Foto: Shutterstock

Viens no vasaras populārākajiem jautājumiem: tev kabaci nevajag?
Te var būt tikai viena atbilde – vajag!

Par ziemas krājumiem runāsim citreiz. Burkās kabačus liksim, kad atēdīsimies un fantāzija beigsies, bet pagaidām – lai kabaču ripiņas ripinās pa pannu, lai kabaču laiviņas peld sātīgās mērcītēs, lai kabači pildās ar sulīgiem labumiem, lai kabačiem siera cepurītes un maltās gaļas mētelīši, lai kabaču kēksi cepinās un kabaču kūkas tapinās, lai kabači laimīgi iecepas pankūkās… Un mums taču vēl ir idejas, ko darīt ar kabačiem, vai ne? Baudām kabaču laika gardumus un gatavojam burkas!

Kabaču un kartupeļu pankūkas

Foto: DELFI

Kabaču laiks rit pilnā sparā, tāpēc mājās top desmitiem dažādu ēdienu no kabačiem – sildošas biezzupas, gardi kēksi, sacepumi, sautējumi un ne tikai, bet viens no kabaču top ēdieniem ir tieši pankūkas. Lūk, viena debešķīgi garda un viegla recepte, kur galvenajās lomās ir kabacis un sezonas gardums – jaunie kartupeļi!

Lasīt vairāk

Saldais kabaču kēkss ar lazdu riekstiem un šokolādi

Foto: DELFI

Nav ģeniālāka dārzeņa par kabaci, jo tas iederas ne tikai ķiplokainos sautējumos un sātīgos sacepumos, bet arī saldās pankūkās un pat kūkās. Tā nu dienā, kad riktīgi gribas kaut ko garšīgu, bet mājās tā īsti nekā nav, atliek eksperimentēt un priecāties par iznākumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās kabaču šķēles siera un rīvmaizes garoziņā

Foto: "Virtuve diviem"

"Kabaču laiks sācies! Katram gatavotājam ir padomā kādi 2-3 ēdieni, ko tradicionāli katru gadu gatavo no kabačiem. Bet, kā saka, vajag tikai rakt un atradīsi tādas receptes, ka pats var brīnīties par šī necilā dārzeņa garšas iespējām. Šis ēdiens ir pavisam vienkāršs, iedvesmā nācis kaut kur no Itālijas puses," recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Plānās kabaču pankūkas

Foto: "Virtuve diviem"

"Par kabaci var teikt, ka tas ir tāds universāls dārzenis, kas spēj paņemt garšu un aromātu no citiem produktiem, paslēpties gan saldā, gan sāļā ēdiena variantā. Jo vairāk recepšu izmēģinām, jo iecienītāks tas kļūst uz mūsu ēdienu galda. Šoreiz plāno pankūku veidā. Atkarībā no kabača/cukīni krāsas un garšvielu pievienošanas, pankūkas var kļūt ne tikai garšīgas bet arī krāsainas," tā pārbaudītu recepti iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Kabaču lazanja tievētāju gaumē

Foto: (c) Tievesanaonline.lv

Lazanja ir viens no taviem mīļākajiem ēdieniem, bet, cīnoties ar liekajiem kilogramiem, esi izslēdzis to no ēdienkartes? Mums ir labas ziņas! Izrādās, lazanju var pagatavot arī figūrai draudzīgā versijā. Recepti iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kabaču-biezpiena lodītes

Foto: DELFI

Vai piekrīti, ka kabači šogad aug kā nezāles? Ja aptrūkušās idejas, kā vēl tos varētu notiesāt, ieskaties šajā rakstā, kur apkopotas plācenīšu, konservējumu, sautējumu, zupu un sacepumu receptes.

Lasīt vairāk

Gardā kabaču rulete ar sulīgu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

"Piekoriģējot draudzenes ieteiktu recepti pēc savas gaumes, tapa pasakaini garda kabaču rulete ar sulīgu pildījumu," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Kabaču laiviņas ar malto gaļu, tomātiem un kūpinātu sieru

Foto: DELFI

Dažādos veidos pildīti kabači ir īsts vasaras ēdiens, kura garšu variācijas ir neizsmeļamas. Šoreiz piedāvājam maltās gaļas pildījumu dāsni papildināt ar dārza zaļumiem un tomātu gabaliņiem īpaši sulīgam rezultātam, bet kūpinātais siers vai siera desa ēdienam piešķirs patīkamu kūpinājuma garšu.

Lasīt vairāk

Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām

Foto: Privātais arhīvs

"Kad rudens raža nāk mājās ne tikai pa durvīm, bet arī logiem, jāķeras pie neparastu sastāvdaļu kombinēšanas," stāsta Līva Immermane, kura iesūtījusi vegāniskās kabaču maizes recepti.

Lasīt vairāk

Supersulīgas kabaču sezonas kotletes

Foto: Privātais arhīvs

"Gaļas un kabaču kotletes ir visgardākās – tas ir pārbaudīts. Kabaču sezonā kotletes vienmēr gatavoju tikai tā – izmantojot sezonas sulīgos dārzeņus. Recepti pieslīpēju, līdz izdevās savaldzināt pat kabaču nīdējus," supersulīgu kotletīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Cepti kabači kraukšķīgā garoziņā

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

Parasti kabaču panēšanai tiek izmantotas sakultas olas, bet tās var aizstāt ar zirņu miltu mīklu, kas piešķirs ceptajām kabaču šķēlēm patīkami riekstainu garšu. Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Sāļā kabaču torte 'Vasaras garša'

Foto: Privātā arhīva foto

Kabačus var ne vien pildīt vai cept pankūkās un plācenīšos, bet arī pagatavot no tiem gardu sāļo torti. Recepti iesaka Līga Bajāre.

Lasīt vairāk

Fritētas kabaču bumbiņas

Foto: Shutterstock

Vasara nebūtu vasara, ja nepagatavotu kaut ko no pirmajiem kabačiem. Gards našķis būs šīs bumbiņas, ko iemērkt kādā jogurta vai tsadziki mērcē un gardu muti notiesāt.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kabaču šķēles ar tomātiem un sieru

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto

"Esam tāda izteikta gaļēdāju ģimene, bet brīžiem gaļas vienkārši ir par daudz, tad nu jādomā kaut kas atslodzei. Šis ir vienkāršs, bet garšīgs veids, kā pagatavot kabačus vai cukīni," kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori iesaka pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Kabaču nūdeles ar tomātiem

Foto: DELFI

Kaut šis, iespējams, nav tas glītākais sautējums, bet viens no garšīgākajiem gan! Nežēlīgi ātri pagatavojams un nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas - katra izsalkuša cilvēka sapnis, vai ne?

Lasīt vairāk

Kabaču 'frittata' jeb biezā omlete

Foto: Shutterstock

Sātīga cepeškrāsnī cepta omlete ar kabačiem jeb biezā "frittata". Tā atšķiras no parastās omletes, jo sastāvdaļas tiek sajauktas pannā, bet omleti pabeidz cept krāsnī.

Lasīt vairāk

Kabači kraukšķīgā siera un rīvmaizes 'kažociņā'

Foto: DELFI

Laiks, kad no laukiem bez kāda kabača nevar aizbraukt pat šo dārza velšu sevišķi nemīļotāji, ir pienācis. Taču kā brango ražu apēst un pagatavot ko tādu, kas nav jau apnicis? Lūk, jauna variācija ierastajām garšām – kabaču gabaliņi kraukšķīgā siera un rīvmaizes "kažociņā".

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar kausēto sieru

Foto: DELFI

Laikā, kad kabači aug teju triecientempā, ir grēks no tiem neuztaisīt gardas pankūkas, pildītas ripiņas un citus ēdienus. Lai gan daži lemj par labu klasiskām kabaču pankūkām, šoreiz piedāvāju recepti ar kausēto sieru, kas lieliski papildinās tradicionālo kabaču pankūku garšu.

Lasīt vairāk

Pildīti jaunie kabači ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša un garda recepte, kā likt lietā jaunos kabačus. Atliek vien sapildīt ar malto gaļu un sieru, ielikt cepeškrāsnī un pusstundas laikā maltīte gatava!

Lasīt vairāk

Kabaču omlete

Foto: Shutterstock

Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu

Foto: DELFI

Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Kabaču maize

Foto: Shutterstock

Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.

Lasīt vairāk

Kabaču krēmzupa ar grilsieru

Foto: DELFI

No kabačiem ierasts cept plācenīšus, sacepumus, bet arī zupā tas lieliski attaisno savu garšu.

Lasīt vairāk

Kabaču laiviņas ar picas pildījumu

Foto: Shutterstock

Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm

Foto: Shutterstock

Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.

Lasīt vairāk

Kabaču pastēte jeb smēriņš

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru

Foto: Shutterstock

Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.

Lasīt vairāk

Burkānu un kabaču tarte

Foto: Shutterstock

Kārdinoši glīta burkānu un kabaču tarte jeb plātsmaize. Vispiemērotākā šīs "kūkas" cepšanai būs apaļa forma. Groziņam izmanto jau gatavo veikalā nopērkamo kārtaino mīklu vai pagatavo trauslo smilšu mīklu mājās.

Lasīt vairāk

Sāļā kabaču torte

Foto: mosfood

Sāļās kabaču minitortītes būs interesanta uzkoda svētku galdam vai neparastākas brokastis vai vakariņas ikdienā. Izmēģini! No norādītajiem daudzumiem sanāk divas kabaču tortītes, ņem vērā, ka pagatavošanai nepieciešamas divas bļodiņas.

Lasīt vairāk

Kabaču rulete ar sēnēm

Foto: mosfood

Neparasta, ļoti garšīga un interesanta uzkoda mājas viesībām - no kabacīšiem un sēnēm.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci

Foto: Shutterstock

Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku

Foto: DELFI

Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.

Lasīt vairāk

Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu

Foto: Shutterstock

Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!

Lasīt vairāk

Saldās kabaču pankūkas

Foto: Shutterstock

Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.

Lasīt vairāk

Kabaču biezzupa ar baziliku

Foto: Shutterstock

Viegla un garšīga vasaras zupiņa - kabači ar garšaugiem."Citi mēdz zupai pēc blendēšanas pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru, lai būtu sātīgāka, bet man vislabāk garšo tieši šādi, kā receptē!" raksta receptes autore Mafalda.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Kabaci sarīvē (kamēr vēl pavisam svaigs ar mīkstu mizu - nemizo), pievieno līdzīgu daudzumu sīpolu (pēc gaumes, man patīk tā pa skarbo; piemēram, 0.5 kg kabacis, 0.4-0.5 kg sīpols), olas un milti - uz aci, līdz izskatās, ka masa nejuks uz pannas, garšvielas.

Lasīt vairāk

Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku

Foto: Shutterstock

Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!

Lasīt vairāk

Piparu, kabaču un maltās gaļas sautējums 'It kā pildīti pipari'

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sautējums, kas pēc garšas atgādina pildītos piparus vai kabačus – man sanāca nu ļoti garšīgi, labāk kā īstie pildītie pipari un kabači!

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīti kabaču 'gredzeni'

Foto: Shutterstock

Pildītos kabačus var gatavot dažādi - šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Kabači ar sulīgu gaļas un dārzeņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Kabači ar gaļas un dārzeņu pildījumu - gardas pusdienas bez lielas noņemšanās pa virtuvi.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas

Foto: Shutterstock

Vieglām un vasarīgām vakariņām vai brokastīm - kabaču pankūku recepte.

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti

Foto: Shutterstock

Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).

Lasīt vairāk

Saldējums neticami gardā kabaču vafelē

Foto: No privātā arhīva

Ko jūsmājās nozīmē pirmais dzeltenais kabacis? Ģimenes saimniecībā "Absolūts ēd" nav divu domu: sākas kabaču saldējuma laiks! Saldējums ar ogām un lāsīti medus kraukšķīgā, sātīgā, garšīgā kabaču vafelē – brīnišķīgi sezonāls gardums! Recepti izdomājusi un ar prieku iesaka "Absolūts ēd" mamma un ideju ģenerators Ilze Lipska.

Lasīt vairāk

Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju

Foto: DELFI

Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!

Lasīt vairāk

Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem

Foto: "Virtuve diviem"

"Ļoti krāsains un dažādām garšām bagāts ēdiens. Šeit galveno lomu spēlē karamelizētie sīpoli, bet visu pārējo var pievienot pēc savas patikšanas un iespējām. Precīzu sastāvdaļu daudzumu šai receptei nav, jo viss atkarīgs ēdāju skaita un cepamās veidnes ietilpības," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Ceptu kabaču rullīši ar fetas sieru, ķiplokiem un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Ceptu kabaču rullīši, kas pildīti ar ķiplokotu fetas sieru un zaļumiem – gan uzkodām, gan gardām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Kreftīgais kabaču kārtojums no Egila Zariņa 'Slavenību pavārgrāmatas'

Foto: DELFI

Deviņdesmitajos gados Egila Zariņa "Rīta mikslis" bija īstens kulta raidījums, viesojoties pašmāju slavenību virtuvēs un plašu skatītāju loku aplaimojot ar vēl neredzētām receptēm, kuras 1998.gadā tika publicētas "Slavenību pavārgrāmatā". Iesaku pagatavot pārbaudītu recepti ar 20 gadu "stāžu" – Anitas Leiškalnes kabaču kārtojumu no šīs grāmatas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!