Foto: Shutterstock
Ja nu kādreiz nejauši var kļūt par veģetārieti, tad tas ir tagad. Protams, nav spiesta lieta, un kurš gan var liegt pie jūlija gardajiem zaļumiem, dzeltenumiem un sarkanumiem piekost klāt arī kādu karbonādi vai kotleti, bet pat rūdītam gaļēdājam tas nudien var aizmirsties jūlija krāšņajā, sulīgajā, krāsainajā un garšām pārbagātajā piedāvājumā.

Dārzā sākusies vasaras vidus krāšņā dzīve, briest, nogatavojas, zied, nāk vaļā viss un visur, sākot no pazemes, beidzot ar debesīm, kurās neatlaidīgi traucas gurķu stīgas. Spēj tik stutēt, lasīt, vākt, un šajā Jūlija paradīzes dārzā netrūkst ne nieka – klusai, gardai pusdienu laimei, bagātīgām vakariņām un skaistām brokastīm, kurā ar kabaču pankūkām var apēst pašu sauli.

Foto: Shutterstock

Ja apskatām jūlija ēdienkarti no pašas apakšas, tad te ir visas krāsas un garšas: joprojām par jaunajiem saucamie kartupelīši, burkāni, tik saldi, sulīgi un kraukšķīgi, un jaunās bietītes, brīnišķīgi skaistas, apēdamas no saknes līdz zaļajām, sulīgajām lapiņām, tās var likt gan zupās, gan salātos. Tik daudz brīnišķīgu iespēju! Te var dabūt bērnības garšu, savārot burkānu un cukurzirņu biezenīti – cukurzirņu tak ar jau pilnām pākstīm! – krējuma un miltu mērcītē, te var vārīt jauno biešu zupiņu, un, protams, jaunie kartupeļi – dodiet latvietim kartupeļus un dilles, un viņš pats karaliski paēdīs, i karali ar visu varzu pabaros, ja tādam gadītos izsalkušam ienākt ciemos, no jūras nākot.

Foto: Shutterstock

Un tad tie cukīni un kabači. Lielais sprādziens vēl tikai būs, tāpēc šobrīd, baudot cukini un kabačus ierastajos, gardajos veidos, cepot olā apvārtītas kabaču ripiņas, liekot krāšņos un sierīgos sautējumos, vērts izmēģināt arī ko vēl nebaudītu. Piemēram, pildītus vai fritētus cukini ziedus – vairāk baudīšanai kā ēšanai.

Foto: Shutterstock

Bet pieēsties jau var arī ar kartupeļiem un – un tomātu un gurķu salātiem. Vispār jau liekas, ka labu laiku varētu dzīvot tikai no tiem, vēl beigās gardo, balto suliņu izdzerot. Tā mērcīte, kur krējums sajaucies kopā ar tomātu un gurķu sulu, sāli un pipariem, vēl sīpolu gabaliņu sanāk uzkost – tā ir viena no garšām, kuras var dabūt tikai Latvijas vasarā. Mēs nudien esam laimīgi, paši reizēm to nemaz neapjaušot!

Foto: Shutterstock

Salāti kā tādas mežģīņu kupenas pārņem dārzus, Latvijas tomāti sāk ienākties visā savā krāšņajā daudzveidībā, ja labi parakņājas, pa kādam ķiplokam un sīpolam jau atrodas, un visi redīsi arī vēl gluži nav jēgu pārauguši. Ak, un zemenes, tās nu karstajā laikā ir atsprāgušas vaļā kā popkorns, te nu saldēdienu fantāzija var plosīties uz nebēdu! Un zemeņu kūkas – kad tad ja ne tagad?

Foto: Shutterstock

Visu šo dārzu bagātību var pagatavot tik gardi, krāšņi un sulīgi, ka te jūlijam dienu var aptrūkties! Un, ja vēl cilvēks sadomā aiziet uz mežu tīrās ziņkārības dzīts... Mamma mia, gailenes, meža zemenītes, pa kādai mellenei arī – runā, ka šogad būšot brangs melleņu gads! - tad nu tā ir laime pilnībā. Jūlija gaileņu mērcīte ar kartupeļiem, gaileņu omletes un sacepumi un galu galā – saldais ēdiens, satriecoši izsmalcināts savā lauku vienkāršībā: meža zemenītes ar pienu.

Foto: Shutterstock

Lai jums tas viss ir! "Tasty" no sirds novēl baudīt visus garšas priekus šajās jūlija dzīrēs. Piedāvājam idejas jūlija dārzu un meža labumu baudīšanai no rīta līdz vakaram. Ne grama gaļas – bet kurš to pamanīs, kad šķīvī jūlijs? Kad visa tik daudz, viss tik svaigs un garšīgs.

Delikatese, kas jānogaršo kaut reizi dzīvē – pildīti cukīni ziedi

Foto: Shutterstock

Cukīni, kas ir kabača itāļu radinieks, savu vietu mūsu virtuvēs jau ir iekarojis. Taču vēl viena trausla un ārkārtīgi garda cukīni daļa, kas noteikti jānobauda, kamēr tumši zaļie cukīni vēl nav izauguši pilnībā – to ziedi. Kā tos pagatavot?

Lasīt vairāk

Ratatujs no multfilmas 'Gardēdis'

Foto: Rimi bērniem

"Rimi Bērniem" eksperti Smildziņu ģimene iesaka pagatavot gardumus, kuru radīšanā iedvesmojušies no multfilmu varoņiem. "Par šo ēdienu žurka pavāriņš Remijs ieguva vislielāko atzinību no stingrākā ēdienu kritiķa Antona Ego, tāpēc šis ēdiens, protams, ir jāizmēģina!"

Lasīt vairāk

Jaunie kartupeļi ar gaileņu mērci uz dzīvas uguns

Foto: Publicitātes foto

"Šis ir laiks, kad ēst meža veltes pilnām saujām – gan svaigas, gan dažādi pagatavotas – un tikai pāri palikušo jānoglabā ziemai. Klasiskais variants ir ēst ogas svaigas vai savārīt ievārījumā, savukārt sēnes visbiežāk gatavojam mērcē vai sacepumā. Šogad iesaku pamēģināt pagatavot meža veltes uz atklātas uguns," stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Protams, gatavojot kopā ar bērniem, jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpārrunā drošības noteikumi, darbojoties ar atklātu uguni. "Vasaras ik gadu mūsu ģimene pavada laukos, kur gandrīz katru dienu vakariņojam ārā, un ārā arī daudz gatavojam. Sevišķi gardi sanāk, ja gatavo uz "dzīvās" uguns, tad ēdienam ir īpaša garša."

Lasīt vairāk

Pastas salāti ar spinātiem, citronu un baziliku

Ir iestājusies ilgi gaidītā vasara, un tā mūs arvien vairāk vilina doties pie dabas piknikos, pārgājienos un pastaigās. Vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu salātu recepti iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu karstmaizes

Foto: Vida Press

Meklējot alternatīvas, kā pagatavot un izbaudīt baklažānus, izmēģini šo vienkāršo maltīti! Jārēķinās gan, ka virtuve nedaudz uzsils, darbinot cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kabaču šķēles ar tomātiem un sieru

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto

"Esam tāda izteikta gaļēdāju ģimene, bet brīžiem gaļas vienkārši ir par daudz, tad nu jādomā kaut kas atslodzei. Šis ir vienkāršs, bet garšīgs veids, kā pagatavot kabačus vai cukīni," kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori iesaka pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Plānās kabaču pankūkas

Foto: "Virtuve diviem"

"Par kabaci var teikt, ka tas ir tāds universāls dārzenis, kas spēj paņemt garšu un aromātu no citiem produktiem, paslēpties gan saldā, gan sāļā ēdiena variantā. Jo vairāk recepšu izmēģinām, jo iecienītāks tas kļūst uz mūsu ēdienu galda. Šoreiz plāno pankūku veidā. Atkarībā no kabača/cukīni krāsas un garšvielu pievienošanas, pankūkas var kļūt ne tikai garšīgas bet arī krāsainas," tā pārbaudītu recepti iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Ātrās pesto maizītes ar tomātiem un cukīni

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

No saldētas kārtainās mīklas ātri un vienkārši pagatavojama sāļa našķa recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Mannas buberts ar zemeņu ķīseli

Foto: Privātais arhīvs

Maigs un gaisīgs buberts ar ķīseli, kas gatavots no saldētām zemenēm. Saldēdiens, kas, iespējams, ir nepamatoti aizmirsts, taču bērnībā tas bija viens no iecienītākajiem – gan viegli pagatavojams, gan ļoti garšīgs. Gardums pazudīs no šķīvja zibens ātrumā. Recepti iesaka gardēde Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar dārzeņiem

Foto: Частный архив

"Tasty" lasītāja Nataļja recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savā ģimenē iecienītu iecienītu ātro vakariņu recepti.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas tartes ar cukīni 'ziediem'

Foto: Publicitātes foto

Šī smalkā maltīte, kas ar savu izskatu atgādina par pavasara un siltuma tuvošanos, kļūs par perfektām 8. marta brokastīm, ar ko palutināt dāmas jau no agra rīta! Nav mazvarīgi, ka šādu brokastu pagatavošana nebūs arī sarežģīta. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie cukīni čipsi

Foto: Shutterstock

Cukīni var pagatavot ļoti dažādi, bet vai esi mēģinājis no tiem izcept kraukšķīgus čipsus? Ir tā vērts!

Lasīt vairāk

Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock

Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti cukīni ar ķirštomātiem un kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša un sildoša maltīte reizēm, kad ir vēlēšanās apēst ko veģetāru. Krāsnī ceptie cukīni būs īpaši gardi un pikanti, pateicoties čili pārslām.

Lasīt vairāk

Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē

Foto: DELFI

Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.

Lasīt vairāk

Bagātīgā dārzeņu krēmzupa

Foto: DELFI

Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.

Lasīt vairāk

Pasta ar sezonas dārzeņiem saldā krējuma mērcē

Foto: DELFI

Pasta pusdienās vai vakariņās bieži vien šķiet labākā doma, ko pagatavot. Ātri, vienkārši un garšīgi! Arī šī recepte neliks vilties.

Lasīt vairāk

Liesais cukīni-siera sacepums

Foto: Shutterstock

Kaut šis sacepums nevar lepoties ar lielu kaloriju daudzumu, tam piemīt citas lieliskas īpašības: piesātināta garša, vienkārša pagatavošanas metode un kraukšķīga garoziņa. Ir vērts izmēģināt, lai pārliecinātos, ka pat cukīni nīdēji var mainīt savas domas, nogaršojot šo burvīgo un svaigo garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu 'antipasti' – veselīga uzkoda itāļu gaumē

Foto: Publicitātes attēls

Antipasti, kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "pirms maltītes", ir pirmais ēdiens, bez kā nav iedomājama kārtīga itāļu ēdienreize. Dārzeņu antipasti ir ļoti veselīga un viegla uzkoda, kurā harmoniski savienojas gan pikantās, gan saldskābās garšas. "Double Coffee" šefpavārs atklāj šī ēdiena pagatavošanas noslēpumus.

Lasīt vairāk

Vasaras pīrāgs ar gailenēm un fetas sieru

Foto: DELFI

Kad gaileņu mērce jau šķiet kaut kas pavisam ikdienišķs un gribas ko interesantāku, recepte ar sāļo pīrāgu nāks pašā laikā. Lieliska ideja brokastīm, līdzņemšanas cienastam vai galdā ceļamai uzkodai.

Lasīt vairāk

Zemeņu zupa ar saldējumu

Foto: DELFI

Zemeņu laiks jau tuvojas izskaņai, tāpēc jāsteidz ēst gardās ogas! Lūk, viens gards zemeņu deserts, kura pagatavošana būs vieglāka par vieglu!

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce

Foto: Shutterstock

Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.

Lasīt vairāk

Spageti gaileņu un kausētā siera mērcē

Foto: Shutterstock

Kad gaileņu mērce pagatavota visās zināmajās variācijās, laiks ieviest jaunas vēsmas ēdienkartē, izpeldinot sēnes kausētajā sierā un "saprecinot" vienā pannā ar spageti.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock

Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Pikantā burkānu un tomātu zupa

Foto: @vendija_tievesanaonline

Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.

Lasīt vairāk

Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem

Foto: DELFI

Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā zemeņu torte

Foto: Privātais arhīvs

Šai kārdinošajai un gardajai tortei ir tikai viens liels mīnuss – izteikta mazuma piegarša. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Valtere.

Lasīt vairāk

Vienkāršais dārzeņu sacepums ar olām

Foto: Publicitātes attēls

Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.

Lasīt vairāk

Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu

Foto: DELFI

Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem

Foto: Shutterstock

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar dārzeņiem un sieru

Foto: Shutterstock

Makaronu un dārzeņu sacepums ar sieru - gardai maltītei bez gaļas.

Lasīt vairāk

Veģetārais dārzeņu sacepums ar kartupeļu biezputru

Foto: Shutterstock

Gardu kartupeļu sacepumu var pagatavot arī bez kripatiņas gaļas.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem

Foto: Privātais arhīvs

"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.

Lasīt vairāk

'Minesotas' zupa tievētājiem

Foto: Shutterstock

Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.

Lasīt vairāk

Kausētā siera - dārzeņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamā kausētā siera - dārzeņu zupa.

Lasīt vairāk

Svaigu dārzeņu zupa ar gaļu

Foto: Shutterstock

Svaigu dārzeņu zupa ar gaļu vieglai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti

Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Gaileņu sviests – aromātisks un bagātīgs

Foto: No privātā arhīva

Gaileņu laika brīnišķīgā uzkoda – gaileņu sviesta maizītes. Svaigi cepta vai sasildīta maizes šķēle ar sātīgu, garšīgu sviesta kārtu, kas kūstot mazliet iesūcas maizē. Meža smarža, kas savijas ar siltas maizes burvīgo aromātu. Cik maz gan vajag laimei.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ar zilā siera mērci

Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!

Lasīt vairāk

Kārtainie tomātu, siera un šampinjonu salāti ar ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Pikanti svaigie šampinjonu - tomātu salāti ar pikantu ķiploku mērci pasargās no vīrusiem un būs īpaši garšīgi arī nākamajā dienā pēc svētkiem.

Lasīt vairāk

Avokado, mocarellas un tomātu salāti

Foto: Shutterstock

Avokado un tomātu salāti ar mocarellu aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes ar pesto un cūku pupām

Foto: Shutterstock

Ja pēc mielošanās ar cūku pupām kāda saujiņa vārītu pupu vēl palikusi pāri, izmanto tās, lai pagatavotu kārdinoši kraukšķīgas maizītes.

Lasīt vairāk

Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku

Foto: DELFI

Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.

Lasīt vairāk

Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums ar tomātiem ikdienas maltītei vai svinību cienastam.

Lasīt vairāk

Kāpostu lazanja

Foto: Publicitātes foto

Vieglākas, krēmīgākas lazanjas versija, kurā makaronu vietā tiek izmantots kāposts. Maigais rikotas siera krēms ir lieliski piemērots liesai liellopu gaļai, savukārt bazilika aromāts bagātina šī ēdiena garšu.

Lasīt vairāk

Gardais kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock
Jaunie kartupeļi no ēģiptēm un citām zemēm jau lepni dīžājas veikalu plauktos, kamēr vecie daiļāki nepaliek. Bet, ziniet ko, ir ēdieni, kur vislabāk der tieši vecie kartupeļi – ar dzīves pieredzi! Vai no jaunajiem sanāk kārtīga biezputra? Nekādi! Tas pats ir ar kartupeļu scepumiem. Nenoniecinām vecos kartupeļus – izgriežam, kas izgriežams, un gatavojam garšīgu un sildošu kartupeļu sacepumu! Tieši tas, kas vajadzīgs vējainas dienas noslēgumam!

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm

Foto: DELFI
Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru

Foto: Shutterstock
Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem

Foto: Shutterstock
Saldie kartupeļi, saukti par sirdstriekas ēdienu - traki garšīgi, bet arī nežēlīgi sātīgi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar sieru, dārzeņiem un biezpiena mērci

Foto: Shutterstock

Superīgs dārzeņu ēdiens - tieši šādu apzīmējumu šai receptei devusi tās autore, portāla Cālis.lv lietotāja tutumish.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!

Lasīt vairāk

Cukīni un kartupeļu sacepums ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Sēņu - cukini sacepums, kas pasniegts ar gardu jogurta mērci, būs garda atvasaras maltīte.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar sēņu mērci un sieru

Foto: Shutterstock
Kartupeļu sacepums ar sēņu mērci un sieru brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Krēmīgais gaileņu risoto

Foto: Publicitātes foto
Kamēr dažviet sēņotāji nāk ārā no meža ar pilniem groziem baraviku, ne vienam vien nākas samierināties ar karstās vasaras sauso atlikumu – pāris saujām gaileņu. Lai defektu pārvērstu efektā, izmanto šo guvumu, lai pagatavotu krēmīgu gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar gaileņu mērci

Foto: DELFI
Kad vasaras klasika – gailenes ar vārītiem kartupeļiem – jau šķiet vienmuļa, izmēģini mērces salikumu ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Gaileņu žuljēns

Foto: Shutterstock
Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Ar sēnēm un kausēto sieru pildītas pankūkas

Foto: Shutterstock
Plānās pankūkas ar sēnēm un kausēto sieru – gruntīgs sākums labai dienai.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Foto: Shutterstock
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Brokastis Parīzē – kruasāns ar zemenēm un Kamembera sieru

Foto: Shutterstock
Tajos rītos, kad ļoti būtu gribējies pamosties Parīzē, jādzer melna kafija un jāēd kruasāni. Kruasāniem jābūt lakoniskiem, neatvairāmi elegantiem un ļoti šarmantiem. Ja reiz Parīze, tad Parīze! Ļausim mazo triku paveikt zemenēm un Kamembera sieram.

Lasīt vairāk

Gaisīgā zemeņu debesmanna ar pienu

Foto: Shutterstock
Gaisīgo, maigo un gardo saldēdienu no zemenēm vari pagatavot pat ziemā. Ja ledusskapī neatrodi saldētas zemenes, lielisks tas izdosies arī no āboliem vai citām ogām. Bērni īpaši novērtēs šo kārumu, kuru pagatavot var vienkārši. Galvenais ir kārtīgi to saputot, tad garša būs nepārspējama.

Lasīt vairāk

Gardais zemeņu sambuks

Foto: Privātais arhīvs
"Kad tētis savas mīļās meitenes lutina ar zemenēm un to ir tik daudz, ka vairs pat nejaudājam noēst, atcerējos bērnības garšu - zemeņu sambuku," vienkārši pagatavojama zemeņu deserta recepti iesaka mūsu lasītāja Dace Sproģe.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: gardais zemeņu tiramisu

Foto: Privātais arhīvs
Vasarīgs un ātri pagatavojams deserts, kurā gaisīga krēma kārtas mijas ar rūgtenas kafijas piesūcinātiem "dāmu pirkstiņiem" un saules sasildītām, sulīgām zemeņogām. Īsts garšu baudījums! Recepti iesaka Iveta Mezale.

Lasīt vairāk

Zemeņu groziņi ar gaisīgu zefīra krēmu

Foto: DELFI
Ne vienmēr jācep tortes un kūkas, tā vietā pagatavo smilšu mīklas groziņus un pildi tos ar to, ko sirds kāro. Kaut vai ar krabju nūjiņām, olām un lociņiem. Šoreiz gatavojām saldo versiju – ar pašgatavotu zefīru un zemenēm, bet vari izmantot arī mellenes vai avenes.

Lasīt vairāk

Meža zemeņu un skābā krējuma deserts

Foto: Shutterstock
Absolūti vienkāršs un gards veids, kā notiesāt sārtās meža zemenes. Vajadzēs vien ogas, skābo krējumu un mazliet cukura saldumam.

Lasīt vairāk

Zemeņu biskvītkūka Dženovas gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kailā biskvītkūka, kas neslēpj to, kas "lācītim" vēderā. Fantastisks vasaras deserts, kura pagatavošana, lai gan prasa nedaudz laika, nemaz nav tik grūta. Un kam gan negaršo gaisīgs biskvīts, zemenes un putukrējums!

Lasīt vairāk

Svaigā zemeņu siera kūka

Foto: DELFI
Krāsainā, dzīvespriecīgā zemeņu kūka, tik garda, svaiga un aromātiska. Tā nav jācep, bet, lai kūka turētos kopā, izmanto želatīnu un laiku, tādēļ gatavo kūku dienu pirms pasniegšanas. Minētais produktu daudzums piemērots vienai lielai kūkai ar diametru 24 cm vai arī vari gatavot vairākas nelielas kūciņas. Recepti piedāvā restorāna "Bibliotēka Nr.1" konditore Laura Rozenfelde.

Lasīt vairāk

Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock
Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!