Dārzā sākusies vasaras vidus krāšņā dzīve, briest, nogatavojas, zied, nāk vaļā viss un visur, sākot no pazemes, beidzot ar debesīm, kurās neatlaidīgi traucas gurķu stīgas. Spēj tik stutēt, lasīt, vākt, un šajā Jūlija paradīzes dārzā netrūkst ne nieka – klusai, gardai pusdienu laimei, bagātīgām vakariņām un skaistām brokastīm, kurā ar kabaču pankūkām var apēst pašu sauli.
Ja apskatām jūlija ēdienkarti no pašas apakšas, tad te ir visas krāsas un garšas: joprojām par jaunajiem saucamie kartupelīši, burkāni, tik saldi, sulīgi un kraukšķīgi, un jaunās bietītes, brīnišķīgi skaistas, apēdamas no saknes līdz zaļajām, sulīgajām lapiņām, tās var likt gan zupās, gan salātos. Tik daudz brīnišķīgu iespēju! Te var dabūt bērnības garšu, savārot burkānu un cukurzirņu biezenīti – cukurzirņu tak ar jau pilnām pākstīm! – krējuma un miltu mērcītē, te var vārīt jauno biešu zupiņu, un, protams, jaunie kartupeļi – dodiet latvietim kartupeļus un dilles, un viņš pats karaliski paēdīs, i karali ar visu varzu pabaros, ja tādam gadītos izsalkušam ienākt ciemos, no jūras nākot.
Un tad tie cukīni un kabači. Lielais sprādziens vēl tikai būs, tāpēc šobrīd, baudot cukini un kabačus ierastajos, gardajos veidos, cepot olā apvārtītas kabaču ripiņas, liekot krāšņos un sierīgos sautējumos, vērts izmēģināt arī ko vēl nebaudītu. Piemēram, pildītus vai fritētus cukini ziedus – vairāk baudīšanai kā ēšanai.
Bet pieēsties jau var arī ar kartupeļiem un – un tomātu un gurķu salātiem. Vispār jau liekas, ka labu laiku varētu dzīvot tikai no tiem, vēl beigās gardo, balto suliņu izdzerot. Tā mērcīte, kur krējums sajaucies kopā ar tomātu un gurķu sulu, sāli un pipariem, vēl sīpolu gabaliņu sanāk uzkost – tā ir viena no garšām, kuras var dabūt tikai Latvijas vasarā. Mēs nudien esam laimīgi, paši reizēm to nemaz neapjaušot!
Salāti kā tādas mežģīņu kupenas pārņem dārzus, Latvijas tomāti sāk ienākties visā savā krāšņajā daudzveidībā, ja labi parakņājas, pa kādam ķiplokam un sīpolam jau atrodas, un visi redīsi arī vēl gluži nav jēgu pārauguši. Ak, un zemenes, tās nu karstajā laikā ir atsprāgušas vaļā kā popkorns, te nu saldēdienu fantāzija var plosīties uz nebēdu! Un zemeņu kūkas – kad tad ja ne tagad?
Visu šo dārzu bagātību var pagatavot tik gardi, krāšņi un sulīgi, ka te jūlijam dienu var aptrūkties! Un, ja vēl cilvēks sadomā aiziet uz mežu tīrās ziņkārības dzīts... Mamma mia, gailenes, meža zemenītes, pa kādai mellenei arī – runā, ka šogad būšot brangs melleņu gads! - tad nu tā ir laime pilnībā. Jūlija gaileņu mērcīte ar kartupeļiem, gaileņu omletes un sacepumi un galu galā – saldais ēdiens, satriecoši izsmalcināts savā lauku vienkāršībā: meža zemenītes ar pienu.
Lai jums tas viss ir! "Tasty" no sirds novēl baudīt visus garšas priekus šajās jūlija dzīrēs. Piedāvājam idejas jūlija dārzu un meža labumu baudīšanai no rīta līdz vakaram. Ne grama gaļas – bet kurš to pamanīs, kad šķīvī jūlijs? Kad visa tik daudz, viss tik svaigs un garšīgs.
Delikatese, kas jānogaršo kaut reizi dzīvē – pildīti cukīni ziedi
Cukīni, kas ir kabača itāļu radinieks, savu vietu mūsu virtuvēs jau ir iekarojis. Taču vēl viena trausla un ārkārtīgi garda cukīni daļa, kas noteikti jānobauda, kamēr tumši zaļie cukīni vēl nav izauguši pilnībā – to ziedi. Kā tos pagatavot?
Ratatujs no multfilmas 'Gardēdis'
"Rimi Bērniem" eksperti Smildziņu ģimene iesaka pagatavot gardumus, kuru radīšanā iedvesmojušies no multfilmu varoņiem. "Par šo ēdienu žurka pavāriņš Remijs ieguva vislielāko atzinību no stingrākā ēdienu kritiķa Antona Ego, tāpēc šis ēdiens, protams, ir jāizmēģina!"
Jaunie kartupeļi ar gaileņu mērci uz dzīvas uguns
"Šis ir laiks, kad ēst meža veltes pilnām saujām – gan svaigas, gan dažādi pagatavotas – un tikai pāri palikušo jānoglabā ziemai. Klasiskais variants ir ēst ogas svaigas vai savārīt ievārījumā, savukārt sēnes visbiežāk gatavojam mērcē vai sacepumā. Šogad iesaku pamēģināt pagatavot meža veltes uz atklātas uguns," stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Protams, gatavojot kopā ar bērniem, jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpārrunā drošības noteikumi, darbojoties ar atklātu uguni. "Vasaras ik gadu mūsu ģimene pavada laukos, kur gandrīz katru dienu vakariņojam ārā, un ārā arī daudz gatavojam. Sevišķi gardi sanāk, ja gatavo uz "dzīvās" uguns, tad ēdienam ir īpaša garša."
Pastas salāti ar spinātiem, citronu un baziliku
Ir iestājusies ilgi gaidītā vasara, un tā mūs arvien vairāk vilina doties pie dabas piknikos, pārgājienos un pastaigās. Vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu salātu recepti iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums
Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Grilētu dārzeņu karstmaizes
Meklējot alternatīvas, kā pagatavot un izbaudīt baklažānus, izmēģini šo vienkāršo maltīti! Jārēķinās gan, ka virtuve nedaudz uzsils, darbinot cepeškrāsni.
Krāsnī ceptas kabaču šķēles ar tomātiem un sieru
"Esam tāda izteikta gaļēdāju ģimene, bet brīžiem gaļas vienkārši ir par daudz, tad nu jādomā kaut kas atslodzei. Šis ir vienkāršs, bet garšīgs veids, kā pagatavot kabačus vai cukīni," kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori iesaka pārbaudītu recepti.
Plānās kabaču pankūkas
"Par kabaci var teikt, ka tas ir tāds universāls dārzenis, kas spēj paņemt garšu un aromātu no citiem produktiem, paslēpties gan saldā, gan sāļā ēdiena variantā. Jo vairāk recepšu izmēģinām, jo iecienītāks tas kļūst uz mūsu ēdienu galda. Šoreiz plāno pankūku veidā. Atkarībā no kabača/cukīni krāsas un garšvielu pievienošanas, pankūkas var kļūt ne tikai garšīgas bet arī krāsainas," tā pārbaudītu recepti iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.
Ātrās pesto maizītes ar tomātiem un cukīni
No saldētas kārtainās mīklas ātri un vienkārši pagatavojama sāļa našķa recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Mannas buberts ar zemeņu ķīseli
Maigs un gaisīgs buberts ar ķīseli, kas gatavots no saldētām zemenēm. Saldēdiens, kas, iespējams, ir nepamatoti aizmirsts, taču bērnībā tas bija viens no iecienītākajiem – gan viegli pagatavojams, gan ļoti garšīgs. Gardums pazudīs no šķīvja zibens ātrumā. Recepti iesaka gardēde Kristīne Henzele.
Kuskuss ar dārzeņiem
"Tasty" lasītāja Nataļja recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savā ģimenē iecienītu iecienītu ātro vakariņu recepti.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.
Kārtainās mīklas tartes ar cukīni 'ziediem'
Šī smalkā maltīte, kas ar savu izskatu atgādina par pavasara un siltuma tuvošanos, kļūs par perfektām 8. marta brokastīm, ar ko palutināt dāmas jau no agra rīta! Nav mazvarīgi, ka šādu brokastu pagatavošana nebūs arī sarežģīta. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".
Kraukšķīgie cukīni čipsi
Cukīni var pagatavot ļoti dažādi, bet vai esi mēģinājis no tiem izcept kraukšķīgus čipsus? Ir tā vērts!
Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē
Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.
Krāsnī cepti cukīni ar ķirštomātiem un kazas sieru
Vienkārša un sildoša maltīte reizēm, kad ir vēlēšanās apēst ko veģetāru. Krāsnī ceptie cukīni būs īpaši gardi un pikanti, pateicoties čili pārslām.
Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē
Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.
Bagātīgā dārzeņu krēmzupa
Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.
Pasta ar sezonas dārzeņiem saldā krējuma mērcē
Pasta pusdienās vai vakariņās bieži vien šķiet labākā doma, ko pagatavot. Ātri, vienkārši un garšīgi! Arī šī recepte neliks vilties.
Liesais cukīni-siera sacepums
Kaut šis sacepums nevar lepoties ar lielu kaloriju daudzumu, tam piemīt citas lieliskas īpašības: piesātināta garša, vienkārša pagatavošanas metode un kraukšķīga garoziņa. Ir vērts izmēģināt, lai pārliecinātos, ka pat cukīni nīdēji var mainīt savas domas, nogaršojot šo burvīgo un svaigo garšu salikumu.
Dārzeņu 'antipasti' – veselīga uzkoda itāļu gaumē
Antipasti, kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "pirms maltītes", ir pirmais ēdiens, bez kā nav iedomājama kārtīga itāļu ēdienreize. Dārzeņu antipasti ir ļoti veselīga un viegla uzkoda, kurā harmoniski savienojas gan pikantās, gan saldskābās garšas. "Double Coffee" šefpavārs atklāj šī ēdiena pagatavošanas noslēpumus.
Vasaras pīrāgs ar gailenēm un fetas sieru
Kad gaileņu mērce jau šķiet kaut kas pavisam ikdienišķs un gribas ko interesantāku, recepte ar sāļo pīrāgu nāks pašā laikā. Lieliska ideja brokastīm, līdzņemšanas cienastam vai galdā ceļamai uzkodai.
Zemeņu zupa ar saldējumu
Zemeņu laiks jau tuvojas izskaņai, tāpēc jāsteidz ēst gardās ogas! Lūk, viens gards zemeņu deserts, kura pagatavošana būs vieglāka par vieglu!
Gaileņu mērce
Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.
Spageti gaileņu un kausētā siera mērcē
Kad gaileņu mērce pagatavota visās zināmajās variācijās, laiks ieviest jaunas vēsmas ēdienkartē, izpeldinot sēnes kausētajā sierā un "saprecinot" vienā pannā ar spageti.
Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums
Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.
Pikantā burkānu un tomātu zupa
Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.
Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem
Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.
Grēcīgi gardā zemeņu torte
Šai kārdinošajai un gardajai tortei ir tikai viens liels mīnuss – izteikta mazuma piegarša. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Valtere.
Vienkāršais dārzeņu sacepums ar olām
Šajā receptē piedāvātos dārzeņus droši var aizstāt ar tiem, kas atrodami mājās vai dārzeņus izvēlēties atbilstoši savai gaumei, neievērojot receptē piedāvāto.
Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu
Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.
Makaronu sacepums ar dārzeņiem un sieru
Makaronu un dārzeņu sacepums ar sieru - gardai maltītei bez gaļas.
Veģetārais dārzeņu sacepums ar kartupeļu biezputru
Gardu kartupeļu sacepumu var pagatavot arī bez kripatiņas gaļas.
Dārzeņu zupa ar makaroniem
Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.
Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem
"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.
'Minesotas' zupa tievētājiem
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.
Kausētā siera - dārzeņu zupa
Ātri pagatavojamā kausētā siera - dārzeņu zupa.
Svaigu dārzeņu zupa ar gaļu
Svaigu dārzeņu zupa ar gaļu vieglai pusdienu maltītei.
Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru
Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!
Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti
Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Gaileņu sviests – aromātisks un bagātīgs
Gaileņu laika brīnišķīgā uzkoda – gaileņu sviesta maizītes. Svaigi cepta vai sasildīta maizes šķēle ar sātīgu, garšīgu sviesta kārtu, kas kūstot mazliet iesūcas maizē. Meža smarža, kas savijas ar siltas maizes burvīgo aromātu. Cik maz gan vajag laimei.
Tomātu salāti ar zilā siera mērci
Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!
Kārtainie tomātu, siera un šampinjonu salāti ar ķiploku mērci
Pikanti svaigie šampinjonu - tomātu salāti ar pikantu ķiploku mērci pasargās no vīrusiem un būs īpaši garšīgi arī nākamajā dienā pēc svētkiem.
Avokado, mocarellas un tomātu salāti
Avokado un tomātu salāti ar mocarellu aukstajam galdam.
Uzkodu maizītes ar pesto un cūku pupām
Ja pēc mielošanās ar cūku pupām kāda saujiņa vārītu pupu vēl palikusi pāri, izmanto tās, lai pagatavotu kārdinoši kraukšķīgas maizītes.
Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku
Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.
Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru
Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!
Kartupeļu un tomātu sacepums
Kartupeļu sacepums ar tomātiem ikdienas maltītei vai svinību cienastam.
Kāpostu lazanja
Vieglākas, krēmīgākas lazanjas versija, kurā makaronu vietā tiek izmantots kāposts. Maigais rikotas siera krēms ir lieliski piemērots liesai liellopu gaļai, savukārt bazilika aromāts bagātina šī ēdiena garšu.
Gardais kartupeļu sacepums ar sieru
Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm
Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru
Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem
Kartupeļu sacepums ar sieru, dārzeņiem un biezpiena mērci
Superīgs dārzeņu ēdiens - tieši šādu apzīmējumu šai receptei devusi tās autore, portāla Cālis.lv lietotāja tutumish.
Jauno kartupeļu sacepums ar sieru
Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!
Cukīni un kartupeļu sacepums ar sēnēm
Sēņu - cukini sacepums, kas pasniegts ar gardu jogurta mērci, būs garda atvasaras maltīte.