot atkal un atkal. Noskaties video un aiziet!

Lasīt vairāk

Gardā biezpiena drumstalkūka ar rabarberiem

Pasakaini garda biezpiena kūka, kurai īpašu sulīgumu un spirgtumu piešķir sezonā aktuālie rabarberi.

Lasīt vairāk

Biezpiena želejkūka 'Vasara' kaloriju skaitītājiem

"Ēdam gardo kūku un priecājamies par skaisto, krāšņo vasariņu, kas mūs sagaida!" tā recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Vasarīga biezpiena kūka ar ķiršiem un riekstiem

Šai receptei ir vismaz 35 gadi, un tā mammas recepšu kladē ir uzrakstīta ar rakstāmmašīnu krievu valodā. Daudzviet burti jau padzisuši, bet tas tikai apliecina, ka kūka ir ļoti, ļoti garšīga un bieži tiek gatavota.

Lasīt vairāk

Sulīgā biezpiena kūka ar āboliem un paukšķošu bezē

Kraukšķīga pamatne, sulīgs biezpiena pildījums ar skābenām ogām un gaisīga bezē virskārta, kas kūku pārvērš par pašu pilnību.

Lasīt vairāk

Mārupes biezpienmaize ar rozīnēm

Klasiska biezpienmaize Mārupes gaumē ar rozīnēm. Būs ļoti garda tāpat vai pasniegta ar siltu ķīseli.

Lasīt vairāk

Biezpiena un mascarpone kūka

Biezpiena - mascarpones kūka ir ātri un vienkārši pagatavojama, pat iesācējam.

Lasīt vairāk

Video: Biezpiena kūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu

Garda jo garda un ģeniāli vienkārši pagatavojama biezpienkūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu no Mušmiru ielas recepšu krājumiem.

Lasīt vairāk

Ābolu un biezpiena drumstalkūka

Ābolu un biezpiena kūka - drupena un ar drumstalām būs slavēta jebkurās viesībās.

Lasīt vairāk

Biezpiena kūka ar zemenēm želejā

Biezpiena kūka ar zemenēm bez cepšanas.

Lasīt vairāk

Biezpiena kūka ar āboliem un rozīnēm

Īpaši sulīga un garda biezpiena kūka ar āboliem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Cepumu kūka ar biezpiena krēmu un marmelādes gabaliņiem

Cepumu kūka viennozīmīgi ir viena no manām bērnības garšām. Gardais biezpiena krēmiņš, cepumi un marmelāde rada garšu buķeti, kura burtiski kūst uz mēles, bet, notiesājot vienu gabaliņu, roka jau steidz ķert pēc nākamā.

Lasīt vairāk

Gatava 20 minūtēs: biezpiena un cepumu torte bez cepšanas

Šī neparastā un ļoti gardā torte ir pagatavojama bez cepšanas. Sulīgās tortes kārtas veido maigs biezpiena krēms un cepumu drumstalas ar žāvētu augļu un riekstu gabaliņiem. Interneta dzīlēs noskatītas tortes recepti iesaka mūsu lasītāja Antuanete, kura recepti pielāgojusi savai gaumei, aizstājot sausiņus ar auzu pārslu cepumiem un iztiekot bez šokolādes glazūras.

Lasīt vairāk

Sulīgā biezpienmaize, kas garšo pilnīgi visiem

Interaktīvās pavārgrāmatas bērniem "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota iesaka savas vīramāsas Ilzes Pētersones biezpienmaizes recepti. Ārija raksta: "Ir ēsta simtiem reižu, vienmēr izcila un garšo pilnīgi visiem. Tagad tā – visu pametiet (ja vien neesat ķirurgs vai pilots) un ejiet cept šo biezpienmaizi, jo tas būs tā vērts. Tā smarža mājā, tā mājīgā garša, tas drupanums un sulīgums kopā – mmmmmmm!"

Lasīt vairāk

Gardā medus kūka ar krēmsiera un biezpiena krēmu

Sulīga, mīksta medus kūka ar bagātīgu pildījumu ir izcils deserts kā svētkos, tā arī ikdienā. Ierasts, ka medus kūkas krēmu gatavo ar skābo krējumu, bet šajā receptē būs krēmsiera un biezpiena duets, kas liks garšas kārpiņām "uzsprāgt." Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere.

Lasīt vairāk

Trauslā biezpiena plātsmaize ar drumstalām

Ja rauga mīklas plātsmaizes šķiet par "maizīgu", bet kārojas gardu biezpienmaizi, tad gatavo šo! Recepti iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, kas savulaik to atradusi ģimenes portāla "Cālis" forumā. "Brīdinu, ka kūka pati kūst mutē un liegi nosēžas uz gurniem," smej Egita.

Lasīt vairāk

Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju

Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.

Lasīt vairāk

Olbaltuma rulete ar biezpiena krēmu un zemenēm

Ruleti ir vērts nogaršot, jo biskvīts veidots neierasti – no olbaltuma, kas saputots stingrās putās, un pievienotas kukurūzas cietes. Pildījums ir maigs un gaisīgs, to veido biezpiens ar krēmsieru, un garšas akcentam pievienotas svaigas zemenes. Rulete ir īsts kārumnieku baudījums. Recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Biezpiena-ābolu kūka kārumnieku iepriecināšanai

Ātri un vienkārši iegūsi gardumu, ar kuru sagādāt lieliskas garšas baudījumu. Kūkas pagatavošana neaizņems daudz laika un jau šovakar varēsi iepriecināt savus mīļos. Recepti iesaka gardēde Līga Vilinska.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas biezpiena plātsmaize ar rozīnēm

Visticamāk, plātsmaize savas lieliskās garšas dēļ pazudīs no šķīvja zibens ātrumā, taču, ja kāds gabaliņš būs palicis, tad nākamajā dienā būs vēl garšīgāk. Biezpienmaize ar rozīnēm un rīvētu citrona miziņu akcentam atsauc atmiņā bērnību ar šī kāruma baudīšanu, kas bija svētki. Recepti iesaka gardēde Valentīna Bogdanova.

Lasīt vairāk

Biezpiena kēkss ar grauzdētām mandelēm

Kārums, ko viegli pagatavot pa vidu dienas darbiem, uzdevumiem un notikumiem. Klasisks kēkss, taču biezpiens to padarīs lielisku, tas būs sulīgs un mitrs. Kēkss būs īpaši gards, ja pievienosi tieši mandeļu riekstus. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm garastāvokļa uzlabošanai

Izcepot gardo biezpienmaizi, māju piepildīs burvīgs aromāts un iegūsi dienas kārumu, ko baudīt ar tasi tējas. Kaut arī ikdienas skrējienā daudz notikumu un darbu, pagatavot biezpienmaizi būs pa spēkam ikvienam, un tas neprasīs daudz laika. Toties prieks garantēts. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.

Lasīt vairāk

Rūtainā ābolu un biezpiena plātsmaize

"Kad gribās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu, top ābolu un biezpiena plātsmaizes apvienojums," pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Lāsma Logina.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Lieldienu zaķīši no ātrās biezpiena mīklas

Lieldienas vairs nav aiz kalniem, tādēļ jāsāk domāt par svētku tematikā ieturētiem našķiem. Lieldienu zaķus no biezpiena mīklas vari gatavot kopā ar mazākajiem ģimenes locekļiem – mīkla ir ērti veidojama, tā nav jāraudzē un no tās gatavotie izstrādājumi krāsnī kļūst skaisti pufīgi. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Tikai 3 sastāvdaļas: biezpienkūka ar iebiezināto pienu

Ši elementārā biezpienkūka, kuras pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, vienlīdz labi garšo gan tikko no krāsns izcelta, gan atdzisusi.

Lasīt vairāk

Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm

Garda un sulīga biezpiena plātsmaize, kuru cepot smaržos visa māja! Ēd nost gabaliņu pa gabaliņam vai pasniedz, pārlejot ar dzērveņu ķīseli. Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar gardu biezpiena mīklu

"Ierastās rauga, kārtainās un kefīra mīklas vietā pagatavo ābolu plātsmaizi no gardās biezpiena mīklas, kura nevienu neatstās vienaldzīgu," tā recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Agita Valtere.

Lasīt vairāk

Biezpienmaizīte ar mellenēm

Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā biezpienkūka ar iebiezināto pienu un riekstiem

Šī biezpienkūka ir nudien grēcīga – gan tādēļ, ka grēcīgi garda, gan arī tādēļ, ka, nobaudot gabaliņu, ar garantiju tiks pārsniegta ja ne nedēļas, tad dienas kaloriju norma. Un maz ticams, ka pēc pirmās šķēles varēsi sev pateikt: "Stop!"

Lasīt vairāk

Rumāņu Lieldienu maize ar saldu biezpiena pildījumu

Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.

Lasīt vairāk

Nevārītā pasha ar kakao un rozīnēm

Interesanta versija tradicionālajam biezpiena Lieldienu desertam – šokolādes pasha. Šokolādes efekts panākts ar kakao, bet biezpiena masa papildināta ar rozīnēm.

Lasīt vairāk

Vienkāršā Lieldienu pasha

Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.

Lasīt vairāk

Biezpiena kēkss ar žāvētiem augļiem

Biezpiena kēkss, ko katru reizi var variēt pēc paša vēlmēm.

Lasīt vairāk

Lieldienu gardums no biezpiena – pasha

Lieldienu gardums no biezpiena, kas der arī citiem svētkiem.

Lasīt vairāk

Svaigais pashas siers Lieldienām

Svaigais pashas siers, ko rotā ar krāsotām olām, svaigiem vai kaltētiem augļiem, riekstiem.

Lasīt vairāk

Lielā biezpiena plātsmaize ar rozīnēm

Biezpiena plātsmaize ar rozīnēm krietnam ciemiņu pulciņam.

Lasīt vairāk

Sulīgā biezpiena plātsmaize

Sulīgā biezpiena plātsmaize - viesus gaidot.

Lasīt vairāk

Pasha ar rozīnēm, aprikozēm un marmelādi

Gards svētku galda papildinājums pēc gavēņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!