Foto: Shutterstock
Ar vasaras ogām ir tāpat kā ar vasaru: tepat ir, liekas, ka tā būs mūžīgi, un te pēkšņi: augusts, dārzā krīt zvaigznes un āboli, pīlādži sārtojas, dzērves kliedz, nu, un viss pārējais. Mēs jau zinām, uz ko tas viss velk. Bet vēl gribas ieritināties vasaras saulainajā stūrītī ar kādu garšīgu bērnības saldēdienu, kuram mīļas rokas dāsni pārbērušas krāsainas augusta ogas.

Biezputras ir tāds ēdiens, kas bērnībā apnīk. "Izaugušu liela – nekad mūžā neēdīšu jūsu auzu biezputras!" Bet nez kā tas gadās, ka izaudz un tās bērnības gardās biezputras ļoti sagribas! Maigās, tumīgās, pienā vārītās mannā putriņas, kurās pusnoslīkušas sulīgas zemenes vai samtainas avenes. Gardās, sātīgās un tik fotogēniskās auzu pārslu biezputras, kuras, pārkaisītas ar mellenēm, liec kaut "instagramos"!

Foto: Shutterstock

Ne velti biezputras ir pat smalku restorānu brokastu ēdienkartē: mēs visi nākam no biezputru ēras, un tajā ir tik jauki atgriezties. Daži gan nekur nav tālu no biezputras savā dzīvē nav aizgājuši, un tas nu ir prātīgi darīts – biezputra izoderē kuņģi tā, kā nekas cits, un tad jau var doties dienas varoņdarbos un kaut sliedes kost, ja vajag!

Foto: Shutterstock

Biezpiens ar vasaras ogām ilgu laiku bijis mans mīļākais augusta rituāls kopš bērnības. Pienāk tā diena un tas brīdis, kad jūti: tagad vajag. Paņem bļodiņu, sataisi biezpienu, cukuru arī pieberot (jo zini, ka ogas būs arī skābas) un tad ar bļodiņu rokās rāmu soli cierē pa dārzu, ogas metot tieši biezpienā: pieej pie avenājiem, noej garām jāņogu krūmiem, tad pa taciņu uz dārza viņu galu, kur upenes (lasot ogas mēģini atrast tās, bez blaktīm, bet tas diezgan bezcerīgi, kāda upene noteikti garšos pēc blaktīm, bet tas nekas), atpakaļ nākot pieej pie kazenēm un tā, kamēr viss apstaigāts. Arī zelta jāņogas un kāda vēla, pārgatavojusies ērkšķoga reizēm vēl tiek bļodiņā. Tad atliek vien apsēsties saulē uz lievenīša un rāmu garu tiesāt nost visu to gardumu un krāšņumu, ne par ko nedomājot un nebēdājot. Zelta vērti brīži!

Foto: Shutterstock

Omītes cepti biezpiena plācenīši vai mammas pankūkas ar kārtīgām ogu saujām – nu, tā jau ir klasika! Ja vēl klāt upeņu vai jāņogu putas no ievārījuma vārīšanas – sapnis vasaras naktī! Biezpiena plācenīši un pankūkas sniedz drošības sajūtu un ēšanas laimi uz visu mūžu, un tagad nekad nevar zināt, vai, cepot plācenīšus, mums gribas plācenīšus vai vienkārši to silto, omulīgo bērnības drošības un visaptverošo mīlestības sajūtu, kas pārbērta ar lielu melleņu sauju.

Foto: Shutterstock

Ak, un kur tad vēl visi dzērveņu, melleņu, upeņu ķīseļi, kuros peld salas un buberti, klimpas un ķiļķeni, īsta svētlaime! Un saldēdienu saldēdiens – svaigi kulta debesmanna, ko ar lielu karoti ieliek siltā vaniļas pienā, tā, ka debesmanna mazliet paplūst kā tāda rozā sala zeltaini baltajā piena okeānā. Visa pasaules laime vienā bērnības saldēdienā!

Foto: Shutterstock

Saldējums ar ogām, ogas ar putukrējumu (vai otrādi!) – arī visi vienkāršie bērnības prieki ir tik nostaļģiski izbaudāmi šajās augusta dienās. "Tasty" bērnības garšu kolekcijā ir daudz ogu, daudz visdažādāko saldēdienu – no gaisīgām aveņu putām līdz sulīgiem biezpiena sacepumiem, no debešķīga debesmannā līdz ellišķīgi melniem melleņu gardumiem. Lai garda mielošanās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!